Jump to content

Recommended Posts

Posted

@franekfranek

To ile czasu WU wyszukuje to my na to nie mamy wpływu. Trzeba po prostu cierpliwości przy tej operacji, szczególnie tzw. Pierwsze wejście WU trwa [(mega/bardzo/średnio)właściwe sobie samemu wybrać] długo.

Kolejność użycia skryptów nie jest powodem żadnego konfliktu.

Dzięki za słowa uznania.

P.S.

Jest jeszcze porada od kolegi @wiktorynek:

Należy użyć zaawansowanego oczyszczania dysku C i tam wybrać Windows Update - oczyszczanie /OK/ i po restarcie wyszukiwanie powinno działać błyskawicznie.

Posted

ok dzieki potwierdze na koniec jak wygladala sytuacja - moze przyda sie innym ;)

update 2016.03.26 g18:31

- wczoraj czekalem 2 h.. aktualizacje nie wyswietlily sie po uruchomieniu windows update

- dzis zastosowalem porade @wiktorynka dotyczacej "zaawansowanego czyszczenia dysku C zaznaczylem wszystko na wszelki wypadek - po tej akcji nadal bez zmian.. ladowanie listy aktualizacji trwa i trwa..

- moze jakis wplyw ma to, ze przy instalacji windows 7 wybralem pobranie aktualizacji nie przy pierwszym polaczeniu z siecia, a w pozniejszym czasie ? wydaje mi sie, ze jesli jest tylko service pack 1 to chyba aktualizacja nie uruchomi sie w ogole.. przynajmniej kiedys tak mialem przy reinstalacji systemu oficialnego windows 7

i jeszcze do doprecyzowania po zastosowaniu narzedzi: UUAWU, nast RemoveSPY_AIO warto / nalezy zastosowac skrypty z watku "Legalne adware/spyware od M$ jak usunąć" ?

sugestia dodatkowa:

brakuje powiadamiania uzytkownikow o edycji postow... a dosc czesto wlasnie edytuje sie dana wiadomosc a nie pisze nowej

Posted

Wcześniej mówiłeś, że łatka trafia na czarną listę dlatego jej nie instalowałem ale co? Jednak mówisz, żeby ją dopuścić? Nic złego się nie dzieje?

Jeszcze raz:

Łatka IE11 - KB3139929 nie ma wpływu na WU przy etapach, fazach ukrywania łatek od telemetrii z Win10 (czyli nie jest z nimi powiązana?).

Nie zauważyłem też, aby cokolwiek reklamowało Win10 po zainstalowaniu jej. Ze względów bezpieczeństwa IE jako składnika systemu, można ją dopuścić.

Co nie zmienia faktu, że po zrobieniu deepclean na Win7, w systemie (fizycznie) w marcu 2016 są łatki IE11:

- IE11 - KB3124275 - styczeń - główna

- IE11 - KB3134814 - luty - główna

- IE11 - KB3141092 - luty - dodatkowa (przy tej pisze: skipping package due to branch elevating)

- IE11 - KB3139929 - marzec - główna (zawiera zintegrowaną KB3146449 - ta niby reklama)

Wg. mnie w styczniu jeszcze było prawidłowo, była tylko jedna IE11 - KB 3124275 (zastąpiła IE11 - KB3104002 - której nie ma dalej w logach). Coś jest zamieszane od lutego, 4 x IE11 w systemie, tak jakby nie dało się zastąpić cztery - jedną (po czyszczeniu zostają 4).

BL - tak czy nie - to każdy sam sobie musi odpowiedzieć.

Raczej jak będę robił nowy relek, to wrzucę IE11 ze stycznia (chyba, że coś się wyklaruje po drodze). Wszystkie IE11 od lutego are very strange.

Zresztą, chyba świadomy moment wyłączenia WU na stałe jest coraz bliżej niż ms się spodziewa ;) czyli sporo (4 miesiące darmowej reklamy to sporo), przed sierpniem ("nałapać" co za "darmo"  chcą przejść na Win10). Albo przynajmniej powstrzymanie się do tego czasu z instalowaniem "dziwnych" łatek.

Posted

@NiKKA.Labs - w deepclean nie można wierzyć w 100%, bo najnowsza łatka do IE11 zastępuje wszystkie starsze podczas integracji. Podobną sytuacje mamy z poprawkami aktualizującymi usługę WU - instalujemy najnowszą(która zastępuje wszystkie starsze), ale deepclean nie usuwa tych starszych.

Posted

Trzeba będzie wrócić do starych zasad tak jak to robiłem do lipca, a na deepclean patrzyć z przymrużeniem oka.

