Widzior Posted April 8, 2021 Report Posted April 8, 2021 13 minut temu, smaug123 napisał: Czy można w winreducer/wintoolkit otweakować twoją win 7 (żeby lepiej chodziła)? Można, przecież sam o tym pisał. Ja już sobie przerobiłem pod Ryzena i wyczyściłem WinSxS z kopii aktualizacji.
Nieobecny Posted April 8, 2021 Author Report Posted April 8, 2021 39 minut temu, smaug123 napisał: Czy można w winreducer/wintoolkit otweakować twoją win 7 Oczywiście, że można, tylko, że wersja full ma obraz w 2 plikach install.swm, które musisz najpierw scalić przerabiając do 1 pliku install.wim A nie lepiej zastosować tweaki na zainstalowanym systemie? 25 minut temu, Widzior napisał: wyczyściłem WinSxS z kopii aktualizacji Ale w ten sposób nie ma już możliwości odinstalowania żadnej aktualizacji i nie przejdzie testu integralności plików. Mogą też pojawić się problemy podczas instalacji niektórych aktualizacji. Naprawdę, to są kompletnie zbędne czynności. Nic nie poprawią, a mogą tylko zepsuć. piosylant likes this
Widzior Posted April 8, 2021 Report Posted April 8, 2021 5 minut temu, wiktorynek napisał: Ale w ten sposób nie ma już możliwości odinstalowania żadnej aktualizacji i nie przejdzie testu integralności plików Wiem, że nie będę mógł cofnąć aktualizacji, ale integralność przechodzi, przecież MrT też tak robi i scannow nie ma errorów. Co do przyszłych problemów z aktualizacjami - nigdy nie zaznałem.
Nieobecny Posted April 8, 2021 Author Report Posted April 8, 2021 Konto administratora możesz usunąć po zamontowaniu obrazu w prosty sposób usuwając katalog Administrator, a na zainstalowanym systemie w zarządzaniu kontami. 5 minut temu, Widzior napisał: Co do przyszłych problemów z aktualizacjami - nigdy nie zaznałem. To wszystko zależy co usunąłeś i na co trafisz w aktualizacjach MS.
Pawel300 Posted April 10, 2021 Report Posted April 10, 2021 Super fajnie że jest takie wydanie 7 bardzo się przyda dzięki
Guest Posted April 10, 2021 Report Posted April 10, 2021 W dniu 8.04.2021 o 21:51, wiktorynek napisał: Konto administratora możesz usunąć po zamontowaniu obrazu w prosty sposób usuwając katalog Administrator, a na zainstalowanym systemie w zarządzaniu kontami. To wszystko zależy co usunąłeś i na co trafisz w aktualizacjach MS. za taką radę - dzięki @wiktorynek
Nieobecny Posted April 10, 2021 Author Report Posted April 10, 2021 3 godziny temu, smaug123 napisał: za taką radę - dzięki Całe 4MB z groszem mniejszy obraz.
Guest Posted April 10, 2021 Report Posted April 10, 2021 23 minuty temu, wiktorynek napisał: Całe 4MB z groszem mniejszy obraz. Eee tam. Ja pokasowałem wszystkie klawiatury oprócz polskiej i angielskiej oraz prawie wszystkie kursory + doczyszczanie to obraz schudł do prawie 3 GB (2,9 z kawałkiem)
Adiwin&& Posted April 10, 2021 Report Posted April 10, 2021 tylko, że to i tak kompa ci nagle nie przyspieszy ani nic
Guest Posted April 10, 2021 Report Posted April 10, 2021 9 minut temu, Adiwin&& napisał: tylko, że to i tak kompa ci nagle nie przyspieszy ani nic no wiem, jak w winreducer otweakowałem to cudo to przyspieszyło o ok. 10% , ale w vmware to takiego kopa dało, że ... sami wiecie przy 2 GB
jorgusek Posted April 11, 2021 Report Posted April 11, 2021 Pobrałem i zainstalowałem odchudzoną wersję "Full" od Mr.T, rewelacja mój 11 letni laptop odżył, działa idealnie "dostał kopa". Wielkie podziękowanie, wypróbuję jeszcze wersję "Podstawową".
