Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam zainstalowaną, poczekam aż pojawi się komunikat z reklamą i poszukam źródła i postaram się je zablokować :)

Dlatego też zwracam się z prośbą o pomoc. Jeżeli ktoś zostanie potraktowany tym szpiegiem to proszę o kontakt celem ustalenia lokalizacji szpiega i zablokowania go :)

Posted

Ba, już pewnie mają wrzucone, jak mają automat WU ustawiony.

Ja bym się jednak wstrzymał, póki co, jako zwykły użytkownik.

Wrzucę na testowy tą łatkę IE i popatrzę po plikach względem takiego samego bez łatki.

Posted

Udało mi się znaleźć pewną zależność, uruchamia się tylko 3 razy potem już znika ale na VB odtwarzam tą sytuację i szukam źródła.

a wygląda to tak

2YPPSAT.png

Z tego co mi się udało wykryć to reklama pokazuje się tylko na domyślnej stronie MSN :)

Posted

Tą reklamę widziałem już wcześniej, przed tą aktualizacją IE.

Możliwe, że to to:
W 2016.01 w IE11-KB3124275 była Non–security-related KB3123303: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Nawet podali przepis jak to wyłączyć; trzeba stworzyć odpowiedni klucz w rejestrze:

Hmm, niby to jest do IE10, 9, 8, ale klucz sugeruje, że do IE11 też: FEATURE_DISABLE_IE11_SECURITY_EOL_NOTIFICATION

Posted

To jedna rzecz z głowy, wystarczy ustawić Google jako główną i jest OK.

Niestety nie  wyskakuje u mnie komunikat o tym ze administrator zablokował upgrade do Win10, a tu jest główny sprawca

Posted

Zgadza się. Wyłączyć WU.

Jakby z 80% ludzi korzystająca z Win7 i 8.1 wyłączyła WU, to za pół roku - rok (najlepiej jakby to było przed premierą Win10) MS sam by usunął szpiegowanie z Win10 i by wszyscy przeszli na Win10. To optymistyczny wariant. Ale jest powiedzenie, że "daj komuś palec, a weźmie całą rękę". Ładnie udostępniał Technical Preview i nie było oznak że wrzuci GWX, co dopiero wyszło w finalnej wersji.

Ja i ty i reszta świadomych wyłączy WU (ostatecznie przełączy na manual i będzie wnikać co instaluje), ale pozostali nieświadomi? A ich będzie większość.

Niektórzy żyją bez np. SP1 do Win7 albo zainstalowali Win7SP1 i wyłączyli WU i też nie mają problemów z bezpieczeństwem (może nie trafiła kosa na kamień), ale jak zawsze pytam: "Dlaczego masz WU wyłączone?" - "Niepotrzebne to jest" , "Po co?" :)

Być może w odpowiedziach zwykłych użytkowników jest odpowiedź: "Po co?" włączać WU.

A z punktu widzenia bezpieczeństwa ogólnie, to zostawienie jakiegoś "nieznanego, podejrzanego" programu z uprawnieniami do aktualizacji (WU takie ma i to nie tylko w trybie auto, bo sam czasami przerzuca ukryte aktualizacje do ważnych albo opcjonalnych, chociaż się tego nie dokonywało osobiście), to proszenie się o backdoora, trojana.

Czyżby czas wyłączyć wreszcie tego legalnego trojana? :)

Posted

Bardzo ciekawy artykuł Bazy Wiedzy prosto od samego M$ [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Po przestudiowaniu artykułu widać jak ważną role spełnia 'pomocnik' M$ :

:L

Dlatego polecam skrypt RemoveSPY_AIO,

Skrypt RemoveSPY_AIO to wyrób AntyM$ bez konserwantów oraz bez parabenów.

Działa już po pierwszym użyciu/restarcie :)

Ma zaufanie użytkowników z forum WinClub :)

Posted

Czyli co? Wyłączamy Windows Update?

PS. Mam najnowszą wersję systemu od NiKKA i instalowałem wszystkie aktualizacje oprócz tych wymienionych w pierwszym poście. Teraz już nie do końca wiem czy "trefnych" aktualizacji było więcej czy nie. 

Mógłby ktoś jakoś to podsumować?

Posted

Nikt nie chce używać produktów Microsoftu. Nawet nowego Windows 10 już wszyscy ludzie mają dość.

Aktualnie jestem na ustawieniach wyszukiwania i informowania o aktualizacjach w Windows Update, żeby przypadkiem jakiś syf mi na komputer nie wleciał. To jest po prostu nie do pomyślenia. Gdyby nie to, że jestem do Windowsa przywiązany to bym pewnie przeskoczył na Linuxa.

Posted (edited)

Ja też mam ustawione Google jako domyślną stronę w IE.

Po zainstalowaniu KB3139929, restarcie i odpaleniu IE, wizualnie nie widać różnicy... dopiero po włączeniu strony MSN (domyślna strona IE) wyskakuje okienko z ofertą przejścia na zdychę :)

Jako że nie używam wogóle IE, jest mi to obojętne czy nachalna reklama będzie się pokazywać kilka razy na dzień, ale jeśli zmienia coś fizycznie, "infekuje" inne części Windowsa -  to ta poprawka nie ma miejsca na moich komputerach.

Rok 2006 - piraci używający sytemu XP wyłączają WU z obawy przed WGA

Rok 2016 - legalni użytkownicy systemów win7, 8.0,8.1 wyłączają WU z obawy przed ....windows 10 !!!

Edited by dareckibmw
Posted

dopiero po włączeniu strony MSN (domyślna strona IE) wyskakuje okienko z ofertą przejścia na zdychę

W kodzie strony MSN jest zaszyta reklama przejścia na 10ke...

I co najlepsze pojawia się przez max 5 razy po uruchomieniu przeglądarki, potem pewnie przechodzi w tryb uśpienia i tak w kółko np codziennie....

Chińskie przysłowie: Obyś żył w ciekawych czasach.

Ostatnio bardzo się sprawdza

Posted

Teraz już nie do końca wiem czy "trefnych" aktualizacji było więcej czy nie.

Lista jest prowadzona też przez @wiktorynka i info brane z różnych stron.

Ta reklama wyskakująca na świeżym IE11 już była w styczniu jak nie w grudniu, więc nie ma nic wspólnego z tą najnowszą łatką KB3146449 zaszytą w łatce IE11 - KB3139929.

Łatka IE11 - KB3139929 nie ma wpływu na WU przy etapach, fazach ukrywania łatek od telemetrii z Win10.

Nie zauważyłem też, aby cokolwiek reklamowało Win10 po zainstalowaniu jej. Ze względów bezpieczeństwa IE jako składnika systemu, można ją dopuścić.

Co ciekawe, po zainstalowaniu KB3139929 i zrobieniu czyszczenia na Win7 (cleanmgr): KB3134814 (poprzednik KB3139929), wcale nie został zastąpiony; równolegle są obydwie aktualizacje w systemie, co przeczy że zastępuje, bo windows update catalog wyświetla:

8dExSRF.png

P.S. Na PC klienta - Win7SP1 z 2015.07 system ostatnio uruchamiany, wejście na WU trwało prawie 4h.

Posted

To wejście na WU trwa długo bo według mnie jest robione podwójne wyszukiwanie. System po uruchomieniu komputera sam z siebie wyszukuje a my poganiajac go robi po pierwszym wyszukaniu drugie takie same. W pliku logu WU jest zapis że zrobi wyszukiwanie po skończeniu bieżącego wyszukiwania.

Kung Fu TapaTalk Mistrz!

Posted

Lista jest prowadzona też przez @wiktorynka i info brane z różnych stron.

Ta reklama wyskakująca na świeżym IE11 już była w styczniu jak nie w grudniu, więc nie ma nic wspólnego z tą najnowszą łatką KB3146449 zaszytą w łatce IE11 - KB3139929.

Łatka IE11 - KB3139929 nie ma wpływu na WU przy etapach, fazach ukrywania łatek od telemetrii z Win10.

Nie zauważyłem też, aby cokolwiek reklamowało Win10 po zainstalowaniu jej. Ze względów bezpieczeństwa IE jako składnika systemu, można ją dopuścić.

Co ciekawe, po zainstalowaniu KB3139929 i zrobieniu czyszczenia na Win7 (cleanmgr): KB3134814 (poprzednik KB3139929), wcale nie został zastąpiony; równolegle są obydwie aktualizacje w systemie, co przeczy że zastępuje, bo windows update catalog wyświetla:

8dExSRF.png

P.S. Na PC klienta - Win7SP1 z 2015.07 system ostatnio uruchamiany, wejście na WU trwało prawie 4h.

To wejście na WU trwa długo bo według mnie jest robione podwójne wyszukiwanie. System po uruchomieniu komputera sam z siebie wyszukuje a my poganiajac go robi po pierwszym wyszukaniu drugie takie same. W pliku logu WU jest zapis że zrobi wyszukiwanie po skończeniu bieżącego wyszukiwania.

Kung Fu TapaTalk Mistrz!

Co do zastępowania poprawek, to nie zawsze w 100% info z Windows Update Catalog pokrywa się z rzeczywistością i WU oraz następnie DeepClean rządzi się swoimi prawami - jest to sporadyczne bo dotyczy kilku poprawek na ponad 200.

Co do długiego wyszukiwania poprawek w Win 7, to zauważyłem ostatnio, że na najnowszej marcowej kompilacji nie uruchamia się ono automatycznie po przestawieniu opcji na wyszukaj, ale pozwól wybrać... - brak jakichkolwiek procesów oraz totalna bezczynność systemu. Nie pomaga nawet uruchomienie usługi MU czyli dla opcjonalnych produktów MS. Nie pomaga też ręczne wyzwolenie wyszukiwania - zawsze ten sam błąd 8007000E: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Nie zabrakło pamięci, bo kontrolowałem tą ewentualność.

Już na PW pisałem do @m4s co przypadkiem udało mi się odkryć i potwierdzić. Otóż po użyciu systemowego narzędzia do oczyszczania systemu i usunięciu przestarzałych aktualizacji(system był nowy, czysty, zaktualizowany, więc pojawiają się tylko drobne śmieci z IE) wykonałem restart - błąd WU już się nie pojawia, a jedyne poprawki z "czarnej listy" oraz opcjonalne produkty pojawiają się niemal od razu.

Posted

wykonałem restart - błąd WU już się nie pojawia, a jedyne poprawki z "czarnej listy" oraz opcjonalne produkty pojawiają się niemal od razu.

BRAWO TY!

Posted

Wcześniej mówiłeś, że łatka trafia na czarną listę dlatego jej nie instalowałem ale co? Jednak mówisz, żeby ją dopuścić? Nic złego się nie dzieje?

Posted

Do usunięcia niechcianych aktualizacji jest mój skrypt UUAWU a potem polecam RemoveSPY_AIO (posprząta min w harmonogramie zadań po aktualizacjach)

Kung Fu TapaTalk Mistrz!

Posted

spoko dzięki. co prawda uruchomiłem wpierw RemoveSPY_AIO bo dopiero później odczytałem Twoja wiadomość.

już dobra godzinę system wyszukuje aktualizacje zgodnie z pkt. 8(1) instrukcji UUAWU.... ale czy to nie za długo ?

tradycyjnie zawsze to trwalo ok 10-25 min.

chyba, ze jest jakiś konflikt przez to, ze zastosowałem inna kolejność ?

swoja droga kawal niezłej roboty !