Efater Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2021 Witam. Jak trwoga to do WinClub. Mam laptopa jak w temacie i nie wiem do tej pory jak chodzi USB 3.0 na tym sprzęcie bo mam od początku t.j. 7 lat (kurcze już 7) win7 zainstalowany przeze mnie. Kupiłem teraz zwykłego SSD ADATA SU900 256GB i chciałbym aby USB chodziło szybciej jak i cały laptop oraz nie wyświetlały się informacje typu to urządzenie może działać szybciej po podłączeniu np. pena. Jestem laikiem więc proszę o pomoc. Co do sprzętu to CPU: Chipset Intel Haswell-ULT; Southbridge H8x/P8x Mam jeszcze napęd DVD (jeszcze bo włożę tego HDD co na nim pracuję do obudowy DVD) i mogę zainstalować jeden z Waszych systemów win7 nawet ściągnąłem (w7x64pro_drivers_16.08.2020_64D73C34A9A2A1436050FEB8578A7C9E)przez DVD, ale nie wiem jak wypalić na DVD, bo jest inny plik bootujący i przy włożeniu do napędu i ustawieniu w biosie odpali ta instalka. Jak ustawić na pena trochę tutaj poczytałem. Nie wiem jak tylko ustawić Rufus pod BIOS. Może polecicie jakiś innego windowsa 7 ze sterownikami. Na końcu dołączam obraz z biosem. Jak mam źle ustawiony też proszę o radę z dopasowaniem do Rufusa. Może zbyt wiele oczekuję ale takie zabawy będę robił pierwszy raz. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Czy takie prędkości kopiowania są na USB 3.0. Dodam tylko, że kopiowanie odbywało się na usb 3.0 z pena usb 3.0 Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Cytuj
Widzior Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2021 USB 3.0 ci działa, skoro masz transfery zapisu na USB ponad 30MB/s. Nie wiem czemu to info wyskakuje. Opcję PXE w BIOSie wyłącz, CSM masz dobrze włączone. W Rufusie ustawiasz MBR, NTFS i bootowanie BIOS czy tam UEFI-CSM. Obraz Win7 polecam wiktorynka, u ciebie wersja podstawowa wystarczy na 4gen intela - Cytuj
Efater Opublikowano 23 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2021 Super dzięki za zainteresowanie i szybką odpowiedź. Ale jeszcze jedno jedno pytanie. Czy w takiej formie jak są tu podane obrazy win7 można wypalić na płycie DVD aby były bootowalne? Trzeba coś tam pozmieniać? Bo z tego co sobie przyszłościowo wyobrażam będę chciał korzystać i z pendriva (i teraz pena usb 2.0 w porcie usb2.0 czy usb3.0 ) i płyty. Co do tej informacji o porcie super-speed USB3.0 to odpowiada za to taki programik ''usb3mon.exe'' to składnik oprogramowania Intel® USB w wersji 3.0 eXtensible Host Controller firmy Intel Corporation lecz czasami może to być złośliwe oprogramowanie. Tutaj jest na jego temat informacja [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jakby ktoś chciał wzbogacić wiedzę. Pozdrawiam. Cytuj
Widzior Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2021 4 godziny temu, Efater napisał: czy w takiej formie jak są tu podane obrazy win7 można wypalić na płycie DVD aby były bootowalne? Oczywiście. Najnowszy obraz wiktorynka ma usunięte tylko pliki odpowiedzialne za odpalenie instalacji spod systemu, czego i tak praktycznie nikt nie robi. Jakby bardzo ci na tym zależało, to alternatywnie masz obrazy Nikka. One sporo więcej ważą, bo on nic nie wycina. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi