Jump to content

Recommended Posts

Posted
25 minut temu, MateuszCOMPANY napisał(a):

Jakim cudem Win7 zainstalował się na GPT? 

Skoro masz partycje systemową w trybie GPT to żadna filozofia, żeby Windows 7 się zainstalował na GPT.  Po za tym Bios masz w trybie Legacy czy UEFI?

Posted

@MateuszCOMPANY No właśnie. Zmień na Legacy w BIOS, pendrive z obrazem wypal Rufusem w trybie Legacy (MBR). I instaluj system od nowa. Ewentualnie sprawdź jaki masz typ partycji przed zainstalowaniem systemu. Jeśli GPT to musisz zmienić na MBR. 

Posted
W dniu 20.06.2021 o 21:52, plusik napisał(a):

Wam ludzie nie idzie dogodzić jak nie było nowej wersji Win7 to narzekaliście kiedy Srom-otnik zrobi jak zrobił to tez narzekacie  i tak jest zawsze .

Pozdrawiam

Cała Prawda

Posted

Po wielu perturbacjach udało mi się w końcu aktywować odmianę Home Premium Extreme, poniżej zrobiłem poradnik aby oszczędzić wam nerwów

AKTYWACJA SYSTEMU HP EXTREME - PORADNIK:

1. Pobieramy Windows Loader v2.2.2 by Daz z tąd > [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

2. Uruchamiamy Windows Loader

3. Sprawdzamy STATUS, jeśli jest "Trial" można przejść do punktu 4.  Jeśli jednak widnieje tam "Unsupported partition table" to należy ponownie zainstalować system windows zmieniając partycjonowanie z GPT na MRB według poniższego materiału video oraz ustawić w biosie tryb "Legacy"   [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 

4. Wciskamy przycisk INSTALL ale na 99% wyskoczy błąd "The serial wasn't successfully installed"

5. Przechodzimy do zakładki PROFILE i rozwijamy listę KEY z której wybieramy na samym dole "Custom key"

6. W folderze z programem otwieramy dokument "Keys.ini"

7. Szukamy listy z kluczami dla #7|HomePremium| i kopiujemy ręcznie któryś z kodów

8. Wklejamy go do programu w kartoniku pod zakładką Key

9. Wracamy do zakładki INSTALLATION i wciskamy przycisk INSTALL

10. Po chwili powinien wyskoczyć komunikat "The certificate and serial were successfully installed". Jeśli nie to próbujemy z innym kluczem aż do skutku

11. Zamykamy program i uruchamiamy komputer ponownie.

Posted
W dniu 3.07.2022 o 00:07, locarno napisał(a):

Czy ta modyfikacja zawiera poprawki do Spectre oraz Meltdown?

Tym programem możesz wyłączyć owe poprawki ---> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
3 minuty temu, BodziuRat napisał(a):

Tym programem możesz wyłączyć owe poprawki ---> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

6HLInqe.png

Dobry wynik? Microcode update co to oznacza? jak to zabezpieczyć?

Posted

@Ryzenek

Sterownik zaktualizuj do płyty głównej. 

Posiadam stary procek core 2 duo i żeby u mnie był wydajniejszy to owe zabezpieczenia wyłączyłem. U ciebie wydajność jest ok, nawet przy uruchomionych zabezpieczeniach. Nie masz czym się martwić.

Ryzenek likes this
Posted
10 minut temu, BodziuRat napisał(a):

@Ryzenek

Sterownik zaktualizuj do płyty głównej. 

Posiadam stary procek core 2 duo i żeby u mnie był wydajniejszy to owe zabezpieczenia wyłączyłem. U ciebie wydajność jest ok, nawet przy uruchomionych zabezpieczeniach. Nie masz czym się martwić.

Sterownik, znaczy aktualizacja BIOSu? Aż się boje tego ruszać niby najstarszy sterownik P1.10 a najnowszy jest 2.40 i waham się czy upgrejdować Biosa bo jak narazie wszystko działa.

Posted
Teraz, Ryzenek napisał(a):

Sterownik, znaczy aktualizacja BIOSu? Aż się boje tego ruszać niby najstarszy sterownik P1.10 a najnowszy jest 2.40 i waham się czy upgrejdować Biosa bo jak narazie wszystko działa.

Aktualizacje BIOSu teraz są bardzo proste, ale jeśli się obawiasz, że coś pójdzie nie tak i uwalisz płytę główna a ci działa, to niczego nie ruszaj.

Ryzenek likes this
Posted

@srom-otnik @Franc blagam Cię o odpowiedź. Jakiego Ty MISTRZU systemu i w jakiej wersji używasz na codzień do wszystkiego ? z tego co wyczytałem tu gdzieś na którymś z podforum jest to 8.1 Twojego autorstwa w wersji EXTREME tak? popraw mnie proszę jeśli się nie mylę. Z góry dziękuję za odpowiedź, bo bardzo mi na niej zależy. Pozdrawiam 

Posted
6 minut temu, srom-otnik napisał(a):

Hej, W7 Extreme do wszystkiego, na drugim dysku mam 8,1 też Extreme i on jest do wirtualizacji i robienia nowych iso. 

