wiktorynek Posted June 6, 2015 Report Share Posted June 6, 2015 Z zapowiedzi na obecnym etapie można wywnioskować, że nie wygląda kolorowo Win 10 na starszym sprzęcie: 1. wparcie dla zintegrowanych grafik Intela: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] całkowity brak wsparcia dla Sandy Bridge(HD2000/3000) i wszystkiego poniżej, Ivy Bridge(HD2500/4000) tylko jako wbudowana w system "proteza" bez dedykowanych sterowników(tu jest szansa na pojawienie się modowanych wersji) 2. pełne efekty DX12 tylko na najnowszych i wybranych kartach NV i AMD oraz częściowe wsparcie na nieco starszych: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] NV - obsługa DX12 od serii 400, ale tylko seria 900 pokaże pełnię możliwości(nawet efekty DX12.1 - czysty marketing) AMD - obsługa DX12 od Radeon HD 7000, R7 240, R7 250(X/E), R7 265, R9 270(X), R9 280(X), ale tylko w Radeon HD 7790, R7 260(X), R9 290(X), R9 295X2, R9 285 pełnia efektów P.S. ciekawe jak będzie wyglądało wsparcie dla pozostałych podzespołów oraz urządzeń peryferyjnych? Edit: czas udać sie do sklepów po nowy sprzęt i system Link to comment Share on other sites More sharing options...
WinSxS Posted June 6, 2015 Report Share Posted June 6, 2015 Miejmy nadzieję że do Ivy/Sandy będzie jakiś sterownik dla używających NVIDII Optimus (jak dla mnie porażka, leci hejt na NV ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted June 6, 2015 Author Report Share Posted June 6, 2015 To jest największy problem, bo może nie działać przełączanie grafiki Intel + NV i Intel + AMD - do Ivy Bridge na 99,9% pojawią się modowane - analogicznie do wcześniejszych systemów i wcześniejszych generacji grafik - o jeden stopień w dół raczej się da, natomiast do Sandy Bridge chyba przysłowiowa "d..a zbita". Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted June 6, 2015 Author Report Share Posted June 6, 2015 Pomyliłem się jest nadzieja dla użytkowników Sandy Bridge HD2000/3000 - wypróbujcie te modowane sterowniki(ponoć dodają wsparcie dla Win 10): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] pochodzą stąd: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Link to comment Share on other sites More sharing options...
nemo1960 Posted June 6, 2015 Report Share Posted June 6, 2015 @wiktorynka możesz wyjaśnić mi co oznacza tytuł tego posta? "Zapowiadane wsparcie sprzętowe dla windows 10" Czyżby producenci mieli zamiar "wspierać sprzętowo" windows 10? Rozumiem że do każdego windows 10 dostanę najnowszy sprzęt? Bez urazy ale to trochę dziwnie brzmi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted June 6, 2015 Author Report Share Posted June 6, 2015 Masz lepszy pomysł na tytuł? - podaj propozycję, jeśli zabrzmi prościej i jaśniej to chętnie edytuję. Na chwilę obecną zmieniam na: "Zapowiadana kompatybilność Windows 10 ze sprzętem obecnym na rynku" - pasuje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
nemo1960 Posted June 6, 2015 Report Share Posted June 6, 2015 A może po prostu programowe. Nie sądzę aby producentom chciało się "wspierać sprzętowo" stary sprzęt pod kątem windows 10. Jeśli już to MS zrobi wiele aby ich najnowsze "dzieło" pracowało na jak największej liczbie komputerów.(mają wszak z tego pieniądze, prestiż itd.) Na producentów nie ma co liczyć! Masz kupić nowszy! Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted June 6, 2015 Author Report Share Posted June 6, 2015 I raczej MS też nie(za Samarytanina czy dobrego wujka to oni raczej nie uchodzą) - wycinają z systemu w szczególności wsparcie dla starszych grafik(tu nic producenci nie wskórają sterownikami) - taka swoista cicha umowa wiązana - nowy system, nowy sprzęt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nemo1960 Posted June 6, 2015 Report Share Posted June 6, 2015 Nie zgadzam się. Nowy system-> stary sprzęt. MS ma producentów gdzieś (są ich przecież lekko licząc dziesiątki) Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted June 6, 2015 Author Report Share Posted June 6, 2015 No to mamy odmienne zdanie, ale ok każdy ma prawo do swojego zdania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nemo1960 Posted June 6, 2015 Report Share Posted June 6, 2015 No to szkoda że tak mocno ufasz producentom. Chyba wiesz że wiele firm już upadło, zostało przejętych itd. O których już się zapomniało i nie ma komu pisać sterowników do nowszych systemów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
provectus Posted June 6, 2015 Report Share Posted June 6, 2015 oboje macie racje w sumie, zalezy to głownie od producenta i jak stary sprzet, bo niekeidy jest tak ze niesety wydjanosc sprzetu jest tak słaba ze nowszego nie zainstalujemy wiec i tak czeka wymiana... nie ma reguły Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted June 6, 2015 Author Report Share Posted June 6, 2015 No to szkoda że tak mocno ufasz producentom. Chyba wiesz że wiele firm już upadło, zostało przejętych itd. O których już się zapomniało i nie ma komu pisać sterowników do nowszych systemów. Szkoda że tak mocno ufasz MS, bo ja wcale. P.S. Intel ma się dobrze, a wsparcia brak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pasi17 Posted June 6, 2015 Report Share Posted June 6, 2015 Według mnie to dobrze, że ma nie działać ze starszymi kompami. Bo tak to ludzie instalowali by na stare kompy a potem byliby wielce oburzeni "no bo ten windows się zacina" Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted June 6, 2015 Author Report Share Posted June 6, 2015 To jest tez pewien powód - masz rację. Link to comment Share on other sites More sharing options...
provectus Posted June 6, 2015 Report Share Posted June 6, 2015 To jest tez pewien powód - masz rację. dlatego producenci też celowo nie wypuszczają sterów nie tylko by zarobić ale tez by nie stracić klientów Link to comment Share on other sites More sharing options...
nemo1960 Posted June 6, 2015 Report Share Posted June 6, 2015 To że mam zaufanie do MS w kwestii sterowników to jedna sprawa. A czym innym jest kwestia zaufania w sprawie poufności nie należy tych spraw utożsamiać! Link to comment Share on other sites More sharing options...
provectus Posted June 6, 2015 Report Share Posted June 6, 2015 To że mam zaufanie do MS w kwestii sterowników to jedna sprawa. A czym innym jest kwestia zaufania w sprawie poufności nie należy tych spraw utożsamiać! i to powazny bład... twój błąd... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted June 6, 2015 Author Report Share Posted June 6, 2015 To że mam zaufanie do MS w kwestii sterowników to jedna sprawa. Ale to nie Intel zablokował wsparcie dla starszych grafik tylko MS wykastrował w systemie. "Microsoft Windows 10 drivers for 3rd Generation Intel® Core™ Processors with Intel® HD Graphics 4000 and 3rd Generation Intel® Core™ Processors with Intel® HD Graphics 2500 (formerly codenamed Ivy Bridge) will include support for [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. For reference, WDDM 1.2 features are available on Microsoft’s Web site. This Windows 10 driver will not be [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] which means that it will not have been tested by Microsoft Windows Hardware Quality Labs (WHQL). Note that Windows will alert you with a message if a driver is not digitally signed but you can continue the installation." - a co z WDDM1.1 i starszymi - MS olał na amen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nemo1960 Posted June 6, 2015 Report Share Posted June 6, 2015 (edited) Eh. Szkoda zachodu myśl sobie co chcesz. Twoja wola Edit. A potrafisz nam przetłumaczyć to co nam zacytowałeś? Bo z moim "kulawym" angielskim tam wyraźnie pisze że można te sterowniki zainstalować! Więc o jakim olewaniu Ty piszesz Edited June 7, 2015 by nemo1960 Link to comment Share on other sites More sharing options...
