Jump to content

EKSPERYMENT Windows 11 na Q6600. Niemożliwe jednak możliwe?

MARCIN_ZIOMEK

Recommended Posts

Witajcie, Chciałem się z wami podzielić wynikami mojego eksperymentu czyli zainstalowania i użytkowania Windowsa 11 na niewspieranym sprzęcie

A zatem przejdźmy do specyfikacji

Mobo- Gigabyte EG41MFT-US2H

CPU- Intel C2Q Q6600 podkręcony do 3GHz (fsb 333mhz)

GPU- Integra Intel G41 Express chipset

RAM- 6GB DDR 3(4GB Adata 1333mhz z laptopa z adapterem + 2GB Kingston 1066mhz) oba pracują przy taktowaniu 1066mhz

DYSK- Toshiba MK3276GSXN 320GB HDD

PSU- Chieftec 180W

Jak widać brak tutaj wynalazków takich jak UEFI, Secure boot, TPM, brak obsługi dx12 oraz niewspierany procesor

Szczegółowe ustawienia oraz zrzuty z cpu-z/gpu-z/dxdiag tutaj)

Cytat

ZrORPTW.png

2fo3kjP.png

FI4jXQd.png

SBxPo8U.png

0G2MtD4.png

CalpumI.png

qlWOySn.png

Zatem przejdźmy do przygotowania nośnika instalacyjnego

Obraz utworzyłem w programie ultraiso z instalatora windows 10 21h1 19043.1165 gdzie umieściłem plik install.wim Windows 11 22000.194 (z oryg obrazu z adguard).

Następnie ten obraz nagrałem na pendrive rufusem z następującymi ustawieniami

Cytat

C5B9SN7.png

Następnym krokiem było zbootowanie pendrive i zainstalowanie systemu (Windows 11 Pro)

Wszystko było ok do momentu partycjonowania gdzie napotkałem błąd

Cytat

B8kGRPJ.png

xtxPLCl.png

QJ3aHPg.png

Szukając przyczyny błędu zacząłem zmieniać porty sata na płycie głownej, zmieniałem ustawienia w biosie jednak nie przynosiło to skutków.

Więc postanowiłem użyć instalatora z Windows 10 1809 17763.1

Błąd zniknął, system się zainstalował

Cytat

8fpaejS.png

yYXJ5yz.png

KCwKR7t.png

C2BRKJb.png

Cały proces instalacji przebiegł bez problemu a czas instalacji od zbootowania pendrive do pulpitu wyniósł 33 minuty i 10 sekund

Cytat

P0HXtJo.png

Po instalacji poczekałem ok 15 minut aby wszystkie sterowniki oraz wykryte aktualizacje mogły się zainstalować

Cytat

g2GycB6.png

wIxHx6F.png

X4PPX7d.png

Jakie było moje zdziwienie kiedy zobaczyłem że sterownik do grafiki Intela jest z 2013 roku, ale działa co najważniejsze

Cytat

EFE8jQx.png

Zatem po zainstalowaniu się wszystkiego stwierdziłem że zmierzę czas uruchomienia systemu od wciśnięcia przycisku power do pełnego załadowania się systemu - dokładnie minuta i 28 sekund

Ku mojemu zaskoczeniu system działał zaskakująco dobrze jak na taki sprzęt, wszystko działało w miarę responsywnie

Tutaj daję screen z menedżera zadań w spoczynku

Cytat

4exSBHd.png

Postanowiłem zainstalować więc przeglądarkę chrome w najnowszej dostępnej wersji.

Czas jej uruchomienia to dwie sekundy

Sprawdziłem jak sobie poradzi z odtworzeniem nagrania 4K 60FPS na youtube

Cytat

HKSBpgT.png

To co ujrzałem to istny pokaz slajdów, do tego prawie 100% obciązenia procesora.

Następnie postanowiłem użyć małego narzędzia jakim jest Inspectre w wersji 8 które ma za zadanie wyłączyć zabezpieczenia przed spectre i meltdown a tym samym nieco przyspieszyć procesor

Cytat

mOUXHkI.png

Zrobiłem także test w cinebenchu r15 przed i po użyciu jednak wynik był identyczny zarówno przed jak i po

Cytat

JBH2Za8.png

Następnie pomyślałem żeby jakieś gry na tym sprawdzić

Niestety ale GTA San Andreas ani Minecraft (wersje 1.8/1.16.5) się nie uruchomiły wogóle

Ale przynajmniej postal 2 się uruchomił (nowa gra, ustawienia domyślne rozdzielczość 1280x1024) gdzie uzyskał 32 fps

Cytat

Z3eoVmm.png

Samo działanie ogólnie d*py nie urywa ale da się z tego jakoś w miarę do prostych zadań używać

I to wszystko co mam wam do pokazania oraz wypowiedzenia się.

W wolnym czasie zamierzam dodać porównania z innymi systemami oraz spróbować na nieco gorszym sprzęcie

Jeśli ktoś chciałby żebym coś jeszcze sprawdził lub coś przeoczyłem to proszę o napisanie.

PZDR

mi tez udało sie uruchomic win 11 na podobnej konfiguracji q6600 płyta asus p5q deluxe  8gb ram ddr2 1066mhz karta gtx  750ti i dyk ssd 256gb godram cx400 i chodzi wykurwiśćie nawet na tym udało mi sie uruchomic minecrafta w 140-155fpsach czasami cos tam troche drobne spadki fps były ale dało sie grac