Na lapku moj W11 22h2 FULL. 

PZDR! 

Super (rozumiem, że W7 2021 Profesional ? odpowiedz proszę)  to jesli jeszcze mogę podpytac i się upewnić - bo (do tej pory wlasnie na kazdym sprzecie tej wersji używałem zawsze i nie bylo z niczym nigdy problemu) tydzien temu zakupiłem sprzęt 2w1  Lenovo Miix520 ( i5-8250U, 8GB Ram, Intel UHD 620 i to ważne SSD 250GB m.2 NVMe !!!) i  próbowałem go (tzn. W7 Pro EXTREME) zainstalować lecz niestety NIE MOGĘ ponieważ  przy instalacji po skopiowaniu plików i zaraz po pierwszym restarcie komputera pojawia się BSOD i kolejny restart tzw. bootloop. Próbowałem instalować zarówno wraz ze sterownikami NVMe jak i bez. Dodam, że prób  instalacji dokonywałem tylko jako format dysku GPT więc być może instalacja powiodłaby się gdybym spróbował MBR ale to GPT zapewnia szybszy czas uruchamiania oraz lepszą obsługę grafiki w interfejsie dlatego zależałoby mi aby ewentualnie pozostać przy GPT. Czy możesz, mi jakoś pomóc lub coś doradzić odnośnie instalacji tego systemu? bardzo mi zależy na odpowiedzi i jeszcze raz bardzo ślicznie Tobie dziękuje za wszystko.

Posted
41 minut temu, teka83 napisał(a):

Czy możesz, mi jakoś pomóc lub coś doradzić odnośnie instalacji tego systemu?

Używam wersji w7 pro, tez mam NVMe - Evo 970 plus 512 gb. 

Rozruch 6 sekund do pulpitu :trollface:

W7 instaluj tylko na MBR! 

GPT instalowałem i różnica w szybkości rozruchu żadna, nawet o 1 sekundę. A zabawy przy GPT tyle, że się odniechciewa. 

Mam W7 i W8.1 na tylko na MBR

starcraft2fan likes this
Posted
3 godziny temu, srom-otnik napisał(a):

Używam wersji w7 pro. 

W7 instaluj tylko na MBR! 

GPT instalowałem i różnica w szybkości rozruchu żadna, nawet o 1 sekundę. A zabawy przy GPT tyle, że się odniechciewa. 

Mam W7 i W8.1 na tylko na MBR

@srom-otnik Ok, wszystko już teraz jasne. Wielkie i ogromne DZIĘKUJĘ !!!

Mam nadzieję, że będę mógł się jakoś odwdzięczyć (prowadzę niestandardowe usługi informatyczne takie m.in. zapewniam kompletną prywatność np. w Androidzie - systemy "odGooglone" lub alternatywne tak jak używają politycy, darmowa tv w jakosci FHD, kodowane kanały HBO, Eleven itd itp. a jest tego wiele) także jeśli byłoby coś potrzeba proszę daj znać na priv. 

PS. Aha to ostatnie dwie rzeczy jeszcze Sromotniku, o które muszę dopytać.

1)

z racji, że jest to sprzęt z panelem dotykowym, to jak mógłbym po zainstalowaniu wersji EXTREME "dołożyć" z powrotem klawiaturę ekranową ?

2)

gdzie znajdują się w systemie (obecnie W10 LTSC Twojego autorstwa wersja FULL) sterowniki, które mam zainstalowane ? (chodzi mi o ich skopiowanie "na później" ewentualnie)

no teraz to już chyba komplet pytań jakie miałem... Pozdrawiam i dziękuję raz jeszcze. Pjona

Posted
5 godzin temu, teka83 napisał(a):

1)

z racji, że jest to sprzęt z panelem dotykowym, to jak mógłbym po zainstalowaniu wersji EXTREME "dołożyć" z powrotem klawiaturę ekranową ?

2)

gdzie znajdują się w systemie (obecnie W10 LTSC Twojego autorstwa wersja FULL) sterowniki, które mam zainstalowane ? (chodzi mi o ich skopiowanie "na później" ewentualnie)

Ad 1 - do wersji Lite i Extreme nie uda się dodać klawiatury ekranowej, było to wielokrotnie omawiane. Użyj wersji Full, przynajmniej będziesz mógł ją aktualizować jeszcze przez rok i będzie na niej wszystko działać. Jest również bardzo szybka!

Ad 2 - ścieżka: C:\Windows\System32\Drivers oraz C:\Windows\System32\DriverStore

kamilo49 and teka83 like this
Posted
Godzinę temu, srom-otnik napisał(a):

Ad 1 - do wersji Lite i Extreme nie uda się dodać klawiatury ekranowej, było to wielokrotnie omawiane. Użyj wersji Full, przynajmniej będziesz mógł ją aktualizować jeszcze przez rok i będzie na niej wszystko działać. Jest również bardzo szybka!

Ad 2 - ścieżka: C:\Windows\System32\Drivers oraz C:\Windows\System32\DriverStore

@srom-otnik Witaj ponownie. Od 4 godzin próbuję, zainstalować jakąkolwiek wersje Windows 7 i niestety nadal to samo jak opisałem wyżej. Pendrive zrobiony Rufusem jako MBR, SSD przekonwertowany Diskpartem na MBR ( w CMD podczas wyboru wersji W7 ), Bios ustawiony w trybie Legacy i po skopiowaniu plików następuje reboot ( co normalne ), pokazuje sie "Trwa uruchamianie systemu windows..." i zaczyna lecieć animacja tych kolorowych kulek ktore zmieniają sie w logo Win7 ale nie dochodzi do pokazania sie tego logo w calosci ponieważ zawsze jak te kulki złącza sie to w tym momencie ukazuje sie bluescreen na sekunde i następuje reboot. Po nim standardowo opcje: uruchom w tryb awaryjnym, awaryjnym z wierszem polecenia , ostatnia znana konfiguracja, uruchom system normalnie. Bez wzgledu co wybiorę sytuacja powtarza sie w tym samym miejscu. Załączam film z opisanego problemu oraz screenshoot z bluescreena jaki się pojawia. Niewiem już co robić.... a zależy mi na W7.  POMOCY !!!!!

Sprawe klawiatury ekranowej rozwiązałem (mając wczesniej W10LTSC EXTREME) programem itKeyboard

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

masz wszystko napisane.... jeżeli posiadasz orginalną plytę, pena bądz kartę pamęici z systemem to najpierw go wrzuć i zgraj z niego stery kontrolera dysku... później dopiero baw się innymi obrazami bazującymi na uniwersalnych sterach.... lub zassaj ze strony producenta potrzebne stery i dodaj je wcześniej do obrazu przed instalacją ... Zapytaj autora czy jego modyfikacja pozwala na dodanie niestandardowych sterów na poziomie instalacji tak jak to miało miejsce w przypadku bodajże XP... inaczej nie wystartujesz z żadnym systemem na tym sprzęcie...

@srom-otnik szacun za czas... widać, że wiesz co robisz... :browar

teka83 likes this
Posted
6 minut temu, c666 napisał(a):

masz wszystko napisane.... jeżeli posiadasz orginalną plytę, pena bądz kartę pamęici z systemem to najpierw go wrzuć i zgraj z niego stery kontrolera dysku... później dopiero baw się innymi obrazami bazującymi na uniwersalnych sterach.... lub zassaj ze strony producenta potrzebne stery i dodaj je wcześniej do obrazu przed instalacją ... Zapytaj autora czy jego modyfikacja pozwala na dodanie niestandardowych sterów na poziomie instalacji tak jak to miało miejsce w przypadku bodajże XP... inaczej nie wystartujesz z żadnym systemem na tym sprzęcie...

@srom-otnik szacun za czas... widać, że wiesz co robisz... :browar

tak z żadnym... jakoś kazda inna modyfikacja Srom-otnika instaluje się bez problemu w każdej wersji czy to 8.1 czy 10 "ekspercie"...z żadnym dobre dobre

2 minuty temu, Widzior napisał(a):

No tak, 8gen Intela w laptopie i Win7, kolejny kamikadze. Powodzenia.

i co niby ten post miał wnieść pomocnego ?

Posted

kolego sam zobacz co Ty piszesz... "...Od 4 godzin próbuję, zainstalować jakąkolwiek wersje Windows 7 i niestety nadal to samo jak opisałem wyżej..." ....EKSPERCIE... :)))

mniejsza o to ... powodzenia :)))

Posted
1 minutę temu, c666 napisał(a):

kolego sam zobacz co Ty piszesz... "...Od 4 godzin próbuję, zainstalować jakąkolwiek wersje Windows 7 i niestety nadal to samo jak opisałem wyżej..." ....EKSPERCIE... :)))

mniejsza o to ... powodzenia :)))

rozumiem, po tych postach że sie nie da ? wiec trudno, instaluje 8.1 EXTREME

Posted

Witam.

Jaki dysk, dyski (nowe) M.2 PCIe 3.0x4 polecilibyście pod ten system?, tak żeby nie bawić się w dogrywanie sterów przed instalacją, zmianą biosu itd. tylko żeby bezproblemowo poszła instalacja któregoś z obrazów zawierających pakiet nvme? np. Pro Extreme (USB, NVMe)

Podaję krótki opis konfiguracji:

Płyta - asrock ab350pro4  bios-  P 5.80

Proc - ryzen3  1200

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odzew.