Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ale testujemy tak naprawdę ten sam i jeden system: Windows 6.X

@guma77

Niestety niekoniecznie. Za czasów kiedy miałem 7 bez SP1 uruchamiała się szybciej i była jakby stabilniejsza. Nie wiem czym jest to spowodowane, ale pewnie konflikt jakiejś aktualizacji z moim sprzętem.

Albo dysk szlak trafia powoli...

Oczywiście weźmy poprawkę, że mam 4 systemy na dysku... czyli 5 partycji i dysk zapachany do połowy. Być może to ma wpływ to pobierany RAM.

Bo na bootowanie ma wpływ:

1 Partycja: Vista: 52 sekund.

2 Partycja: 7: 58 sekund.

3 Partycja 10: 105 sekund !.

4 Partycja 8: 120 sekund.

Zobacz jak czas drastycznie się zwiększa, z każdą kolejną partycją.

A przed zabawą w wielosystemowość to 7 było maks 50, 8.1 40 sekund.

Na SSD nie było by takich jaj.

Być może partycje za duże... mam po 88 GB, a wystarczyło by 48-64GB.

Posted

Partycje po 20-30 gb by spokojnie starczyły. Własnie tez zauważyłem roznice między Win 7  bez sp i z sp1 - z sp1 system sprawia wrażenie wolniejszego. Co do Visty nigdy w nią nie wątpiłem jest na poziomie Win 8 i 10, i nie jest taka wolna na jaką się wydaje.

Posted

Pozycja partycji z systemem na dysku nie ma wpływu na zuzycie ram, natomiast ma wpływ na szybkość uruchamiania systemu - czym dalej tym gorzej bo spada prędkość dysku. Żadne poprawki czy service packi nie spowalniają systemu, mogą jedynie minimalnie zwiekszyć zużycie ram jesli doszły nowe funkcjonalności - logiczne. ;)

Zużycie ram Win 7 SP1 Pro x64 przy 4GB ramu - całkowicie zaktualizowany system + dodatki(DX, MRT, msxml4, WMF 4.0, NET 4.6, biblioteki VB/VC/F/J 2005-2015, Silverlight) - nic nie ruszane - ustawienia domyślne.

101.jpg

102.jpg

103.jpg

Posted

Jestem połamany , doszczętnie zdruzgotany tymi wynikami . Gdybym to kiedyś  u siebie na kompie zobaczył zrobił bym : 3 formaty , 2 zerowania , wypruł kable z zasilacza , zmazał paste z procesora / to wszystko po to by jak najszybciej zapomnieć o tym  :huh: . Tosz to mój lapek z ostatnim moim modem z systemem chyba juz dwu (to tak minimum dwa lata już tam siedzi ) letnim żre mniej , A ja się z nim nie cackam , kabel z zasilania myk i system zamknięty :) .W tym całym teście coś mi nie pasuje :P Bo bo no

na pasku zadń widać jakieś programosy odpalone  , jakieś gugle a wiadomo ze siedzą w prefetchu i są doładowane po starcie pliki do pamieci :P

Co już oznacza ze system nie lata na czyściocha a z bagażem . Różne czasy pracy , tak jak wiktorynek pisał kilka postów wcześniej trzeba poczekać na stabilizacje systemu ale to trzeba stosować do wszystkich systemów . I trudno wybrać jakiś ogólny czas wykonania zrzutu , nie wiem przy tym dysku proponuje 30 minut poczekać :D .Mi sie systemy stabilizowały po 10 minucie . Proponuje jeszcze dla testu a wiem ze lubisz sie tym pobawić zrobić test z trikiem auto unload dll , wiem wiem ten trik ma zwolenników i przeciwników . Moim zdaniem nie warto wozić szpadla w bagażniku , nie zawsze jest on nam potrzebny a swoje waży :)

system w pełni zaktualizowany , pracujący , z trikiem trzymającym w ramie wszystkie pliki cache przeglądarki :E

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

siostro gipsu , opuszczam ten temat  :pp

Posted

Czysty, w pełni zaktualizowany Win 7 SP1 x64 Pro + dodatki do systemu(standardowe w moich systemach) po instalacji przy 16GB ramu - w trybie bezczynności przez 15 minut od startu.

image.jpg

Posted

Na szczęście to w7 tu system radzi sobie z kanałem alfa (przezroczystość ) . Coś tam podskoczy pewnie, to 300 taki żart :D stawiam do maks 60 mb z full wypasem wyglądem :D 

Posted

Z zainstalowanymi programami windows 7 ultimate x64

Posted

win7 home -36procesów   ram   680  

win8.1pro -29procesów  ram     750

win10 home -36 procesów  ram 790

systemy czyste sprawdzane na trzeci dzień

Posted

Hmmm... absolutnie niemożliwe.

Edit: 74 procesy to zakatowany i zasyfiony maksymalnie system.

66 procesów włącznie z odpalonym Chrome na pewno mieści się w przedziale, zwłaszcza że mam otwarte 4 karty. W tym aplikacje od przełączania grafiki NVIDII i sterownik do touchpadu.

Posted

Ilość kart nie wpływa na ilość procesów. W Win 7/8/8.1 w normie jest do 60 procesów w laptopach z dużą ilością sterowników i softu do obsługi sprzętu + antywirus + przeglądarka. Kto ma więcej powinien przejrzeć co mu pożera zasoby i ograniczyć. Każdy kolejny odpalony program zwiększa ilość, ale trzeba być świadomym użytkownikiem. Wszelkie updatery off, nieużywane komunikatory off.

Posted

Win 7: Jeden z procesów svchosts pożera 250 MB RAM i powoduje że użycie procesora jest ciągle powyżej 25% i nie spada. Zamulenie to powoduje zużycie 1,6GB - 2,0GB. Co jest grane ?

Win Vista:

Posted

Ilość kart nie wpływa na ilość procesów.

W Chrome wpływa.

Nie podważysz. Nie używam FF żeby ilość procesów była taka sama.

Posted

W Chrome wpływa.

Nie podważysz. Nie używam FF żeby ilość procesów była taka sama.

Powiem wprost - tragedia - czas pomysleć o innej przeglądarce, albo Chrome portable.

Musiałem sprawdzić.

- Chrome portable x64 + ppapi flash + java - otwarte 4 karty winclub

image.jpg

Zużycie ram w normie, natomiast ilość procesów tragiczna.

- Firefox portable + npapi flash + java - otwarte 4 karty winclub

image.jpg

Zużycie ram podobne ale ilośc procesów kolosalnie lepsza.

Edit: cały czas i zawsze namawiam do uzywania programów portable - praktycznie 99% programów ma swoje wersje portable, a te które nie mają można samemu zrobic wersje rip. :P

Dodatko sprawdziłem - Chrome portable nie pozostawia śmieci w systemie, ani w rejestrze.

Posted

Zużycie ramu wzrośnie gdy system będzie bardziej połatany ale w nowszych systemach to nie jest taki problem jak w xp :). Ogólnie więcej zajętego ramu to dobra sprawa bo to oznacza mniej iops, które są znacznie droższe od pamięci. No i jaki komfort pracy :). Na słabszych hostach to problem ale gdy można poszaleć...

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information