kozackikozak Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2021 Witam. Na bardzo wolnym laptopie (4gb, hdd) z orygnalnie zainstalowanym W10 zainstalowałem Windowsa 7, pobranym z tego forum, niestety nie jestem pewien jaka wesja, bo bootowalnego pendrive robilem juz jakis czas temu. Po zainstalowaniu systemu jest mega problem ze sterownikami, których nie da sie zainstalować, ponieważ nie działa żadne usb, kabel ethernet a napędu nie ma. Macie pomysł jak to naprawić? Czy instalacja z innego iso moze to naprawić? Cytuj
Widzior Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2021 Bez podania specyfikacji sprzętu, temat nadaje się do kosza. A poza tym takich tematów jest na forum milion. zyguh i kozackikozak lubią to Cytuj
kozackikozak Opublikowano 5 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2021 Laptop 4gb ramu, karta integra, procek i3 7020U @Widzior Model laptopa to 4UC38EA Cytuj
Widzior Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2021 Do integry nie ma oficjalnych sterowników, ostatnie są do 6gen intela, ale są modyfikowane nawet na forum, @wiktorynekwrzucał, poszukaj. USB i inne rzeczy są już dodane w jego modzie, dla ciebie wersja spod pkt 2, czyli Full - kozackikozak lubi to Cytuj
kozackikozak Opublikowano 5 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2021 Juz testuje i dam znac, dziekuje Cytuj
Widzior Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2021 Tu masz stery modowane do integry. Zainstaluj je jak już wszystko inne będziesz miał ogarnięte w systemie. Nie mają certyfikatu, więc będziesz musiał zignorować ostrzeżenie, ale to nie problem na Win7 - kozackikozak lubi to Cytuj
kozackikozak Opublikowano 5 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2021 @Widzior Chyba coś źle robię, bo teraz nie działa mi instalacja. Pobrałem iso oraz rufusa, stworzyłem bootowalnego pendrive, opcje programu domyślne, raz zrobiłem MBR, raz GPT. Na MBR nie dzieje się nic, tak jakby nie czytało pendrive, na GPT wczytuje pliki, pojawia się okno instalacji, ale po kliknięciu zainstaluj teraz wyskakuje błąd, że nie znaleziono sterowników i żebym włożył nośnik. W tym przypadku chyba tez jakby nie do końca tego pendrive czytało. Masz jakieś pomysły? Cytuj
Miastowy Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2021 Ja Ci dam radę - kup dysk SSD, drugą kość 4GB (o ile posiadasz slot, bo nie wiem co to za badziew) i wgraj Windows 10 - pozbędziesz się problemu a powinno być troszkę lepiej jeśl ichodzi o wygodę użytkowania. kozackikozak lubi to Cytuj
Widzior Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2021 Jak ty nawet nie wiesz, czy masz dysk z partycją MBR czy GPT, a zabierasz się za instalację windowsa, to co ja ci poradzę? A na pewno ściągnąłeś obraz spod punktu 2, wersja Full? Bo coś mi się wierzyć nie chce. kozackikozak lubi to Cytuj
Nieobecny Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2021 15 minut temu, kozackikozak napisał: raz zrobiłem MBR, raz GPT. Na MBR nie dzieje się nic, tak jakby nie czytało pendrive, na GPT wczytuje pliki, Prawdziwy dramat. Schemat pendrive uzależniony jest od ustawień biosu. Dodatkowo jak miałeś na dysku tablice partycji GPT, to najpierw musisz je usunąć, a nie zrobisz tego zwykłym formatowaniem czy usunięciem partycji. Za chwilę nie dasz sobie rady ze sterownikami i tyle z tego będzie. Posłuchaj tej bardzo dobrej rady: 6 minut temu, Miastowy napisał: Ja Ci dam radę - kup dysk SSD, drugą kość 4GB (o ile posiadasz slot, bo nie wiem co to za badziew) i wgraj Windows 10 - pozbędziesz się problemu a powinno być troszkę lepiej jeśl ichodzi o wygodę użytkowania. Procesor i3 7020U to gniot totalny i z gó.na bata nie ukręcisz. SSD i dodatkowy RAM pomoże, ale cudów się nie spodziewaj. kozackikozak lubi to Cytuj
Miastowy Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2021 @wiktorynek ależ ja o tym wiem doskonale, lecz najprościej chyba będzie mu zmienić dysk na SSD i dołozyć RAM niż ma kombinować z systemami jak koń pod górę, bo będzie ten temat drążyć w nieskończoność. kozackikozak lubi to Cytuj
Widzior Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2021 Puenta jest taka - do takich zabaw trzeba ogarniać temat. Jak ktoś jest zielony, to niech sobie odpuści albo da komuś, kto wie jak to zrobić. Inne opcje - spróbować Win8.1 albo Win10 LTSC. kozackikozak lubi to Cytuj
kozackikozak Opublikowano 5 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2021 Wiem, ze tutaj trzeba dokupić ramu i dysk, ale to nie mój laptop wiec robię co potrafię(może jednak nie do końca xD), a o dokupieniu przekaże koledze. Czyli co dokładnie muszę teraz zrobić? Przyznam się, ze nigdy takich problemow nie miałem, a teraz czuje się lekko zagubiony. @Widzior @wiktorynek @Miastowy Cytuj
Nieobecny Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2021 Zainstalowac czysty, oryginalny Win 10 najlepiej korzystając z MCT: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Potem pobrać wszystko z WU i po problemie. kozackikozak i Miastowy lubią to Cytuj
Widzior Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2021 8 minut temu, kozackikozak napisał: Czyli co dokładnie muszę teraz zrobić? Ja przed zmianą Win10 na starszy system, to 1sze co bym zrobił, to użył komendy "Clean" w Diskpart. Ale wiktorynek ma rację, szczególnie, że to nie twój "problem" - wal Win10 i tyle. kozackikozak i jarexpol lubią to Cytuj
kozackikozak Opublikowano 5 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2021 Okej, zainstalowałem 10 i teraz wszystko działa, dziękuje za pomoc. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi