Jump to content

Win JG10 x64 21H1

Recommended Posts

W dniu 26.02.2023 o 21:54, piogt napisał(a):

szukam lekkiego systemu win10 na samsunga nc10. tylko ze tam jest procesor 32bit. robiłes cos zeby chodzilo na 32bity??
Bo w nazwach obrazów do pobrania  widze tylko  x64
Piotr

Skorzystaj z tego systemu ja wgrałem u siebie na Asusa T100TA i śmiga aż miło W10 22H2 DEFINITIVE [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

• [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Pierwszy raz instaluje taka modyfikacje systemu. Mam dysk z partycjami GPT. Czy na partycji GPT mozna zainstalowac ta modyfikacje ?

Pytam, ponieważ wyskakuje mi komunikat (po wyborze wersji modyfikacji) o takiej treści:

"Nie mozna zainstalowac systemu windows na  tym dysku. Wybrany dysk ma styl partycji GPT".

Doczytałem się, że najlepiej mieć partycje GPT w komputerze, ponieważ MBR jest przestarzała ze względu na chociażby liczbę możliwych partycji na dysku HDD.

Aktualizacja:

Już chyba wiem co źle zrobiłem :)

Źle zabootowalem w rufusie schemat partycjonowania dysku bo wybralem starszy MBR i dlatego mi taki komunikat wyskoczyl. Sprawdze za jakis czas i eedytuje wiadomosc jak mialem racje.

Aktualizacja:

Śmiga aż miło z tym modem. Lapek lenovo g500 z multimedialnym windowsem 8.1 z 2014 roku to byla tragedia 🙂 ale teraz z ta modyfikacją CUDO !!

KAWAŁ DOBREJ ROBOTY !!!! Korzystam z wersji LITE bez Windows defendera ktorego uwazam za gorszego od BitDefendera na licencji freeware.

srom-otnik and Ryzenek like this

System chyba już przestarzały. Użyłem opcji czyszczenia, jest pod PPM w narzędziach, i od tamtej pory notorycznie dostaję komunikat że "pamięć nie może być written". SFC nic nie pokazuje z DISM cały czas wywala error.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

@miniu @xnervusx Serio? Owe modyfikacje systemowe są jak XP lub 7, zainstalujesz i nic nie grzebiesz jak nie potrafisz i nie uaktualniasz, bo skrypty pójdą pracować w burdelu.

Zainstalowałem niedawno na nowym dysku SSD pełną wersję, usunąłem kilka wbudowanych aplikacji od microsyfu i system śmiga mi jak szalony.

tadziu123 likes this

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] cytując klasyka - złota rada z podręcznika dla akwizytorów. Skoro jesteś taki "potrafiący" fachura, lepszy od innych to napisz jak mam w czyszczeniu na dysku SSD wywalić defragmentację.

W dniu 8.03.2023 o 14:52, BodziuRat napisał(a):

Serio? Owe modyfikacje systemowe są jak XP lub 7, zainstalujesz i nic nie grzebiesz jak nie potrafisz i nie uaktualniasz, bo skrypty pójdą pracować w burdelu.

Zainstalowałem niedawno na nowym dysku SSD pełną wersję, usunąłem kilka wbudowanych aplikacji od microsyfu i system śmiga mi jak szalony.

dokładnie... zainstalować i w takim stanie trzymać i wszystko pięknie działa bez problemowo....

BodziuRat likes this

1 godzinę temu, miniu napisał(a):

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] cytując klasyka - złota rada z podręcznika dla akwizytorów. Skoro jesteś taki "potrafiący" fachura, lepszy od innych to napisz jak mam w czyszczeniu na dysku SSD wywalić defragmentację.

Edycja skryptu lub podmiana na nowy, pozostała opcja to reinstall systemu

BodziuRat likes this

Cześć, szukam odchudzonego systemu i byłaby to moja pierwsza taka instalacja.
Lapek typowo biurowy hp255g5:  amd a6-7310 2GHz + integra, ram 4+8gb ale niestety działający tylko w single channel, dysk na razie hdd ale na pewno kupie ssd.
Przeznaczenie to do oglądania yt, filmów i grania w proste gierki typu heroes 3.
Powinienem się zainteresować win10 czy jednak za słaby lapek i lepiej 7? 
Z tego co czytałem choćby na poprzedniej stronie lepiej pobrać wersję z zainstalowanym jeszcze windows media player do tych starych gierek.

