Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Na bardzo wolnym laptopie (4gb, hdd) z orygnalnie zainstalowanym W10 zainstalowałem Windowsa 7, pobranym z tego forum, niestety nie jestem pewien jaka wesja, bo bootowalnego pendrive robilem juz jakis czas temu. Po zainstalowaniu systemu jest mega problem ze sterownikami, których nie da sie zainstalować, ponieważ nie działa żadne usb, kabel ethernet a napędu nie ma. Macie pomysł jak to naprawić? Czy instalacja z innego iso moze to naprawić?

Opublikowano

@Widzior

Chyba coś źle robię, bo teraz nie działa mi instalacja.

Pobrałem iso oraz rufusa, stworzyłem bootowalnego pendrive, opcje programu domyślne, raz zrobiłem MBR, raz GPT. Na MBR nie dzieje się nic, tak jakby nie czytało pendrive, na GPT wczytuje pliki, pojawia się okno instalacji, ale po kliknięciu zainstaluj teraz wyskakuje błąd, że nie znaleziono sterowników i żebym włożył nośnik. W tym przypadku chyba tez jakby nie do końca tego pendrive czytało. Masz jakieś pomysły?

Opublikowano

Jak ty nawet nie wiesz, czy masz dysk z partycją MBR czy GPT, a zabierasz się za instalację windowsa, to co ja ci poradzę? A na pewno ściągnąłeś obraz spod punktu 2, wersja Full? Bo coś mi się wierzyć nie chce.

Opublikowano
15 minut temu, kozackikozak napisał:

raz zrobiłem MBR, raz GPT. Na MBR nie dzieje się nic, tak jakby nie czytało pendrive, na GPT wczytuje pliki,

Prawdziwy dramat. Schemat pendrive uzależniony jest od ustawień biosu. Dodatkowo jak miałeś na dysku tablice partycji GPT, to najpierw musisz je usunąć, a nie zrobisz tego zwykłym formatowaniem czy usunięciem partycji.

Za chwilę nie dasz sobie rady ze sterownikami i tyle z tego będzie.

Posłuchaj tej bardzo dobrej rady:

6 minut temu, Miastowy napisał:

Ja Ci dam radę - kup dysk SSD, drugą kość 4GB (o ile posiadasz slot, bo nie wiem co to za badziew) i wgraj Windows 10 - pozbędziesz się problemu a powinno być troszkę lepiej jeśl ichodzi o wygodę użytkowania.

Procesor i3 7020U to gniot totalny i z gó.na bata nie ukręcisz. SSD i dodatkowy RAM pomoże, ale cudów się nie spodziewaj.

Opublikowano
8 minut temu, kozackikozak napisał:

Czyli co dokładnie muszę teraz zrobić?

Ja przed zmianą Win10 na starszy system, to 1sze co bym zrobił, to użył komendy "Clean" w Diskpart. Ale wiktorynek ma rację, szczególnie, że to nie twój "problem" - wal Win10 i tyle.