Jump to content

Instalacja systemu Windows Vista na Dell Optiplex 780

adiiik

Recommended Posts

Witam wszystkich, na początku chciałbym przeprosić jeśli temat jest w złym forum wybaczcie ale jestem nowym użytkownikiem i jeszcze do końca nie jestem obeznany także jak coś proszę o przeniesienie do innego działu, a więc mam kilka pytać mianowicie chciałbym zainstalować cudowny system jakim jest Windows Vista na wymienionym w tytule Dell'u Optiplex 780 posiadam na nim 2 dyski HDD jeden 500GB (z Win 7) drugi 320GB ten 320GB planuje zainstalować Windows Vista ale już kiedyś to zrobiłem i miałem dużo błędów a mianowicie były błędy w Windows Update szukałem po różnych forach ale niestety nikt nie umiał mi pomóc naprawić tego błędu także chciałbym się zapytać czy istnieje jakiś obraz ISO już gotowy z naprawionymi błędami, aby ta Vista jak zainstaluje ją działała dobrze i miała najnowsze aktualizację. Drugim moim zapytaniem czy trzeba przełączyć tryb w biosie na IDE/AHCI coś takiego wybaczcie ale wiem, że chyba coś takiego robiłem przed instalacją Visty kiedyś bo pamiętam że jak zainstalowałem od razu bez zmieniania niczego to logo Microsoft Corporation ładowało się w nieskończoność i na forum kazali mi zmienić na inny tryb ale już na prawdę nie pamiętam jak to było. Trzecim moim pytaniem jest czy da się zrobić tak żeby przy stracie kompa można było wybrać system czyli Win 7 i Vista bym sobie wybierał przy włączaniu bo chciałbym korzystać z tego i tego. Dlatego prosiłbym o pomoc najważniejszym dla mnie, aby naprawić Windows Update i jakbyście mi dali linka z gotowym systemem aby tylko wypalić na pendrive dodam, że ten dell ma 8GB Ram-u także tu tylko 64 BIT. i Oczywiście słynny procesor E8400 też na ten moment nie posiadam karty graficznej, ale planuje to zmienić i zakupić takową na allegro jakąś tanią jeśli jakąś polecacie do tego modelu kompa to śmiało napiszcie tylko taką jakąś do 150 zł. Procesor może też bym zmienił na jakiś q9600 czy coś takiego. Proszę o pomoc i najważniejsze skąd pobrać ten system.

Zastanawiam się nad tym rozwiązaniem: 

Ale w tedy bym musiał pobrać inny obraz ISO niż ten, który mi podliknowałeś czy to zadziała i z tą wersją z wszystkimi aktualizacjami? Nie wiem co robić, ale ten filmik z yt jest mega obiecujący i mi zależy na tym aby Windows Update jednak działał, niż bym musiał jak tam pisze na dole z tego linku że trzeba aktualizacje pobierać ręcznie ze strony MS czy tam innej stronki. Proszę o radę.

Osobiście bym wolał instalować te aktualizacje ręcznie niż liczyć na to, że pobierze się jakaś automatyczna aktualizacja, która może zepsuć system.

Te 2 albo 3 aktualizacje miesięcznie to nie jest dużo. Nie lepiej jest Ci zainstalować Windowsa 7 wraz z Bypassem, który chyba nie stwarza problemów i przynajmniej działają przeglądarki? Jak chcesz jednak bawić się z tymi automatycznymi aktualizacjami lepiej zrób to na czystej Viście z zainstalowanym SP2.

Mógłbyś jeszcze podlinkować linka do tej czystej Visty z SP2 Home Premium 64 Bit. Teoretycznie sposób z tego filmiku działa na 100% widząc po komentarzach i ktoś nagrywał też film z Vistą w 2021 i sugerował się tym filmikiem. Mam jeszcze pytanie dlaczego system miałby się niby zepsuć jak to są aktualizację z Windows Update? O co dokładniej chodzi. Co do tej 7-ki ja ją mam na drugim dysku i ma się świetnie dlatego chciałbym zainstalować Viste jako drugi system na innym dysku ;) powspominać stare czasy póki jeszcze się da i można :)

Mogę się jedynie domyślać, ale prawdopodobnie chodzi o to, że te nowe aktualizacje pochodzą z Windows Servera i wraz z aktualizacjami od zwykłej Visty zainstalowane jednocześnie mogą powodować jakieś problemy. Czystą Viste SP2 znajdziesz na stronie www.basewin.pl

W dniu 30.07.2021 o 12:56, adiiik napisał:

Co do tej 7-ki ja ją mam na drugim dysku i ma się świetnie dlatego chciałbym zainstalować Viste jako drugi system na innym dysku ;) powspominać stare czasy póki jeszcze się da i można

Nie wiem czy możesz instalować Vistę, jak już masz zainstalowany Win 7.

Zasada że instalujemy starszy windows, potem nowszy.

No chyba że będziesz wkładał dysk z systemem osobno, gra nie warta zachodu.

Nie, chodzi mi o to że mam 2 dyski, jeden podpięty pod port CD, a CD wyjęty a drugi tam gdzie pierwotnie był dysk.  Tam gdzie był dysk zainstaluje Viste, a gdzie był port CD jest zainstalowana 7. Dlaczego ma nie działać? Tylko potrzebuje pomocy jak to wszystko zainstalować bo na dysku 1 od razu jak wejdę w instalator Visty mam wybrać dysk 1 i tam partycje itp? Czy muszę coś kombinować. 2 pytanie moje czy mam przełączyć tryby w BIOSIE na IDE/AHCI jakieś Sata czy coś takiego wiem, że trzeba było to robić w Optiplex'ie bo system nie ruszy bardzo proszę o pomoc już pisałem na początku ale nikt nie odpowiedział..

Kolejne pytanie moje czy program ULTRA ISO, którego używałem do wypalania obrazu Win 10  i 7 się nada do wypalenia obrazu Visty na pendrive, nie na CD?

W dniu 30.07.2021 o 14:52, adiiik napisał:

Tylko potrzebuje pomocy jak to wszystko zainstalować bo na dysku 1 od razu jak wejdę w instalator Visty mam wybrać dysk 1 i tam partycje itp? Czy muszę coś kombinować.

Tak jak piszesz, warunek że na czas instalacji wyjmiesz dysk z Win 7.

Będziesz miał problem czy Win 7 wystartuje z podłączonym dyskiem z Vista.

Krótko mówiąc, instalujesz Vistę, potem Win 7 i masz wybór przy uruchamianiu systemu.

A co jeśli już mam zainstalowany Windows 7 na tym dysku drugim? Na czas instalacji systemu Vista mogę wyciągnąć po prostu dysk z 7 i po instalacji ponownie go włożyć. Mam jeszcze zastrzeżenie co do tego trybu w Biosie.. Niestety nikt nie jest mi raczyć odpowiedzieć jaki trym tam mam wybrać nie pamiętam co to było ale coś IDE/AHCI, sata itp. Nie wiem czy to będzie ze sobą współpracować, bo 7 chodzi na sata w tym biosie chyba. A vista chyba AHCI lub IDE nie pamiętam już.. Czy może jest już jakaś gotowa vista ze sterownikami sata ale to chyba głupie pytanie bo chyba są one w instalatorze proszę o radę.

Dzięki za ten link posiadam ten sam komputer czyli Vista i AHCI, autor też pisał w temacie, że można ściągnąć jakieś sterowniki żeby Vista działała z trybu AHCI na Raid on, tu jest właśnie największy problem pewnie Windows 7 nie będzie chciał wystartować i pracować na AHCI...  takie mam przypuszczenia Chyba, ze poszukam jakiś sterowników do tego Raid on żeby Vista też działała razem z 7-ką ale moje zdolności w tych sprawach są znikome i nie wiem co mam robić..

W dniu 30.07.2021 o 16:05, adiiik napisał:

A co jeśli już mam zainstalowany Windows 7

To dupa.

