Guest Posted September 15, 2021 Report Posted September 15, 2021 Cześć czy istnieje jakiś script który automatycznie dostosuje ustawienia Windowsa XP pod dysk SSD? Quote
RemixPL1994 Posted September 15, 2021 Report Posted September 15, 2021 Ja niestety nie znam. Moja ostatnia próba SSD na XP która była już jakiś czas temu okazała się niewypałem. Dziś jak coś ma być na SSD to daję minimum x32 bity VIstę / Win7. XP tylko w ostatnim wypadku na HDD. Quote
Guest Posted September 15, 2021 Report Posted September 15, 2021 Z tego co wiem Vista też nie ma TRIM więc na to samo wychodzi. Quote
RemixPL1994 Posted September 15, 2021 Report Posted September 15, 2021 Tak, vista nie ma TRIM tak samo jak Win XP. Ale na Vista z SSD różnymi robiłem wiele systemów i działało to dobrze, szybko i poprawnie mimo braku TRIM. No może jedynie nie widoczne na pierwszy rzut oka, że wydajność i trwałość SSD szybciej się pogarszała ale bez przesady, że tydzień i trzeba było wymieniać dysk bo padł bo tak naprawdę działało to dosyć długo i nie było zwrotów z reklamacjami. W przypadku XP niestety system nie działał tak szybko jak powinien, dziwnie się zachowywał i miał problemy z różnymi błędami których potem nie miał po zmianie na HDD. Głównie o zachowanie samemu systemu, jego szybkość i pracę mi chodziło. TRIM schodził na dalszy plan jeśli porównać XP i Vista bo Vista SP2 z wszystkimi łatkami i skonfigurowana jest znacznie lepszym wyborem. Gorszym niż Win7 ale bez przesady, że to jakaś przepaść Quote
R95K Posted September 15, 2021 Report Posted September 15, 2021 Nie przypominam sobie aby próby pracy Windowsa XP na dysku SSD kończyły się powodzeniem, a nie jeden próbował... Windows XP najlepiej działa na HDD. RemixPL1994 likes this Quote
brygada69 Posted September 16, 2021 Report Posted September 16, 2021 Osobiście instalowałem XP od NiKKA na SSD i działa bez problemu. Laptop używany do diagnostyki samochodowej. Dyski ssd posiadają sprzętowy TRIM garbage collection Trzeba tylko zrobić partycję z optymalizacją pod SSD np. aomei partition assistant. Optymalizacja za pomocą SSD fresh m4s likes this Quote
m4s Posted September 16, 2021 Report Posted September 16, 2021 19 godzin temu, Radzior2010 napisał: Nie przypominam sobie aby próby pracy Windowsa XP na dysku SSD kończyły się powodzeniem, a nie jeden próbował... Windows XP najlepiej działa na HDD. To wierutna bzdura , XP działa bez zarzutu na dyskach SSD Obecne dyski SSD maja w warstwie firmware wyrównywanie Wear Leveling Osobiście mam na sumieniu stanie kilka z dyskami SSD z postawionymi XP (Diagnostyka samochodowa + wymiana dysk w laptopie szkolnym z XP na SSD) jarexpol, brygada69 and BartAcid like this Quote
RemixPL1994 Posted September 16, 2021 Report Posted September 16, 2021 Ja nie tworzyłem żadnych dodatkowych partycji, a moja ostatnia szybka próba była już z 3-4 lata temu więc iż dlatego to nie miało prawa działać. W sensie bardziej zachowanie systemu, programów ..... Nie wiem jak by to działało gdyby zrobić to w 100% jak należy z wszystkim i czy to by pomogło akurat na tamte przypadłości jakie widziałem. Może Wy napiszecie co jeśli nie zrobi się dodatkowej partycji, nie ustawi tego ręcznie jak należy itd? Jakie cuda dzieją się wtedy? Będę miał odpowiedź czy to mogło mieć znaczenie czy nie Quote
brygada69 Posted September 16, 2021 Report Posted September 16, 2021 Nie trzeba dodatkowej partycji może być jedna z przesunięciem aby dysk działał z pełną szybkością. Poczytaj ten temat [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
R95K Posted September 16, 2021 Report Posted September 16, 2021 3 godziny temu, m4s napisał: To wierutna bzdura , XP działa bez zarzutu na dyskach SSD Obecne dyski SSD maja w warstwie firmware wyrównywanie Wear Leveling Osobiście mam na sumieniu stanie kilka z dyskami SSD z postawionymi XP (Diagnostyka samochodowa + wymiana dysk w laptopie szkolnym z XP na SSD) Aż tak się nie zagłębiałem, kiedyś była mowa na forum o Windowsie XP na dysku SSD i kilku użytkowników wypowiadało się, że owszem działać to działał, ale sprawiał problemy w użytkowaniu... Tak po za tematem to do diagnostyki samochodowej w działaniu nie tylko znaczenie ma dysk, ale także przewód przy pomocy którego łączy się z samochodem. Piszę o przewodzie, ponieważ połączenie BT nie zawsze jest pewne. Ale to tak już po za tematem. W sumie Twoja wypowiedź jest pierwszą gdzie jest napisane o bezproblemowym użytkowaniu systemu XP na SSD. m4s likes this Quote
BartAcid Posted September 16, 2021 Report Posted September 16, 2021 Tak się wtrącę do dyskusji, w czym ma stwarzać problemy dysk SSD, a HDD nie? Zdarzyło mi się kilku upartym klientom postawić XP na SSD i nie pojawiali się więcej. Tak samo Vistowcy, jeszcze nim 7 weszła, a SSD było horrendalnie drogie. Te systemy bez obsługi TRIM co najwyżej szybciej mogą zużyć dysk, choć teraz to chyba jest i tak robione przez kontroler i w sumie system ma mało do gadania. XP to jedynie co trzeba by sobie wstrzyknąć przy instalacji sterowniki SATA (AHCI) bo IDE to jak dłutem po tablecie operować. m4s likes this Quote
brygada69 Posted September 16, 2021 Report Posted September 16, 2021 Dlatego instalowałem XP od NiKKA tam już są zintegrowane sterowniki AHCI. W działaniu nie ma żadnego problemu około 3 lata jest OK m4s likes this Quote
Nieobecny Posted September 17, 2021 Report Posted September 17, 2021 Nie widzę żadnych przeszkód w instalacji XP na dysku SSD. Działa jak przystało na SSD. Trzeba pamiętać tylko o 1 najważniejszej rzeczy - przesunięcie początkowe względem partycji: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Brak TRIM można zignorować. Oczywiście nie defragmentujemy dysku SSD. jarexpol, nudzija, brygada69 and 1 other like this Quote
Recommended Posts