Jump to content

Recommended Posts

Posted

Testy odbywały się na laptopie IBM T43:

Procek: Intel Pentium M 1,86ghz

Ram: 2gb DDR2 533mhz

Grafika: Intel 915GM

Dysk: Hitachi 5400RPM 60GB

Test polegał na sprawdzeniu ile mb ram zużywają różne modyfikacje Windowsów.

Oczywiście każdy z Windowsów był w wersji 32bitowej.

Oto wyniki:

-Win XP Pro SP3 Mod Lite: 80-90mb

-Win 7 Thin PC: 280-300mb

-Win 7 Mini Starter 2k15: 310-330mb

-Win 7 DreamOs 2015 Lite: 320-340mb

-Win 8.1 Micro 2014: 370-400mb

-Win 8.1 Spring 2015 ver.3: 410-430mb

-Win 7 Ultimate (czysty): 440-460mb

Ktoś się może zastanawiać czy mi się chciało tak usuwać windowsy i na nowo wgrywać :D Po prostu jak się nie ma co robić po nocach to tak bywa :)

Jeśli chcecie to mogę zrobić inne testy np. używając różnych "benchmarków", aby nie tylko przetestować ram, a także całą resztę.

Mam nadzieję, że komuś ten test się przyda :)

P.S. W niektórych z tych windowsów czasem robiło się coś takiego, że proces explorer.exe i run32dll.exe się podwajał. (nie wiem czym to było spowodowane)

Lub było coś takiego, że przez proces "microsoft windows search filter host" zużycie procesora skakało od 1-100% (ale wystarczyło trochę poczekać i się ustabilizował)

Posted

Duży plus za włożoną pracę. Moje uwagi:

- trochę stary sprzęt do testowania nowoczesnych systemów

- pomiar zużycia ram należy przeprowadzać w tej samej minucie od startu, po wystartowaniu wszystkich usług i uspokojeniu sie procesora na poziomie 0-1% jego zużycia - dla tego słabego sprzętu będzie to po ok. 15 minutach

- aby odniesienie było miarodajne należy porównać modyfikację z czystym systemem w tej samej wersji np. HP, Pro, Ultimate, Core, Starter itd itp.

Posted

Jeszcze bym zrobił z kilka restartów tak dla lepszego doładowania sie systemu :)

ale fajnie że mimo takiego trupika chciało Ci się robić testy :D

Posted (edited)

Brakuje mi jeszcze testu windows 10 :(

Instalowałem najnowszy wynalazek MS na jeszcze słabszych sprzętach z jednym Giga RAM. :D

Edit.

No i jeszcze z nowszych po windows XP, windows Vista (uważana przez niektórych za całkiem przyzwoity system) :D

Ale do Visty trzeba trochę cierpliwości ;)

Edited by nemo1960
Posted

Testy porównujące Win 10 już dawno są:

Niestety jedyny mozliwy wzrost wydajności i to tylko w grach po wprowadzeniu DX12. Od XP(albo nawet wcześniej) constance wydajnościowy. :wacko:

Posted (edited)

@wiktorynka

Twój post odnosi się do mnie czy do autora tematu?

Jeśli do mnie to nie musisz mi przedstawiać dziwnych testów.

A jeśli do autora tematu to ...

w dziwny sposób doceniasz jego pracę włożoną testowanie różnych systemów na dość słabym (jak na dzisiejsze czasy) sprzęcie :(

Edited by nemo1960
Posted

wiktorynek: -może i słaby sprzęt, ale właśnie po to są okrojone windowsy czyż nie?

-oczywiście, że czekałem jakiś czas, wykonywałem restarty, coś tam sobie poklikałem itp.

-wszystko w swoim czasie, tylko czy warto tracić na to czas? :)

FAFAŁ: Tak jak pisałem wcześniej, wykonywałem restarty itp. Po to robiłem te testy aby sprawdzić, który z tych windowsów wymaga najmniej (bez testów wiadomo, że XP) ale chodziło mi bardziej między 7 a 8. Bo wcześniej używałem na tym lapku Win 7 Ultimate i wszystko dobrze działało, ale jak widać modyfikacje mniej zużywają. Tylko samymi ramkami nie można też patrzeć, bo wiadomo, że w benchmarkach mogłoby to różnie wyglądać.

nemo1960: Nie ma jeszcze oficjalnego Win10 więc nie ma co testować :) To jest tak jakbym porównywał bieg kulawego ze zdrową osobą :)

Posted (edited)

@pasi17

Mamy już tylko (albo aż) niecałe dwa miesiące do premiery windows 10.

Uważam że system może zmienić się na lepsze :)

Ps.

A "okrojony" windows to przypadkiem nie jest tym "kulawym" :P

Edit'

oczywiście "kulawym" ale na "dopalaczach" :)

Edited by nemo1960
Posted

@wiktorynka

Twój post odnosi się do mnie czy do autora tematu?

Jeśli do mnie to nie musisz mi przedstawiać dziwnych testów.

A jeśli do autora tematu to ...

w dziwny sposób doceniasz jego pracę włożoną testowanie różnych systemów na dość (jak na dzisiejsze czasy) sprzęcie :(

Do nikogo - ogólnie - będzie premiera Win 10 pojawi się milion testów - a że od 15 lat nie ma żadnej różnicy to inna sprawa.

