Jump to content

Recommended Posts

Posted

Win 10 Ltsc

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Mod "Win 10 1809 LTSC zbudowany został na bazie "Windows 10 Enterprise 1809 PL" .

Wyjaśniam: Tego systemu na innej podstawie nie będzie, udostępniam tylko to na czym ja pracuje, więc nie marudzić...

że coś nie działa, jak odinstalować czy usunąć,

system na moje potrzeby u mnie działa wszystko co mi potrzeba.

Jest to odnowiona ostatnia wersja, może parę zmian :D mało istotnych

Nieaktywowany

AXA.jpg

Zero opisywania - jak nie zainstalujesz to się nie przekonasz.

Zmiany względem oryginału:

- Zintegrowane wszystkie poprawki

- Uaktywniono pakiety DotNet. Framework

- Dodano HashCheck

- Dodano 7-zip,

- Dodano nowe funkcje w panelu sterowania HD tune Pro, Gpu-Z. Cpu-Z, Rufus i Konta zawansowane

- Dodano przydatne skróty pod PPM, 

- Zintegrowane StartIsBack 

- Usunięto Easy transfer

- Język naturalny

- Wygląd Windows 7

- Pełne prawa administratora

Co do telemetrii jedni lubią inni nie, innym potrzebna do pracy

więc usunięcie zostawiam wam

każdy czym lubi i jak chce

========================================================================================================================

ISO waży 2.67 Giga

Posted

jeden z bardziej stabilinych modow nie ma co wiecej pisac.

Mam nadzieje ze zobaczymy Ltsc 21h2 od Mr.T jak M$ ja wyda. :rolleyes:

Pytanko szefie czy bylo by problematyczne bys nie wycinal jezyka angielskiego przy tworzeniu w/w moda? o ile w ogole bedzie w planach

Posted

Czy ktoś wie czemu Chrome Remote Desktop po zresetowaniu kompa trzeba na nowo włączać? Dzieje się to też na poprzedniej wstawce autora [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
W dniu 25.08.2021 o 20:33, Marquss napisał:

Czy po instalce trzeba aktualizować stery do podzespołów czy automatycznie wykrywa? 

Nigdy nie pozwalaj instalować z automatu badziewnych sterowników  oferowanych przez MS  zresztą  starych wersji  "  z przed wojny " .

Sterowniki instaluj te co proponuje producent  podzespołów  i jak są nowsze aktualizujesz je  bo nieodpowiednie sterowniki narobią ci   problemów.

Jeżeli  jak piszesz taki sterownik zainstaluje ci się z " automatu "  to go  najlepiej odinstalować całkowicie i zainstalować  sterownik producenta  zalecany.

16 minut temu, Sayrus napisał:

Czy ktoś wie czemu Chrome Remote Desktop po zresetowaniu kompa trzeba na nowo włączać? Dzieje się to też na poprzedniej wstawce autora [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Zachowanie prawidłowe  widzę że Ty od  razu  chciałbyś otworzyć wrota szeroko  jak od stodoły.   (  w ustawieniach można ustawić na autostart  )  ja bym nie radził tego robić .

Posted
On 9/3/2021 at 11:55 AM, woj_ani217 said:

Nigdy nie pozwalaj instalować z automatu badziewnych sterowników  oferowanych przez MS  zresztą  starych wersji  "  z przed wojny " .

Sterowniki instaluj te co proponuje producent  podzespołów  i jak są nowsze aktualizujesz je  bo nieodpowiednie sterowniki narobią ci   problemów.

Jeżeli  jak piszesz taki sterownik zainstaluje ci się z " automatu "  to go  najlepiej odinstalować całkowicie i zainstalować  sterownik producenta  zalecany.

Zachowanie prawidłowe  widzę że Ty od  razu  chciałbyś otworzyć wrota szeroko  jak od stodoły.   (  w ustawieniach można ustawić na autostart  )  ja bym nie radził tego robić .

prawda, a dodal bys czy w swiezej instalce (oczywiscie bez internetu) wystarczy  wylaczyc usluge 'windows update' ? czy jeszcze cos? (chodzi oczywiscie o instalacje sterow z automatu)

po swiezej instalce chcialem doinstalowac angielski i okazuje sie to bardzo problematyczne

Posted

@walterM trzeba czytać opis @Mr.T napisał >>

Wyjaśniam: Tego systemu na innej podstawie nie będzie, udostępniam tylko to na czym ja pracuje, więc nie marudzić...

że coś nie działa, jak odinstalować czy usunąć,

system na moje potrzeby u mnie działa wszystko co mi potrzeba.

Jest to odnowiona ostatnia wersja, może parę zmian :D mało istotnych

Posted
4 godziny temu, walterM napisał:

prawda, a dodal bys czy w swiezej instalce (oczywiscie bez internetu) wystarczy  wylaczyc usluge 'windows update' ? czy jeszcze cos? (chodzi oczywiscie o instalacje sterow z automatu)

po swiezej instalce chcialem doinstalowac angielski i okazuje sie to bardzo problematyczne

Jak nie jesteś  " biegły " w temacie to  użyj jakiegoś programiku  do wyłączenia  i włączenia  np. DWS. -  masz w poradnikach dokładnie opisane to.

Co do języka angielskiego  to w czym problem ? przecież  to " bułka z masłem " ? też  masz to w poradnikach dokładnie opisane jak i co.

Poszukaj w dziale  poradniki i na pewno dasz sobie radę 

Posted
22 hours ago, adonx said:

zawsze czytam opis ale jaki ma to niby zwiazek z tym co napisalem?  xd?

18 hours ago, woj_ani217 said:

Jak nie jesteś  " biegły " w temacie to  użyj jakiegoś programiku  do wyłączenia  i włączenia  np. DWS. -  masz w poradnikach dokładnie opisane to.

Co do języka angielskiego  to w czym problem ? przecież  to " bułka z masłem " ? też  masz to w poradnikach dokładnie opisane jak i co.

Poszukaj w dziale  poradniki i na pewno dasz sobie radę 

uzywam remove spy AIO tryb nr3 od m4s + moja lista HOST ktora przez lata urosla do 1,81 MB, wszystkie te wpisy blokujace M$ juz mam od dawna

pytalem o detale gdyz (nie wiem juz czy dobrze pamietam ale) po wlaczeniu neta i tak system pobral stery automatycznie

ale juz raczej wiem co zrobie kolejnym razem

14 hours ago, Mr.T said:

język angielski US dodany bez problemu przez "dodaj język"

na virutalboxie wiele razy instalowalem  Win 10 LTSC 1809 x64 2k21

oczywiscie nie mowie ze wina systemu ale u mnie albo jezyk nie konczyl instalacji, albo czesc systemu zmianiala jezyk a np uslugi byly nadal po polsku, albo system po restarcie wpadal w petle i przywracal polski

raz mi sie udalo pomyslnie zainstalowac ale po paru resetach system przywrocil mi polski :lol::OI

oczywiscie nie wiedzac ze testy na virutalboxie sa nic nie warte bo robiac te same kroki przy instalacji na czysty ssd przy instalacji jezyka system dodatkowo posciagal sterowniki

Wlasnie dlatego pytalem o pozostawienie eng w instalce, najchetniej poblokowal bym calkowicie laczenie sie systemu z internetem i nigdy nic nie aktualizowal

Posted

Wolałem jak telemetria była już usunięta, ale szanuję prawo wybory, może Mr.T wrzucisz od razu instrukcje do wersji z telemetrią jak ją usunąć, Remove SPY już nie jest rozwijane i przydałaby się instrukcja jak usunąć przy najmniejszej ingerencji.

Posted

Nie wiem czy Remove SPY działa - dobrze - na nowych buildach win 10, ale LTSC bazuje na buildzie 1809 - jak się nie mylę - więc powinien działać dobrze.

Można zapytać autora w temacie - na razie odpowiada.

A programów, scryptów na ten temat jest mnóstwo - bo pojęcie telemetri jest bardzo szerokie.

Akurat w wersjach enterprise - na której bazuje LTSC - i education - w GPO - wartość telemetri jest ustawiona na zero.

W innych wersjach - np Pro - jest ustawiona na 1 - czyli - wymagana. I w tych wersjach nawet ręczne ustawienie ich na 0 - nic nie daje- system tego nie akceptuje i dalej stosuje - 1

Takie uroki systemu windows.

Tu masz bardo dobry poradnik - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Ciągle aktualny - chociaż już nie rozwijany - większość porad działa - przecież to ciągle win 10.

I niektórych przepraszam - że znowu widzą mnie w lodówce:P

Posted

1. System mogę wgrać na obecnej Wingrozie 10 nie tracąc przy tym licencji? Sam mi się aktywuje?
2. Nadaje się do grania przez sieć?
3. Nie ma na nim problemów z instalacją mniej standardowego sprzętu/sterowników?

Posted
12 hours ago, anna.parker said:

Oczywiście z wywaloną telemetrią. =)

JanKo6 likes this
Posted
17 godzin temu, mowmidobrzee napisał:

Witam. Jak widać jestem nowy. Pytanie; Czy ten system ruszy na netbooku Acer Aspire One 722 ??  Czy nie koniecznie ??

Na takim sprzęcie to albo lekkie distro linuxa albo Win Thin PC(Win 7) ewentualnie próba z CloudReady

sir_koks likes this