dees Posted September 28, 2013 Report Posted September 28, 2013 Witam , Jakiś czas temu instalowalem WIN 7 na laptopie SAMSUNG usunalem partycje , stworzylem nowe, przy wyborze partycji pojawia mi sie komunikat "instalator nie mogl utworzyc partycji systemowej ani zlokalizowac istniejacej partycji....." Kiedys ktos mi podal rozwiazanie na to w postaci linka do youtube. Zapomnialem jak to sie robi, z tego co pamietam przestawialo się cos w biosie ale nie wiem co i gdzie . Jest w stanie ktos pomoc ? Teraz natomiast nie wykrywa mi USB ;/ Quote
Guest oldoso Posted September 28, 2013 Report Posted September 28, 2013 Rozwiazanie problemu dla modelu SAMSUNG NP300E5C-S02PL:1. Wchodzimy do biosu F22. Przechodzimy do zakladki SECURITY3. wybieramy: SECURE BOOT CINFIGURATON4. Wybieramy: CHANGE TO CUSTOMIZED SIGNATURES5. Zapisz i restart6. Ponownie wchdozimy do biosu do tego samego miejscaPowinno pisac UEFI SECURE BOOT - DISABLETPROTECTED SIGNATURES - DISABLEDCUSTOMIZED SIGNATURES - DISABLED7. Wracamy do glownego menu bios i wybieramy BOOT8. opcja SECURE BOOT byla ENABLED my dajemy DISABLED9. pojawila nam sie ponizej opcja OS MODE SLECTION wybieramy wniej CSM OS10. INTERNAL LAN bylo ENABLED dalem DISABLED (chyba niekoniecznie do zmiany)11. BOOT DEVICE PRIORITY i wybrac CD jako pierwsze12. zapisz i restart13. po restarcie naciskamy F10 i wybieramy CD Quote
dees Posted September 28, 2013 Author Report Posted September 28, 2013 W moim modelu SAMSUNG NP535U3C-A02PL: Nie posiadam tego w biosie I jak przywrocic USB ? Quote
Guest oldoso Posted September 28, 2013 Report Posted September 28, 2013 luknij tu ...[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
dees Posted September 28, 2013 Author Report Posted September 28, 2013 a jak przywrocic w takim ukladzie USB ? W lapku nie mam napedu CD/DVD Quote
Guest oldoso Posted September 28, 2013 Report Posted September 28, 2013 sprobuj tak powylaczac Należy szukać ocpji Boot Compatibility Mode i ustawić na Enabled, aby nie startował z UEFI i zainstalowanego WinOSSzukać zakładka Boot -> UEFI boot - ustawiamy na DisabledEwentualnie opisana powyżej opcja Secure boot -> Disabled Quote
Guest oldoso Posted September 28, 2013 Report Posted September 28, 2013 Launch CSM na EnabledSecure Boot Control na Disabledod tej pory w Boot menu normalnie jest Pendrive i DVD. Quote
Guest oldoso Posted September 28, 2013 Report Posted September 28, 2013 Żeby bootował z USB musisz w biosie wyłączyć opcję Fast Bios no i oczywiście pendrive musi być włożony w gniazdo USB przed uruchomieniem netbooka. Quote
dees Posted September 28, 2013 Author Report Posted September 28, 2013 ok mam pena ale dalej mam problem z instalacja. Moj bios jest taki : I co tutaj przestawic ? Quote
Guest oldoso Posted September 28, 2013 Report Posted September 28, 2013 AdvancedFast BIOS Mode-> dajemy na disabledExit -> Save changes and exitjeszcze raz dajemyF2-> aby wejść do biosaExit -> na samym dole będzie teraz widoczny PenDrive lub USB DVD Quote
Guest oldoso Posted September 28, 2013 Report Posted September 28, 2013 bootowanie cd lub usb wywołuje się chyba shift+f10 i wybieramy opcje,pozniej bios wykryje pendrivy i napędy cd/dvd Quote
dees Posted September 28, 2013 Author Report Posted September 28, 2013 Ok , to jzu mam ale dalej mam problem z instalacja WIN7 . Quote
dees Posted September 28, 2013 Author Report Posted September 28, 2013 Mam na pendrive zbootowanty [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Sformatowalem partycje, stworzylem nowe, chce zainstalowac i mam komunikat " instalator nie mogl utworzyc partycji systemowej ani zlokalizowac istniejacej partycji....." Juz nie mam pomyslu ... ;/ Quote
Guest oldoso Posted September 28, 2013 Report Posted September 28, 2013 to musi byc cos z ustawieniami,musisz pokombinowac sam.A partycje masz w mbr czy gpt? Quote
dees Posted September 28, 2013 Author Report Posted September 28, 2013 Przekonwertowałem na mbr Quote
dees Posted September 28, 2013 Author Report Posted September 28, 2013 OK Poradziłem sobie. Zmieniłem PENDRIV'a na innego i poszło od razu. Dzieki za pomoc. Quote
Recommended Posts