Jump to content

Win JG10 x64 21H1

Recommended Posts

Home lite na GPD WIN działa jak strzała, system łyka wszystkie sterowniki lecz na wersjach extreme komputer wciąż ma problem ze sterownikami karty graficznej i wyłączającym się Microsoft Store. Bateria w normalnym cyklu użytkowania (home lite) opróżnia się w 8 godzin (!). Przy normalnym windowsie po ładowarkę sięgałem już po około czterech, pięciu godzinach. Wydajność w grach wzrosła o około 2-5 klatek. System rakieta, dzięki!

srom-otnik likes this

Win zainstalowany Pro Extreme. Wszystkie sterowniki + programy na nowego lapka wgrały się bez najmniejszego problemu i jak na ten moment pięknie śmiga - więc @srom-otnik :cheers:

1. Ustawienia->Prywatność->Aktywacja głosowa (po kliknięciu na ,,Aktywacja głosowa" po prostu okienko się samoczynnie zamyka/znika

2. Po odpaleniu jakiejkolwiek gierki z platformy steam wywala taki komunikat. Czy można te wyskakujące okienko wyłączyć, aby się już więcej nie odpalało :) ?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

gienek1895 likes this

2 godziny temu, nudzija napisał:

@damian5142 wypróbuj, może pomoże

Dzięki, że odpisałeś, ale już sobie z tym poradziłem. Jeśli ktoś miałby podobny problem krótki opis co zrobić :D

Wbić w edytor rejestru, następnie Hkey_Current_User\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\GameDVR Następnie utworzyć (wartość dword 32-bitowa) o nazwie AppCaptureEnabled... kliknąć prawym na AppCaptureEnabled. Dane wartości mają być ustawione na 0, a system dziesiętny. Następnie przejść do Hkey_Current_User\System\GameConfigStore i odszukać tam GameDVR_Enabled i ustawić dane wartości na 0 . Restart sprzętu i po problemie ;)

gienek1895 and marcin23imk like this

Wczoraj zainstalowałem Extreme pro. Po instalacji sterowników Realtek od audio, BSOD (bad system config info) i kod bledu 0xc0000001, przy  probie odzyskiwania kod bledu 0xc0000098. Awaryjny tryb  i usuniecie sterownika chyba zalatwilo sprawe. Mam inny problem natomiast. Chcialem aktywatora uzyc. Po pobraniu na pulpit i rozpakowaniu dostaje info o braku uprawnien. Nie moge tego nawet skopiowac na inna partycje.  Dysk z OS ustawilem tak jak ponizej, ale nic to nie zmienilo (wszystkie grupy maja pelne uprawnienia). Co przeoczyłem?

Ok nie bylo tematu. Nie ogarnalem ze antyvir  wrzucil  pliki w kwarantanne.

Temat BSODa ogarniety chyba w trybie awaryjnym. Dzisiaj bede obciazac mocniej system.

Edited by troyo
Rozwiazany problem

Któryś z kolegów też już wcześniej wstawiał ssy, ale nie było odpowiedzi. Liczba pozycji w Logon i Services jest strasznie długa i nie wiadomo co od czego. W twoich wcześniejszych wersjach Windowsów było to bardziej przejrzyste i było wiadomo co wyłączyć

sprawdzane na Lite i Extreme

Też mnie to wkurza w najnowszym autorunsie - to prawdopodobnie jest jakiś błąd, że źle ukrywa wpisy Windowsowe (one normalnie tam są, ale wcześniejsze wersje je dobrze ukrywały, zgodnie z zaznaczoną opcją Hide Windows Entries). Dlatego ja dalej pozostałem na wersji  13.98, ta najnowsza to jakaś masakra.

24 minuty temu, Eleks napisał:

Też mnie to wkurza w najnowszym autorunsie - to prawdopodobnie jest jakiś błąd, że źle ukrywa wpisy Windowsowe (one normalnie tam są, ale wcześniejsze wersje je dobrze ukrywały, zgodnie z zaznaczoną opcją Hide Windows Entries). Dlatego ja dalej pozostałem na wersji  13.98, ta najnowsza to jakaś masakra.

Dokładnie, coś skopany ten Autoruns, ale to juz sami musicie sobie podmienić na starszy. Mi też podnosi ciśnienie... 

Biorę urlop od modowania na jakiś czas. Plan roczny wykonałem z nawiązką. Czas zająć się innymi sprawami. 

