Jump to content

Windows 11 dev channel, Canary, Beta, 24H2, 23H2 by Djrys

Recommended Posts

Posted

A jak z tymi aktualizacjami? bo w jednym z poprzednich postów napisałeś, że "Nie można tylko aktualizować. ", a później, że normalnie aktualizacje pojawiają się w Windows Update.

Da się na tych wersjach insider preview normalnie pracować na dłuższą metę?

Posted
13 godzin temu, molszar7 napisał:

A jak z tymi aktualizacjami? bo w jednym z poprzednich postów napisałeś, że "Nie można tylko aktualizować. ", a później, że normalnie aktualizacje pojawiają się w Windows Update.

Da się na tych wersjach insider preview normalnie pracować na dłuższą metę?

Napisałem "Nie można tylko aktualizować" ponieważ przeczytałem w Internecie , że wersji insider nie można aktualizować, ale w dniu wczorajszym "Windows Update" dokonał aktualizacji na nowszą wersję. Czy można pracować na "dłuższą metę", sądzę że tak ponieważ jest to normalny System, który się testuje i udoskonala. Zainstalowałem insider ponieważ działa lepiej niż wersja stabilna Windows 11, o wiele lepiej niż Windows 8.1 i Windows 10.

jarexpol and JanKo6 like this
Posted

Wyżej było jeszcze wspomniane, że "trzeba należeć do kanału insider-dev", jak należy to zrobić? bo do tej pory na Windowsie korzystałem z konta lokalnego, aby Microsoft zbierał jak najmniej danych, a na konto Microsoft logowałem się tylko w Microsoft Store, gdy chciałem pobrać jakąś aplikację

i taki insider preview będzie spokojnie działał na "niewspieranym" sprzęcie? obecnie mam win11 na właśnie takim starszym laptopie i wszystko śmiga, podobno w rufusie podczas bootowania pendrive'a można odznaczyć sprawdzanie tpm i secure boot

Posted
3 godziny temu, molszar7 napisał:

Wyżej było jeszcze wspomniane, że "trzeba należeć do kanału insider-dev", jak należy to zrobić? bo do tej pory na Windowsie korzystałem z konta lokalnego, aby Microsoft zbierał jak najmniej danych, a na konto Microsoft logowałem się tylko w Microsoft Store, gdy chciałem pobrać jakąś aplikację

i taki insider preview będzie spokojnie działał na "niewspieranym" sprzęcie? obecnie mam win11 na właśnie takim starszym laptopie i wszystko śmiga, podobno w rufusie podczas bootowania pendrive'a można odznaczyć sprawdzanie tpm i secure boot

W rufusie podczas bootowania pendrive'a można odznaczyć sprawdzanie tpm i secure boot, ale to nic nie daje. Otwórz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tam się dowiesz co należy zrobić.
Żeby uzyskać możliwość aktualizacji insider musisz w "Ustawienia-Windows Update-Niejawny program testów systemu Windows zaznaczyć opcje. Nie trzeba logować się na konto Microsot.

jarexpol likes this
Posted

@jorgusek - a wiesz co to za aktualizacja?

Cytat

AKTUALIZACJA 12.10.: Rozpoczynamy udostępnianie kompilacji zbiorczej aktualizacji 22518.1012 (KB5009380). Ta aktualizacja nie zawiera niczego nowego i jest przeznaczona do testowania naszego potoku obsługi kompilacji w kanale deweloperskim.  ;)

I dlatego nie ma wind.old

I jeszcze raz - CZYTAJCIE - 

Jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania?

Aby aktualizować - trzeba należeć do kanału insider-dev - i taka drobnostka - aktualizacja to nie zwykłe KBxxxxx- tylko pobiera nowy system - oczywiście zachowując aplikacje i ustawienia - ( nie tak do końca - ja np muszę powtórnie instalować niektóre moje ustawienia bo mi je resetuje do domyślnych) - i trzeba wyczyśćić dysk bo ma kilkanaście GB- windows.old

Jest sposób by mieć to konto - insider - bez logowania się i przystępowania do niego - na koncie microsoftu. ;)

I aktualizacje też działają. :D

Cytat

trzeba należeć do kanału insider-dev", jak należy to zrobić? bo do tej pory na Windowsie korzystałem z konta lokalnego, aby Microsoft zbierał jak najmniej danych, a na konto Microsoft logowałem się tylko w Microsoft Store.

Rozwiązanie - uruchom ten scrypt - masz tam 3 opcje.

OCZYWIŚCIE - bycie w programie insider wiąże się z tym, że trzeba mieć włączone dane diagnostyczne - ale po tym scrypcie nie trzeba być - faktycznie - zalogowanym na koncie microsoftu.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

A jeśli chodzi o kanał-insider dev - spróbuj go włączyć w ustawieniach - jak piszesz - NIE BĘDĄC WCZEŚNIEJ - zarejestrowanym - na koncie microsoftu - w kanale insider.  Życzę powodzenia.

Podany -wyżej - sposób - to jedyny sposób - bez zakładania konta insider - w microsofcie.

Posted
Godzinę temu, zbigniew59 napisał:

On pyta o aktualizacje - a nie o instalacje - więc po co to - o rufusie.

Nie, ja pytam o czystą instalację, ponieważ niedługo będę instalował Windowsa 11 na nowym dysku SSD, z poziomu biosa (zupełnie czysta instalacja z pendrive'a), dlatego też pytałem o Rufusa, bo jeden z użytkowników kilka stron wcześniej napisał, że zaznaczył opcję, aby instalator nie sprawdzał zgodności (w rufusie podczas bootwania pena) i udało mu się w ten sposób zainstalować Windowsa bez innych kombinacji.

@zbigniew59 Twój post jest strasznie nieczytelny, ogarnij używanie ikonki cytatu, bo przynajmniej mi bardzo ciężko coś wynieść z tego postu :P

Posted
2 godziny temu, zbigniew59 napisał:

@jorgusek - a wiesz co to za aktualizacja?

Cytat - AKTUALIZACJA 12.10.: Rozpoczynamy udostępnianie kompilacji zbiorczej aktualizacji 22518.1012 (KB5009380). Ta aktualizacja nie zawiera niczego nowego i jest przeznaczona do testowania naszego potoku obsługi kompilacji w kanale deweloperskim.  ;)

I dlatego nie ma wind.old

I jeszcze raz - CZYTAJCIE - 

Jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania?

Aby aktualizować - trzeba należeć do kanału insider-dev - i taka drobnostka - aktualizacja to nie zwykłe KBxxxxx- tylko pobiera nowy system - oczywiście zachowując aplikacje i ustawienia - ( nie tak do końca - ja np muszę powtórnie instalować niektóre moje ustawienia bo mi je resetuje do domyślnych) - i trzeba wyczyśćić dysk bo ma kilkanaście GB- windows.old

Jest sposób by mieć to konto - insider - bez logowania się i przystępowania do niego - na koncie microsoftu. ;)

I aktualizacje też działają. :D

Cytat - trzeba należeć do kanału insider-dev", jak należy to zrobić? bo do tej pory na Windowsie korzystałem z konta lokalnego, aby Microsoft zbierał jak najmniej danych, a na konto Microsoft logowałem się tylko w Microsoft Store.

OCZYWIŚCIE - bycie w programie insider wiąże się z tym, że trzeba mieć włączone dane diagnostyczne - ale po tym scrypcie nie trzeba być - faktycznie - zalogowanym na koncie microsoftu.

Cytat - 

W rufusie podczas bootowania pendrive'a można odznaczyć sprawdzanie tpm i secure boot, ale to nic nie daje. Otwórz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tam się dowiesz co należy zrobić.
Żeby uzyskać możliwość aktualizacji insider musisz w "Ustawienia-Windows Update-Niejawny program testów systemu Windows zaznaczyć opcje. Nie trzeba logować się na konto Microsot.

On pyta o aktualizacje - a nie o instalacje - więc po co to - o rufusie.

A jeśli chodzi o kanał-insider dev - spróbuj go włączyć w ustawieniach - jak piszesz - NIE BĘDĄC WCZEŚNIEJ - zarejestrowanym - na koncie microsoftu - w kanale insider.  Życzę powodzenia.

Podany -wyżej - sposób - to jedyny sposób - bez zakładania konta insider - w microsofcie.

I RESZTA - TO DAREMNA DYSKUSJA.

I reszta jest milczeniem - to też cytat  :D

Masz swoje "widzi mi się" to przy nim zostań, ja instaluję na moim staruszku laptopie i insider mi się aktualizuj chyba mam fory w Microsofcie, szkoda dalszej dyskusji i pisaniny. FINITY.

jarexpol likes this
Posted

A rzeczywiście jakieś zgody trzeba mieć pozaznaczane po zainstalowaniu insider preview, aby działał i się aktualizował przez Windows Update? bo ja zwykle dosłownie wszystko wyłączam, aby trochę zwiększyć prywatność + używam takich narzędzi jak O&O ShutUp10++ i WPD.

Posted

@molszar7 - odpowie ci jorgusek - po najbliższej aktualizacji - on twierdzi że nic nie trzeba :D - bo jemu się zaktualizował.

Chociaż była to tylko nic nie wnosząca aktualizacja przeznaczona do testowania kanału. Więc może tak być.

A to co ja napisałem to tylko moje widzimisię. :D

Edit - wyszła wczoraj - Windows 11 Insider Preview 22523.1000 (rs_prerelease) amd64

Więc może napisze?

Jeszcze raz edit - pofatygowałem się i przywróciłem kopię insidera win11

Wyłączyłem w biosie moduł TPM - więc komputer nie wspierany.

Wyszedłem z kanału dev.

Efekt próby aktualizacji 

kPP5wkT.png

Następnie wszedłem ponownie do kanału dev

Efekt

cdQ1srn.png

Pobiera

POR5hra.png

I na koniec

VYB5obU.png

A jeśli wszystko będzie pasowało - to po udanej aktualizacji czyścimy system - jak już pisałem

urvALkG.png

Więc to tyle na temat aktualizacji tego insidera na niewspieranym sprzęcie i bez rejestracji w kanale dev.

Może się jednak mylę i ktoś ma chody w microsofcie i mu się uda bez problemu zaktualizować? :D

Posted

Wczoraj zaktualizowalem , pierwsze uruchomienie i nie wszytko dzialalo , niektóre zakladki sie nie otwieraly a zamykane okna zostawialy cien ramki , braki w tłumaczeniu..doszedl tez napis na pulpicie tzw znak wodny insaider preview z nr kompilacji. Po restarcie ustabilizowal sie.

Posted

To przyznam Panowie @zbigniew59 i @jorgusek, że ja już w takim razie nic z tego nie rozumiem. :D I pewnie skończy się tym, że ponownie zainstaluję stabilną wersję skoro na insiderze mam nie mieć możliwości aktualizacji z poziomu Windows Update (bo jestem z tych użytkowników, którzy mają Win11 na "niewspieranym" sprzęcie).

Nawiasem mówiąc ze stabilnych wersji ostatnio wyszła .376 i wydaje mi się, że działa wydajniej (już tak nie obciąża mi dysku jak wcześniej - często bywało, że miałem po 100% użycia dysku).

Posted

Więc piszę wszystko jeszcze raz - 

Bez żadnych - usprawnień ;)- nie można mieć AKTUALIZACJI na nie wspieranym wsprzęcie i bez uczestnictwa w programie insider dev.

ZAINSTALOWAĆ - można.

Można obejść te - 2 -  niedogodności. :asd:

Pierwsza - dołączenie do programu bez zakładania konta insidera na koncie microsoftu - 

Wykonanie tego scryptu - który podałem we wcześniejszym poście - 

Cytat

Tego scryptu już nie trzeba powtarzać - PO AKTUALIZACJACH.

A ten - 

- [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Trzeba uruchomić PRZED nastepną aktualizacją.

Mam już dość tych instrukcji na ten temat - gubię się już w tych różnych tematach o win11.

Tym bardziej - że działam na tym systemie tylko czasami - ale obserwuję ten temat.

Dlatego zakładam temat - Aktualizacja win insider na nie wspieranym sprzęcie.

W dziale - Modyfikacje - 11

Tam można pisać dalej na ten temat.

Posted

Tak mam pewne względy w Microsoft. Windows 11 jest rewelacyjny, ale do stałej pracy na nim mój laptop jest za stary. Uruchomienie Systemu o pełnej stabilności trwa około 5 minut, później pracuje rewelacyjnie, przydałby się lepszy laptop, ale na starość nie będę zmieniał, do przeglądania internetu i prostych gierek wystarczy mi ten stary, na jednej partycji będę testował Windowsa 11, a na drugiej partycji zainstaluję Windowsa 7 zrobionego na moją prośbę  przez Jakuba, jest rewelacyjny. Przepraszam za zamieszanie.

jarexpol likes this
Posted

W moim wypadku niestety ale ten system pracuje kiepsko , próba wyszukania czegoś w ustawieniach i okno ustawień mogę tylko zamknąć bo nie reaguje na żadna pozycje z menu ( edit , on tak długo szuka dobre 5 min a jak znajdzie to dziala normalnie), . Po zamknięciu i włączeniu ponownym okna ustawien próba wyszukania czegoś i to samo..5 min czekania

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Posted
21 godzin temu, nitomen napisał:

W moim wypadku niestety ale ten system pracuje kiepsko , próba wyszukania czegoś w ustawieniach i okno ustawień mogę tylko zamknąć bo nie reaguje na żadna pozycje z menu ( edit , on tak długo szuka dobre 5 min a jak znajdzie to dziala normalnie), . Po zamknięciu i włączeniu ponownym okna ustawien próba wyszukania czegoś i to samo..5 min czekania

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Na jakiej wersji tak masz, stabilnej czy insider preview? U mnie na stabilnej wersji z końcówką .376 na starym, niewspieranym sprzęcie wszystko działa ok. Jedynie jak odpalam jakieś aplikacje zainstalowane przez Microsoft Store to po ich odpaleniu muszę odczekać jakiś czas - sam nie wiem dlaczego tak jest.

Posted

insider preview , 22523.1000  , jeszcze mnie zastanawia dlaczego ten system ma o 1 gb mniej niż oficjalny system bezpośrednio ze strony M$ . A w sumie szukalem tylko sposobu na uruchomienie Assasin Creed Valhalia ..i z tego co widzilem na YT trzeba przejsc na wersje insaider aby dzialal no i fakt dziala [emoji4]

8cecbc73d1c74543ba5c382c817d2acc.jpg

Posted

mial kto problem z poczta w tej kompilacji ? mam 3 skrzynki , 1 z google i dwie z interii o ile z googla dziala ok to z interii od 5 dni nie synchronizuje maila  - ustawienia sa dobre.

Posted

dramat , co aktualizacja to gorzej pracuje ,  teraz brak paska regulacji głośności , część ikon z paska zadan znikla  . Czuje ze niedługo wrócę o zwyklej oficjalnej wersji .

Posted

Zainlowalem na nowo system z linku na pierwszej stronie, za 1 razem po instalacji bylo ok , po instalacji wszytkich sterownikow powtorka z rozrywki tzn wykrzaczal sie system przy regulacji głośnościz klawiatury. Instalacji nr 2 , oraz sprawdzenie dzialania głośności sterowanej z klawiatury po każdej instalacji jakiś sterownikow i poki co jest ok..druga sprawa ze tym razem zaczynałem od konta offline a poprzednio ściągnęło jakies ustawienia z onedrive.. w poprzedniej wersji nie bylo takich kwiatkow

A jednak po kilku godzinach znowu się wysypał...zobaczcie co się dzieje przy próbie regulacji głośności