Jump to content

Recommended Posts

Posted

wielkie dzięki ja wolę emulować sobie win na laptopie z pendrive ( Bardzo polecam tym co chcą win 10 przetestować bez żadnego instalowania [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] )

Posted

mam ten sam problem co poprzednik. Probowalem usunac ww aktualizacje w trybie awaryjnym ale rowniez bez powodzenia. :(

Tu poradnik jak to wywalić [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Otóż poradnik w moim przypadku nie działa.

Używam narzędzia PowerShell i gdy wpisuję mu komendę:

wusa /uninstall /kb:3044374

szuka, szuka i po chwili wyskakuje okienko informacyjne [Autonomiczny Instalator Rozszerzenia Windows Update] z wpisanym tekstem:

"Aktualizacja Aktualizacja dla Microsoft Windows (KB3044374) jest wymagana przez komputer i nie może być odinstalowana"

Sytuacja powtarza się z następującymi poprawkami:

- 3022345

- 3035583.

Poprawek tych nie można usunąć również poprzez narzędzie Microsoftu w zainstalowanych poprawkach, gdyż na prawokliku nie podświetla się opcja [odinstaluj].

Czy ktoś miał podobny problem i czy go rozwiązał??

Proszę o wszelkie wskazówki.

Serdecznie dziękuję i pozdrawiam

Mam Win 8.1 PL w wersji 64 bitowej

Posted

KB2976978 usuń ręcznie w panelu sterowania. Możliwe, że w trybie awaryjnym trzeba.

Nie instalujcie aktualizacji  automatycznie. Przełączcie na ręczne szukanie/wybór i poczekajcie z 2-3 dni i sprawdźcie każdą nową łatkę na www od czego jest.: np. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]; numerek podmieniacie ofc.

Posted

Niestety aktualizacji 2976978 nie udało mi się odinstalować nawet w trybie awaryjnym. Nie jestem pewien, ale chyba ta aktualizacja jest zintegrowana z obrazem ISO W8.1 with update 3, z którego instalowałem system, może dlatego jest tak zakorzeniona.

Posted

Prawdopodobnie w Update 3 była zaszczepiona (na 100%). Więc nie można jej usunąć (M$ robi /resetbase) i/lub (jak była tylko jedna wersja). Czyli wychodzi, że M$ zadbał o to zawczasu wydając już spreparowane ISO.

Wniosek? Instalować Update 2 (wyłączyć aktualizacje automat. i instalować samemu). Jak kiedyś będę robił Win8.1 to na podstawce Update 2.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

W czerwcu 2015 była też wrzucona KB3046480 prawdopodobnie nieświadomie. Ją można usunąć bo nie robiłem /resetbase (/resetbase usuwa pliki tymczasowe instalowanych łatek i nie można ich odinstalować).

Posted

Użyj tego skryptu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Windows-7/8.1-Skrypt]-Usuwanie-I-Ukrywanie-Niepożądanych-Aktualizacji-Windows-Update#entry68959

Wysłane z mojego Y635-L01 przy użyciu Tapatalka

Posted

Na każdej wersji prawdopodobnie tak będzie (tak jak w sierpniu). Sprawdzę to jak będę sprawdzał grudniowe releasy Win7.

To było na ULTI.

Na wersji Enterprise nie ma oferowanej na WU aktualizacji KB3035583 (ikonka w trayu).

Posted

Inna czarna lista, w której uwzględnione są dodatkowe niepożądane aktualizacje. Zaznaczyłem te dodatkowe.

