Jump to content

Recommended Posts

Posted

Od lipca mają przestać dawać W10, ale jak zrobią jedną kumulacyjną aktualizację, jak ta pseudo Win7SP2; to jest (będzie) to bez sensu, bo tam zaszyją "telemetrię", jak to n/w pseudo SP2 jest. Będzie widnieć w panelu sterowania jako jedna aktualizacja, bez możliwości usuwania pojedynczych, niechcianych.

Posted

Prawdopodobnie od przyszłego miesiąca nie będzie już pojedynczych łatek dla Win 7 i Win 8.1 tylko jedna zbiorcza + oczywiście w każdej zbiorczej całe dobrodziejstwo telemetryczno-aktualizacyjne do Win 10.

Cytat ze strony Technetu:

Also today we are announcing that non-security updates for Windows 7 SP1 and Windows 8.1 (as well as Windows Server 2008 R2 SP1, Windows Server 2012 and Windows Server 2012 R2) will be available as a monthly rollup (fixes rolled up together into a single update).  Each month, we will release a single update containing all of the non-security fixes for that month.  We are making this change – shifting to rollup updates, to improve the reliability and quality of our updates.

These fixes will be available through Windows Update, WSUS, and SCCM as well as the Microsoft Update catalog.  We hope this monthly rollup update simplifies your process of keeping Windows 7, and 8.1 up-to-date.

Z tego co ja rozumiem to tylko aktualizacje, które nie są łatkami bezpieczeństwa będą publikowane w formie tych zbiorczych aktualizacji, o których mówisz. Aktualizacje bezpieczeństwa będą wydawane tak jak do tej pory. Więc z tego co ja rozumiem od tej pory będzie można pomijać te zbiorcze aktualizacje, instalując tylko łatki bezpieczeństwa i mieć spokój.

Posted

Od lipca mają przestać dawać W10

Na to bym nie liczył - coraz więcej portali snuje domysły że nie skończą z darmową aktualizacją.

Do Win 7 wydano już taką małą zbiorczą: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Na razie nie ma w niej nic podejrzanego.

Do Win 8.1 też wydano nieco większą, która zastepuje bodajże 11 starszych poprawek: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

W tej chwili też nic podejrzanego.

P.S. Liczba aktywacji Win 10 spada na łeb na szyję - liczba i kasa sie nie zgadza. Do tego oficjalnie juz Windows Phone/Mobile umarł.

Posted

MS próbuje zrobić to samo co Google. Różnica jest jednak taka, że aktualizacje Androida chcą wszyscy a jak ktoś nie dostanie to lament, natomiast aktualizacji do Windowsa nie chce sporo osób a jak dostanie to płacz, wrzask i młotek w rękę.

Druga kwestia jest taka, że Android z wersji na wersję to ewolucja a Windows to rewolucja. Kolejna sprawa to sterowniki. Do telefonu wystarczy mieć sprawny kernel od producenta, resztę da się już samemu poprawić. W przypadku Windowsa ogromnym problemem są sterowniki (sic!) coś co kiedyś było zmorą linuksa. Chodzi mi o fakt, że sporo sprzętu nie ma tak naprawdę żadnego wsparcia ze strony producenta. Działa to na takiej zasadzie, że ma działać w dniu premiery. Jak wyjdzie nowy Windows to już działać nie musi. Tak było w moim przypadku. Od producenta dowiedziałem się, że inny system niż Windows 7 nie jest wspierany a to wsparcie ogranicza się do wydania sterowników w dniu premiery.

Mogli zrobić inaczej. Wystarczy sobie przypomnieć jak wyczekiwana była 7 po premierze Visty. Da się? Da. Jednak oni postanowili zrobić po swojemu no i masz.

Żeby zobrazować sytuację. Gdy zainstaluję Windows 8.1 albo 10 to w moim przypadku nie działa połowa klawiszy funkcyjnych i kamera a touchpad działa nieprawidłowo. Natomiast zainstalowałem najnowsze Ubuntu i co? Działa wszystko. To jest przecież dramat. Jak Microsoft mógł na to pozwolić?