W dniu 30.07.2021 o 17:25, adiiik napisał:

Dzięki za ten link posiadam ten sam komputer czyli Vista i AHCI, autor też pisał w temacie, że można ściągnąć jakieś sterowniki żeby Vista działała z trybu AHCI na Raid

Po co CI Raid, nic Ci to nie da.

Piszę jeszcze raz, 1 Vista, potem Win 7.

Te same ustawienia w biosie dla Visty co Win 7.

Po ukończeniu instalacji, Windows 7 doda do menedżera rozruchu wpisy dwóch systemów.

6 godzin temu, adiiik napisał:

Windows Update jednak działał

Jak ma działać nadal Windows Update skoro wsparcie zakończyło się w 2017 roku? Teraz pobierasz obraz ode mnie z drugiego postu i aktualizujesz ręcznie do stycznia 2022 roku:

To jest wsparcie ESU dla Windows Server 2008. Nie ma innego sposobu aktualizacji.

Wszystkie systemy instalujesz w trybie AHCI. Tylko XP wymaga integracji sterowników.

Na czas instalacji Visty musisz wypiąć dysk z Win 7. Potem podczas uruchamiania komputera za pomocą klawisza F12 wybierasz z którego dysku ma bootować system, inaczej automatycznie będzie startować z dysku ustawionego w biosie jako pierwszy.

P.S. Instalacja obydwu systemów z podpiętymi dyskami, to zły pomysł, gdyż drugi/system dysk będzie miał bootsector na pierwszym dysku, a co za tym idzie w przypadku wypięcia/sformatowania pierwszego dysku, nie uruchomisz drugiego. Tak się robi tylko w przypadku instalacji 2 lub więcej systemów na 1 dysku fizycznym.

Już dysk z W7 został sformatowany także musze odpinać pusty dysk nadal czy mogę go zostawić instalując Viste? Każdy mówi, żeby instalować systemy chronologicznie czyli najpierw Vista dopiero W7. Dobra jak zrozumiałem jak będę instalować Viste odpiąć pusty dysk? I jak juz Vista się zainstaluje to na drugim W7 i już nie odpinać Visty? Żadne problemy się nie zrobią?

10 minut temu, wiktorynek napisał:

Jak ma działać nadal Windows Update skoro wsparcie zakończyło się w 2017 roku? Teraz pobierasz obraz ode mnie z drugiego postu i aktualizujesz ręcznie do stycznia 2022 roku:

Problem w tym, że w tym linku który podałeś nie widze obrazu do pobrania. Dlaczego do stycznia 2022 roku? Oficlajnie ten server 2008 ma zakończyć wspracie i co dalej?

6 minut temu, adiiik napisał:

Każdy mówi, żeby instalować systemy chronologicznie czyli najpierw Vista dopiero W7.

Czytaj ze zrozumieniem. Dotyczy instalacji wielu systemów na 1 dysku fizycznym.

6 minut temu, adiiik napisał:

Już dysk z W7 został sformatowany

No i po co? Masz dodatkową robotę.

7 minut temu, adiiik napisał:

musze odpinać pusty dysk nadal czy mogę go zostawić instalując Viste?

Odepnij.

8 minut temu, adiiik napisał:

Dobra jak zrozumiałem jak będę instalować Viste odpiąć pusty dysk? I jak juz Vista się zainstaluje to na drugim W7 i już nie odpinać Visty?

Nic nie zrozumiałeś. Zawsze odpinać wszystkie dyski na czas instalacji kolejnych systemów.

Tak tylko nie mogę zaleźć na twoim profilu obrazu Visty, mógłbyś jeszcze raz podlikować i myślę, że nie poradzę sobie z tymi ręcznymi aktualizacjami dużo bałaganu jest w komentarzach i nie wiem co i jak będę musiał instalować itp..

Pobrałem obraz ze stronki basewin.pl VISTA SP2 FINAL 2017

47 minut temu, wiktorynek napisał:

Vista zainstalowana dokładnie: Windows_Vista_SP2_Final_Maj_2017_64-bit_PL ze stronki: basewin.pl (niestety twojego obrazu u ciebie w postach nie mogłem znaleźć jeśli coś nie tak mogę jeszcze raz sformatować dysk i postawić viste od nowa dla mnie to nie problem) teraz proszę o dokładną instrukcję jak i od czego zacząć instalacje tych aktualizacji krok po kroku lub jeśli jest jakiś plik już z tym wszystkim. Ps. instalować aktualizacje z WU które wykryło za pomocą poradnika: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] czy nie instalować.

