matete Posted July 14, 2021 Report Posted July 14, 2021 Witam Mam taki problem z nowymi laptopami, że załączając Windows 10 PE nie widzi mi dysku SSD, w biosie nie ma opcji bootowania typu "legacy support", żeby odpalić inna wersję systemu. Zdążyło mi się to już z 8razy (obecnie mam Acera i HP z takimi "problemami") Teraz mam przed sobą HP pavilion 15 z i5-1135g7, zaktualizowałem BIOS (w niektórych laptopach czasem pojawiały się opcje legacy boot po instalacji nowego BIOSu) ale bez odzewu. Windows się zbootuje, ale nie widzi dysku. Macie jakieś propozycje jak to rozwiązać? Pozdrawiam [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
jarexpol Posted July 14, 2021 Report Posted July 14, 2021 Podłącz ssd pod jakiś system i daj scrren z zarządzania dyskami. Czy oprócz ssd masz jeszcze inne dyski na tych laptopach. I jakie to dyski. Quote
BartAcid Posted July 14, 2021 Report Posted July 14, 2021 Po pierwsze jakie dokładnie to twoje środowisko Win PE? Wnioskuje, że mówimy o dysku NVME sformatowanym na GPT w lapku. Takie kulwa istotne informacje trzeba podawać, a nie pstrykolić tylko zdjęcia. Quote
matete Posted July 14, 2021 Author Report Posted July 14, 2021 Windows PE x64 od strelec, Laptop to fabryczny stan, po prostu nowy laptop, dyssk 512 SSD nvnm. Pobrałem sterowniki RAIDa do Intela i wczytalo dysk, dalo się go pokasować, ale teraz jest problem z instalacją świeżego systemu, pobrana najnowsza wersja Windows 10, odpalona instalki i znowu brak dysku, doinstalowałem sterowniki RAID (podczas instalacji jest opcja "załaduj sterownik"), pokazało dysk, ale mam informacje, że nie można zainstalować systemu na tym dysku... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Edit: Instalka poszła po wczytaniu drugiego sterowniki (w nazwie miał dopisek controller). Pytanie dlaczego jest tyle z tym problemów, chodzi o tego RAIDa? Kopia system z laptopa (z 10generacją, w biosie możliwość vwyboru legacy) na tego laptopa przeszła, ale nie odpalił się system... Laptopy coraz gorsze do serwowania...;-) Quote
tadziu123 Posted July 14, 2021 Report Posted July 14, 2021 58 minut temu, matete napisał: ale teraz jest problem z instalacją świeżego systemu, pobrana najnowsza wersja Windows 10, Rufusem zrobiłeś instalkę win 10 ? Quote
tadziu123 Posted July 14, 2021 Report Posted July 14, 2021 2 godziny temu, matete napisał: Instalka poszła po wczytaniu drugiego sterowniki (w nazwie miał dopisek controller). Pytanie dlaczego jest tyle z tym problemów, chodzi o tego RAIDa? Kopia system z laptopa (z 10generacją, w biosie możliwość vwyboru legacy) na tego laptopa przeszła, ale nie odpalił się system Podobny temat o tym problemie. Quote
matete Posted July 14, 2021 Author Report Posted July 14, 2021 2 godziny temu, tadziu123 napisał: Rufusem zrobiłeś instalkę win 10 ? 48 minut temu, tadziu123 napisał: Podobny temat o tym problemie. Problem faktycznie identyczny i rozwiązanie to samo, w sumie laptopy w 99,99% te same;-) Quote
tadziu123 Posted July 14, 2021 Report Posted July 14, 2021 20 minut temu, matete napisał: to samo, w sumie laptopy Zobacz czy możesz odblokować bios w tym temacie jest filmik Quote
matete Posted July 19, 2021 Author Report Posted July 19, 2021 Już oddałem klientowi, ale na dniach będę miał kolejną sztukę to będę patrzył Quote
Recommended Posts