Widzior Posted April 11, 2021 Report Posted April 11, 2021 2 godziny temu, jorgusek napisał: Pobrałem i zainstalowałem odchudzoną wersję "Full" od Mr.T, rewelacja mój 11 letni laptop odżył, działa idealnie "dostał kopa". Ciiiiii, bo świro-maniaki mega kastratów zawału zaraz dostaną, jak to możliwe, że niekastrowany system z masą sterowników szybko działa BartAcid, Adiwin&&, windojad and 1 other like this
jorgusek Posted April 12, 2021 Report Posted April 12, 2021 19 godzin temu, Widzior napisał: Ciiiiii, bo świro-maniaki mega kastratów zawału zaraz dostaną, jak to możliwe, że niekastrowany system z masą sterowników szybko działa Zainstaluj i sprawdź, dopiero później krytykuj Wersja "podstawowa" również rewelacja. jarexpol likes this
Nieobecny Posted April 12, 2021 Author Report Posted April 12, 2021 8 godzin temu, jorgusek napisał: Zainstaluj i sprawdź, dopiero później krytykuj Przecież @Widzior robi sobie szyderę. jorgusek and Adiwin&& like this
Amarena Posted April 27, 2021 Report Posted April 27, 2021 Ciekawe czy uszedłby na moim PC czy już mogę tylko pomarzyć.. nie jestem obeznany na tym zbytnio [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Amarena Posted April 27, 2021 Report Posted April 27, 2021 2 godziny temu, nudzija napisał: @Amarena z tego co wiem to będzie działać Instalator mi się odpalił, lecz podczas wychodzenia z niego(Anuluj instalację) wyskoczył mi bluescreen i nie wiem czy olać to czy trzeba coś zmienić w BIOS czy nic
Widzior Posted April 27, 2021 Report Posted April 27, 2021 Na Ryzen 2600 + płyta B450 nie ma problemu z Win7, jedynie zintegrowane stery USB 3.0 są potrzebne, o ile ktoś nie ma badziewnego dysku NVMe. U ciebie BSODa wali ADATA. Amarena likes this
Amarena Posted April 27, 2021 Report Posted April 27, 2021 3 minuty temu, Widzior napisał: Na Ryzen 2600 + płyta B450 nie ma problemu z Win7, jedynie stery USB 3.0 są potrzebne podczas instalacji, o ile ktoś nie ma badziewnego dysku NVMe. U ciebie BSODa wali ADATA. Ogólnie tego mniejszego mi nie wykrywa a tego większego już tak czyli przez tego 256GB może wywalać BSOD czy ogólnie ADATA do wymiany?
