Jump to content

Recommended Posts

Posted

NiKKA p r e s e n t s :    

Windows.7.SP1.IE11.PL.x64.2021.07-NiKKA

3IVFqjF.png
Win7 64bit: HOMEBASIC, HOMEPREMIUM, PROFESSIONAL, ULTIMATE, PROFESSIONAL VL, ENTERPRISE

DaH99bG.png
--------------------------------------------------------------------------------
Opis systemu:

Info: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

--------------------------------------------------------------------------------
Info:

Source: Win7SP1 ISO's

Type: System, x64 (64bit)
Language: Polish, Polski, PL
Volume: 1xDVD9, bootable ISO, bootable USB
Create Date: 2021.07.15
Release Date: 2021.07.17
By: NiKKA

Contents:

- Nic nie wycinane
- Zintegrowany BypassESU v11 (opcja 1 - Full; ESU+WU+NET)
  (podziekowania dla forum MDL - MyDigitalLife)
- Zintegrowane latki wydane po SP1 do 2021.07
- Zintegrowany Internet Explorer 11
- Zintegrowany Microsoft Edge (przegladarka bazujaca na Chromium)

- Zintegrowane sterowniki: LAN, NVME, SATA, USB3 -  (nie ma w wersji noDRV)
- DirectX i reszte post-install instaluje setupcomplete.cmd
- NET 4.8 - katalog EXTRAS albo instalacja na WU
- Mozliwosc instalacji wersji Win7 64bit: HOMEBASIC,
  HOMEPREMIUM, PROFESSIONAL, ULTIMATE, PROFESSIONAL VL, ENTERPRISE

Instruction:

Wypalic ISO na DVD [b](DVD9)[/b] albo montowac w demonie albo VMware albo nagrac odpowiednio na pendrive:
Uzyc programu: Rufus, PowerISO, UltraISO lub innego, lub przygotowac recznie USB:

Przygotowanie bootowalnego pendrive do instalacji Windows Vista, 7, 8, 8.1, 10:

UWAGA! Robisz to na wlasna odpowiedzialnosc! Dalsze czynnosci kasuja zawartosc wybranego napedu USB!
Zrób wczesniej kopie, jesli potrzeba!

konsola => cmd [enter]
diskpart [enter...]

list disk
select disk [wybierz_numer_dysku_USB - nie pomylic sie!]
clean
create partition primary
select partition 1
active [jesli ma byc bootowalny]
format fs=ntfs quick [fs=fat32 dla UEFI-GPT, fs=fat32 (jesli install.wim nie przekracza 4GB) lub fs=ntfs dla Legacy BIOS-MBR]
assign

exit
exit

skopiowac zawartosc DVD/.ISO na USB
instalujemy system

TYLKO CZYSTA INSTALACJA, NIE UAKTUALNIENIE!!!

EXTRAS katalog:
- BypassESU (instalacja/dezinstalacja/reinstalacja); haslo: 2020
- Rufus (tworzy bootowalny USB)
- Windows.7.Loader_only_MBR; haslo: DAZ
- DirectX v9.29.1974 (jak trzeba przeinstalowac)
- NET Framework 4.8 32bit_64bit EN_PL (2021.07) gotowy lub na WU

Win10 compatibility check/telemetry (nie sa wrzucone, masz mozliwosc wyboru)
Mozna ukryc na WU Win7 2021.07:
KB3021917 - telemetry
KB3068708 - telemetry
KB3080149 - telemetry
KB3150513 - telemetry
KB4493132 - przypominajka o koncu wsparcia [OEM]
KB4524752 - przypominajka o koncu wsparcia [RETAIL/VL]

P.S. Nie wyciagac pendrive/DVD podczas instalacji az do pelnego zainstalowania - uzyskania pulpitu roboczego.
     (wykonuje sie skrypt setupcomplete.cmd od poczatku instalacji, az do "pulpitu")

Brak ingerencji w ustawienia systemowe. Integrowane via Slipstream. Mastering via skrypty CMD (DISM, IMAGEX, OSCDIMG).

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Relki Win7 NiKKA w kilku wersjach:

Win7 64bit:

1. Windows.7.SP1.IE11.PL.x64.2021.07_noDRV-NiKKA - tylko zintegrowane najnowsze poprawki, bez dodatkowych sterowników (tak jak w org Win7)

2. Windows.7.SP1.IE11.PL.x64.2021.07_noDRV_UEFI-NiKKA - tylko zintegrowane najnowsze poprawki, bez dodatkowych sterowników (tak jak w org Win7) - wersja UEFI dla koneserów GPT

3. Windows.7.SP1.IE11.PL.x64.2021.07-NiKKA - zintegrowane najnowsze poprawki i dodatkowe sterowniki (LAN, NVME, SATA, USB3) do boot.wim, winRE.wim i install.wim

4. Windows.7.SP1.IE11.PL.x64.2021.07_UEFI-NiKKA - zintegrowane najnowsze poprawki i dodatkowe sterowniki (LAN, NVME, SATA, USB3) do boot.wim, winRE.wim i install.wim - wersja UEFI dla koneserów GPT

Win7 32bit:

1. Windows.7.SP1.IE11.PL.x86.2021.07_noDRV-NiKKA - tylko zintegrowane najnowsze poprawki, bez dodatkowych sterowników (tak jak w org Win7)

2. Windows.7.SP1.IE11.PL.x86.2021.07-NiKKA - zintegrowane najnowsze poprawki i dodatkowe sterowniki (LAN, NVME, SATA, USB3) do boot.wim, winRE.wim i install.wim

Pozycje nr. 1 można samemu (jak macie chęci) pointegrować ze sterownikami tylko dla waszych PC, np. Gigabyte ma takie narzędzia automaty pod swoje płyty.
Potem pod UEFI/GPT trzeba oczywiście podzielić install.wim (nie może przekraczać 4GB), można użyć np. GImageX, PowerISO, UltraISO.

Uwagi:

1. Jeśli podczas użytkowania systemu będą wyskakiwały dziwne błędy z programami albo coś odnośnie .NET4,  warto uruchomić BypassESU i dać pozycję nr. 6 - Remove .NET 4 ESU Bypass - to są zalecenia z forum MDL - MyDigitalLife - twórców BypassESU. Aktualizacje na WU wychodzą w każdy drugi wtorek miesiąca, więc raz w miesiącu na czas aktualizacji przywrócić Bypass .NET 4, lub instalować poprawki ręcznie.

2. Loader DAZ działa tylko na partycjach MBR, nie działa na partycjach GPT. Użyj innej witaminki, np. Microsoft Toolkit v2.6.4 (tylko wersje VL/Enterprise).

3. Jeśli aktywujesz Loaderem DAZ, to na wersjach: STARTER, HOMEBASIC, HOMEPREMIUM musisz podać klucz ręcznie z listy: Keys.ini (zgodny z instalowaną edycją i producentem, np. Asus)

LUB na chwilę (na czas aktywacji) trzeba uruchomić BypassESU, pozycja 4 i usunąć  Bypass: Remove WU ESU Patcher. Dzieje się tak, gdyż Bypass zmienia tzw. "flagę", rozpoznawanie systemu (potrzebne do WU) na Professional. Metoda z usuwaniem Bypass jest niezalecana, bo w przypadku zapomnienia ponownej instalacji BypassESU (WU ESU) i wejsciu/uruchomieniu się WU (w tle), system będzie dążył do usunięcia wszystkich poprawek  wydanych po 2020.01.

POBIERANIE 64bit:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Jak dla mnie bardzo dobry pomysł z tymi wersjami,każdy znajdzie coś dla siebie.Wybór zawsze mile widziany ,a już tak bogaty to rewelacja ,bo jedni wolą czyściocha [jak ja] i dodać stery pod siebie ,a inni wolą wszystko na gotowo i wszyscy zadowoleni :)

NiKKA.Labs likes this
Posted
W dniu 20.07.2021 o 22:47, NiKKA.Labs napisał:

OK, gotowe. Proszę testować wersję ze sterownikami (3 i 4) i podzielić się czy chodzi, czy nie, a jak nie to jaki to PC ;)

na komputerze fujitsu esprimo p710 podczas instalacji (po restarcie) wywala bluescreena z powodu sterowników sata .Używałem wersji UEFI z driverami  na wersji bez sterowników wszystko działa.