KB2952664 - "Get Windows 10" Assistant. Compatibility update for upgrading Windows 7 = Windows 7 nagware patch that touts the Windows 10 upgrade
KB2976978 - Windows 10 Upgrade preparation
KB2977759 - Compatibility update for Windows 7 RTM = W10 Diagnostics Compatibility telemetry.
KB2990214 - Update that enables you to upgrade from Windows 7 to a later version of Windows.
KB3012973 - Force Trigger Download and Install of Windows 10.
KB3015249 - Telemetry, reports UAC prompt choices when making changes to the system.
KB3021917 - Update to Windows 7 SP1 for performance improvements (telemetry)
KB3022345 - Update for customer experience and diagnostic telemetry -> Replaced by KB3080149
KB3035583 - GWX update installs Get Windows 10 app on Win 7 and 8.1
KB3042058 - Microsoft claims its a security update but it contains Winlogon Spying.
KB3050265 - Windows Update Client for Windows 7: June 2015 = WU service updated to accept upgrade to W10 + other fixes
KB3050267 - Windows 10 upgrade preparation but also adds the option in GPEDIT to disable Windows 10 upgrade altogether.
KB3065987 - Windows 10 Upgrade for Windows 7.
KB3068707 - Customer experience telemetry points (update appears to be nuked from microsoft.com)
KB3068708 - Update for customer experience and diagnostic telemetry.
KB3074677 - Windows 10 Upgrade preparation.
KB3075249 - Update that adds telemetry points to consent.exe in Windows 8.1 and Windows 7
KB3075851 - Windows 10 Upgrade for Windows 7.
KB3080149 - Update for customer experience and diagnostic telemetry - Read more at: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
KB3081437 - Windows 10 Upgrade preparation.
KB3081454 - Windows 10 Upgrade preparation.
KB3081954 - Telemetry Update for Windows 7.
KB3083324 - Windows 10 Upgrade preparation for Windows 7.
KB3083710 - Update for the Windows Update client with sketchy details for Windows 7. See: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
KB3088195 - Microsoft claims it's a security update but also has a key logger on the Kernel Level.
KB3090045 - Windows 10 Upgrade Update for Windows 7/8.
KB3093983 - Microsoft claims it's a security update but it contains IE spying.
KB3102810 - Fixes an issue regarding long wait while searching for Windows Updates but also has Windows 10

Upgrade preparation for Windows 7.
KB3112343 - Windows 10 Upgrade for Windows 7.

Link do źródła

Posted

Czyli na chwilę obecną, jeżeli chcę zaktualizować czysty Win7 to muszę ukryć 14 aktualizacj, tych które są na screenie w pierwszym poście? Bo widzę w tych skryptach i co niektórzy tutaj piszą to wychodzi ich ponad 20, troche się pogubiłem.

Posted

Tylko te które występują na liście. A po to jest ich tak dużo bo nigdy wiadomo co jest na danym komputerze zainstalowane.

Kung Fu Tap karate Mistrz!

Posted

Ukryć, te co są na screenie w pierwszym poście (te są aktualnie "oferowane" na WU).

W skryptach jest więcej, bo jak ktoś ma system np. od roku, a chce usunąć to badziewie to istniały KB, które zastępowane były przez nowsze, a których np. nie instalował z WU i mu "stare" siedzą w systemie.

Aktualizacja 2016.02.02 Win7:

- KB2952664 (opcjonalna) - jest i w ważnych (była do tej pory) i jest teraz i w opcjonalnych
- KB3135445 (opcjonalna)

Aktualizacja 2016.02.09 Win7:

- KB2952664 (opcjonalna) - znika

- KB3123862 - z opcjonalnej na ważną

- KB3135445 - z opcjonalnej na ważną

Rozbicie na 8 faz - szczegóły w pierwszym poście.

Posted

Oglądał ktoś tą aktualizację: KB 3139929?

Według PurePC przemyca ona powiadomienia o aktualizacji do Windows 10.

Tutaj link do artykułu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

To ta jest winna :

Co za dziady skur........ie

Według tego jest ukryta w systemie i nie można jej odinstalować...

Posted

Właśnie przeglądam łatki marcowe i przy IE11 chcą przemycić łatkę z Win10crap.

Czyli KB3139929 (zawiera KB3146449) wchodzi na czarną listę :)

Tak tylko, że to nadal aktualizacja bezpieczeństwa. 

Pozostają nam więc 2 opcje. Albo ją zainstalować i załatać dziurę w systemie, jednocześnie pogodzić się z kolejnymi komunikatami albo jej nie instalować i pozostawić lukę w systemie. 

Jak dla mnie wybór nie jest taki oczywisty.