P1O Posted March 19, 2021 Report Posted March 19, 2021 Bezprzewodowy gamepad F710 szwajcarskiego Logitecha jest ciekawym i popularnym kontrolerem gier. Ma tylko jedną wadę - kiedy odbiornik USB nie ma połączenia z gamepadem (najczęściej po uruchomieniu komputera), nasz gamepad nie działa, a w Menedżerze urządzeń znajduje się w grupie "Inne urządzenia" i ma ikonę wykrzyknika. Dzieje się tak dlatego, że identyfikator sprzętowy odbiornika radiowego F710 nie jest zgodny z kontrolerami Microsoftu. Pomaga wtedy odłączenie i ponowne podłączenie odbiornika. Po tym odbiornik wymusza komunikację z padem, dowiaduje się o jego stanie i podłącza właściwe urządzenie w systemie. Nie chcę podchodzić do komputera i odłączać/podłączać odbiornik. Co wtedy? Sam odbiornik to trzy różne urządzenia zgodnie z wybraną pozycją przełącznika. 1 - Rumble Pad (w trybie Dplay), 2 - Logitech F710 Wireless Gamepad (w trybie Xinput) oraz 3 - Logitech F710 Wireless Gamepad w zakładce "Inne urządzenia" (kiedy odbiornik USB nie ma kontaktu z gamepadem i "nie wie", na jaki tryb pracy został ustawiony). Chodzi tu o trzecią sytuację, kiedy odbiornik nie połączył się z kontrolerem. Właśnie wtedy nie jesteśmy w stanie korzystać z gamepada i musimy odłączyć/podłączyć odbiornik USB, żeby gamepad prawidłowo pojawił się w systemie. Oglądałem na YT wiele lifehacków rozwiązujących ten problem, jednak żaden z nich nie był w 100% skuteczny w kwestii rozpoznania odbiornika USB rzekomo nie mającego kontaktu z gamepadem po restarcie, czy wyłączeniu komputera. Sam Logitech ma do tego celu dedykowany program, który działa... ... nie działa Zrobiłem to po swojemu - identyfikator sprzętowy "niedziałającego" odbiornika dopisałem do pliku INF sterownika kontrolera XBOX360 (z którego korzysta F710) i wyodrębniłem wymagane pliki do ręcznej instalacji sterownika. W samym sterowniku nadałem mu nazwę "Cwaniak bezprzewodowy F710 by P1O", żeby było jasne, w jakim trybie nasz gamepad (a raczej jego odbiornik) przedstawił się systemowi w danym momencie. Po przełączeniu trybu Xinput na Dplay i znów na Xinput kontroler pokaże się już jako urządzenie xbox360. Jest to jego normalny tryb pracy - gdyby zawsze się tak pokazywał, nie musiałbym pisać tego poradnika. Załączam zmodyfikowany sterownik odbiornika F710, który działa prawidłowo po uruchomieniu komputera niezależnie od stanu połączenia odbiornika z gamepadem. Do instalacji sterownika wymagane jest wyłączenie sprawdzania podpisu sterowników, bo grzebałem w pliku INF ręcznie, przez co sterownik nie ma podpisu cyfrowego. Piszcie w razie problemów z instalacją. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
ebandyta Posted May 8 Report Posted May 8 Nie działa, po instalacji w/w sterownika ręcznie problem dalej ten sam przynajmniej u mnie Quote
Spirit Posted May 8 Report Posted May 8 Ja zawsze instaluje pod sterowniki win teraz win 11. Panel sterowania -Urządzenia i drukarki-prawym myszy- waściwości-sprzet-wlasciwosci-aktualizuj sterownik-przegladaj moj komputer w poszukiwaniu sterownikow-pozwol mi wybrac z listy dostepnych sterownikow na moim komputerze i teraz szukam ikony joisticka z nazwa - urzadzenia peryferyjne xbox 360 -dalej - kontroler x box 360 wykorzystujacy zestaw play and change kit -dalej i juz jest ok (przynajmniej u mnie to dziaa ) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Recommended Posts