Jump to content

Win JG10 x64 21H1


Recommended Posts

Cześć, czy są jakieś ograniczenia w używaniu systemu Lite w wersji językowej innej niż polskiej? Po zmianie języka wyświetlania na angielski (ściągnięty pakiet językowy z poziomu ustawień) i optymalizacji przez "Optymalizator usług" komputer po restarcie wpada w pętle, nie może ukończyć instalacji, restartuje się kilka razy, po czym pojawia się informacja o rollbacku i po ponownym uruchomieniu język wyświetlania jest zmieniony na polski.

 

Chciałbym wiedzieć czy ustawienia językowe mają tutaj znaczenie i mogą wpływać na stabilność systemu oraz czy można temu jakośc zaradzić? Od lat używam w pracy Windowsa po angielsku, jestem przyzwyczajony i jest to dla mnie istotne w codziennym użytkowaniu.

 

EDIT: Wygląda na to, że jest to jakoś powiązane z instalacją KB5004237 gdy język jest ustawiony na angielski - KBA pojawia się w Windows Update, po ściągnięciu i instalacji, komputer trzeba uruchomić ponownie i wtedy pojawia się wspomniany wyżej problem z ciągłymi restartami, rollbackiem i przywróceniem języka polskiego. Po tym wszystkim wygląda na to, że wspomniane KBA zostało zainstalowane.

 

EDIT2: Po optymalizacji przez "Optymalizator usług" (korzystasz z połączeń VPN  - Tak, sieć Wi-Fi - Tak) i reboocie komputer znowu wpadł w pętlę, zrobił rollback i przywrócił język polski ale KB5004237 widnieje na liście zainstalowanych aktualizacji.

 

EDIT3: Wyląda na to, że to jednak język angielski jest powodem problemu, kiedy użyje się "Optymalizatora usług" gdy język wyświetlania jest inny niż polski, system nie może się uruchomić poprawnie  i przywraca język ojczysty.

 

Czy jest na to jakieś rozwiązanie oprócz instalacji wersji Home?

 

 

Swoją drogą świetny projekt, dzięki za włożoną pracę i ciągłe ulepszanie.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 28.07.2021 o 15:09, Nzyy napisał:

@srom-otnik Cześć mam problem po użyciu OU nie działa wycinanie ekranu Win+Shift+S jeżeli użyje domyślnych ustawień OU działa, ale system staje się mega powolny i otwieranie jakiegoś folderu trwa 2 sekundy. Najprawdopodobniej za te screeny odpowiadają Usługi: "Usługa użytkownika Schowek_3106b" i "CaptureService_35bb2". Pierwszą usługę nie da się włączyć, po zmianie wartości w regedit:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\cbdhsvc_3106b

Start=4---->2 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]mam taki błąd podczas próby uruchomienia, to samo z drugą usługą

 

Druga usługa gdy ją wyłączam bez używania OU automatycznie nie działa wycinanie ekranu, gdy włącze ją ponownie nie działa wciąż

 

Nie jestem w stanie dojść jakie usługi za nie odpowiadają.

Nie jestem w stanie korzystać z komputera bez optymalizatora usług, bo ręczne wyłączanie ich nie poprawiało wydajności systemu

 

Sprawdź czy masz narzędzie "Wycinanie" (to pozostałość z 7 jeśli się nie mylę). Ta ze skrótem możliwe, że jest powiązania z usługami X-box.

Jeśli masz sklep możesz spróbować zainstalować "Wyciek i szkic". Nie jest to może 1:1 ale alternatywne rozwiązania, by mieć takie narzędzie.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, damiannsj22 napisał:

taki jak w nic nie przerabianym systemie czyli jak w ss poniżej 

Zobacz tym : PPM  na ikonę start / Właściwości / Konfiguracja  StartIsBack / Wygląd / suwak  pasek zadań w prawo / uruchom  ponownie Eksplorator Windows .

damiannsj22 likes this
Link to comment
Share on other sites

Cześć! Zainstalowałem system i dostępne w "WU" aktualizacje - wszystko poszło bez problemu. Następnie włączyłem oczyszczanie i po zakończeniu komputer się zrestartował. Po ponownym rozruchu, w oknie Windows Update, po wyszukaniu aktualizacji i kliknięciu "Pobierz i zainstaluj", pojawił się komunikat o niepowodzeniu zainstalowania "KB5004296" z kodem błędu "0x80073701". Gdy próbowałem zainstalować tą aktualizację ręcznie , również pojawia się komunikat, że nie została ona zainstalowana.  Program "Dism++" widzi inną pozycję "Aktualizacja funkcji systemów Windows 10, wersja 20H2 opartych na architekturze x64", ale również nie jest w stanie jej zainstalować. Czy w tej wersji to normalne? Poniżej dorzucam 3 zrzuty ekranu.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Link to comment
Share on other sites

Od wczoraj, działa póki co bez zarzutu.

 

Problem jednak miał Norton 360: nie można było aktywować kodu gdyż program korzysta z domyślnej przeglądarki.

I jakimś cudem mając i Chrome-a i Edge-a nie można było tego przejść (w ustawieniach była wybrana domyślna...)

 

Ot taki mały niuansik.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Link to comment
Share on other sites

W dniu 29.07.2021 o 16:47, SilverShai napisał:

Sprawdź czy masz narzędzie "Wycinanie" (to pozostałość z 7 jeśli się nie mylę). Ta ze skrótem możliwe, że jest powiązania z usługami X-box.

Jeśli masz sklep możesz spróbować zainstalować "Wyciek i szkic". Nie jest to może 1:1 ale alternatywne rozwiązania, by mieć takie narzędzie.

Mam, xboxowe rzeczy usunalem i nie bylo problemu poki nie uzylem optymalizatora usług, tu chodzi tylko o 2 uslugi. Patrzylem na moj starszy komputer z czystym obrazem od microsoftu w wersji 2004 i tu jak i tam mam taki sam program do wycinania

Link to comment
Share on other sites

Ja z kolei nie będe na nic narzekał.  Nie wyobrażam sobie mieć zainstalowanego czegokolwiek innego niż Twoje mody. Czy to 8.1 czy 10. Nigdy żadnych problemów, zawsze wersja Lite. Dzięki Ci człowieku za tak za**bistą robotę. Tego oryginalnego shitu nie da sie w ogóle używać, a tutaj jest tylko to co ma być jakbym nadal używał siódemki. Duży rośnij, Twoje zdrowie :D:drunk:

Link to comment
Share on other sites

On 7/18/2021 at 3:40 PM, Wieniowaty said:

Home zainstalowany. Na razie nie widać błędów. Sterowniki zainstalowane, panel nvidia działa, BT działa, Linux File System działa.

Gier nie używam. Teraz biorę się za instalację wymagającego oprogramowania.

System zainstalowany na HD, jak będą extreme to będzie instalacja na SSD.

jest jakas inna opcja wlaczenia Linux file system w wersji HOME LITE?

widze ze jak w 1 poscie winsix wyczyszczony i nie da sie zrobic tego w wlacz/wylacz funkcjie w panelu sterowania

Link to comment
Share on other sites

20 minut temu, walterM napisał:

jest jakas inna opcja wlaczenia Linux file system w wersji HOME LITE?

widze ze jak w 1 poscie winsix wyczyszczony i nie da sie zrobic tego w wlacz/wylacz funkcjie w panelu sterowania

Można skorzystać z dism, i jeśli będzie sypać że nie ma źródeł to skorzystać z czystego iso windowsa. W dism jest opcja podania aby wykorzystał tego typu źródło.

walterM likes this
Link to comment
Share on other sites

26 minutes ago, piotrk123 said:

Można skorzystać z dism, i jeśli będzie sypać że nie ma źródeł to skorzystać z czystego iso windowsa. W dism jest opcja podania aby wykorzystał tego typu źródło.

dzieki a podeslal bys jeszcze jakis tutorial do tego jak to zrobic?

chodzi o program dism++ czy o komende DISM w shellu

Link to comment
Share on other sites

@srom-otniknie wiem czemu ale na tmj wersji tak samo jak zrobiłeś wersję extreme 20h2 foldery i całą resztą otwierają mi się po kilku sekundach. Nie ważne czy wersja lite, extreme czy zwykła na każdej jest to samo...  nigdy nie miałem problemu na żadnej z twoich modyfikacji do czasy aż wydałeś wersje 20h2 extreme i wtedy pojawiły się problemy...

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, szymibtw napisał:

@srom-otniknie wiem czemu ale na tmj wersji tak samo jak zrobiłeś wersję extreme 20h2 foldery i całą resztą otwierają mi się po kilku sekundach. Nie ważne czy wersja lite, extreme czy zwykła na każdej jest to samo...  nigdy nie miałem problemu na żadnej z twoich modyfikacji do czasy aż wydałeś wersje 20h2 extreme i wtedy pojawiły się problemy...

Hej, jak będę robił kolejne wydanie W10 na nowszej wersji od M$ to przyjrzę się temu bliżej. Teraz wybacz, mam zasłużony odwyk od kompa.

Na przyszłość proszę zgłaszać uwagi, jak system jest w fazie testów, a nie sporo po wydaniu.


I taką też przyjmę z szacunku do swojego czasu - świętą zasadę - będę rozpatrywał uwagi TYLKO w okresie wydawania wersji testowych. Później jakieś bugi będą mnie tyle obchodzić, co zeszłoroczny śnieg. 

 

jespe and maska007 like this
Link to comment
Share on other sites

Przy domyślnych ustawieniach wszystko gra, ale jak włączam OU to nie może mi zsynchronizować przeglądarki Edge, nie mogę potwierdzić konta bo wyskakuje ten error

 

 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, pepsisquad napisał:

Przy domyślnych ustawieniach wszystko gra, ale jak włączam OU to nie może mi zsynchronizować przeglądarki Edge, nie mogę potwierdzić konta bo wyskakuje ten error

 

Wklej w notatniku to co poniżej i zapisz plik np na pulpicie pod dowolną nazwą ale z rozszerzeniem "cmd" np edge.cmd

 

 

reg add "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\services\edgeupdate" /v Start /t REG_DWORD /d 2 /f
reg add "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\services\edgeupdatem" /v Start /t REG_DWORD /d 3 /f
reg add "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\services\MicrosoftEdgeElevationService" /v Start /t REG_DWORD /d 3 /f
SCHTASKS /CHANGE /TN "\MicrosoftEdgeUpdateBrowserReplacementTask" /ENABLE
SCHTASKS /CHANGE /TN "\MicrosoftEdgeUpdateTaskMachineCore" /ENABLE
SCHTASKS /CHANGE /TN "\MicrosoftEdgeUpdateTaskMachineUA" /ENABLE

 

 

Po utworzeniu tego pliku uruchom go, a następnie zrestartuj system.

To wszystko.

Link to comment
Share on other sites

zainstalowałem, potestowałem,  system niemalże idealny bardzo dobra robota i szacun za poświęcony czas, więc przyszła pora zgłosić parę błędów  zainstalowana wersja w10 pro extreme (specka i7-3770k@5.0 16gb ram 1866mhz i gtx 980@1553/4000) więc myślę że to raczej nie wina kompa, ram czy to pamięć karty również się nie zapycha, ale wracając w forzie 4 pojawia się shuttering, przy odpalaniu gier typu survarium, minecraft, pojawia się okienko "będziesz potrzebować nowej aplikacji aby otworzyć ten link typu ms-gamingoverlay" samsung magican nie wykrywa dysku, generalnie nie ma się do czego więcej przyczepić system śmiga jak złoto ;D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information