Czyli to co wyrzuci (łatki) na WU na systemie z tylko zintegrowanym najnowszym WU+IE11+IE11_prereq (Win7) - zintegrować (oprócz tych z BL). IE11 najnowszą łatkę wrzucić. Zobaczymy. A czyszczenie to niech potem sobie każdy zrobi.

Posted

Żeby było śmieszniej, to WUC też pokazuje jakie poprawki zostały przez co zastąpione i też nie możesz na tym polegać w 100% - ostatnio robiłem weryfikację(dla próby) wg tego właśnie mojej listy poprawek i wyrzuciłem kilka poprawek wskazanych przez WUC jako przestarzałe/zastąpione - nic z tego WU jest innego zdania. :E Osobiście kieruję się wskazaniami biuletynów, deepclean, WUC oraz listą KUC, a czasem rozpakowaniem poprawki i zajrzeniem do środka - suma tych zabiegów + kontrolne sprawdzenie na VB dają wypadkową niezbędnych poprawek. Używam wszystkich oficjalnych opcjonalnych poprawek, nie używam poprawek na żądanie, choć z doświadczenia nie tylko mojego wynika, że jak ktoś chce to nic nie stoi na przeszkodzie, aby jest instalować/integrować - one i tak w wiekszości po przetestowaniu są oferowane właśnie jako opcjonalne - głównie naprawiają jakiś potencjalny problem. Jak widać wbrew czasookresowi oraz zapowiedziom MS nadal wspiera Win 7 w aktualizacje opcjonalne i dodatki do systemu.

Posted

jak usunac szpiegi wszelakie na tablecie KIANO 8 pro  z w10 x32  mod od mr.t  ?

skrypt od kolegi m4s  niestety ale uszkadza cos odnosnie  "auto-obrotu"  ekranu , testowalem 2x  i tylko format naprawial auto-obrot ekranu , nawet jak dalem w skrypcie przywroc zmiany tez nie pomagalo 

Posted

@guma77 Niecierpliwy strasznie jesteś. Zrobię śledztwo w tej sprawie i znajdę przyczynę, potrzebuje czasu i weny. 3maj się!

Kung Fu TapaTalk Mistrz!

Posted

Macie zaznaczoną opcję "Udostępnij zalecane aktualizacje tak samo, jak otrzymuję ważne aktualizacje"?

@NiKKA.Labs - Zalecane aktualizacje są integrowane w twoich obrazach czy tylko ważne i krytyczne?

Posted

Zalecane i opcjonalne, ale tylko te wspólne dla wszystkich, co WU daje. Te opcjonalne 2-giego stopnia jak ja to nazywam (te co aby się pokazały trzeba IE kilka razy "zmolestować"), jak skype, silverlight, mse - nie (do setupcomplete.cmd je można wrzucić jak ktoś chce)

Posted

Można instalować aktualizacje z kwietnia bezpiecznie czy na coś trzeba uważać? Jest w ogóle jakiś inny wątek się tym zajmujący, bo wydaje mi się, że te kwestie omawiane są tutaj.

Posted

Można instalować. Wszystkie niepożądane aktualizacje są w tych tematach:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Osobiście nie próbowałem, ale ponoć raczej jako jedna i nie można odinstalować całego dobrodziejstwa. Wg portali po instalacji tego "SP2" na drugi dzień użytkownicy mogą spodziewać się na komputerach Win 10. Nie wiem ile w tym prawdy, trzeba spróbować, ale jest gorsza wiadomość. Prawdopodobnie od przyszłego miesiąca nie będzie już pojedynczych łatek dla Win 7 i Win 8.1 tylko jedna zbiorcza + oczywiście w każdej zbiorczej całe dobrodziejstwo telemetryczno-aktualizacyjne do Win 10. Wg doniesień obecnie została przyjęta polityka MS polegająca na tym, że cokolwiek byśmy zrobili i tak nam zainstalują Win 10. Chyba doszliśmy do momentu wyłączenia WU na stałe, ewentualnie instalacji tylko ręcznie sprawdzonych poprawek pobranych też ręcznie.

Posted

Ale przecież od lipca mają przestać dawać Win10 za darmo także GWX ma zniknąć. Według mnie póki co warto przeczekać a potem będzie można instalować bez problemu aktualizacje.

Druga sprawa zastanawiał się ktoś nad przejściem na Linux Minta (lub jakiegokolwiek linuxa) jako alternatywy dla Win7? U mnie np: na ASUSie K53 Windows 10 (Windows 8.1 zresztą też) nie działa tak dobrze, bo jest problem ze sterownikami do przycisków funkcyjnych i kamera również nie działa.