Jump to content

Windows 7 Pro x64 ESU + sterowniki USB 3.0/3.1 + sterowniki NVMe - wersja 2021 (ostatnia)

Recommended Posts

Posted
2 godziny temu, Widzior napisał:

Ta łata + druga do NVMe już są w tym systemie.

KB2990941-v3 - NVMe drivers

KB3087873-v2 - NVMe drivers - naprawia tą wyżej na wypadek błędu stop

Niby nie wyskoczyło że ten update już jest zainstalowany i zainstalowało się, ale i tak BSOD więc porażka

Posted
8 minut temu, Amarena napisał:

Niby nie wyskoczyło że ten update już jest zainstalowany i zainstalowało się

Bo są w zbiorczych, więc mają inny numer KB, chyba logiczne.

Amarena likes this
Posted

Pobrałem wersje podstawową ale nie mogę wypakować pojawia się błąd w archiwum. Przy testowaniu przez 7zip jest komunikat o błędzie nagłówków.

Posted
5 minut temu, fidob napisał:

ale nie mogę wypakować pojawia się błąd w archiwum

1 - źle ściągnięty plik (po to są dodane sumy kontrolne)

2 - stary program 7zip

Posted

Czyyyli System nie ma Fabrycznie zintegrowanych sterowników NVMe i trzeba samemu? 
Iii czy starsza wersja też nie miała? boo chciałbym zainstalować na SSD NVMe ale właśnie starsza wersja twojej modyfikacji nie wykrywa dysku a nowej nie jestem w stanie pobrać ze względu na Wykorzystany Transfer Mega

Posted
W dniu 5.04.2021 o 22:19, wiktorynek napisał:

Przedstawiam ostatnią wersję wykonanego przeze mnie zaktualizowanego Win 7 Pro x64 ESU ze zintegrowanymi sterownikami USB 3.0/3.1 i sterownikami NVMe.

:gt500s:

Posted
17 godzin temu, Lexi Majonezik napisał:

Czyyyli System nie ma Fabrycznie zintegrowanych sterowników NVMe i trzeba samemu?

Oczywiście, że Win 7 nie ma takich sterowników i nie do wszystkich dysków takie sterowniki w ogóle są. Radzę zapoznać się z opisem.

Posted
5 minut temu, wiktorynek napisał:

Oczywiście, że Win 7 nie ma takich sterowników i nie do wszystkich dysków takie sterowniki w ogóle są. Radzę zapoznać się z opisem.

Tyle to ja wiem tylko żee jak patrzyłem na te iso  tej wersji to nie działa ani mysz ani klawiatura XD
A po zaktualizowaniu obrazu Updaterem który podesłałeś Rufus nie daje możliwości sformatowania nośnika jako Fat32

Posted

Na jakim sprzęcie chcesz zainstalować Win 7?

2 minuty temu, Lexi Majonezik napisał:

A po zaktualizowaniu obrazu Updaterem który podesłałeś Rufus nie daje możliwości sformatowania nośnika jako Fat32

WTF?

Posted
3 minuty temu, wiktorynek napisał:

Na jakim sprzęcie chcesz zainstalować Win 7?

WTF?

Właśnie też mnie to Dziwi XD
Bo Twój stary Obraz ISO z chyba 2020 roku po Aktualziacji normalnie działa, wykrywa Dysk NVMe  itd ale Podstawka tego Obrazu ISO po wsadzeniu do Rufusa ma tylko opcje NTFS

image.png.37bc113152ec819164e1a7453150d1a4.png

Posted

Ponieważ dla FAT32 żaden plik nie może przekraczać rozmiaru 4GB.

Co to za obraz Win 7 o rozmiarze 7,8GB?

21 minut temu, Lexi Majonezik napisał:

nie działa ani mysz ani klawiatura

Co to za sprzęt na którym instalujesz Win 7?

Posted
12 minut temu, Lexi Majonezik napisał:

Właśnie też mnie to Dziwi XD
Bo Twój stary Obraz ISO z chyba 2020 roku po Aktualziacji normalnie działa, wykrywa Dysk NVMe  itd ale Podstawka tego Obrazu ISO po wsadzeniu do Rufusa ma tylko opcje NTFS

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

co do sprzętu
16GB RAM 3200Mhz  Patriot Viper Steel
R5 2400G (Tak Działa, bo miałam twojego Moda wgranego przed zmianą dysku na SSD)
500GB SSD Silicon Powe UD70
XFX RX580 8GB GTS XXX Edition

Teraz, wiktorynek napisał:

Ponieważ dla FAT32 żaden plik nie może przekraczać rozmiaru 4GB.

Co to za obraz Win 7 o rozmiarze 7,8GB?

Co to za sprzęt na którym instalujesz Win 7?

i to nie Obraz tylko Pojemność Mojego USBka XD
co do USB tooo wynika z mojego niedopatrzenia iż Napisałeś w wątku że Wersja Podstwowa tego obrazu nie ma zintegrowanych sterowników a ja nie doczytałam
coo nie zmienia faktu że z jakiś przyczyn nie chce mi sformatować USBka do FAT32 z twoim ISO po wgraniu sterowników a wg Wykresu podanego w innym wątku Bootowalne USB z Win 7 Powinien mieć Patrycjonowanie GPT i System Plików FAT32

Posted
3 godziny temu, wiktorynek napisał:

Powtórzę - FAT32 nie obsługuje plików większych niż 4GB. Plik install.wim w wersji podstawowej ma więcej niż 4GB.

-, - 

Korzystając ze starszej wersji tej modyfikacji z wgranymi sterownikami pod nvme system podcxas instalacji wywala się 

Dysk Siliciom Power Ud70 jakie pomysły co można z tym zrobić? 

Posted
47 minut temu, Lexi Majonezik napisał:

Dysk Siliciom Power Ud70 jakie pomysły co można z tym zrobić?

LVEptYJ.png

Wyrzucić tego paździerza na QLC przez okno i używać dysków SATA z Win7. Prosta i niezawodna zasada.

Posted
38 minut temu, Widzior napisał:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Wyrzucić tego paździerza na QLC przez okno i używać dysków SATA z Win7. Prosta i niezawodna zasada.

Jak już tak paczysz to mi sprawdź przy okazji Controller jakiego używa WD Black ssd sn750 będę wdzięczna

Posted
2 godziny temu, Lexi Majonezik napisał:

jakie pomysły co można z tym zrobić? 

Myśleć podczas zakupu mając w zamyśle instalację Win 7.

52 minuty temu, Lexi Majonezik napisał:

paczysz

patrzysz :angry:

55 minut temu, Lexi Majonezik napisał:

sprawdź przy okazji Controller jakiego używa WD Black ssd sn750

Kontroler nieznany, prawdopodobnie produkt własny WD lub modyfikowany przez nich jakiś produkt OEM lub montowany jaki podejdzie pod rękę. W każdym razie brak sterowników NVMe pod Win 7.

Nie przeczytałaś wszystkich postów i tematów o instalacji Win 7 na nowych sprzętach, a jest tak dużo zmiennych, że nie sposób ogarnąć w kilku zdaniach warunków udanej instalacji.

Tu masz wszystkie sterowniki NVMe (+ USB 3.x) pod Win 7 i na pewno będą działać tylko te dedykowane przez producenta pod konkretny model. Nie ma pewności działania uniwersalnych:

Kolejna kwestia to możliwości biosu i jego ustawień - gdzie tryb Legacy, gdzie UEFI + CSM, a gdzie UEFI.

Oczywiście generacja sprzętu czyli możliwości płyty głównej i dostępnośc sterowników do konkretnych urządzeń.

Posted

Witam. Trochę się sparzyłem przy próbie zmodowania systemu na najnowsze Ryzeny. Ciągle walczę z tematem. Oto mój sprzęt:

AMD Ryzen 3 3300X

Asus PRIME B550M-A

GoodRam IRDM PRO 2x8GB 3600MHz CL17

SSD Crucial BX500 2.5' 240GB

Czy znajdę gdzieś gotowy obraz ISO siódemki ze sterownikami pod Ryzeny 3000 i chipset B550?

Posted

Legacy, UEFI-CSM, UEFI - ze strony systemu nie ma żadnych ograniczeń, natomiast mogą być ograniczenia ze strony specyfikacji sprzętu i biosu pod niego. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować. Wystarczy odpowiednio ustawić bios i pod niego wykonać wg odpowiedniego schematu bootowalnego pendrive.

P.S. Po co na siłę Win 7 pod UEFI? - masz dyski powyżej 2TB?

Posted
11 hours ago, wiktorynek said:

Legacy, UEFI-CSM, UEFI - ze strony systemu nie ma żadnych ograniczeń, natomiast mogą być ograniczenia ze strony specyfikacji sprzętu i biosu pod niego. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować. Wystarczy odpowiednio ustawić bios i pod niego wykonać wg odpowiedniego schematu bootowalnego pendrive.

P.S. Po co na siłę Win 7 pod UEFI? - masz dyski powyżej 2TB?

nie tu

Posted
Godzinę temu, Mariusz1019 napisał:

nie działa błąd przy rozpakowaniu 

No popatrz, a dziesiątkom innych ludzi na forum wszystko działa, ale oni zapewne wpisali hasło :22

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information