Widzior Posted April 27, 2021 Report Posted April 27, 2021 Pewnie na małym masz zainstalowany Win10 i partycję GPT, i dlatego ci go nie widzi, bo obraz bootujesz w legacy? Za dużo zmiennych, bez sensu takie gdybanie. Takie rzeczy trzeba przemyśleć i zrobić konkretnie i porządnie od początku do końca. Niby w tym obrazie FULL są sterowniki uniwersalne do NVMe, ale jak to działa to nie wiem, bo ja używam tylko SATA na Win7 (+partycje MBR). Amarena likes this
Amarena Posted April 27, 2021 Report Posted April 27, 2021 3 minuty temu, Widzior napisał: Pewnie na małym masz zainstalowany Win10 i partycję GPT, i dlatego ci go nie widzi, bo obraz bootujesz w legacy? Za dużo zmiennych, bez sensu takie gdybanie. Takie rzeczy trzeba przemyśleć i zrobić konkretnie i porządnie od początku do końca. Niby w tym obrazie FULL są sterowniki uniwersalne do NVMe, ale jak to działa to nie wiem, bo ja używam tylko SATA na Win7 (+partycje MBR). UEFI i bez UEFI i też brak 256GB i ten nieszczęsny BSOD jak wychodzę z instalatora :/
Widzior Posted April 27, 2021 Report Posted April 27, 2021 A ten dysk 1TB to jest ten sam model co 256gb, tylko pojemność większa? Bo widzę płyta ma dwa sloty M.2. Amarena likes this
Amarena Posted April 27, 2021 Report Posted April 27, 2021 3 minuty temu, Widzior napisał: A ten dysk 1TB to jest ten sam model co 256gb, tylko pojemność większa? Bo widzę płyta ma dwa sloty M.2. Tego 1TB dokupywałem model: Dysk SSD ADATA XPG SX6000 Pro 1 TB M.2 2280 PCIe
Widzior Posted April 27, 2021 Report Posted April 27, 2021 Inne kontrolery, dlatego jednego wykrywa, a drugiego nie. Chyba nic z tym nie zrobisz. Ciekawe, że wykrywa akurat tego na Realteku, a tego na SMI nie, ale ogólnie ten 1TB to szajsowy dysk. A już myślałem, że masz 2 dyski na tym samym kontrolerze i jednego wykrywa, a drugiego nie. To byłby dziwny przypadek. Jedynym wyjaśnieniem byłoby to, że 1sze M.2 leci prosto do procesora, a drugie M.2 idzie do chipsetu, choć to nie powinno w niczym przeszkadzać, bo dyski NVMe mają kontroler w sobie. Tak samo jest z USB 3.0/3.1 na Ryzenie. Ogólnie to już mnie ten chaos zaczyna powoli wkurzać. Jakbyś się bardzo nudził, spróbuj zamienić dyski M.2 miejscami, aczkolwiek mała szansa, że coś to zmieni. Wkleję tu diagram, ja kto wygląda, tak dla potomnych. Amarena likes this
Nieobecny Posted April 27, 2021 Author Report Posted April 27, 2021 @Amarena - złoty środek: - Win 10 na dysku SSD NVMe - Win 7 na dysku SSD SATA - nie ma sensu kupować drogiego dysku SSD NVMe posiadającego sterowniki NVMe pod Win 7 Na czas instalacji Win 7 odepnij pozostałe dyski. Ograniczenia USB 3.0/3.1 tak jak podał @Widzior na pięknym wykresie. Reszta będzie śmigać. Sterowniki od AMD muszą być nieco starsze dedykowane pod Win 7. Amarena and Adiwin&& like this
Amarena Posted April 27, 2021 Report Posted April 27, 2021 (edited) No to muszę poszukać jakiegoś SSD SATA. Dzięki za pomoc // Edit Polecacie jakiś SSD z wsparciem dla W7 ? Edited April 28, 2021 by Amarena
fidob Posted April 28, 2021 Report Posted April 28, 2021 Na kilku komputerach korzystam z Crucial MX500 i jestem bardzo zadowolony.
Amarena Posted April 28, 2021 Report Posted April 28, 2021 16 godzin temu, wiktorynek napisał: @Amarena - złoty środek: - Win 10 na dysku SSD NVMe - Win 7 na dysku SSD SATA - nie ma sensu kupować drogiego dysku SSD NVMe posiadającego sterowniki NVMe pod Win 7 Na czas instalacji Win 7 odepnij pozostałe dyski. Ograniczenia USB 3.0/3.1 tak jak podał @Widzior na pięknym wykresie. Reszta będzie śmigać. Sterowniki od AMD muszą być nieco starsze dedykowane pod Win 7. A czy mogłaby pomóc ta łatka czy jakkolwiek się to zwie ? KB2990941 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tezeusz likes this
Widzior Posted April 28, 2021 Report Posted April 28, 2021 Ta łata + druga do NVMe już są w tym systemie. KB2990941-v3 - NVMe drivers KB3087873-v2 - NVMe drivers - naprawia tą wyżej na wypadek błędu stop
Recommended Posts