PZDR! 

marcin23imk likes this

2 godziny temu, srom-otnik napisał:

Dokładnie, coś skopany ten Autoruns, ale to juz sami musicie sobie podmienić na starszy. Mi też podnosi ciśnienie... 

Biorę urlop od modowania na jakiś czas. Plan roczny wykonałem z nawiązką. Czas zająć się innymi sprawami. 

PZDR! 

Pobrałem wersję 13.98  po uruchomieniu rzeczywiście wpisy ukryte .ale jak podmienić na ten starszy ?

zainstalowany 64bit home lite

optymalizacjia pod sdd + uslugi (wszytko na 'nie)

(34 wlaczone procesy 610~ram) :D

jeszcze musze sprawdzic czym sa te o to, nie wiem czy potrzebne:

upfc.exe
sihost.exe
jhi_service.exe
fontdrvhost.exe

Pierwszy problem to komunikat czy na pewno chce usunac plik przy kazdej operacji usuniecia..

Drugi to taki iz (nie wiem czy tak nie jest domyslnie w win10 ale) sa 2 konta widoczne, te ktore stworzylem podczas instalki 'mojanazwa' konto lokalne administrator i konto 'ADMINISTRATOR'

Wylaczylem 2gie konto w DISM++

+ w zasadach zabezpieczen lokalnych nadalem sobie pelne prawa administratora ale i tak nie pyklo, nadal pyta czy napewno przeniesc plik do kosza....

instalacja angielskiego wymagala z 10restartow usowania i dodawania az w koncu zaskoczyla

Witam.

Mam taki problem w laptopie DELL Latitude e5540 dysk hdd dałem do kieszeni zamiast dvd a na jego miejsce wstawiłem ssd.

W biosie są opcje ahci i raid, instalacja na raid przebiega bezproblemowo system widzi 2 dyski tylko występuje 25% ciągłe użycie procesora (bez uruchamiania jakiegokolwiek programu)

przez "przerwania systemowe" LatencyMon pokazał że to ACPI.sys.

Instalacja z opcją ahci możliwa jest tylko gdy w laptopie jest 1 dysk i wtedy nie ma takich problemów.

Szukałem w sieci i rozwiązań jest dużo w różnych miejscach systemu które w moim przypadku się nie sprawdziły.

Proszę o pomoc może ktoś miał problem podobny do mojego.

Dziękuję.

Oczywiście bios w najnowszej wersji i zainstalowane najnowsze sterowniki.

zainstalowany wczoraj (PRO EXTEME), przetestowany na szybko, żadnych poważnych problemów (moje profile sprzętowe równa się mój cyrk i zabawa..). hymmm kaszalot jest szybki..(jeśli można coś takiego napisać o tym syfie zwany win10) 

dzięki za twój czas i pozdrawiam.

srom-otnik likes this

11 minut temu, edwinos napisał:

Czy tą instalkę można ściągnąć w inny sposób niż przez MEGA ?

Wyczerpałem limit pobierania :-(

Kilka postów wyżej Krzak 90      Mirror:

W dniu 17.07.2021 o 07:45, srom-otnik napisał:

100 pobrań, 0 informacji zwrotnej.... 

Nadal nie wiem co nam poprawić w tym modzie, czy działa lepiej/gorzej od oryginału. Nie chodzi mi o "chwalby", tylko czysto techniczne użytkowe uwagi. Jeśli dziś NIC nikt nie napisze, później nie będzie mnie to w ogóle obchodzić, że coś komuś nie działa... 

hej, w pierwszym poście gratuluję super roboty! Naprawdę wróciłeś mi wiarę w Win10 - dotychczas takie rzeczy tylko w optymalizatorach od VMware ale tam trudno o szybki system, który jednoczesnie posiada to, co przydatne. Tną za ostro :)

Jednakze prosiłeś o uwagi wiec moją pierwszą jest brak mozliwości właczenia Over Provisioning dla dysków SSD / NVME  w wersji extreme

błedy są różnorakie ->

Samsung MAgician - wywala sie na braku Defragmentatora

Crucial - Unable to complete the operation as the RPC/COM service is unavailable.

Gigabyte SSDToolBox nie pamietam, bo odłaczyłem Aorusa - za kilka dni napiszę

Pozdrawiam!

srom-otnik likes this