Jump to content

Windows 2000 Pro w 2015 - to możliwe? [Worklog+Download]

WinSxS

Recommended Posts

XC9zTIo.png

Właściwie już na wstępie podam, że znaczna większość tego poradnika będzie dotyczyła Windows 2000 w wersji angielskiej, gdyż praktycznie żadna poprawka wydana przez BlackWingCat'a nie była przystosowana do innej wersji językowej niż ENG lub JPN - ale chyba nikogo tu nie mamy japońskojęzycznego ;)

1. Pobieranie systemu

System można pobrać z poniższych linków:

Windows 2000 Pro SP4 EN (aktualizacje Nov 2010):  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] *unattended - szczegóły: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Windows 2000 Pro SP0 EN: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ( RBDC9-VTRC8-D7972-J97JY-PRVMG)

Windows 2000 Pro SP4 PL: 

2. Pobieranie aplikacji - zgodne w 100% z Windows 2000:

Mozilla Firefox 12: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Windows Media Player 9: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

3. Instruktaż instalacji

4. Nieoficjalne poprawki przeportowane z Windows XP i tryby zgodności (Extended Kernel) by BlackWingCat - z czym to się je?

Extended Kernel: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Wyżej wymieniony Extended Kernel dodaje obsługę wielu aplikacji z nowszych systemów, poprzez dodanie instrukcji do plików jądra systemowego. Wersja udostępniona przeze mnie jest bardzo stabilna.

Edited by WinSxS

@Obserwator, Win2000 obsługuje tylko styl klasyczny Windows.

Co do aktualizacji - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]chyba najnowszy mod.

Dodałbym jeszcze przydatne linki - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Edited by razor1995

Można doinstalować WindowBlinds, zmienią się skórki

Ikony w 32 bitach można zmienić przy użyciu oprogramowania Windows 2000 Revolutions Pack [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Co do zaaktualizowanej wersji postaram się taką wykonać niedługo w polskiej wersji językowej

PS. Zachęcam do rozmowy w tym temacie na temat tego kultowego systemu - w razie czego, dodam do pierwszego postu link do postu, jeśli coś będzie warte wyróżnienia

Postęp zaawansowania prac jest całkiem porządny, myślę że przesuwając cel na połowę wakacji dopracuję system do granic możliwości. Aktualnie udało mi się (z powodzeniem) uruchomić Firefox 38 i WMP10, GG działa w starszej wersji, Skype obecnie ogarniam żeby dało się uruchomić go z kontem Microsoft. Na razie system mnie nadal mile zaskakuje po 15 latach...

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Byłby ktoś chętny jednak pomóc mi w doprowadzeniu wiekowego systemu do stanu używalności?

Miłoby było, gdyby Mr.T stworzył oddzielny dział do tego systemu, żeby nie trzeba było się 'kisić' w jednym temacie z wszystkim ;p

Nie ruszały mimo użycia patchowanego kernela, sam kojarzysz pewnie SigmaOS gdzie udało im się na (nowszym) Longhornie odpalić IE8... Ale tutaj nie chciał ruszyć, zbyt duża różnica jednak w jądrze systemu

Z resztą po co komu IE? Chrome czy Firefox działają w najnowszych wersjach :D

@WinSxS, konkretnie chodzi mi o sama kompatybilność silnika IE - aplikacje korzystające z niego (a trochę ich jeszcze jest), będą działały sprawniej iw wydajniej ;) Z jednej strony - może być trochę ciężej, bo w jądrze Longhorna instrukcje wykorzystywane w XP były już zaimplementowane, a w 2k ich jeszcze nie ma, jednak modyfikowane poprawki jakoś muszą działać, więc może te modowane kernele mają już te instrukcje i po małych kombinacjach ruszyłoby ;)

Dodałbym Jeszce - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Edited by razor1995

Bardzo ciekawy projekt się rodzi :)

Ja ze swojej strony mógłbym wrzucić czysty angielski system rozszerzony tylko o aktualizacje i sterowniki DPBase (na modyfikację kerneli itp. rzeczy jestem za cienki w uszach :P). Dodatkowo mogę go lekko oczyścić z niepotrzebnych rzeczy.
Reasumując, byłoby to coś dla tych, co szukają oryginalnego systemu, jak również mógłby być punktem wyjścia dla ambitniejszych modyfikacji.

razor1995 jeśli jesteś chętny to kombinuj, jakoś któregoś dnia wakacyjnego powinniśmy się zgadać na Skajpie co do przyszłości tego systemu, fajnie taki 16-letni system doprowadzić do używalności w tej chwili :D

jpkopanski jeśli jesteś w stanie to testuj aplikacje, które działają - zrobiłoby się wtedy płytkę DVD z instalatorem aplikacji działających

Jaki macie sprzęt? Macie możliwość testowania na Real HW?

Guest Kami3n147

Cześć,

Bardzo ciekawy projekt

Ze swojej strony mogę wrzucić 3 obrazi iso tego systemu. Kiedyś wpadły mi w ręce oryginalne ISO: Professional SP4 ENG, Server SP4 ENG i Advane Server SP4 ENG.

Swoją drogą z chęcią bym zainstalował fizycznie ten system na Lenovo R61i.

Działa Windows Defender po instalacji Extended Kernela i zaaplikowaniu odpowiedniego patcha. Aktualnie jestem nad rozpracowaniem Microsoft Security Essentials. Jak na razie wysypuje się instalator.

Najnowszy foobar2000 również działa, ale tylko 'protezą' przez wypakowanie plików z instalatora i uruchomienie tam pliku wykonywawczego.

Z 7 razy już reinstalowałem na nowo system, bo coś przestało działać :D

Witam

Zaczyna Podobać mi się ten system niby tylko jedna rzecz a tyle można odpalić na tym jestem ciekaw czy jakiegoś MS office 2007 portable by odpaliło albo wcześniejszego? no i czy by odpaliło np. platforme portableapps ?

Spróbuję instalacji oficjalnych, nie portable i dam znać.

PortableApps powinny raczej działać, przynajmniej część aplikacji.

Jest to możliwe że jak tego Windowsa zainstaluję na starym kompie który posiada grafikę Radeona HD 3850 pod AGP, będzie działać  ten sterownik pod niego z Win XP?

Musisz sam sprawdzić, nie mogę Ci w ciemno powiedzieć gdyż nie mam takiego sprzętu...

Extended Kernel podmienia sporo plików (nie tylko sam kernel) więc mogą wystąpić problemy, zaraz będę sprawdzać wszystko i dam znać :)

Ok :) bo bardziej by mi zależało gdyby był po polsku i można było jakiegoś offica odpalić i w miare z neta korzystać no i jakiś film obejrzeć. Bo mam stary komputer i tam właśnie bym se zainstalował ten system wtedy.

Office 2007 chodzi na Extended Kernelu, problem jest tylko w tym, że znów mi wywaliło maszynę wirtualną i nie mogę przywrócić snapshotu (jakiś błąd z UUID?). Będę stawiać na nowo najprawdopodobniej.

. Aktualnie jestem nad rozpracowaniem Microsoft Security Essentials. Jak na razie wysypuje się instalator.

Spróbuj zmodyfikować instalator programem Orca, podmieniając wersję systemu na której może się zainstalować. Z Defenderem to działało, to może z MSE też ruszy.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information