Nieobecny Posted April 5, 2021 Report Posted April 5, 2021 Przedstawiam ostatnią wersję wykonanego przeze mnie zaktualizowanego Win 7 Pro x64 ESU ze zintegrowanymi sterownikami USB 3.0/3.1 i sterownikami NVMe. Obrazy są oryginalne, czyste, usunąłem tylko zbędne pliki wymagane do instalacji spod systemu (te obrazy można tylko bootować) oraz przykładowe obrazy, muzykę, filmy. Wszystko po to, aby zmniejszyć rozmiar. Nie ma to żadnego wpływu na funkcjonalność. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wrzucić sobie boot.wim oraz install.wim lub install.swm do instalatora Win 10. System jest bliźniaczo podobny do tego, więc nie ma co się za bardzo rozpisywać: Najważniejsze różnice, to że został zaktualizowany do 05.04.2021 oraz ma zaktualizowane sterowniki USB 3.0/3.1 i NVMe. Dzięki specjalnej wersji sterowników NVMe Open Fabrics obsłuży 99% dysków opartych na kontrolerze Phison, a także Silicon Motion. Standardowo obsługuje również niemal wszystkie dyski NVMe Samsung, Micron, Intel, OCZ/Toshiba/Kioxia. 1. System dla "forumowych marudów" - zrobiłem wersję podstawową bez sterowników i ze zintegrowanymi podstawowymi poprawkami oraz: - DX9.0c - NET 4.8 - IE11 - WMF 5.1 Po zainstalowaniu na pulpicie znajdziecie folder z dodatkami do systemu: System wygląda tak: Można do tego systemu zintegrować sobie sterowniki USB i NVMe wg własnego uznania. Zapraszam do gotowego narzędzia: Każdy sobie wg własnych potrzeb wyrzuci zbędne sterowniki z boot i install. Link: Hasło: podstawa W nazwie zawarta suma kontrolna MD5 obrazu ISO. 2. Kompletny system ze sterownikami. Zawiera to co wyżej plus: - biblioteki VC++ 2005-2019 - NET 5.0.4 - przeglądarkę Edge chromium - zaktualizowanym Defenderem Dodatkowo po zainstalowaniu znajdziecie na pulpicie folder z Microsoft Security Essentials rozszerzającym możliwości Defendera do prawdziwego antywirusa oraz Silverlight. Wygląd systemu: Link (2 party): Hasło: fullwypas W nazwie zawarta suma kontrolna MD5 obrazu ISO. W przypadku obydwu obrazów, aby dalej kontynuować aktualizowanie z WU oraz NET 4.8, należy zainstalować Bypass w odpowiedniej opcji. W przypadku sprzętów od 7 gen Intel oraz AMD Ryzen konieczna jest wcześniejsza instalacja wufuc. Wszystko dodałem do obrazów i znajdziecie na pulpicie. Uwaga: Obrazy nie mają zintegrowanych poprawek telemetrycznych, Edge chromium (tam gdzie go nie ma) oraz całkowicie zbędnego pakietu językowego do NET 4.8 - odznaczyć, ukryć i nie instalować ich. Wyskoczą w kilku przebiegach: Miłego użytkowania, bo to ostatnie moje dzieło. Nowych sterowników już nie będzie, a system wystarczy zaktualizować. System nie jest aktywowany. Można przerzucać na inne serwery i umieszczać linki w temacie. BONUS od Mr.T - odchudził obrazy i udostępnił na innym serwerze: Mniejszy to wersja podstawowa, większy to wersja full. Brak hasła. Hendrix, Franc, JanKo6 and 16 others like this
jarexpol Posted April 5, 2021 Report Posted April 5, 2021 "fullwypas" 5.38 GB, ale warto takie ISO mieć, dzięki.
