Jump to content

Windows 11 dev channel, Canary, Beta, 24H2, 23H2 by Djrys

Recommended Posts

Posted

Mam kilka pytań do tej "modyfikacji":
1. Czy można ją spokojnie zainstalować na starszym laptopie (Asus K53SV), który chyba nie ma nawet Secure Boot i żadnego TPM?
2. Jeśli tak to jaki jest obecnie najlepszy sposób i czy będzie to działać w miarę stabilnie jak Win10?
3. Jak wówczas wykorzystać swój dotychczasowy key z Win 10 Pro?
4. Czy da się ustawić przed instalacją, aby domyślnym językiem Windowsa był en_US, a dopiero później doinstalować wg. potrzeb pakiet pl_PL (np. do sprawdzania pisowni)?

Posted

Aktualizacja do wersji  10.0.22000.318

Aktualizacja do wersji dev channel 10.0.22499.1010 :smokeing:B)

W dniu 13.11.2021 o 15:20, molszar7 napisał:

Mam kilka pytań do tej "modyfikacji":
1. Czy można ją spokojnie zainstalować na starszym laptopie (Asus K53SV), który chyba nie ma nawet Secure Boot i żadnego TPM?
2. Jeśli tak to jaki jest obecnie najlepszy sposób i czy będzie to działać w miarę stabilnie jak Win10?
3. Jak wówczas wykorzystać swój dotychczasowy key z Win 10 Pro?
4. Czy da się ustawić przed instalacją, aby domyślnym językiem Windowsa był en_US, a dopiero później doinstalować wg. potrzeb pakiet pl_PL (np. do sprawdzania pisowni)?

1) tak da się  przenosisz install.esd z win11 do win 10 i instalujesz

2) to musisz sprawdzić sam z win11 nigdy nic nie wiadomo

3) win 11 przyjmie twój kod z win10

jorgusek and JanKo6 like this
Posted
W dniu 14.11.2021 o 15:53, djrys napisał:

1) tak da się  przenosisz install.esd z win11 do win 10 i instalujesz

2) to musisz sprawdzić sam z win11 nigdy nic nie wiadomo

3) win 11 przyjmie twój kod z win10

Czyli pobrać Twoje instalki Win10 i Win11 i z tej z Win11 przekopiować sam plik install.esd do tej z Win10  i normalnie instalacja przebiegnie jak w Win10 (zwykle robię przez BIOS i formatuje tam tylko partycję C, a dane zostawiam na partycji D)?

Twoje instalki domyślnie mają chyba wybór wyłącznie języka polskiego? Da się jakoś w plikach przed instalacją na en_US? Lubię mieć Windowsa po angielsku.

Posted

Dzień Dobry

proszę o wstawienie obrazu dev channel 10.0.22504.1000 gdyz nie moge pobrać systemu z UUP  DUMP

mam ten sam problem co [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] :-(

Dziękuję i Pozdrawiam

Posted
29 minut temu, FILAGOL napisał:

Dzień Dobry

proszę o wstawienie obrazu dev channel 10.0.22504.1000 gdyz nie moge pobrać systemu z UUP  DUMP

mam ten sam problem co [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] :-(

Dziękuję i Pozdrawiam

pobrałem przed chwila - bez uwag

Posted
10 godzin temu, FILAGOL napisał:

Dzień Dobry

Dziękuję i Pozdrawiam

Przecież wstawiłem

jorgusek likes this
Posted
W dniu 17.11.2021 o 15:00, roper napisał:

Najnowsza wersja Rufusa ma opcję disable TPM, Secure Boot and the 8GB of RAM requirement.

W dniu 18.11.2021 o 15:14, stens napisał:

No przecież "opcje obrazu"

i przy bootwaniu pendrive, po zaznaczeniu tej opcji nie trzeba się już bawić w przerzucanie install.esd? wystarczy zaznaczyć tę opcję i normalnie pobrany tu obraz z win11 zainstaluje się na starej maszynie?

Posted
17 godzin temu, molszar7 napisał:

i przy bootwaniu pendrive, po zaznaczeniu tej opcji nie trzeba się już bawić w przerzucanie install.esd? wystarczy zaznaczyć tę opcję i normalnie pobrany tu obraz z win11 zainstaluje się na starej maszynie?

tak ostatnio instalowałem 11 od djrys na tablecie gdzie w ogóle nie spełniał wymagań 

Posted

@djrys czy istnieje jakaś możliwość, aby w Twoich modyfikacjach obok języka polskiego pojawiła się także możliwość zainstalowania na czysto Windowsa w oryginalnej wersji językowej (en-US)? Dla osób, które lubią mieć Windowsa po angielsku. :)

Posted
W dniu 2.12.2021 o 14:12, molszar7 napisał:

@djrys czy istnieje jakaś możliwość, aby w Twoich modyfikacjach obok języka polskiego pojawiła się także możliwość zainstalowania na czysto Windowsa w oryginalnej wersji językowej (en-US)? Dla osób, które lubią mieć Windowsa po angielsku. :)

te obrazy już dużo zajmują tylko pl będą

Aktualizacja do wersji dev channel 10.0.22509.1000 B)

Uwaga hosting uploadfile ostatnio usunęli 16 plików mam już tego dość napisałem do adminów prawdopodobnie się go pozbędę

Posted
W dniu 3.12.2021 o 18:45, djrys napisał:

te obrazy już dużo zajmują tylko pl będą

A czy jest jakiś sposób aby pobrać język en-US (skąd?) i samodzielnie dodać go do Twojego iso, po czym takie iso wypalić na pendrive, aby podczas instalacji była możliwość zainstalowania systemu w tym języku?

Posted
W dniu 4.12.2021 o 23:09, molszar7 napisał:

A czy jest jakiś sposób aby pobrać język en-US (skąd?) i samodzielnie dodać go do Twojego iso, po czym takie iso wypalić na pendrive, aby podczas instalacji była możliwość zainstalowania systemu w tym języku?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

aktualizacja do wersji dev channel 10.0.22509.1010 B):smokeing:

Posted

Czy na wersji windows insider zauważyliście może większą wydajność niż w przypadku "stabilnej" wersji? Płynniej chodzi ta wersja? Zmieniam dysk, więc będę instalował system na nowo i zastanawiam się czy tym razem nie wybrać insider preview. Jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania?

Posted
15 godzin temu, molszar7 napisał:

Czy na wersji windows insider zauważyliście może większą wydajność niż w przypadku "stabilnej" wersji? Płynniej chodzi ta wersja? Zmieniam dysk, więc będę instalował system na nowo i zastanawiam się czy tym razem nie wybrać insider preview. Jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania?

Dwie wersje Windows insider testowałem, obie mają większą wydajność od wersji "stabilnej". Nie można tylko aktualizować.

jarexpol likes this
Posted
2 godziny temu, jorgusek napisał:

Dwie wersje Windows insider testowałem, obie mają większą wydajność od wersji "stabilnej". Można aktualizować, przed chwilą wersja 10.0.22518.1000 uaktualniła się do wersji 10.0.22518.1012.

jarexpol likes this
Posted

Jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania?

Aby aktualizować - trzeba należeć do kanału insider-dev - i taka drobnostka - aktualizacja to nie zwykłe KBxxxxx- tylko pobiera nowy system - oczywiście zachowując aplikacje i ustawienia - ( nie tak do końca - ja np muszę powtórnie instalować niektóre moje ustawienia bo mi je resetuje do domyślnych) - i trzeba wyczyśćić dysk bo ma kilkanaście GB- windows.old

Jest sposób by mieć to konto - insider - bez logowania się i przystępowania do niego - na koncie microsoftu. ;)

I aktualizacje też działają. :D

Posted
34 minuty temu, zbigniew59 napisał:

Jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania?

Aby aktualizować - trzeba należeć do kanału insider-dev - i taka drobnostka - aktualizacja to nie zwykłe KBxxxxx- tylko pobiera nowy system - oczywiście zachowując aplikacje i ustawienia - ( nie tak do końca - ja np muszę powtórnie instalować niektóre moje ustawienia bo mi je resetuje do domyślnych) - i trzeba wyczyśćić dysk bo ma kilkanaście GB- windows.old

Jest sposób by mieć to konto - insider - bez logowania się i przystępowania do niego - na koncie microsoftu. ;)

I aktualizacje też działają. :D

Ciekawe rzeczy wypisujesz, ale mijasz się z rzeczywistością. W dniu 12.12.21 zainstalowałem wersję 10.0.22518.1000, a w dniu dzisiejszym  Windows Update dokonał aktualizacji do wersji 10.0.22518.1012 i nie musiałem "powtórnie instalować niektóre moje ustawienia" i nie pojawił się żaden "windows.old".

Windows_old.jpg.09609a0fbb3e900c70c165c7c4efa6ea.jpgWindows_old.jpg.09609a0fbb3e900c70c165c7c4efa6ea.jpgWindows_old.jpg.09609a0fbb3e900c70c165c7c4efa6ea.jpg

jarexpol likes this
Posted

To jak to w końcu jest? Instalując windowsa insider preview mogę go sobie później normalnie aktualizować przez Windows Update jak zwykłego Windowsa (bez utraty żadnych danych)? I gdyby mi się nie spodobało to czy później z insider preview można sobie jakoś bezboleśnie przejść na wersję stabilną czy to zawsze musi kończyć instalacją windowsa na nowo?

Obecnie mam wersję 21H2 22000.348, w porównaniu do wrzuconej stabilnej paczki (.318) miałem do tej pory chyba tylko jedną aktualizację w windows update i wydaje mi się, że laptop trochę zamula na tym systemie..

Posted
16 minut temu, molszar7 napisał:

To jak to w końcu jest? Instalując windowsa insider preview mogę go sobie później normalnie aktualizować przez Windows Update jak zwykłego Windowsa (bez utraty żadnych danych)? I gdyby mi się nie spodobało to czy później z insider preview można sobie jakoś bezboleśnie przejść na wersję stabilną czy to zawsze musi kończyć instalacją windowsa na nowo?

Obecnie mam wersję 21H2 22000.348, w porównaniu do wrzuconej stabilnej paczki (.318) miałem do tej pory chyba tylko jedną aktualizację w windows update i wydaje mi się, że laptop trochę zamula na tym systemie..

Z insider preview nie można sobie bezboleśnie przejść na wersję stabilną, i na odwrót .Zawsze musi kończyć instalacją windowsa na nowo.

jarexpol likes this