1 godzinę temu, Vergil napisał(a):

Cześć, szukam odchudzonego systemu i byłaby to moja pierwsza taka instalacja.
Lapek typowo biurowy hp255g5:  amd a6-7310 2GHz + integra, ram 4+8gb ale niestety działający tylko w single channel, dysk na razie hdd ale na pewno kupie ssd.
Przeznaczenie to do oglądania yt, filmów i grania w proste gierki typu heroes 3.
Powinienem się zainteresować win10 czy jednak za słaby lapek i lepiej 7? 
Z tego co czytałem choćby na poprzedniej stronie lepiej pobrać wersję z zainstalowanym jeszcze windows media player do tych starych gierek.

może i będzie win 10 chodzić. Najlepiej jak kolega wyżej podpowiada zainstaluj i sprawdź na żywo. Ja kiedyś testowałem win 10 na core 2 duo 4GB RAM hdd  ati hd3430... System śmigał bez problemu, ale to było wydanie jedno z pierwszych win10. One miały trochę mniejsze wymagania niż te dzisiejsze wersje. Natomiast możesz zainstalować wersje od Sromotnika i sprawdzić, bo jego mod jest naprawdę dobrze zoptymalizowany.

Druga strona medalu jest taka że gdybym ja miał wybór systemu to jednak wolałbym win7. Co prawda wersja Sromotnika jest na tyle poprawiona że śmiga to naprawdę przyzwoicie, jednak wygląd tego systemu z czasem mnie osobiście odrzuca. Jedynie czarne ikony Sromotnika powodują że można na trzeźwo pracować na win 10 he he - ale to kwestia gustu... Win 7 jest prostszy, przejrzystszy, ma mniejsze wymagania i miażdży zdychę wyglądem oraz możliwością indywidualnej personalizacji....

Najlepszy win, jakiego miałem, ale co 2-3 miesiące po. biera się aktualizacja, która z windows update, która przywraca go do stanu początkowego, czyli bez optymalizacji z wszystkim, co się da i masa śmieciowych aplikacji. OOSU10 mam ustawionego tak jak na załączonym  obrazku. Instalowałem znajomym i tez tak mieli że po jakimś czasie pobiera aktualizacje, która po ponownym uruchomieniu trwa bardzo długo i rozwala wersje lite/extreme

Właśnie zalożyłem sobie konto guesta, i tym samym uziemilem kompa. Nie moge przyłączyć logowania na mojego użytkownika. Usługi profilów nieaktywana i profsvc tez. Tryb awaryjny tez lipa. Ktoś jakiś pomysł? 

___Edit

Ogarnąłem jakby ktoś miał problem z profilami użytkowników, zbootowalem WinPE Strelca, a tam dodałem, później usunąłem użytkownika, następnie przewróciłem i jakoś system wrócił do działania. 

W dniu 26.02.2023 o 21:54, piogt napisał(a):

szukam lekkiego systemu win10 na samsunga nc10. tylko ze tam jest procesor 32bit. robiłes cos zeby chodzilo na 32bity??
Bo w nazwach obrazów do pobrania  widze tylko  x64
Piotr

Na atomie masz ten sprzęcior? 8-ka od sromotnika, co prawda jest to 64bit, ale całkiem znośnie mi działała na n150.

34 minuty temu, nowy0000 napisał(a):

Dzięki za szybką odpowiedź.

Pojawił mi się jeszcze taki problem, że gdy chcę zmienić by foldery/pliki nie były tylko do odczytu to wywala mi "Aby zmienić te atrybuty musisz podać uprawnienia administratora". Da się coś z tym zrobić?

Krótko i prosto według tego tutoriala jest wszystko pokazane co i jak zmienić atrybuty i uprawnienia administratora.

nowy0000 likes this

Witam, 

jakiś czas temu zainstalowałem system "na próbę" na zwykłym HDD na starym nie używanym komputerze, i ustawiłem wszystko żeby działał 24/7 w sieci lokalnej jako serwer plików/multimediów, tj ustawienie udostępniania użytkownikom folderów w sambie, Serviio dla dlna, qBittorrent ze zdalnym  dostępem przez ddns,  Jdownloader (z myJdownloader), VNC do zdalnego zarządzania w razie potrzeby i jeszcze parę rzeczy do auto backup'ów

Niedawno dysk na którym był tylko system (wszystkie udostępniane dane są na osobnych dyskach) zaczął odmawiać posłuszeństwa i przyszedł czas na wymianę na dysk nvme.

Acronis bez problemu przeniósł obraz na nowy dysk i wszystko działa bez problemu, ale tu pojawia się moje pytanie.

Podczas pierwszego uruchomienia skrypt optymalizujący pyta czy system jest zainstalowany na dysku HDD czy SSD. Wcześniej był na HDD więc ta opcja została wybrana, ale pytaniem jest co ustawia skrypt w systemie w zależności od rodzaju dysku? 

Szukając znalazłem tylko że na HDD zostawia włączony defragmentator  a na SSD go wyłącza. Sprawdziłem że system sam rozpoznał że nowy dysk to ssd i włączył trim. Indeksowanie wyłączyłem manualnie.

Jest w ogóle możliwość żeby jeszcze raz uruchomić wybór optymalizacji trybu pracy bez ponownego instalowania/ustawiania wszystkiego? Czy różnice są znikome żeby się tym przejmować i zostawić to w spokoju w trybie na HDD?

W dniu 8.03.2023 o 14:52, BodziuRat napisał(a):

@miniu @xnervusx Serio? Owe modyfikacje systemowe są jak XP lub 7, zainstalujesz i nic nie grzebiesz jak nie potrafisz i nie uaktualniasz, bo skrypty pójdą pracować w burdelu.

Serio. Naucz się czytać ze zrozumieniem, a potem pisz głupoty. Używasz wogóle tego Wina, bo z wypowiedzi sądzę że nie. Jest to zaimplementowane w PPM, klikasz i się samo wszystko robi, nic nie musisz grzebać, przestawiać czy cokolwiek robić, więc nie pouczaj pisząc głupoty.

4 godziny temu, plusik napisał(a):

to prawda po aktualizacji wszystkie dodatki dodane przez Sromotnika znikną .tak było umie  gdy zrobiłem aktualizację do nowszej kompilacji

Hehe, znam ten ból, też kiedyś to zrobiłem i się nauczyłem żeby tego nie robić.

Stary Samsung Ultrabook™ NP530U3B (i3-2670m, 8GB ram, HDD 500GB) na zwykłym W10 chodził tragicznie, został wrzucony SSD 120GB i delikatnie poprawiło się coś, ale po aktualizacji do najnowszej wersji W10 to 2 karty na operze GX i odpalenie Spotify tak muliło sprzęt że nie było opcji coś robić, tylko czekać aż się załaduje.

Już miałem wrzucać W7 ale oświeciło mnie że są przecież modyfikowane systemy.

Właśnie wrzuciłem Pro Lite i sprzęt chodzi jak rakieta (nie spodziewałem się na takie parametry) kilka zakładek w operze GX, w tle sobie leci Spotify i sprzęt nie wyje obciążony jak to było jeszcze 1h temu na zwykłym W10 :) 

W dniu 17.03.2023 o 19:30, xnervusx napisał(a):

Serio. Naucz się czytać ze zrozumieniem, a potem pisz głupoty. Używasz wogóle tego Wina, bo z wypowiedzi sądzę że nie. Jest to zaimplementowane w PPM, klikasz i się samo wszystko robi, nic nie musisz grzebać, przestawiać czy cokolwiek robić, więc nie pouczaj pisząc głupoty.

Sam naucz się czytać ze zrozumieniem. Napisałem jasno, że grzebanie w systemie czyli używanie zewnętrznych programów "polepszających" lub aktualizowanie systemu, spowoduje uwalenie skryptów.

Modyfikacji od @srom-otnik używam praktycznie od samego początku jego modowania systemów i przez to, że sam popełniłem błędy, przez co uwaliłem nie raz system, to z własnego doświadczenia opisałem aby nie grzebać.

Jaśniej wytłumaczyć?

plusik likes this

Masz rację sam kilka razy uwaliłem mody srom-otnika  a dokładnie te czyszczenie przez zainstalowanie programu : Advanced System  

Po instalacji to czyszczenie co dołączał srom-otnik zaraz znikało i pozostawało jedynie instalacja systemu na nowo.

Zresztą w instrukcji u srom-otnika pisze by nie instalować żadnych wspomagaczy ,tam ponoć jest tylko jeden jakiś dozwolony .

Pozdrawiam.

BodziuRat likes this