mar173 Posted September 24, 2013 Report Posted September 24, 2013 Dostałem od znajomych komputer do naprawy. Sprzęt najwyższej klasy: 12gb ram, 6 rdzeniowy. Nic się prayktycznie nie da zrobić. Najgrorsze jest to że nie mogę uruchomić programów z pod pendrive bo po prostu nie ma go w mój komputer. Każdą czynności wykonuje godzine. Z trybu awaryjnego udało mi się powyłączać zbędne programy uruchamiane podczas startu. Na początku w ogóle nie działała myszka, ale już działa.Co mam po kolei zrobić by znaleźć przyczyne ? Skanować Dr. Cureit ? Zainstalowany jest program Norton 360 ale szybkie skanowanie robi już godzinę.Jak by pendrive działał mógł bym zamieścić logi, a tak nie wiem co robić ? Quote
Guest jmtzs Posted September 24, 2013 Report Posted September 24, 2013 Po pierwsze potrzebował będziesz , programików : najlepiej bo sam miałem podobnie jak w serwisie robiłem i sam poradziłęm sobie w ciagu 2 godzin. z Podobnymi objawami. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - Kaspersky resorces cd wypal programem trial ashampo najniższa predkościa na DVD lub CD i zabotuj z płyty zrób skana tym programem Dla DVD danych , iso , gier zalecam jak płyta ma napisane ( na wierzchu razy 16 to wypalasz razy 8 lub razy 4 ) Dla CD jak x52 lub x48 ( x =razy ) wpalasz 16x . Tak aby źle nie nagrac i ashampoo nagrywaj w jednym przebiegu. Disk Once Trace czy jakoś tak. Drugi program to: Hirent's Boot CD wersja 15 można pobrać z chomika , zestaw programów przydatnych. Trzeci program najlepszy jaki używałem : Acronis True image 2010 lub 2012 bootowalna z chomika pobierz i wypal jak wyżej. ---------> tworzy obraz systemu ( 5 minut przywraca rewelacja ) Dodakowo pobierz advanced tokens manager i zrob kopię aktywacji windows , żeby niebawić się w dzwonienie do MS jak masz oryginalny system. Czwarty program to mem test do pamieci testowania. Pastę termoprzewodzaca , test past znajdziesz w internecie cena do wydajności. Rewolteka mam z pendzelkiem za 20 zł. Co miecha ja wymieniam . lub lepsza. System za pomoca usb dysku pedrive . Programem RUFUS zrobisz. film już robię. Iso możesz pobrać z forum klucz wprowadzisz ten oryginalny , działa sprawdzałem, podaj rodzaj licencji OEM czy inna:) to tez wazne:) ale razej według mnie spoko. Zainstaluj jak uda ci się wgrać windowsa team viewer 8 ( do celów niekomercyjnych ) a wszystko po instaluje, zdalnie.. wczesniej wgraj program eset nod antyvirus. 6 64bit. Jakbyś miał pytania to pisz. Każdy pomoże jak potrafi. Quote
Nieobecny Posted September 24, 2013 Report Posted September 24, 2013 Jeśli sprzęt sprawny to reinstalka systemu cuda uczyni. Quote
mar173 Posted September 24, 2013 Author Report Posted September 24, 2013 Dobra na razie żadnych live cd nie robie bo udalo mi sie go troche przyspieszyc - odinstalowalem norton 360, lekkie zmiany w systemie.Moge teraz dzialac na systemie. Quote
Guest jmtzs Posted September 24, 2013 Report Posted September 24, 2013 Dobra na razie żadnych live cd nie robie bo udalo mi sie go troche przyspieszyc - odinstalowalem norton 360, lekkie zmiany w systemie.Moge teraz dzialac na systemie. Boże nortona ? wyrzuć to cudo i w oogle nie wgrywaj . Zainstaluj do dogłębnego czysczenia darmowy AVG lub Kaspersky testowa to zrobi porządek . Potem zgraj dane na płyty , chomika , maila lub dysk przenośny . I reinstalacje zrób. Quote
mar173 Posted September 24, 2013 Author Report Posted September 24, 2013 Boże nortona ? wyrzuć to cudo i w oogle nie wgrywaj . Zainstaluj do dogłębnego czysczenia darmowy AVG lub Kaspersky testowa to zrobi porządek . Potem zgraj dane na płyty , chomika , maila lub dysk przenośny . I reinstalacje zrób. po co reinstalacje ? Zna się ktoś tu na logach z OTL, RSIT ? Skanowałem szybko MBAM usunęło 150 zagrożeń, teraz skanuje Dr. CureIT Quote
mar173 Posted September 25, 2013 Author Report Posted September 25, 2013 Najczęściej przyczyną zamulania jest dysk twardy. Przyczyną był kabel Serial ATA. A jak to sprawdziłem ? SMART dysku wszystko powie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] atrybut 199 C7 - Liczba błędów transferu danych w trybie UltraDMA. Podmieniłem kabel Serial ATA z mojego sprzętu i wszystko hula. Quote
Recommended Posts