Widzior Posted April 5, 2021 Report Posted April 5, 2021 2 godziny temu, wiktorynek napisał: System dla "forumowych marudów" Dziękuję za wspomnienie o mnie w jakże wiekopomnym dziele No to zaczynamy - dlaczego w wersji podstawowej nie ma na liście zainstalowanych programów NET 4.8? We wcześniejszych wstawkach było. Jak będę chciał odinstalować, coś zmienić, to lipa Obraz do poprawki 40 minut temu, jarexpol napisał: "fullwypas" 5.38 GB, ale warto takie ISO mieć Obraz nie jest wyczyszczony, tak jak to robi np. MrT, więc możesz to zrobić sam, tylko nie spadnij z krzesła jak zobaczysz o ile się ISO zmniejszy
Guest Posted April 6, 2021 Report Posted April 6, 2021 Kurła, dzięki @wiktorynek. Tylko jak to potem oba party połączyć ze sobą? P.S. Systemik się pobiera, ciekawe co z tego będzie
Franc Posted April 6, 2021 Report Posted April 6, 2021 4 minuty temu, smaug123 napisał: Kurła, dzięki @wiktorynek. Tylko jak to potem oba party połączyć ze sobą? WinRAR lub 7-zip powinny dać radę, ja użyłem Total Commandera + wtyczki
Guest Posted April 6, 2021 Report Posted April 6, 2021 Mi udało się scalić pliki programem HJSplit. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - link Hasło: mysubsarethebest Opcja Join - scalanie plików Opcja Split - dzielenie plików Bardzo polecam! P. S. Testowałem Total Commander i niestety po scaleniu plik nie był funkcjonalny ;(
Nieobecny Posted April 6, 2021 Author Report Posted April 6, 2021 7 godzin temu, smaug123 napisał: Tylko jak to potem oba party połączyć ze sobą? Najprostszy i darmowy 7-zip. PPM na pierwszym parcie i wypakuj, oczywiście wpisując hasło. Uwaga: Na dole pierwszego postu znajdziecie bonus. P1O likes this
Franc Posted April 6, 2021 Report Posted April 6, 2021 3 godziny temu, smaug123 napisał: P. S. Testowałem Total Commander i niestety po scaleniu plik nie był funkcjonalny ;( Nie scalałem pliku tylko go rozpakowałem
Nieobecny Posted April 6, 2021 Author Report Posted April 6, 2021 Pamiętajcie o sprawdzeniu sumy kontrolnej. Szczególnie Total Commander lubi robić błędy, jeśli używa starej wtyczki.
santaclous Posted April 7, 2021 Report Posted April 7, 2021 Instalator nie widzi NVMe Patriot Viper V100. A jak dodać sterowniki za pomocą MSI Smart Tool?
Guest Posted April 7, 2021 Report Posted April 7, 2021 @wiktorynekCzemu od razu jak zainstaluję Windowsa to po restarcie pojawia się ten komunikat o końcu wsparcia? Dodam, że przed restartem wyłączyłem WU. Nawet nie kliknąłem "wyszukaj aktualizacje".
Widzior Posted April 7, 2021 Report Posted April 7, 2021 3 godziny temu, smaug123 napisał: Czemu od razu jak zainstaluję Windowsa to po restarcie pojawia się ten komunikat o końcu wsparcia? Bo tak jest i tyle. Zaptaszkuj, żeby nie pojawiało się ponownie i zapomnij o temacie. 6 godzin temu, santaclous napisał: Instalator nie widzi NVMe Patriot Viper V100. A ściągnąłeś na pewno wersję pełną, tą spod punktu 2, gdzie są 2 części do połączenia? Jeśli tak, to musi się wypowiedzieć autor, bo ta wersja ma stery pod większość NVMe, a twój dysk ma kontroler Phison E12.