Posted (edited)

Do Win 7 wydano już taką małą zbiorczą: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Na razie nie ma w niej nic podejrzanego.

mogą inni potwierdzić? można pobierać  i instalować powyższa poprawkę ?

na chwilę obecna WU po ponownym wyszukaniu nie zasygnalizował jej do pobrania.

Edited by franekfranek
Posted

Tak

cytat:

• [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
  • [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Nic podejrzanego tu nie ma.

Posted

Po zainstalowaniu KB3138612 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] nie pojawia się dalsze 8 etapów ukrywania (patrz post nr. 1), czyli:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] KB3138612 zastępuje powyższe KB. Nie zauważyłem też w systemie plików od telemetrii, np:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]więc można by tą KB opcjonalnie zainstalować aby pozbyć się tych 8 etapów ukrywania.

Sprawdzenie czy usługa diagtrack jest w systemie:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]Nazwy pod jakimi widnieje w usługach (services.msc):

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Posted

Postawilem nowy system i mam kilka aktualizacji do przerobienia, mianowicie:

KB3138612 - zainstalowałem

KB971033

KB890830

KB976932

KB915597

co zrobić z aktualizacjami napisanymi przeze mnie na czerwono?

Posted

KB971033 - tzw. sprawdzanie legalności windowsa - można zainstalować, można też ukryć ;)

KB976932 - pseudo SP1 - oznaczona też jako KB2533552 - pisałem tutaj o tym np.: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

KB890830 - instalujemy, raczej to jest uruchomienie - skanowanie kompa narzędziem od MS na obecność malware, co miesiąc jest nowe

KB915597 - aktualizacja definicji Defendera - jak ktoś używa tego programu (w co wątpię); lepiej wyłączyć go i wgrać porządny pakiet Internet Security wspomagany np. Malwarebytes Anti-Malware (przeskanowanie raz na jakiś czas).

Posted

KB3133977 - jak masz płytę ASUS z UEFI i instalujesz/zainstalowałeś Win7 64bit to ukrywasz/nie instalujesz bo inaczej system nie wstanie. W innych przypadkach możesz zainstalować, albo ukryć.

KB3118401 - jeżeli masz w systemie aplikacje (s)tworzone przy pomocy Windows 10 Software Development Kit (SDK) (Microsoft Visual Studio 2015) to to będzie potrzebne. Nie ma potrzeby instalować, jak nie potrzebujesz tego. Jak ukryjesz, pojawi się starsza wersja tego KB - KB2999226, też nie ma potrzeby instalować. Jak jakiś program/instalator będzie tych/jednej z tych dwóch potrzebował, to sam zainstaluje, już kilka razy uświadczyłem wrzucenie KB2999226 do systemu przez jakiś instalator.

Posted

Ściągnij WSUS offline , wypakuj, uruchom , zaznacz tylko Win 7 w zależności od wersji 32 lub 64 bity, odznaczenia wszystkie opcje(sp1, biblioteki, frameworki) kliknij start. Jak skończy wszystko ściągać, uruchom Update installer. Jak skończy, restart i wtedy wyszukaj.

Wielki Brat patrzy!

Posted

Zrobiłem krok po kroku. WU nadal żłobi i nic się nie dzieje. Czy traktując UUAWU opcjami 5 i C miało wpływ? W WU jest informacja: Ostatnie wyszukiwanie aktualizacji "Nigdy" (była data), Aktualizacje zostały zainstalowane "Nigdy" (tu też była data).

Posted

Teraz daj mu czasu na znalezienie aktualizacji. Najlepiej nie wyszukiwać tylko dać mu czas i sam zakomunikuje że znalazł.

Wielki Brat patrzy!

Posted

Na Win7 wgranie na czysty SP1 (najpierw po zainst. wejście na WU/restart): KB3138612 (restart) też szybko szuka aktualizacji.

albo: wgranie KB3020369/restart i KB3172605/restart.

Oba przypadki sprawdzałem i działało.

Na Win8.1 wgranie KB3138615 (restart) też szybko szuka aktualizacji.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]