rempom Posted September 1, 2021 Report Share Posted September 1, 2021 Witam, może ktoś z was będzie wiedział jak to rozwiązać. Za każdym razem kiedy przerzucam sie z Win 7 na Win 10 odtwarzanie wideoklipów i muzyki jest tragiczne. Dźwięk brzmi ja z pudełka-bardzo mała ilość basów. Głownie chodzi o jakość na Youtubie. Początkowa wersja Win 10 jaka miałem bez aktualizacji brzmiała tak samo jak po aktualizacjach. Dźwięk jest z karty graficznej po kablu HDMI. Ta sama wersja i catalysta i adrenaline, różne sterowniki. Taki sam problem. Na Win 7 obojętnie jaki sterownik brałem brzmiało to tak jak powinno. Wiec problem leży w sterowniku systemowym. Dodam ze na Win 7 wideoklipy najlepsza jakość miały w mikrosoft edge, trochę gorsza w chrome. Na Win 10 nie ma różnicy oba do d...y. Ktoś wie jak to naprawić. Bo w takim wypadku system jest dla mnie bezużyteczny. 80% służy do słuchania wideoklipów i muzyki. A nie chciał bym znowu przechodzić piekło instalacyjne win 7. Jeśli chodzi o mnie to myślę ze Microsoft celowo obniżył jakość dźwięku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kitaro Posted September 1, 2021 Report Share Posted September 1, 2021 Pobaw się ustawieniami realteka i kliknij w efekty dźwiękowe. Ma być ustawione na brak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dziadek13 Posted September 1, 2021 Report Share Posted September 1, 2021 Może zainteresuj się programem FxSound.Enhancer poszukaj full powinno być ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rempom Posted September 1, 2021 Author Report Share Posted September 1, 2021 FxSound.Enhancer próbowałem. Nic nie polepsza tylko rozwala pasmo jakość jeszcze bardziej cierpi. Realtek jest nie używany idzie przez AMD karter graficzna. Cos uwala u źródła dźwięku jakość. Szczególnie tych z sieci materiałów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bunio1 Posted September 1, 2021 Report Share Posted September 1, 2021 Sprawdź te ustawienia [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GT500s Posted September 1, 2021 Report Share Posted September 1, 2021 Piszecie o Realteku, a przecież puszcza dźwięk po HDMI przez AMD Na moje zerknij czy nie dzieli pasma na różne karty dźwiękowe. w ustawieniach najlepiej mieć ustawiony tryb 2.0, bo Windows może nie widzieć w HDMI (nie pamiętam który standard) jaki jest system audio. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rempom Posted September 3, 2021 Author Report Share Posted September 3, 2021 W biosie wylaczylem realteka. Dzwiek oczywiwcie 2.0. Jakosc tez przestawialem na 44 khz i 96 , itd. bez rezultatu. Na moje oko to sterownik microsoftu hdmi jest skopany. Da rady zainstalowac z win 7 ? Bo szukalem tego sterownika w necie i niema starszych jak 2018. Wydaje mi sie ze w win 7 mialem 2013. Dodam ze mimo ze mimo ze karta graficzna puszcza dzwiek to i tak przechodzi przez jakis durny kontroler hdmi microsoftu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rempom Posted November 16, 2021 Author Report Share Posted November 16, 2021 Względnie załatwiłem problem. Wymusiłem instalacje sterownika Dolby Atmos mimo ze japę win10 darł ze nie kompatybilny. Teraz przy połowie głośności rypie aż miło. Może ktoś ma podobny problem. To chyba najlepsze rozwiązanie. A i w kinie domowym musiałem ustawić bezpośrednie wyjście (Straight), nie żadne pro logic czy cos. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kp1971 Posted November 16, 2021 Report Share Posted November 16, 2021 59 minut temu, rempom napisał: Wymusiłem instalacje sterownika Dolby Atmos Skąd zainstalowałeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rempom Posted November 16, 2021 Author Report Share Posted November 16, 2021 w-g tego poradnika Tylko trzeba robić dokładnie tak jak na filmiku. Bo cos zrobiłem nie tak i nie poszło za 1 razem. Tez może być później problem jak grafa się zaktualizuje wyrzuci sterownik . Trzeba znowu tak zrobić. A i trzeba uważać na poziom wzmocnienia wtedy zebys se kina nie zjarał. Trzeba patrzec na mixer glosnosci czy caly czas wskaznik odbija przy odtwarzaniu muzyki czy czegos tam. Ale to tylko moje przemyslenia juz na ten temat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts