molszar7 Posted December 13, 2021 Report Posted December 13, 2021 A jak z tymi aktualizacjami? bo w jednym z poprzednich postów napisałeś, że "Nie można tylko aktualizować. ", a później, że normalnie aktualizacje pojawiają się w Windows Update. Da się na tych wersjach insider preview normalnie pracować na dłuższą metę? Quote
jorgusek Posted December 14, 2021 Report Posted December 14, 2021 13 godzin temu, molszar7 napisał: A jak z tymi aktualizacjami? bo w jednym z poprzednich postów napisałeś, że "Nie można tylko aktualizować. ", a później, że normalnie aktualizacje pojawiają się w Windows Update. Da się na tych wersjach insider preview normalnie pracować na dłuższą metę? Napisałem "Nie można tylko aktualizować" ponieważ przeczytałem w Internecie , że wersji insider nie można aktualizować, ale w dniu wczorajszym "Windows Update" dokonał aktualizacji na nowszą wersję. Czy można pracować na "dłuższą metę", sądzę że tak ponieważ jest to normalny System, który się testuje i udoskonala. Zainstalowałem insider ponieważ działa lepiej niż wersja stabilna Windows 11, o wiele lepiej niż Windows 8.1 i Windows 10. jarexpol and JanKo6 like this Quote
molszar7 Posted December 14, 2021 Report Posted December 14, 2021 Wyżej było jeszcze wspomniane, że "trzeba należeć do kanału insider-dev", jak należy to zrobić? bo do tej pory na Windowsie korzystałem z konta lokalnego, aby Microsoft zbierał jak najmniej danych, a na konto Microsoft logowałem się tylko w Microsoft Store, gdy chciałem pobrać jakąś aplikację i taki insider preview będzie spokojnie działał na "niewspieranym" sprzęcie? obecnie mam win11 na właśnie takim starszym laptopie i wszystko śmiga, podobno w rufusie podczas bootowania pendrive'a można odznaczyć sprawdzanie tpm i secure boot Quote
jorgusek Posted December 14, 2021 Report Posted December 14, 2021 3 godziny temu, molszar7 napisał: Wyżej było jeszcze wspomniane, że "trzeba należeć do kanału insider-dev", jak należy to zrobić? bo do tej pory na Windowsie korzystałem z konta lokalnego, aby Microsoft zbierał jak najmniej danych, a na konto Microsoft logowałem się tylko w Microsoft Store, gdy chciałem pobrać jakąś aplikację i taki insider preview będzie spokojnie działał na "niewspieranym" sprzęcie? obecnie mam win11 na właśnie takim starszym laptopie i wszystko śmiga, podobno w rufusie podczas bootowania pendrive'a można odznaczyć sprawdzanie tpm i secure boot W rufusie podczas bootowania pendrive'a można odznaczyć sprawdzanie tpm i secure boot, ale to nic nie daje. Otwórz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tam się dowiesz co należy zrobić. Żeby uzyskać możliwość aktualizacji insider musisz w "Ustawienia-Windows Update-Niejawny program testów systemu Windows zaznaczyć opcje. Nie trzeba logować się na konto Microsot. jarexpol likes this Quote
Guest Posted December 14, 2021 Report Posted December 14, 2021 @jorgusek - a wiesz co to za aktualizacja? Cytat AKTUALIZACJA 12.10.: Rozpoczynamy udostępnianie kompilacji zbiorczej aktualizacji 22518.1012 (KB5009380). Ta aktualizacja nie zawiera niczego nowego i jest przeznaczona do testowania naszego potoku obsługi kompilacji w kanale deweloperskim. I dlatego nie ma wind.old I jeszcze raz - CZYTAJCIE - Jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania? Aby aktualizować - trzeba należeć do kanału insider-dev - i taka drobnostka - aktualizacja to nie zwykłe KBxxxxx- tylko pobiera nowy system - oczywiście zachowując aplikacje i ustawienia - ( nie tak do końca - ja np muszę powtórnie instalować niektóre moje ustawienia bo mi je resetuje do domyślnych) - i trzeba wyczyśćić dysk bo ma kilkanaście GB- windows.old Jest sposób by mieć to konto - insider - bez logowania się i przystępowania do niego - na koncie microsoftu. I aktualizacje też działają. Cytat trzeba należeć do kanału insider-dev", jak należy to zrobić? bo do tej pory na Windowsie korzystałem z konta lokalnego, aby Microsoft zbierał jak najmniej danych, a na konto Microsoft logowałem się tylko w Microsoft Store. Rozwiązanie - uruchom ten scrypt - masz tam 3 opcje. OCZYWIŚCIE - bycie w programie insider wiąże się z tym, że trzeba mieć włączone dane diagnostyczne - ale po tym scrypcie nie trzeba być - faktycznie - zalogowanym na koncie microsoftu. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A jeśli chodzi o kanał-insider dev - spróbuj go włączyć w ustawieniach - jak piszesz - NIE BĘDĄC WCZEŚNIEJ - zarejestrowanym - na koncie microsoftu - w kanale insider. Życzę powodzenia. Podany -wyżej - sposób - to jedyny sposób - bez zakładania konta insider - w microsofcie. Quote
molszar7 Posted December 14, 2021 Report Posted December 14, 2021 Godzinę temu, zbigniew59 napisał: On pyta o aktualizacje - a nie o instalacje - więc po co to - o rufusie. Nie, ja pytam o czystą instalację, ponieważ niedługo będę instalował Windowsa 11 na nowym dysku SSD, z poziomu biosa (zupełnie czysta instalacja z pendrive'a), dlatego też pytałem o Rufusa, bo jeden z użytkowników kilka stron wcześniej napisał, że zaznaczył opcję, aby instalator nie sprawdzał zgodności (w rufusie podczas bootwania pena) i udało mu się w ten sposób zainstalować Windowsa bez innych kombinacji. @zbigniew59 Twój post jest strasznie nieczytelny, ogarnij używanie ikonki cytatu, bo przynajmniej mi bardzo ciężko coś wynieść z tego postu Quote
jorgusek Posted December 14, 2021 Report Posted December 14, 2021 2 godziny temu, zbigniew59 napisał: @jorgusek - a wiesz co to za aktualizacja? Cytat - AKTUALIZACJA 12.10.: Rozpoczynamy udostępnianie kompilacji zbiorczej aktualizacji 22518.1012 (KB5009380). Ta aktualizacja nie zawiera niczego nowego i jest przeznaczona do testowania naszego potoku obsługi kompilacji w kanale deweloperskim. I dlatego nie ma wind.old I jeszcze raz - CZYTAJCIE - Jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania? Aby aktualizować - trzeba należeć do kanału insider-dev - i taka drobnostka - aktualizacja to nie zwykłe KBxxxxx- tylko pobiera nowy system - oczywiście zachowując aplikacje i ustawienia - ( nie tak do końca - ja np muszę powtórnie instalować niektóre moje ustawienia bo mi je resetuje do domyślnych) - i trzeba wyczyśćić dysk bo ma kilkanaście GB- windows.old Jest sposób by mieć to konto - insider - bez logowania się i przystępowania do niego - na koncie microsoftu. I aktualizacje też działają. Cytat - trzeba należeć do kanału insider-dev", jak należy to zrobić? bo do tej pory na Windowsie korzystałem z konta lokalnego, aby Microsoft zbierał jak najmniej danych, a na konto Microsoft logowałem się tylko w Microsoft Store. Rozwiązanie - uruchom ten scrypt - masz tam 3 opcje. OCZYWIŚCIE - bycie w programie insider wiąże się z tym, że trzeba mieć włączone dane diagnostyczne - ale po tym scrypcie nie trzeba być - faktycznie - zalogowanym na koncie microsoftu. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytat - W rufusie podczas bootowania pendrive'a można odznaczyć sprawdzanie tpm i secure boot, ale to nic nie daje. Otwórz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tam się dowiesz co należy zrobić. Żeby uzyskać możliwość aktualizacji insider musisz w "Ustawienia-Windows Update-Niejawny program testów systemu Windows zaznaczyć opcje. Nie trzeba logować się na konto Microsot. On pyta o aktualizacje - a nie o instalacje - więc po co to - o rufusie. A jeśli chodzi o kanał-insider dev - spróbuj go włączyć w ustawieniach - jak piszesz - NIE BĘDĄC WCZEŚNIEJ - zarejestrowanym - na koncie microsoftu - w kanale insider. Życzę powodzenia. Podany -wyżej - sposób - to jedyny sposób - bez zakładania konta insider - w microsofcie. I RESZTA - TO DAREMNA DYSKUSJA. I reszta jest milczeniem - to też cytat Masz swoje "widzi mi się" to przy nim zostań, ja instaluję na moim staruszku laptopie i insider mi się aktualizuj chyba mam fory w Microsofcie, szkoda dalszej dyskusji i pisaniny. FINITY. jarexpol likes this Quote
molszar7 Posted December 15, 2021 Report Posted December 15, 2021 A rzeczywiście jakieś zgody trzeba mieć pozaznaczane po zainstalowaniu insider preview, aby działał i się aktualizował przez Windows Update? bo ja zwykle dosłownie wszystko wyłączam, aby trochę zwiększyć prywatność + używam takich narzędzi jak O&O ShutUp10++ i WPD. Quote
djrys Posted December 16, 2021 Author Report Posted December 16, 2021 aktualizacja do wersji 10.0.2200.376 aktualizacja do wersji dev channel 10.0.22523.1000 jorgusek, Jerzy68, henryt and 1 other like this Quote
Guest Posted December 16, 2021 Report Posted December 16, 2021 @molszar7 - odpowie ci jorgusek - po najbliższej aktualizacji - on twierdzi że nic nie trzeba - bo jemu się zaktualizował. Chociaż była to tylko nic nie wnosząca aktualizacja przeznaczona do testowania kanału. Więc może tak być. A to co ja napisałem to tylko moje widzimisię. Edit - wyszła wczoraj - Windows 11 Insider Preview 22523.1000 (rs_prerelease) amd64 Więc może napisze? Jeszcze raz edit - pofatygowałem się i przywróciłem kopię insidera win11 Wyłączyłem w biosie moduł TPM - więc komputer nie wspierany. Wyszedłem z kanału dev. Efekt próby aktualizacji Następnie wszedłem ponownie do kanału dev Efekt Pobiera I na koniec A jeśli wszystko będzie pasowało - to po udanej aktualizacji czyścimy system - jak już pisałem Więc to tyle na temat aktualizacji tego insidera na niewspieranym sprzęcie i bez rejestracji w kanale dev. Może się jednak mylę i ktoś ma chody w microsofcie i mu się uda bez problemu zaktualizować? Quote
nitomen Posted December 16, 2021 Report Posted December 16, 2021 Wczoraj zaktualizowalem , pierwsze uruchomienie i nie wszytko dzialalo , niektóre zakladki sie nie otwieraly a zamykane okna zostawialy cien ramki , braki w tłumaczeniu..doszedl tez napis na pulpicie tzw znak wodny insaider preview z nr kompilacji. Po restarcie ustabilizowal sie. Quote
satlord Posted December 16, 2021 Report Posted December 16, 2021 windows insider Win 11 10.0.22523.1000pl (x64) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo6 likes this Quote
molszar7 Posted December 16, 2021 Report Posted December 16, 2021 To przyznam Panowie @zbigniew59 i @jorgusek, że ja już w takim razie nic z tego nie rozumiem. I pewnie skończy się tym, że ponownie zainstaluję stabilną wersję skoro na insiderze mam nie mieć możliwości aktualizacji z poziomu Windows Update (bo jestem z tych użytkowników, którzy mają Win11 na "niewspieranym" sprzęcie). Nawiasem mówiąc ze stabilnych wersji ostatnio wyszła .376 i wydaje mi się, że działa wydajniej (już tak nie obciąża mi dysku jak wcześniej - często bywało, że miałem po 100% użycia dysku). Quote
Guest Posted December 16, 2021 Report Posted December 16, 2021 Więc piszę wszystko jeszcze raz - Bez żadnych - usprawnień - nie można mieć AKTUALIZACJI na nie wspieranym wsprzęcie i bez uczestnictwa w programie insider dev. ZAINSTALOWAĆ - można. Można obejść te - 2 - niedogodności. Pierwsza - dołączenie do programu bez zakładania konta insidera na koncie microsoftu - Wykonanie tego scryptu - który podałem we wcześniejszym poście - Cytat Rozwiązanie - uruchom ten scrypt - masz tam 3 opcje. OCZYWIŚCIE - bycie w programie insider wiąże się z tym, że trzeba mieć włączone dane diagnostyczne - ale po tym scrypcie nie trzeba być - faktycznie - zalogowanym na koncie microsoftu. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tego scryptu już nie trzeba powtarzać - PO AKTUALIZACJACH. A ten - - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Trzeba uruchomić PRZED nastepną aktualizacją. Mam już dość tych instrukcji na ten temat - gubię się już w tych różnych tematach o win11. Tym bardziej - że działam na tym systemie tylko czasami - ale obserwuję ten temat. Dlatego zakładam temat - Aktualizacja win insider na nie wspieranym sprzęcie. W dziale - Modyfikacje - 11 Tam można pisać dalej na ten temat. Quote
jorgusek Posted December 16, 2021 Report Posted December 16, 2021 Tak mam pewne względy w Microsoft. Windows 11 jest rewelacyjny, ale do stałej pracy na nim mój laptop jest za stary. Uruchomienie Systemu o pełnej stabilności trwa około 5 minut, później pracuje rewelacyjnie, przydałby się lepszy laptop, ale na starość nie będę zmieniał, do przeglądania internetu i prostych gierek wystarczy mi ten stary, na jednej partycji będę testował Windowsa 11, a na drugiej partycji zainstaluję Windowsa 7 zrobionego na moją prośbę przez Jakuba, jest rewelacyjny. Przepraszam za zamieszanie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jarexpol likes this Quote
nitomen Posted December 16, 2021 Report Posted December 16, 2021 W moim wypadku niestety ale ten system pracuje kiepsko , próba wyszukania czegoś w ustawieniach i okno ustawień mogę tylko zamknąć bo nie reaguje na żadna pozycje z menu ( edit , on tak długo szuka dobre 5 min a jak znajdzie to dziala normalnie), . Po zamknięciu i włączeniu ponownym okna ustawien próba wyszukania czegoś i to samo..5 min czekaniaWysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka Quote
molszar7 Posted December 17, 2021 Report Posted December 17, 2021 21 godzin temu, nitomen napisał: W moim wypadku niestety ale ten system pracuje kiepsko , próba wyszukania czegoś w ustawieniach i okno ustawień mogę tylko zamknąć bo nie reaguje na żadna pozycje z menu ( edit , on tak długo szuka dobre 5 min a jak znajdzie to dziala normalnie), . Po zamknięciu i włączeniu ponownym okna ustawien próba wyszukania czegoś i to samo..5 min czekania Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka Na jakiej wersji tak masz, stabilnej czy insider preview? U mnie na stabilnej wersji z końcówką .376 na starym, niewspieranym sprzęcie wszystko działa ok. Jedynie jak odpalam jakieś aplikacje zainstalowane przez Microsoft Store to po ich odpaleniu muszę odczekać jakiś czas - sam nie wiem dlaczego tak jest. Quote
nitomen Posted December 17, 2021 Report Posted December 17, 2021 insider preview , 22523.1000 , jeszcze mnie zastanawia dlaczego ten system ma o 1 gb mniej niż oficjalny system bezpośrednio ze strony M$ . A w sumie szukalem tylko sposobu na uruchomienie Assasin Creed Valhalia ..i z tego co widzilem na YT trzeba przejsc na wersje insaider aby dzialal no i fakt dziala [emoji4] Quote
molszar7 Posted December 17, 2021 Report Posted December 17, 2021 Hmm to ja chyba zostanę przy zwykłych wersjach. nitomen likes this Quote
nitomen Posted December 21, 2021 Report Posted December 21, 2021 mial kto problem z poczta w tej kompilacji ? mam 3 skrzynki , 1 z google i dwie z interii o ile z googla dziala ok to z interii od 5 dni nie synchronizuje maila - ustawienia sa dobre. Quote
djrys Posted January 9, 2022 Author Report Posted January 9, 2022 aktualizacja do wersji dev channel 10.0.22526.1000 Jerzy68 likes this Quote
djrys Posted January 13, 2022 Author Report Posted January 13, 2022 aktualizacja Win 11 do wersji 10.0.2200.434 aktualizacja Win 11 do wersji dev channel 10.0.22533.1001 henryt, Jerzy68 and JanKo6 like this Quote
nitomen Posted January 15, 2022 Report Posted January 15, 2022 dramat , co aktualizacja to gorzej pracuje , teraz brak paska regulacji głośności , część ikon z paska zadan znikla . Czuje ze niedługo wrócę o zwyklej oficjalnej wersji . Quote
frankopan Posted January 16, 2022 Report Posted January 16, 2022 aktualizacja Win 11 do wersji dev channel 10.0.22533.1001. Wszystko działa bardzo dobrze. Nie ma takich rzeczy jak u nitomen. Pozdrawiam Quote
nitomen Posted January 16, 2022 Report Posted January 16, 2022 Moze jutro zainstaluje na czysto, ale przeinstalowanie z iso nic nie zmieniło Quote
frankopan Posted January 18, 2022 Report Posted January 18, 2022 Pobierz iso stąd [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo6 likes this Quote
nitomen Posted January 18, 2022 Report Posted January 18, 2022 Zainlowalem na nowo system z linku na pierwszej stronie, za 1 razem po instalacji bylo ok , po instalacji wszytkich sterownikow powtorka z rozrywki tzn wykrzaczal sie system przy regulacji głośnościz klawiatury. Instalacji nr 2 , oraz sprawdzenie dzialania głośności sterowanej z klawiatury po każdej instalacji jakiś sterownikow i poki co jest ok..druga sprawa ze tym razem zaczynałem od konta offline a poprzednio ściągnęło jakies ustawienia z onedrive.. w poprzedniej wersji nie bylo takich kwiatkowA jednak po kilku godzinach znowu się wysypał...zobaczcie co się dzieje przy próbie regulacji głośności [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
frankopan Posted January 19, 2022 Report Posted January 19, 2022 Instalator pobrany ze strony powyżej działa dobrze. Quote
nitomen Posted January 19, 2022 Report Posted January 19, 2022 Instalacja nr 3.Poki co zainstalowalem tylko sterownik karty graficznej i działa dobrze ..zobaczymy później czy się wysypie. Quote
gronio89 Posted January 20, 2022 Report Posted January 20, 2022 Da radę zrobić reupload? Link mega nie działa. Quote
Recommended Posts