10 minut temu, adiiik napisał:

nie poradzę sobie z tymi ręcznymi aktualizacjami

Jak sobie nie poradzisz, to nie będziesz miał.

10 minut temu, adiiik napisał:

dużo bałaganu jest w komentarzach

Gdzie Ty widzisz bałagan? Chronologicznie masz napisane co się pojawiało i co zostało zastępowane. Finalnie masz 3-4 aktualizacje, starsze wypadają.

14 minut temu, adiiik napisał:

mógłbyś jeszcze raz podlikować

Przecież w drugim poście jest:

14 minut temu, adiiik napisał:

Pobrałem obraz ze stronki basewin.pl VISTA SP2 FINAL 2017

Czyli to samo co wyżej tylko starsze. :lol: Bez aktualizacji do stycznia 2020.

2 minuty temu, adiiik napisał:

instalować aktualizacje z WU które wykryło za pomocą poradnika: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] czy nie instalować.

Nie, bo cofniesz sobie nowsze aktualizacje do postaci z 2017 roku.

Okej dobra dzięki mam jeszcze drobne pytania bardzo przepraszam za ten spam ale chce to zrobić jak najlepiej i dokładniej mianowicie mam pobrać z linku 1 czy 2? czym się różnią te 2 linki od siebie?

Vista x64 (podzielona na 2 party):

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

W nazwach archiwów zawarta suma kontrolna MD5.

+ u dołu są jakieś dodatki x64 czy mam je też pobierać czy nie?

"Pakiety dodatków zawierają: MSE + definicje (chyba najlepszy wybór antywirusa w obecnej chwili biorąc pod uwagę że wybór jest już bardzo skromny), definicje tylko wbudowanego Defendera, poprawki ESU na marzec, flash ax dla IE9 + wpis rejestru aktywujący TLS 1.2 "

Flash ax na dzień dzisiejszy już nie instalujesz.

Aktualne bazy definicji Defendera i MSE: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Dobra nie było pytania, nie no po opiniach innych się sugerowałem, że większość aplikacji już nie jest wspieranych ale to każdy wie. Właśnie pobieram te 2 pliki z tym obrazem i program ULTRA ISO będzie się nadawał do wypalenia obrazu? Zawsze używam tego programu do wypalania obrazów.

W dniu 30.07.2021 o 19:45, wiktorynek napisał:

Czyli to samo co wyżej tylko starsze. :lol: Bez aktualizacji do stycznia 2020.

Odniosę się jeszcze do tego jak to jest to samo tylko, że starsze to mogę jakoś pobrać te aktualizację po kolei już nie instalując twojego obrazu Visty ponownie bo właśnie się pobiera twój obraz i miałem dylemat, ale pewnie nie ma jakiegoś pliku z tymi aktualizacjami żeby to zaktualizować do stycznia 2020.

Teraz będę instalować Windows 7 na drugim dysku (ten dysk jest podpięty tam gdzie była stacja DVD) i czy będą jakieś problemy wyskakiwały w związku z tym, że np. odłączyłem dysk z Vistą tam gdzie jest domyślne miejsce dysku i czy nie będzie na mnie komputer krzyczał że o po co podpiąłeś dysk pod stacje DVD jak te miejsce na dysk główne jest puste?

Przecież dyski SATA możesz podłączać do dowolnych portów SATA i żonglować nimi dowolnie kiedy chcesz i jak chcesz.

3 godziny temu, adiiik napisał:

mogę jakoś pobrać te aktualizację po kolei już nie instalując twojego obrazu Visty ponownie

Oczywiście. Pobierzesz aktualizacje z tematu:

stąd: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Pamiętaj, żeby ustawić aktualizacje automatyczne na: "Nigdy nie sprawdzaj...", ale nie wyłączać usługi WU.