Gudlas Posted August 30, 2021 Report Posted August 30, 2021 Witam, Chciałem się dowiedzieć, w jaki sposób mogę zainstalować system na karcie SD, mam netbooka który ma bardzo mały dysk HDD i nie zmiesci sie na nim system, dlatego mam port na microSD, niestety przy instalacji nie widzi mi tej karty w ogóle, widzi tylko partycje. Co zrobić aby system był postawiony na SD a nie na dysku? Pozdrawiam Quote
MadDragory Posted August 30, 2021 Report Posted August 30, 2021 Nie ma sensu instalacji Win10 na karcie pamięci . SD może ci służyć jako rozszerzenie pamięci netbooka i nic po za tym. Po za tym zapodaj specyfikacje + nazwę i model sprzętu . Quote
Gudlas Posted August 30, 2021 Author Report Posted August 30, 2021 ASUS VIVOBOOK E200H AW-CB231NF: Procesor: Intel Atom x5-Z8350 1.44 GHz 4GB Ram Samsung BJNB4R -29,1 GB intel hd graphics 4000 Już był system na tej karcie, ale robił to ktoś w jakimś serwisie, teraz mama poprosiła mnie żeby to zrobił a widzę ze dysk jest za mały, wsadzona jest karta micro SD 128GB, Dlaczego więc nie ma sensu? Quote
TediPower Posted August 30, 2021 Report Posted August 30, 2021 Info o tym jest od groma kiedyś to robiłem ale się okazało że PC tam gdzie to potrzebowałem były poblokowane [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Gudlas Posted August 30, 2021 Author Report Posted August 30, 2021 2 minuty temu, TediPower napisał: Info o tym jest od groma kiedyś to robiłem ale się okazało że PC tam gdzie to potrzebowałem były poblokowane [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tylko jak wgrać na SD które jest włożone bezpośrednio do portu z laptopa, aby był widoczny po wejściu w BIOS, widzi mi tylko USB i dysk twardy, nie widzi w ogóle tego portu, to samo przy wyborze partycji Quote
Guest Posted August 30, 2021 Report Posted August 30, 2021 Karta z zainstalowanym windows na nim szybko Ci padnie ze względu na małą ilość cykli zapisu oraz taki windows będzie działał wolniej niż na hdd. Masz tam 32 GB więc na system starczy a kartę na dane i programy i nie Win 10 tylko Win 7 albo Win 8.1 dobrze " skrojone ". Czy Ty sobie poradzisz z tym ? bo coś cienko to widzę ? masz kalkulator a nie minimum do instalacji WIN 10 . Zainstaluj win 7 lub 8.1 a jak już koniecznie win 10 to na zewnętrznym dysku SSD. Możesz instalować z CMD i skryptami albo programikami do tego , wszystko masz tu na forum tylko poszukać. Quote
Nieobecny Posted August 30, 2021 Report Posted August 30, 2021 32 minuty temu, Gudlas napisał: Samsung BJNB4R -29,1 GB Czy to jest lutowany dysk eMMC? - nawet jeśli tak, to wystarczy na system i podstawowe programy, a pliki trzymaj na karcie SD. Natomiast jeśli masz dysk wymienny, to go po prostu wymień. Co do widoczności karty w biosie, to prawdopodobnie problemem jest, to że masz wbudowany czytnik po szynie PCI-E, a nie po USB. Nic nie zrobisz. Możesz jedynie wsadzić zewnętrzny czytnik kart pod USB. I na koniec - czy Ty chcesz, aby mama popełniła samobójstwo używając systemu zainstalowanego na karcie pamięci? Chcesz, aby w miarę komfortowo korzystała, to zainstaluj system na dysku zewnętrznym SSD podpiętym pod USB 3.0 Wbudowana w systemy Win 8.1 i 10 funkcja Windows To Go umożliwia instalację na nośniku zewnętrznym. Quote
BartAcid Posted August 30, 2021 Report Posted August 30, 2021 Może jest gniazdo m.2, nie raz w podobnych konstrukcjach na takie się natykałem i wtedy dysk m.2 załatwiał sprawę. Quote
swir218 Posted February 27 Report Posted February 27 Ten vivobook nie posiada gniazda m2 oraz sata3 są co prawda modele które mają wlutowane gniazda sata oznaczone małą klapką na spodzie urządzenia w tym wypadku tylko wymiana pamięci emmc na większą w dobrym serwisie zostaje Quote
BartAcid Posted February 27 Report Posted February 27 Aby nie iść w dodatkowe koszty należy przed wszeklimi kolejnymi krokami... otworzyć okno/balkon wypitolić ten złom z głośnym okrzykiem uwaga granat. Szkoda by komuś rozbił głowę. Tak jeszcze obczaiłem. To raczej nie warta zabawy taka wymiana eMMC. Może zamiast WiFi by dysk zaskoczył, a WiFi na USB wtedy dać. Quote
iskier Posted February 28 Report Posted February 28 Dobrze, że piszecie. bo chłopak tam już 3 i pół roku siedzi i czeka, pewnie paznokcie z nerwów obgryza... starcraft2fan, zdzisiek24, BartAcid and 1 other like this Quote
Recommended Posts