provectus Posted June 6, 2015 Report Share Posted June 6, 2015 ale ma racje wiki w tym sek Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted June 6, 2015 Author Report Share Posted June 6, 2015 Eh. Szkoda zachodu myśl sobie co chcesz. Twoja wola Tu nie ma co myśleć - to są fakty, a poruszamy się tylko wokół jednego rodzaju sterowników - ile drukarek, skanerów, kart sieciowych itp itd nie zadziała? P.S. może dla porównania jakiś linuksiarz sie wypowie czy najnowsze edycje linuxa zadziałają na sprzętach sprzed zaledwie kilku lat oraz sprzed kilkunastu lat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
nemo1960 Posted June 6, 2015 Report Share Posted June 6, 2015 Znowu bawisz się w proroka, przewidujesz że nie zadziała Ps. my jesteśmy na forum Linuksa Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted June 6, 2015 Author Report Share Posted June 6, 2015 Nie, nie, na początku zastrzegłem tylko ewentualną możliwość - rozumiem, że Ty bezgranicznie ufasz MS, że zależy im na jak największej kompatybilności wstecznej ze starym sprzętem, ja uważam dokładnie odwrotnie - celowo kastrują(są już pierwsze wytyczne co do Win 10, mam dobitne przykłady w postaci Win 8.1, wcześniej takim synonimem była Vista). Każdy ma prawo do swojego zdania. P.S. Proponuję abyśmy oboje już nie zabierali głosu w dyskusji, dajmy szansę innym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
provectus Posted June 6, 2015 Report Share Posted June 6, 2015 czyli mnie! mówie drugi raz... oboje macie poniekad racje ale prawda taka że oba aspekty sa brane przez producentów... bo musza jakośc minimalnie zmuszac ludzi do kupna nowego kompa a systemy sa coraz cieższe Link to comment Share on other sites More sharing options...
nemo1960 Posted June 6, 2015 Report Share Posted June 6, 2015 Ok. Aby zakończyć tą dyskusję to powiem tak: Bezgranicznie to nikomu nie ufam. Ale dopóki sam się nie przekonam to nie uwierzę w żadne proroctwa. I zakładanie że coś mi nie będzie działać działa na mnie jak "czerwona płachta na byka" Ps. celowe kastrowanie często nie ma na celu jakichś ograniczeń tylko z tego co "obiło mi się o uszy" min. bezpieczeństwo ale to już inna historia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndreS Posted July 28, 2015 Report Share Posted July 28, 2015 Hmm a co ze sterownikami rownie kluczowymi dla systemu jak chipset, kontroler sata, itp? Mam lapka Lenovo G500 (i3-3120m,intel HD4000 i AMD HD8750, Intel Chipset Series 7) i zastanawiam sie nad wsparciem sterownikow do windows 10 dla niego. Beda jakies dedykowane od producenta (chodzi mi tu przede wszystkim o Intela)? Czy Win 10 bedzie poprawnie dzialal na takiej konfiguracji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
provectus Posted July 28, 2015 Report Share Posted July 28, 2015 1155 lub mobilny IB nie ma wsparcia juz dla w10 Link to comment Share on other sites More sharing options...
hapnik Posted July 28, 2015 Report Share Posted July 28, 2015 Lenovo supported systems list for Windows 10 Upgrade [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Link to comment Share on other sites More sharing options...
mieciu777 Posted July 28, 2015 Report Share Posted July 28, 2015 @hapnik od kilku dni jestem "załamany" bo mojego G780 nie ma na liście. Żegnaj (chociaż wcale go nie przywitałem) Windows 10! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts