Jump to content

Windows 11 dev channel, Canary, Beta, 24H2, 23H2 by Djrys

Recommended Posts

Posted

@Fun -

cytat - Niestety jedyna osoba która umie to zrobić jak należy nie chce się w to bawić póki nie wyjdzie oficjalna wersja Windows 11.

Juz wiele razy podawałem - w różnych tematach - scrypt z MDL - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

I z naszego forum - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

TO BARDZO ŁATWE - ZWŁASZCZA z tematem z naszego forum!

Posted

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Na mydigitallife.net nie zaglądałem od czasów Win8 to o skrypcie nie wiedziałem. Dzięki za przypomnienie o nich i wskazówkę. Znów zacznę tam bywać.
Tutaj nie widziałem nic w temacie poza łopatologiczną podmianką na instalatory lub grzebaniem w rejestrze w trakcie instalacji co jest skuteczne ale jakby prymitywne.

Edit:
Sprawdziłem ten skrypt z mydigitallife.net. Może i działa z boota, może nie, ale na pewno nie działa podczas próby istalacji/aktualizacji z uruchomionego Win10.
Modyfikacja wspomnianej osoby nie miała z tym problemu tak że nadal ani tutaj ani tam nie ma info jak to zrobić porządnie.
Trzeba czekać no oficjalne wydanie 11-ski i modowaną wersję tej osoby.

Jakkolwiek skrypt robi postępy bo podczas instalacji/aktualizacji z uruchomionej 10-ki przy zmianie w instalatorze "Zmien sposób pobierania aktualizacji przez instalatora" na "Nie teraz" podobno pomaga, ale wcale nie. Stwierdzi że nie można zainstalować z tym że w opisie powodu nie poda żadnego powodu :D
Trzeba całkowicie wyłączyć Internet by instalator zadziałał i nie trzeba wtedy nic odznaczać z sposobu pobierania aktualizacji.
Niestety jest już po 1-ej w nocy więc nie sprawdzę czy instalator po restarcie kompa będzie miał jeszcze jakieś niespodzianki, czy już potem pójdzie bezproblemowo.
Sprawdzę to rano i edytuję wpis ponownie z spostrzeżeniami.
mam nadzieję że samo odłączenie Internetu wystarcza. To nadal nie to co potrafi wspominana osoba, ale to już byłby jakiś postęp :)

Posted

A o jaką - wspomnianą osobę - właściwie chodzi?

I o jaką wstawkę - tej osoby - bo też nie rozumiem o co chodzi?

Posted

Może wystarczy dodać te klucze rejestru - 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

A następnie zastosować ten scrypt który podałem do wejścia na kanał dev bez rejestracji - i wtedy bedzie pobierał aktualizacje dev - mimo niezgodnego sprzętu?

Nie wiem - mój sprzęt pasuje.

Ale można próbować.

I trzeba pamiętać że na tym kanale trzeba zgodzić się na dane diagnostyczne ;)

Posted
12 godzin temu, Fun napisał:

Tutaj nie widziałem nic w temacie poza łopatologiczną podmianką na instalatory lub grzebaniem w rejestrze w trakcie instalacji co jest skuteczne ale jakby prymitywne.

A co Ty się tak dziwisz jak byś spadł z księżyca  bo to  Twoje stwierdzenie łopatologiczne  to może być dla tych co  to zęby pozjadali w temacie a nie dla laików dla nich to ciężka magia dopóki  sami się nie nauczą  a i po co wywarzać drzwi  jak są otwarte  i tym bardziej kombinować w wersjach beta ?.

Sam  podmieniłem  install. esd    22000.184.210903-0053.CO_RELEASE_SVC_IM_CLIENTMULTI_X64FRE   w  windows_10_enterprise_ltsc  żeby nie tracić  cennego czasu  na  różne propozycje  jeszcze nie  działające  jak potrzeba.

Sprawdzałem  różne skrypty  i to wszystko jest jeszcze  w " pieluchach "  włącznie  z moim  " grzebaniem  " w bebechach  a konkretnie się zabiorę za to jak będzie  wersja oficjalna.

Zrobiłem  i zainstalowałem tak żeby  sprawdzić czy  będzie  działało to wszystko  po moim cięciu  wszystkiego co się tylko da   (  straciłem na to  cały dzień )   i jak na razie aktualizuje i działa mi  wszystko w  99 %  jedynie co mnie  doprowadzało do białej gorączki  to  sterownik  Nahimic   ( instalowałem na MSI  )  czego nie próbowałem czego nie robiłem i to ścierwo  wracało !?  jedynie wyłączenie aktualizacji robi robotę  !  coś tam namieszałem zobaczę jak będzie dalej na razie spokój .

Niestety jest już po 1-ej w nocy więc nie sprawdzę czy instalator po restarcie kompa będzie miał jeszcze jakieś niespodzianki, czy już potem pójdzie bezproblemowo.

Najlepszą opcją jest wyłączenie  tego  badziewia i  instalowanie  tego co potrzeba  ręcznie  i jest spokój .

Zainstalowałem  tą jedenastkę tylko dla tego bo jestem ciekawy  czy  zaktualizuje  te moje wypociny do wersji  finalnej  jaką wypuszczą   i co tam  namieszają , doinstalują itd..

trzeba czekać no oficjalne wydanie 11-ski

i wówczas będziemy się  bardziej zastanawiać  co  z tym  dalej robić   a na razie co jest różnicą  między  W10  a W 11  to to że ich ludzie nauczyli jak  bardziej  utrudnić  ludziom  " grzebanie " w ich cudownym  systemie i nawaleniem  bzdetów  potrzebnych czy niepotrzebnych  ale uzależniających od  MS - szpiegostwo  opanowali już  prawie  perfekt.

Posted
5 godzin temu, zbigniew59 napisał:

A o jaką - wspomnianą osobę - właściwie chodzi?

I o jaką wstawkę - tej osoby - bo też nie rozumiem o co chodzi?

Wstawka nie  była na tym forum, choć ta osoba tu bywa. Bez upoważnienia nie podam nicku, nie moja sprawa gdzie umieszcza wstawki a jaką mają jakość.

22 minuty temu, woj_ani217 napisał:

A co Ty się tak dziwisz jak byś spadł z księżyca  bo to  Twoje stwierdzenie łopatologiczne  to może być dla tych co  to zęby pozjadali w temacie a nie dla laików dla nich to ciężka magia dopóki  sami się nie nauczą  a i po co wywarzać drzwi  jak są otwarte  i tym bardziej kombinować w wersjach beta ?.

Sam  podmieniłem  install. esd    22000.184.210903-0053.CO_RELEASE_SVC_IM_CLIENTMULTI_X64FRE   w  windows_10_enterprise_ltsc  żeby nie tracić  cennego czasu  na  różne propozycje  jeszcze nie  działające  jak potrzeba.

Ale w pełni się zgadzam i niczemu nie przeczę.
Bardzo dobrze że są tu informacje jak to zrobić zwykłą podmianką jak i info jak to zrobić w rejestrze.
Ale też słuszne by było gdyby rozwijać umiejętności wspólna wiedzą i doświadczeniem.
Wiem że dla niektórych mogą to być pierwsze przygody z grzebaniem w obrazach .iso czy edycją rejestru.
Nauczą się tego w co wierzę.

Prawdziwa jazda zacznie się od oficjalnej 11-stki i jej pierwszej dużej aktualki w następnym roku.  Dobrze ćwiczyć na obecnych wersjach.
Nie ma się co czarować, Microsoft też się uczy jak blokować to co uda się użytkownikom wymyślić i śledzą fora.
Nie ma co się też łudzić że Microsoftowi zależy na 100%-ym  pozbawieniu jego systemu możliwości spiracenia. Wolą już nielegałów uzależnionych od ich systemu niż ludzi szukających innych rozwiązań - bezczelnie załatwiony kasą pod przykrywką prawa projekt Lindows.
Ale jak widać mocno brną coraz głębiej w szpiegowanie użytkowników i to na tym trzeba będzie się skupić.
Temat by uniemożliwić podmiankę pliku install 11-ki do 10-ki gdyby chcieli mogliby załatać dosłownie w każdej chwili co pewnie zrobią w końcu w oficjalnej wersji.
Stąd też myślę by kombinować bardziej nad oryginalnym instalatorem 11-stki.
No niby skrypt z linka do forum mydigitallife.net podany przez @zbigniew59 pomaga po wyłączeniu internetu, ale to jeszcze nie to.
Pewnie będzie dopracowany z czasem.
Gorzej gdy już nie z przyczyny wymagań Win11 a z własnych powodów będziemy mieli i TPM i procki nowszej generacji.
Ciężko będzie robić testy działania dla osób z kompami bez wymagań.

Posted
29 minut temu, Fun napisał:

Ale też słuszne by było gdyby rozwijać umiejętności wspólna wiedzą i doświadczeniem.

Też  jestem  tego zdania bo nikt nie jest alfą i omegą  ( ale są i tacy co to myślą e pozjadali  wszystkie rozumy  - no są i perełki  ale  to rzadkość  )  a pomimo  sporo lat doświadczenia  też popełniam błędy a największą  wadą jest rutyna - człowiek do końca życia się uczy  i tak głupi umrze .

35 minut temu, Fun napisał:

No niby skrypt z linka do forum mydigitallife.net podany przez @zbigniew59 pomaga po wyłączeniu internetu, ale to jeszcze nie to.

Sprawdzałem i to  no niby  koncepcja dobra  ale to samo można zrobić  prościej  i tak jak piszesz  wszystko bez  internetu  - próbowałem to  przepisać ale za dużo zależności  i wysypuje  system  prościej by było  napisać od nowa ?.

Mi obecnie zależy  żeby można było to instalować na " padlinkach "  (  mam takie dwie  za szafą  )  na  MBR a nie GPT   ( i to już mam załatwione )   bez zbędnych śmiecio programów ( i to już też mam w 98 % załatwione ) bez szpiegowania  i to też już mam  w 98%  załatwione  jest jeszcze parę  bzdetów  ale to już na prędkość jazdy nie wpływa.

Moim zdaniem  W 11  poza  numerkami ,większej zależności , większej ilości programów  połowie albo większej połowie użytkowników  psu na budę potrzebnych ( przecież można by było sobie doinstalować jak ktoś potrzebuje )  ,większej ilości szpiegowania itd...  niczym się nie różni od W10 , więcej kosmetyki niż stabilności, szybkości , bezpieczeństwa .

MS jednak wychodzi z założenia że bez ich wiedzy  użytkownik nie ma prawa puścić bąka i ma robić to co mu nakazuje.

56 minut temu, Fun napisał:

Ciężko będzie robić testy działania dla osób z kompami bez wymagań.

Już jest ciężko  bo co sprzęt to  inna melodia  - to samo na jednym działa ok a już na innym nie.

Posted

@kp1971 - Jak masz niekompatybilny sprzęt to nie zaktualizujesz wersji dev przez WU.

A może tak - dodać do rejestru - 

A następnie zastosować ten scrypt - 

Tu macie jak dołączyć do programu insider bez zakładania konta - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Ja mam kompatybilny sprzęt więc nie wiem.

Posted
4 godziny temu, zbigniew59 napisał:

Tu macie jak dołączyć do programu insider bez zakładania konta - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Można też spokojnie pobierać tutaj - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

@woj_ani217 Pełna zgoda co do tematu.
Fajnie że jesteś na bieżąco. Ja już za stary i odpadłem z obiegu. Wiedza o Millenium czy XP nic teraz nie warta a na dodatek już zapomniana więc nieomalże kompletnie zielony jestem w newsach.
Choć między nami pewnie wiesz że czasem "Stare sztuczki" tak brutalne że nowym nie przyszłyby do głowy potrafią być pożyteczne :D

Życzę owocnej pracy nad tą kopaną 11-stką ;)

heh, na pewno wszystkie możliwe urzędy szybko wdrożą 11-stkę a co za tym idzie kupią nowszy sprzęt - w trosce o bezpieczeństwo danych...
W końcu to my za to płacimy w podatkach.
Nie do opisania co sobie nieraz człowiek myśli widząc jakąś/jakiegoś biurwę/biurwa z trudem używającego Worda jak maszyny do pisania gdzie nieraz drukuje dodatkowe strony z kilkoma lub jednym słowem bo nie sformatuje tekstu by poszło na jednej :D
Ale ku**a urzędowo sprzęt ma taki że no-life gracz najnowszych gier by pozazdrościł...

Z zwykłych użytkowników 11-stka wielu przyciągnie obsługą apek Androida. Potem się dowiedzą że tylko apek z Amazona a już z Google Play to nie :)
A co do apek i śledzenia. Resetowałem niedawno telefon i przypadkiem dałem zgodę jakiejś apce Googla na śledzenie. Niby można wyłączyć/odinstalować ale skoro już chwilowo była to chciałem sprawdzić co zbiera i tu zonk - dopiero co zainstalowana i dopiero co przyznane uprawnienia a pokazywała co do metra i sekundy gdzie i kiedy był ze mną telefon w ciągu ostatnich pięciu lat odkąd go używam :D

Z odróżnianiem tras przebytych pieszo a tych przebytych autem...
Orwellowska rzeczywistość. Narzędzia istnieją i funkcjonują już od lat - Snowden za mówienie o tym ma zdaje się dożywocie gdyby tylko ruszył du**ę poza granice rosji - tyle że to już wyszło z jakby zamkniętego kręgu ogólnie mówiąc militarnego i weszło w krew wszelkich korpo-mafii...
Co najśmieszniejsze - sami jeszcze płacimy za sprzęt i oprogramowanie które nas inwigiluje lub na free portalach społecznościowych sami dajemy na tacy wszystko co o sobie wiemy :D
By nie było nieporozumień, pisząc sami piszę również o sobie. Nie łudzę się że dane o tym co pobieram, co wysyłam, co oglądam itp. nie są gdzieś zapisane.
Po prostu raz że nie przegiąłem jeszcze pały na tyle by ktoś mi się wziął za du**ę.
Dwa to jeszcze mamy ten czas że nie wypada by za pobranie nielegal Windy czy mp3-ki zaraz dostawać na pocztę wyrok z rachunkiem, jeszcze nie....
Pozdrawiam.

JanKo6 likes this
Posted
49 minut temu, Fun napisał:

Fajnie że jesteś na bieżąco. Ja już za stary i odpadłem z obiegu.

Mnie młodzi  też by zaliczyli  jako dinozaura  ale z racji pracy  (  dla tych mądrali za oceanu  mam kontrakt podpisany ) muszę w miarę nadążać .

Jeszcze do czerwca 2022  mam już dosyć różnicy czasu  i głupich  pytań .

58 minut temu, Fun napisał:

Życzę owocnej pracy nad tą kopaną 11-stką ;)

Mam już 2  ver. LTSC 22000.194  zrobioną  może jutro jak znajdę czas będę ją sprawdzał ?  ale i tak czekam na " finał "  .

Godzinę temu, Fun napisał:

kupią nowszy sprzęt - w trosce o bezpieczeństwo danych...

Już mi się te  głupki pytały czy  muszą kupić  a ja że  owszem ale muszą u mnie kupić  bo będzie najlepszy  :laie_67: myślisz że nie uwierzyli ? :tooth:

Posted
13 minut temu, woj_ani217 napisał:

Już mi się te  głupki pytały czy  muszą kupić  a ja że  owszem ale muszą u mnie kupić  bo będzie najlepszy  :laie_67: myślisz że nie uwierzyli ? :tooth:

Dokładnie :)
Byłem kiedyś na stażu w małym cośtam pod państwo podlegającym urzędziku.
W nowiutkich kompach po dwie nagrywarki dvd zamontowane żeby można było płyty z ważnymi danymi kopiować. Na każdy komp wykupiona licencja Photoshopa i Corela żeby można było pliki graficzne przeglądać. Już nic więcej nie dodam, rozumiesz klimat.
To takie że ani się posr**ć ze śmiechu ani strzelić sobie w łeb z utraty wiary w ludzkość :D

Posted
W dniu 18.09.2021 o 10:19, stens napisał:

Tutaj [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jest Iso ale eng

tutaj [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] są spakowane poprawione polskie pliki uup. trzeba je rozpakowac i odpalić konwersję na iso. tym razem idzie bez błędów.

JanKo6 and Fun like this
Posted
10 minut temu, djrys napisał:

Bazę już mam teraz czekać na pierwsze poprawki :good3:

to teraz zamiast bety final

Posted
1 godzinę temu, czarek1212 napisał:

pobrałem iso z 1 strony tematu nagrałem na usb rufusem z opcja no tpm 2.0 przy instalacji pojawił sie komunikat że sprzęt nie spełnia wymagań

Może masz za mocny sprzęt ? A tak na poważnie sam podmień plik install.wim z 10 do 11