MARCIN_ZIOMEK Posted October 6, 2021 Report Share Posted October 6, 2021 Witajcie, Chciałem się z wami podzielić wynikami mojego eksperymentu czyli zainstalowania i użytkowania Windowsa 11 na niewspieranym sprzęcie A zatem przejdźmy do specyfikacji Mobo- Gigabyte EG41MFT-US2H CPU- Intel C2Q Q6600 podkręcony do 3GHz (fsb 333mhz) GPU- Integra Intel G41 Express chipset RAM- 6GB DDR 3(4GB Adata 1333mhz z laptopa z adapterem + 2GB Kingston 1066mhz) oba pracują przy taktowaniu 1066mhz DYSK- Toshiba MK3276GSXN 320GB HDD PSU- Chieftec 180W Jak widać brak tutaj wynalazków takich jak UEFI, Secure boot, TPM, brak obsługi dx12 oraz niewspierany procesor Szczegółowe ustawienia oraz zrzuty z cpu-z/gpu-z/dxdiag tutaj) Cytat Zatem przejdźmy do przygotowania nośnika instalacyjnego Obraz utworzyłem w programie ultraiso z instalatora windows 10 21h1 19043.1165 gdzie umieściłem plik install.wim Windows 11 22000.194 (z oryg obrazu z adguard). Następnie ten obraz nagrałem na pendrive rufusem z następującymi ustawieniami Cytat Następnym krokiem było zbootowanie pendrive i zainstalowanie systemu (Windows 11 Pro) Wszystko było ok do momentu partycjonowania gdzie napotkałem błąd Cytat Szukając przyczyny błędu zacząłem zmieniać porty sata na płycie głownej, zmieniałem ustawienia w biosie jednak nie przynosiło to skutków. Więc postanowiłem użyć instalatora z Windows 10 1809 17763.1 Błąd zniknął, system się zainstalował Cytat Cały proces instalacji przebiegł bez problemu a czas instalacji od zbootowania pendrive do pulpitu wyniósł 33 minuty i 10 sekund Cytat Po instalacji poczekałem ok 15 minut aby wszystkie sterowniki oraz wykryte aktualizacje mogły się zainstalować Cytat Jakie było moje zdziwienie kiedy zobaczyłem że sterownik do grafiki Intela jest z 2013 roku, ale działa co najważniejsze Cytat Zatem po zainstalowaniu się wszystkiego stwierdziłem że zmierzę czas uruchomienia systemu od wciśnięcia przycisku power do pełnego załadowania się systemu - dokładnie minuta i 28 sekund Ku mojemu zaskoczeniu system działał zaskakująco dobrze jak na taki sprzęt, wszystko działało w miarę responsywnie Tutaj daję screen z menedżera zadań w spoczynku Cytat Postanowiłem zainstalować więc przeglądarkę chrome w najnowszej dostępnej wersji. Czas jej uruchomienia to dwie sekundy Sprawdziłem jak sobie poradzi z odtworzeniem nagrania 4K 60FPS na youtube Cytat To co ujrzałem to istny pokaz slajdów, do tego prawie 100% obciązenia procesora. Następnie postanowiłem użyć małego narzędzia jakim jest Inspectre w wersji 8 które ma za zadanie wyłączyć zabezpieczenia przed spectre i meltdown a tym samym nieco przyspieszyć procesor Cytat Zrobiłem także test w cinebenchu r15 przed i po użyciu jednak wynik był identyczny zarówno przed jak i po Cytat Następnie pomyślałem żeby jakieś gry na tym sprawdzić Niestety ale GTA San Andreas ani Minecraft (wersje 1.8/1.16.5) się nie uruchomiły wogóle Ale przynajmniej postal 2 się uruchomił (nowa gra, ustawienia domyślne rozdzielczość 1280x1024) gdzie uzyskał 32 fps Cytat Samo działanie ogólnie d*py nie urywa ale da się z tego jakoś w miarę do prostych zadań używać I to wszystko co mam wam do pokazania oraz wypowiedzenia się. W wolnym czasie zamierzam dodać porównania z innymi systemami oraz spróbować na nieco gorszym sprzęcie Jeśli ktoś chciałby żebym coś jeszcze sprawdził lub coś przeoczyłem to proszę o napisanie. PZDR JanKo6, jarexpol and hackintosh1984pl like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarexpol Posted October 6, 2021 Report Share Posted October 6, 2021 Brawo za odwagę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcusss Posted October 6, 2021 Report Share Posted October 6, 2021 17 minut temu, MARCIN_ZIOMEK napisał: Mam podobna konfiguracje q6600 na plycie gigabyte P35ds4. Winda zainstalowana zaraz po wypłynięciu public pod koniec lipca. Chodzi idealnie nie mam najmniejszego problemu z niczym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
telmyyo Posted October 6, 2021 Report Share Posted October 6, 2021 @MARCIN_ZIOMEK tylko jaki w tym sens, nie dość że system będzie kulał to ostatecznie padnie przy próbie aktualizacji, przy tym sprzęcie tylko wirtual na testy . Interman likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TediPower Posted October 6, 2021 Report Share Posted October 6, 2021 Mi legalnie zainstalował się na J5005 4gb [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VACek Posted October 6, 2021 Report Share Posted October 6, 2021 Też mi wyczyn, stwiałem w11 na c2d bison616 and R95K like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jesa Posted October 16, 2021 Report Share Posted October 16, 2021 SSD + gpu jakies gtx 970 moze 1050ti i bedzie znosnie chodzic od biedy moglo by byc do internetu i do starszych gierek Ale Poco? Jak 7 chodzi zayebyscie na tym sprzecie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
artur56778 Posted March 12 Report Share Posted March 12 mi tez udało sie uruchomic win 11 na podobnej konfiguracji q6600 płyta asus p5q deluxe 8gb ram ddr2 1066mhz karta gtx 750ti i dyk ssd 256gb godram cx400 i chodzi wykurwiśćie nawet na tym udało mi sie uruchomic minecrafta w 140-155fpsach czasami cos tam troche drobne spadki fps były ale dało sie grac Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bison616 Posted March 12 Report Share Posted March 12 U mnie na tym cpu 140 /1 rdzen\ działa z 4gb ram, ssd i ati 4200 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
C9S Posted March 12 Report Share Posted March 12 żaden wyczyn win 11 pójdzie na każdym złomie na którym chodził win 10 Fury6389 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts