Kocurek7979 Posted April 29, 2021 Report Posted April 29, 2021 Witam. Mam na swoim Laptopie Acer E5-511 zainstalowany system Windows 8. 1 Pro chyba od NiKKa. Po każdym uruchomieniu systemu klawisze numeryczne z boku mi nie działają, muszę je włączyć. Miałem kiedyś system Windows 8.1 Home od innego dostawcy one po włączeniu laptopa były aktywne. Ja nie jestem za bardzo mocny w tych ustawieniach, aby klawisze numeryczne włączały się za każdym razem po włączeniu laptopa. Jest na to jakiś sposób ustawienia w laptopie, trzeba coś doinstalować? Można prosić o podpowiedź? Quote
Guest Posted April 29, 2021 Report Posted April 29, 2021 Wklej w notatnik : Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\Keyboard] "InitialKeyboardIndicators"="2" zapisz np. jako n_k.reg na pulpicie kliknij dwa razy i masz. Ciężko poszukać tu na forum Twojego rozwiązania problemu !? Quote
Kocurek7979 Posted April 30, 2021 Author Report Posted April 30, 2021 @woj_ani217 napisał: "Wklej w notatnik :" - zrobiłem tak według Twojej rady. Zapisał się w rejestrze podany klucz, jeszcze nie uruchamiałem ponownie. Napiszę, czy u mnie zadziałało. Tak na marginesie, szukałem rozwiązania na tym Forum, widocznie mi umknęło. Quote
Guest Posted April 30, 2021 Report Posted April 30, 2021 42 minuty temu, Kocurek7979 napisał: @woj_ani217 napisał: "Wklej w notatnik :" - zrobiłem tak według Twojej rady. Zapisał się w rejestrze podany klucz, jeszcze nie uruchamiałem ponownie. Napiszę, czy u mnie zadziałało. Tak na marginesie, szukałem rozwiązania na tym Forum, widocznie mi umknęło. W BIOS też masz opcje włączenia. Quote
Kocurek7979 Posted May 3, 2021 Author Report Posted May 3, 2021 W dniu 30.04.2021 o 10:56, woj_ani217 napisał: @woj_ani217 napisał: "W BIOS też masz opcje włączenia. " Mam laptop Acer, nie znalazłem takiej opcji w BIOS. Skrypt zdaje mi się, że zadziałał, raz klawisze były aktywne po włączeniu. Będę dalej sprawdzał działanie klawiszy numerycznych podczas uruchamiania systemu. Quote
Kocurek7979 Posted May 11, 2021 Author Report Posted May 11, 2021 W dniu 30.04.2021 o 10:13, Kocurek7979 napisał: @woj_ani217 napisał: Wklej w notatnik : Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\Keyboard] "InitialKeyboardIndicators"="2" Sprawdziłem ten klucz, niestety w moim laptopie nie działa. Poszukam u wujka Google, może tam coś znajdę i zaczną boczne klawisze numeryczne włączać się podczas ładowania systemu. Dzięki mimo wszystko za poradę. Quote
borek9 Posted May 11, 2021 Report Posted May 11, 2021 A wpisy w HKEY_CURRENT_USER nie są nadrzędne nad .DEFAULT? Sprawdź czy w HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Keyboard masz ustawioną jakąkolwiek wartość dla InitialKeyboardIndicators. Jeżeli tak to zmień ją na "2", lub wklej to do notatnika i zaimportuj: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Keyboard] "InitialKeyboardIndicators"="2" Gdzieś mi się o uszy obiło, że w opcjach zasilania musi być wyłączony "Szybki Start" przynajmniej na pierwszy restart po zmianie tego wpisu w rejestrze. Kocurek7979 likes this Quote
Kocurek7979 Posted May 12, 2021 Author Report Posted May 12, 2021 @borek9 napisał: Cytat Gdzieś mi się o uszy obiło, że w opcjach zasilania musi być wyłączony "Szybki Start" przynajmniej na pierwszy restart po zmianie tego wpisu w rejestrze. Właśnie dobrze się Tobie o uszy obiło. Wyłączyłem opcję szybkiego uruchamiania Windows w programie "Windows 8 Manager" i klawisze numeryczne z boku podczas startu systemu są aktywne. Dzięki. Quote
Recommended Posts