Jump to content

Win JG10 x64 21H1


Recommended Posts

14 hours ago, Speedek said:

Jak doszedłeś do tych 30 procesów w tle?
Co dokładnie mogę wyłączyć w Autorunsie?

 

czysta instalka 'system zainstwalowany na ssd?' TAK, uslugi domyslne NIE, pyt2 NIE pyt3 NIE (wszytko na 'nie)  (prawo klik na pulpicie > optymalizator uslug)

zaznaczam ze system zainstalowany NIE na laptopie

 

ale szkoda troche ze angielski usuniety

no i to ze w wersji HOME Lite  :

wyczyszczono folder WinSxS w stopniu uniemożliwiającym włączanie/wyłączanie funkcji przez panel sterowania

...no ale coz

Link to comment
Share on other sites

@basiamarcin pobierz przez megadownloader albo megabasterd albo megasync lub z mirrora

W dniu 21.07.2021 o 18:48, krzak90 napisał:

Mirror:
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

 

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, senes said:

Powiedzcie mi moi drodzy, czy na wersjach LITE od Sromotnika działają ekrany dotykowe? 

Usunięto (Instalator systemu umożliwia wybór 4 wersji systemu Home i 4 Pro - dwóch tylko tweakowanych i dwóch - dodatkowo odchudzonych):

Wersja Lite: 

- tablet;

 

wiec nie?

Link to comment
Share on other sites

Cześć. Zainstalowana wersja pełna defender off. Świeżo po instalacji systemu nie mogę aktywować za pmocą digital license w10. Zwraca mi błąd: "Uruchom na komputerze z systemem Microsoft Windows w wersji innej niz podstawowa polecenie "slui.exe 0x2a 0x803F7001, aby wyświetlic tekst błędu."

Link to comment
Share on other sites

12 godzin temu, walterM napisał:

Usunięto (Instalator systemu umożliwia wybór 4 wersji systemu Home i 4 Pro - dwóch tylko tweakowanych i dwóch - dodatkowo odchudzonych):

Wersja Lite: 

- tablet;

 

wiec nie?

Tutaj chodzi o tryb tabletu. Że jak zrobisz z laptopa namiot, to nie będzie ci proponował włączenia uproszczonego interfejsu, klawiatury ekranowej itd. 

 

A ekran dotykowy działa, tylko Windows Update musi sterowniki sobie dociągnąć. 

Link to comment
Share on other sites

W dniu 15.07.2021 o 19:59, srom-otnik napisał:

Hmmm, zastanawiam się, czy nie uprościć systemu wydawania modyfikacji i nie pozostać tylko przy wersji Full. Widzę, że ta ilość (4 wersje) z jednego obrazu bazowego, stanowi dla wielu userów zbyt poważne wyzwanie intelektualne. :trollface:

W Extreme/Lite - litania lamentów, że coś nie działa, bo tego czegoś nie ma w systemie i jak to coś przywrócić??? :trollface:

W Defender Off - jak post wyżej :trollface:

itd, itp...

Najprościej byłoby nie ciąć systemu w ogóle tylko gnieść wersje Full i nie było by larum, że czegoś brak...

Witaj :D

Nie wyobrażam sobie, że przestaniesz to ciąć :D Używam Twoich systemów odkąd je znalazłem, wszystkie wydania po kolei (jak zaczniesz kroić 11 to na pewno też będę z nich korzystał), wersje Lite, ale głównie Extreme - korzystałem z kilku innych modów i takiej stabilności jak na Twoich nie da się u nikogo uświadczyć.

Czytam te tematy, posty i problemy niektórych osób, to zastanawiam się czy w ogóle mają jakiekolwiek pojęcie co instalują i czego będzie im brakować. Jeśli zaczniesz modyfikować Full kosztem czterech wersji - przeżyję jakoś i dalej będę korzystał z wyników Twojej pracy, ale mimo wszystko ze swojej strony proszę o dalsze publikowanie Lite i Extreme :D Co do tego modzika - zapewne zainstaluje za niedługo :D

Zdrowia i powodzenia! :D

srom-otnik, jabirex and Marecki like this
Link to comment
Share on other sites

Witam

 

Pierwszy problem jaki się pojawia to problem z głośnikiem (słuchawki, mikrofon) na panelu z przodu kompa.  Pokazuje na ikonce w tray'u komunikat : "Nie podłączono głośników ani słuchawek"

Na starym obrazie systemu wersja 1909, który już ponad rok używam wszystko OK, wgrałem nowy system i od razu pojawia się w trayu ikona głośnika z ta informacją.

 

Teraz spowrotem wgrałem stary obraz systemu - mam dźwięk na słuchawkach...

W czym problem, bo nie w hardware kompa ?

Czy jest jakiś sposób aby  aktywować głośniki na panelu przednim kompa ?

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, edwinos napisał:

 

Teraz spowrotem wgrałem stary obraz systemu - mam dźwięk na słuchawkach...

W czym problem, bo nie w hardware kompa ?

Czy jest jakiś sposób aby  aktywować głośniki na panelu przednim kompa ?

UPTYMALIZATOREM sprawdzałeś różne konfigurację usług? 

Kiedy wydaję wersje testowe ti jest czas na zgłaszanie uwag, teraz - przykro mi... 

Link to comment
Share on other sites

Jest taki artykuł:
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
 

Pisze gość, że "....W sieci występuje powszechny problem związany z tym, że system Windows 10 nie rozpoznaje urządzeń audio podłączonych do urządzenia. Istnieje wiele rzeczy, które mogą powodować ten problem w zależności od systemu. Jednak większość z nich jest dość łatwa do naprawienia...."

 

Nie wiedzę się jako osoba, która zacznie teraz grzebać w ustawieniach, kodekach, sterownikach...

 

Wgrałem ten nowy system i problem od razu się pojawia, czy oprócz  klikania w narzędzie Optymalizatora usług jest wg Ciebie jakiś  inny sposób rozwiązania problemu ?

 

Gdy wetknę czincza z tyłu kompa, mam głos na słuchawkach, lecz w ogóle nie mam  go  na panelu przednim. Tyle wiem, że problem ten pojawia się w wersji obecnej systemu oraz  w wersji [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]brak dźwięku na panelu przednim).

 
Link to comment
Share on other sites

13 minut temu, edwinos napisał:

prócz  klikania w narzędzie Optymalizatora usług jest wg Ciebie jakiś  inny sposób rozwiązania problemu ?

Tak, tylko OU. W wersji 1909 był inny sposób kontroli usług, w 20H2 i obecnym 21H1 OU jest mocno zmieniony. Ponadto doszły od Microsoftu nowe usługi. 

Klikaj w OU u próbuj, jak nic to nie da, wywal system i już po bólu 

Link to comment
Share on other sites

Siemanko. Wie ktoś jak do wersji Pro EXTREME, przywrócić ułatwienia dostępu?

Albo niech ktoś podeśle z wersji Pro, plik C:\Windows\System32\Magnify.exe

Z innej 10 nie chce chodzić, a inne programy są do bani.

 

Tak to wszystko śmiga szybciutko i bezproblemowo. Dzięki

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, adonx napisał:

He He dla ciebie będzie wszystko przerabiał bo ty szkodujesz parę zł na porządnego pena, bardzo śmieszny jesteś.:laie_67:

Posiadam 2 Pendravy po 32 GB  więc mi nie szkoda... zapytałem się tylko czy jest taka możliwość :) Wiem że mogę zrobić NTFS ale wolałbym FAT32

Link to comment
Share on other sites

Powitać.

 

@srom-otnik - czy w wersji Lite z tego obrazu wyciąłeś coś więcej odnośnie określania lokalizacji niż w poprzednich wersjach? Jest to w ogóle powiązane w jakiś sposób?

Mianowicie - zainstalowałem BlueStacksa i choćby skały robiły pod siebie to w żadnej aplikacji BlueStacksowy Android nie wykrywa GPSa (ustawienia emulatora są git), żadne Fake GPSy, Location Spoofery i tego typu rzeczy nie działają z tego właśnie powodu. Problem ten nie występuje na 20H2 ani 1909, z tym, że obrazy które mam mają już chwilę (nie są najnowsze - widziałem update tematu 20H2 i tam jest już nowy obraz, swój system stawiałem ostatni raz końcówką grudnia 2020, więc z tych okolic mam obraz). Dodatkowo - włączenie lokalizacji np. na mapach Googla również wariuje i lokalizuje mnie w całkowicie dziwnym miejscu. Usługi przepatrzyłem, ale nic mi pod to nie podchodzi. Widzę, że geolokacja jest wycięta w tym obrazie i 20H2 z ostatniej aktualizacji - czy to będzie winowajca? Nie pamiętam, czy to było wycięte w obrazie który mam.

 

Z góry dzięki za odpowiedź.

Link to comment
Share on other sites

@srom-otnik Cześć mam problem po użyciu OU nie działa wycinanie ekranu Win+Shift+S jeżeli użyje domyślnych ustawień OU działa, ale system staje się mega powolny i otwieranie jakiegoś folderu trwa 2 sekundy. Najprawdopodobniej za te screeny odpowiadają Usługi: "Usługa użytkownika Schowek_3106b" i "CaptureService_35bb2". Pierwszą usługę nie da się włączyć, po zmianie wartości w regedit:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\cbdhsvc_3106b

Start=4---->2 image.png.04ad20a840a39d6f6d7979060e10f3a1.pngmam taki błąd podczas próby uruchomienia, to samo z drugą usługą

 

Druga usługa gdy ją wyłączam bez używania OU automatycznie nie działa wycinanie ekranu, gdy włącze ją ponownie nie działa wciąż

Nie jestem w stanie dojść jakie usługi za nie odpowiadają.

Nie jestem w stanie korzystać z komputera bez optymalizatora usług, bo ręczne wyłączanie ich nie poprawiało wydajności systemu

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information