Posted
10 godzin temu, MiloszGames napisał:

na komputerze fujitsu esprimo p710 podczas instalacji (po restarcie) wywala bluescreena z powodu sterowników sata .Używałem wersji UEFI z driverami  na wersji bez sterowników wszystko działa.

Z własnego doświadczenia, mogę to potwierdzić. Windows dobiera zły sterownik  i problem gotowy.  Dlatego jak ktoś na starszy i oficjalnie wspierany sprzęt przez win7 to niech instaluję wersje bez sterów

NiKKA.Labs and MiloszGames like this
Posted

Dlatego dałęm 2 wersje, najpierw mozna zainstalować wersję ze sterownikami, jak wszystko będzie dobrze, to dobrze. Jak nie to instalujemy wersję bez sterowników (dotyczy tylko starszych PC do 2015/16. Jak masz inny lub chcesz sam integrować sterowniki, to warto spróbować, po to jest wersja bez sterowników. Głównie wersja sterownikowa to wsparcie dla NVMe.

Posted

Cześć wszystkim

@NiKKA.Labs - mógłbyś wrzucić wersję Windows.7.SP1.IE11.PL.x64.2021.07_noDRV-NiKKA na inny serwer niż 1fichier (np. MediaFire)? Mam słaby internet i mi strasznie rwie pobieranie, nie da się wznawiać, limity... Proszę... :) :)

I czy ta wersja z BaseWin.pl:

Jest od Ciebie? Mogę "zaufać" temu serwisowi?

elka14 and NiKKA.Labs like this
Posted
3 godziny temu, WunderWungiel napisał:

Cześć wszystkim

@NiKKA.Labs

I czy ta wersja z BaseWin.pl:

Jest od Ciebie? Mogę "zaufać" temu serwisowi?

No tam jest baza windowsów i office oryginalnych i modowanych/zaktualizowanych, zebrane w całość.

Jak się zgadzaja sumy kontrolna sha1 pliku ISO z tymi które ja udostępniam, to jest to ode mnie.

WunderWungiel likes this
Posted
11 hours ago, zdzisiek24 said:

@WunderWungiel ... chcesz i masz     ;)

hasło:  winclub.pl

Dzięki wielkie, już ściągam! ;)

9 hours ago, NiKKA.Labs said:

No tam jest baza windowsów i office oryginalnych i modowanych/zaktualizowanych, zebrane w całość.

Jak się zgadzaja sumy kontrolna sha1 pliku ISO z tymi które ja udostępniam, to jest to ode mnie.

Tobie też dzięki, i za pomoc i za świetne mody Windowsa ;) Sprawdzę sha1 i zobaczymy :)

Posted
W dniu 15.08.2021 o 15:27, hardStyl3r napisał:

Przepraszam za zawracanie gitary, ale czy można liczyć na wydanie 2021.07 w wersji AIO?

Nie robię już AIO Win7 na bazie Win10, za dużo roboty i ludzie kojarzą system z Win10 (przeważnie użytkownicy Win7 nie cierpią Win10).

Naprawdę łatwiej jest mieć oddzielnie Win7 na 2 pendrive, wystarczy min. 2x8GB. Czy tam 4x8GB jak różne wersje. 8GB pendrive to groszowe sprawy.

RemixPL1994 likes this
Posted

Cześć, na wstępie chcę Ci powiedzieć Nikka, że robisz świetną robotę z tym integrowaniem aktualizacji i dodatkowo kilkoma wersjami do wyboru.

Zainstalowałem wersję 1, zwykły Pro, mam klucz w biosie do Win7Pro i system się nie aktywuje. Pacjent to ThinkPad E320. Co może być przyczyną? Jak aktywować ten system?

Posted

Nie wiem, powinno zaaktywować samo, chyba, że masz specjalnie pod jakąś wersje OEM producenta.

A jaki był wcześniej system, skad instalowałeś?

A uruchom Loader DAZ i zobatrz co on tam wyświetla i co chce zrobić. Pokazuje Ci twój klucz, co masz w BIOS'ie?

Posted

Chłopaki, autorze tematu, mam mobilny net, ściągałem już 3 razy i za każdym razem po pobraniu 4 289 200 128 danych wyskakuje:

Pobieranie nie powiodło się, a wznowić się nie da, dajcie inny link, dziękuję.

Posted
11 godzin temu, sometimes napisał:

Chłopaki, autorze tematu, mam mobilny net, ściągałem już 3 razy i za każdym razem po pobraniu 4 289 200 128 danych wyskakuje:

Pobieranie nie powiodło się, a wznowić się nie da, dajcie inny link, dziękuję.

Zainstaluj Internet Download Menager i masz po problemie, obie wersje ściągnąłem bez problemu.

jarexpol likes this
Posted

Dziękuję za system,lecz mam jedno ale. Chciałam zainstalować Office 2010 i się nie dało, przeczytałam wyłącz Baypass i działa. :)))) Tylko że chce pobrać stery programem Driver Easy i lipa nie che ich pobrać. Pokazuje listę do aktualizacji i  pobrać nie chce. Oki kiedyś wspominałam że mam Win7 x64 z kwietnia 2014. Oczywiście płytka jest Twoja. Odpaliłam ten stary system z ciekawości i pobiera stery ten program.  Oczywiście program w wersji trial o ograniczonej szybkości pobierania do 70KB/s. Luz. Pytanie co blokuje w systemie z łatkami 2021 lipiec że niektóre programy zewnętrznych firm mają problemy? Nawet znalazłam stara wersje programu i nic. Zaś na Win z 2014.04 działa ściąganie.  Tylko nie można zainstalować sterów od integry Intela HD4000. Pewnie brakuje mu jakiejś łatki i odrzuca sterownik. Mam nadzieje że na nowej wersji z lipca 2021 nie odrzuci ostatecznej wersji sterownika.

płyta Asus P8Z77-v le procesor i7-3770K wykręcony do 4,7GHz grafika HD4000 wykręcona do 1500 i kosci ram 32 GB w profilu XMP 2,4GHz Jak na moje potrzeby to komputer jeszcze jest za mocny, a tu Win 11 już nie obsłuży bo TPM nie ma --->> GRRR!! Gdyby nie to TPM to pewnie bez problemu by obsłużył. 

Oki

Wracając czemu nie chce obsługiwać programów z firm trzecich? A stary system chce.

Posted

Nie wyłanczaj Bypas bez potrzeby, nie trzeba do sterowników, i raczej nie ma potrzeby.

Office 2010 musi się zainstalować, co to znaczy że sie nie da? Musisz mieć key albo witaminkę.

Po 2020.01 trzeba używac Bypas dla uaktualniania łatek na systemie Win7, nie dotyczy on Offica, żadnego, tylko systemu.

Posted

Wy też tak macie? Zainstalowany system W7U x64 no driver i mam problem z Office 2010. Jeśli Baypass v11 działa to nie można uruchomić Office 2010, ani żadnego pliku w nim otworzyć. Po wyłączeniu tego ustrojstwa wszystko hula. Też tak macie? I coś mi się zdaje że ja Baypass wyłączę wraz z aktualizacjami. No szkoda. Po prostu klikając w Word 2010 nie ma żadnej reakcji, nawet przez menu kontekstowe i polecenie Otwórz.

NiKKA.Labs likes this
Posted

@LuizaNirasz ... jak wyżej - problem znany choć nie taki straszny. Aktualizacje  NET wychodzą z reguły raz w miesiącu wraz łatkami do systemu więc spokojnie możesz w "miedzyczasie" go usunąć i dodać go wyłącznie na czas aktualizacji. Drugi sposób to załadowanie automatu czyli wersji bypassa który wykrywa i instaluje aktualizację - tworząc tzw. zaplanowane zadanie i po wykonaniu usuwa go. Raz testowałem i się sprawdził ... chyba , że MS coś wymodziło   ^_^

Posted

A ja mam problem tego typu że z dysku google ściągnąłem archiwum ale nie moge go otworzyć wyświetla informacje że archiwum jest uszkodzone albo ma nieodpowiedni format. Chodzi o wersje x64  PL.

UPDATE: Problem rozwiązała najnowsza wersja WinRar ;)