Nieobecny Posted April 7, 2021 Author Report Posted April 7, 2021 7 godzin temu, santaclous napisał: Instalator nie widzi NVMe Patriot Viper V100. A jak dodać sterowniki za pomocą MSI Smart Tool? Jeśli próbowałeś z wersją full i nie widzi tego dysku tzn. że już nic nie pomoże. Koniec, kropka, na tym dysku nie zainstalujesz Win 7 z powodu braku sterowników NVMe. Można kombinować z instalatorem od Win 10 lub instalacją na dysku SATA, potem kombinacja z modyfikowanymi uniwersalnymi sterownikami NVMe od Samsunga i klonowanie systemu - tylko dla obeznanych i zaciętych. 4 godziny temu, smaug123 napisał: Czemu od razu jak zainstaluję Windowsa to po restarcie pojawia się ten komunikat o końcu wsparcia? Ponieważ ten komunikat jest wbudowany w każdą nową aktualizację zbiorczą. Odptaszkuj lub użyj UUAWU od @m4s
santaclous Posted April 7, 2021 Report Posted April 7, 2021 @wiktorynek Kombinuje z MSI Smart Tool tylko żąda Windowsa jak wybieram boot pendrive i po zamontowaniu obrazu w wirtualnym napędzie. I jeszcze jest problem z Logitech Options. Wywala błąd po uruchomieniu i przy starcie Windows. To najbardziej boli. Na laptopie na Finalnym winclub działa.
Nieobecny Posted April 7, 2021 Author Report Posted April 7, 2021 16 minut temu, santaclous napisał: Kombinuje z MSI Smart Tool Bez sensu. Wszystko już masz zintegrowane. Nic innego nie ma i nie będzie.
BartAcid Posted April 8, 2021 Report Posted April 8, 2021 Ten bonus od Mr.T z dopiskiem PLUS to jest scalony fullwypas?
santaclous Posted April 8, 2021 Report Posted April 8, 2021 @BartAcid Wypakuj WinRARem I sprawdź sumy kontrolne np. tym. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ten Mr.T podobno odchudzony, ale opis z czego to jest w ogóle napisane?
BartAcid Posted April 8, 2021 Report Posted April 8, 2021 Mikołaj, co mi dadzą sumy kontrolne? Powiedzą mi że się pobrało prawidłowo ale nie co pobrałem.
santaclous Posted April 8, 2021 Report Posted April 8, 2021 W dniu 5.04.2021 o 22:19, wiktorynek napisał: Mniejszy to wersja podstawowa, większy to wersja full. Brak hasła. Tyle. Jak odchudzone może Mr.T napisze.
BartAcid Posted April 8, 2021 Report Posted April 8, 2021 Dobra, zmieniłem widok na file.fm na liste i widze wielkości. PLUS to FULLWYPAS
zdzisiek24 Posted April 8, 2021 Report Posted April 8, 2021 "Ciemność widzę" ... czy ktoś ma problem z podstawą w bonusie ? Instaluje się i to wszystko na co ją stać Pozostałe wersje ok.
VACek Posted April 8, 2021 Report Posted April 8, 2021 5 minut temu, zdzisiek24 napisał: "Ciemność widzę" ... czy ktoś ma problem z podstawą w bonusie ? Śmiga aż miło na dwóch sprzętach
zdzisiek24 Posted April 8, 2021 Report Posted April 8, 2021 No to sprawa dla Borewicza U mnie 3 instalacje i d... - nie pamięta ustawień, co chwila problem z uprawnieniami, nawet brak mozliwości dodania ikony "mój komp" na pulpicie. Suma się zgadza. Aktualnie piszę z oryginalnej podstawy od wiki. ps. dziwie się bo widzę ponad 40 pobrań i cisza. Wolałem się zapytać (chodzi o odchudzoną wersję)
balusiek Posted April 8, 2021 Report Posted April 8, 2021 U mnie w wersji odchudzonej na VM, coś nie tak jest z paskiem zadań. Jest pusty i nic nie idzie do niego dodać. W pełnej, wszystko OK.
Widzior Posted April 8, 2021 Report Posted April 8, 2021 Słuchajcie, nie żebym coś zarzucał prezesowi, bo zawsze robił super mody, ale tym razem sam mam obawy, bo tak odchudził tą wersję wikiego, że nie potrafię sobie wyobrazić jak on to zrobił, żeby wszystko działało Ale powtarzam - sam nie testowałem, bo jestem za leniwy, więc tylko teoretyzuję. Póki co sam sobie odchudziłem podstawkę wikiego z 4,47GB do 3,85GB w NTLite (czyszczenie kopii aktualizacji) i tą raczej będę testował. MrT zjechał do 2,9GB, co mnie na sam widok rozmiaru przeraża Reasumując - dla pewności lepiej używać oryginału wikiego, bo z nim na 99,9% nie będzie problemu. Takie odchudzanie zawsze niesie z sobą jakieś ryzyko.
zdzisiek24 Posted April 8, 2021 Report Posted April 8, 2021 @up Ja znowu jestem "majsterkowicz" i jak mam czas to lubię kombinować. Też byłem zdziwiony , że aż tak można zjechać z rozmiarem (prawie 50%) ... toż to prawie jak penis przed i po ps. ale fullwypas też nieźle odchudzony i śmiga
Widzior Posted April 8, 2021 Report Posted April 8, 2021 16 minut temu, zdzisiek24 napisał: ps. ale fullwypas też nieźle odchudzony i śmiga A to bardzo ciekawe, co by wskazywało, że prezunio wiedział co robi (jak zawsze zresztą), i problem lezy gdzieś indziej, bo główne składniki systemu raczej są identyczne w obu wersjach, różnią się tylko dodatkami i niektórymi aktualizacjami VACek likes this
Nieobecny Posted April 8, 2021 Author Report Posted April 8, 2021 @Mr.T obiecał, że jeszcze raz zrobi odchodzoną wersję podstawową. 5 godzin temu, Widzior napisał: używać oryginału wikiego, bo z nim na 99,9% nie będzie problemu Moje systemy są oryginalne tylko zaktualizowane i usunięte podstawowe śmieci poaktualizacyjne. Dodatkowo o czym pisałem w pierwszym poście, usunąłem przykładowe obrazy, muzykę, filmy oraz pliki w obrazie ISO i install.wim potrzebne do instalacji spod systemu. Wszystko, to nie ma żadnego znaczenia dla działania systemu. Systemy przechodzą sprawdzanie integralności plików sfc /scannow (przypominam o uprawnieniach administracyjnych dla wykonania tego polecenia). Systemy przed zamknięciem zostały ujednolicone czyli ich ustawienia i rejestr zostały wyzerowane jak w oryginale. 4 godziny temu, Widzior napisał: składniki systemu raczej są identyczne w obu wersjach, różnią się tylko dodatkami i niektórymi aktualizacjami Aktualizacje są te same. Różnią się tym, że wersja full posiada zainstalowane: W dniu 5.04.2021 o 22:19, wiktorynek napisał: - biblioteki VC++ 2005-2019 - NET 5.0.4 - przeglądarkę Edge chromium - zaktualizowanym Defenderem 5 godzin temu, Widzior napisał: tak odchudził tą wersję wikiego, że nie potrafię sobie wyobrazić jak on to zrobił, żeby wszystko działało 7 godzin temu, santaclous napisał: Tyle. Jak odchudzone może Mr.T napisze. To są już tajemnice @Mr.T, ale mogę Wam tylko napisać, że dodatkowo usunął: - zastosował mocniejszą kompresję install.wim - zysk ok. 100MB (macie to w mojej wersji full, gdzie obraz jest podzielony na 2 pliki install.swm i wpływ dodania sterowników na rozmiar obrazu został zniwelowany) - doczyścił więcej ukrytych logów i backupów poaktualizacyjnych - usunął konto Administratora, które powstało podczas mojej pracy w sysprep P.S. Ja tylko przypominam wszystkim, że te odchudzania mają tylko wpływ na rozmiar pobieranego pliku, nic więcej. System po zainstalowaniu nie będzie, ani 1% szybszy.
Nieobecny Posted April 8, 2021 Author Report Posted April 8, 2021 Mr.T już podmienił swój odchudzony obraz wersji podstawowej. Mały zrzut ekranu:
Guest Posted April 8, 2021 Report Posted April 8, 2021 1 godzinę temu, wiktorynek napisał: Ja tylko przypominam wszystkim, że te odchudzania mają tylko wpływ na rozmiar pobieranego pliku, nic więcej. System po zainstalowaniu nie będzie, ani 1% szybszy. @wiktorynekCzy można w winreducer/wintoolkit otweakować twoją win 7 (żeby lepiej chodziła)?
Recommended Posts