P.S. niecałe :angry:  ;)

Guest Devhost97
Posted

Czysta Vista mogła by przebić 7ke - przynajmniej tak jest w moim przypadku :)

Guest znaffca
Posted

powyl. nie potrzebe uslugi, ( w oryg. windowsie vs mod), byli/sa tacy co maja "tweaki na ram" - bedzie wiadomo czy cos daja

zainstaluj "stery od chipsetu"

i potestuj ( "czy wzrosla wydajnosc") i jakie jest znowu zuzycie ramu (wzgledem poprzedniego testu - tylko oryg. win z wyl. uslugami)

jak sie da to i x64

"wielki test przerobek" :P

oczywiscie jak masz ochote ;)

Guest znaffca
Posted

na swojej 7 mam okolo 900mb, a mam 4 gb - nic nie wyl.

Posted

To wszystko zależy od konfiguracji, często też sprzętu - co sprzęt u mnie to różne buildy różnie latają na sprzęcie. Na moim haswellu już vista nie przędzie dobrze, ale na starszych jest ok i nawet czasem szybciej od 7.

Tak samo 8.1 - na nowszych jest szybciej na starszych niekoniecznie. Może 10 poprawili i wszędzie będzie dobrze działać.

Posted

Jak testujesz to testuj wg jakichś konkretnych założeń:

- po 10 minutach od startu

- kompletnie czysty system zaraz po instalacji - bez ingerencji w ustawienia

- systemy w odpowiadających sobie wersjach np: Vista Business SP2, Win 7 Pro SP1, Win 8.1 Pro update 3, Win 10 Pro

- bez sterowników lub ze sterownikami

- z najnowszymi sterownikami, z dedykowanymi sterownikami, sterowniki z inf bez softu itd itp

P.S. nie powiesz chyba że Win 7 x64 czysty po instalacji przy 4Gb ramu będzie miał zuzycie 1,8GB ramu - będzie miał ok. 700MB ;)

Posted

Systemy ze sterownikami w pełnym zestawie, wyłączonym defenderem, włączonym programem RadioSure:

Windows Vista Home Premium x64:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Windows 7 Home Premium x64:

Windows 8.1 Pro x64:

Windows 10 Pro x64:

Wiktorynek, niestety ale licencję na Vistę i 7 mam tylko Home Premium.

Dodam że Windows 7 to sterowniki 100% oficjalne, Vista właściwie też bo te sterowniki napisane są pod oba te systemy, tylko na stronie Dell nie ma adnotacji wsparcia dla Visty, na 8.1 są te same co na 10 -> dobierane.

Posted

Do testów nie potrzebujesz licencji na systemy - chyba nie używasz na stałe 4 systemów? Na twoim kompie za wczesny pomiar po 10 minutach - wszędzie jeszcze procesor mieli - musi być ustabilizowany na 0% użycia.

Posted

Zobaczę jeszcze, można tak zrobić, po 10-20 minutach.

Maży mi się jeszcze zainstalowanie 4 systemów na SSD. Niestety HDD musi być do magazynowania danych, a laptopie jest jedno miejsce. Więc pomiarów na wpływ SSD na RAM nie będzie.

Guest znaffca
Posted

kup ssd 250gb, jak nie bedziesz kombinowal to dane nie znikna :lol:

Posted

Tu dla prównania zużycie ram z mojego tematu(wyciąłem to co istotne):

"System Windows 7 SP1 x64 Pro - oryginalny, niecięty, w pełni zaktualizowany, wszystkie sterowniki, dużo zainstalowanych programów użytkowych(kilkadziesiąt) w tym Avira i Malwarebytes - ma to oddać najbardziej realne działanie systemu... ...Jeszcze tylko kilka słów o zajętości pamięci ram w zależności od ilości fizycznej pamięci:

- 4GB - zajęte przez system i programy ok 1GB

- 8GB - zajęte przez system i programy ok 1,5GB

- 16GB - zajęte przez system i programy ok 1,8GB

- na innym laptopie mam 32GB ramu gdzie zajętość przez system i programy to ok 2,7GB"

Posted

Skoki, to kolejne uruchamiające sie usługi - poczekaj w bezczynności jak procesor osiągnie stabilność przy stanie 0% uzycia, wtedy zajętość ram zacznie spadać - automatycznie zaczną się wyłączać niewykorzystywane usługi. Masz dysk HDD 5400 rpm i przeciętny procesor dlatego będzie to trwać u ciebie dłużej, może nawet 20 minut.

Posted

Systemy ze sterownikami w pełnym zestawie, wyłączonym defenderem, włączonym programem RadioSure:

Windows Vista Home Premium x64:

attachicon.gif[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Windows 7 Home Premium x64:

Windows 8.1 Pro x64:

Windows 10 Pro x64:

Wiktorynek, niestety ale licencję na Vistę i 7 mam tylko Home Premium.

Dodam że Windows 7 to sterowniki 100% oficjalne, Vista właściwie też bo te sterowniki napisane są pod oba te systemy, tylko na stronie Dell nie ma adnotacji wsparcia dla Visty, na 8.1 są te same co na 10 -> dobierane.

czyli 8.1  biere mniej jak w7 x64 ?

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information