Jump to content

Klawisze numeryczne z boku nie są aktywne po uruchomieniu Windows 8. Pro.

Recommended Posts

Posted

Witam.

Mam na swoim Laptopie Acer E5-511 zainstalowany system  Windows 8. 1 Pro chyba od NiKKa. Po każdym uruchomieniu  systemu klawisze numeryczne z boku mi nie działają, muszę je włączyć. Miałem kiedyś system Windows 8.1 Home  od innego dostawcy one po włączeniu laptopa były aktywne.  Ja nie jestem za bardzo mocny w tych ustawieniach, aby klawisze numeryczne  włączały się za każdym razem po włączeniu laptopa. Jest na to jakiś sposób ustawienia w laptopie, trzeba coś doinstalować? Można prosić o podpowiedź?

Posted

Wklej w notatnik :

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\Keyboard]
"InitialKeyboardIndicators"="2"

zapisz  np. jako n_k.reg   na pulpicie kliknij dwa razy  i masz.

Ciężko poszukać tu na forum  Twojego rozwiązania problemu !?

Posted

@woj_ani217 napisał:

"Wklej w notatnik :" - zrobiłem tak według Twojej rady. Zapisał się w rejestrze podany klucz, jeszcze nie uruchamiałem ponownie. Napiszę, czy u mnie zadziałało. Tak na marginesie, szukałem  rozwiązania na tym Forum, widocznie mi umknęło.

Posted
42 minuty temu, Kocurek7979 napisał:

@woj_ani217 napisał:

"Wklej w notatnik :" - zrobiłem tak według Twojej rady. Zapisał się w rejestrze podany klucz, jeszcze nie uruchamiałem ponownie. Napiszę, czy u mnie zadziałało. Tak na marginesie, szukałem  rozwiązania na tym Forum, widocznie mi umknęło.

W BIOS  też  masz  opcje włączenia.

Posted
W dniu 30.04.2021 o 10:56, woj_ani217 napisał:

@woj_ani217 napisał:

"W BIOS  też  masz  opcje włączenia. "

Mam laptop Acer, nie znalazłem takiej opcji w BIOS. Skrypt zdaje mi się, że zadziałał, raz klawisze były aktywne po włączeniu. Będę dalej sprawdzał działanie klawiszy numerycznych podczas uruchamiania systemu.

Posted
W dniu 30.04.2021 o 10:13, Kocurek7979 napisał:

@woj_ani217 napisał:

Wklej w notatnik :

[HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\Keyboard]

Sprawdziłem ten klucz, niestety w moim laptopie nie działa. Poszukam u wujka Google, może tam coś znajdę i zaczną boczne klawisze numeryczne włączać się podczas ładowania systemu. Dzięki mimo wszystko za poradę.

Posted

A wpisy w HKEY_CURRENT_USER nie są nadrzędne nad .DEFAULT?

Sprawdź czy w HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Keyboard masz ustawioną jakąkolwiek wartość dla InitialKeyboardIndicators. Jeżeli tak to zmień ją na "2", lub wklej to do notatnika i zaimportuj:

[HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Keyboard]

Gdzieś mi się o uszy obiło, że w opcjach zasilania musi być wyłączony "Szybki Start" przynajmniej na pierwszy restart po zmianie tego wpisu w rejestrze.

Kocurek7979 likes this
Posted

@borek9 napisał:

Cytat

Gdzieś mi się o uszy obiło, że w opcjach zasilania musi być wyłączony "Szybki Start" przynajmniej na pierwszy restart po zmianie tego wpisu w rejestrze.

Właśnie dobrze się Tobie o uszy obiło. Wyłączyłem opcję szybkiego uruchamiania Windows w programie "Windows 8 Manager" i klawisze numeryczne z boku podczas startu systemu są aktywne. Dzięki.