Jump to content

Win JG10 x64 20H2 - archiwum

srom-otnik

Recommended Posts

W dniu 24.02.2021 o 16:03, srom-otnik napisał:

Nie wiem, nie używam W10 i nie zamierzam - najdłużej jak to tylko możliwe. Wiem tylko jedno - im nowsza wersja, tym trudniej się z tym pracuje od mojej "rzeźniczej" strony. Wcześniej mogłem bezkarnie wyciąć znacznie więcej i nawet instalowały się duże łaty zbiorcze. Teraz to nie realne... 

A z jakiego systemu korzystasz?

43 minuty temu, Geno napisał:

Da sie jakos w nim wgrywac najnowsze aktualizacje? bo mi wyskakuje blad 0x80073701

Z pierwszego postu SROM-otnik'a wynika, że tak "2. System można aktualizować oraz pobierać aplikacje ze Sklepu."

"Do instalacji nowo podpiętego sprzętu, aktualizacji z Windows Update, pakietu MS Office, bezpiecznie jest włączyć w Optymalizatorze Usług na czas instalacji - konfigurację domyślną usług, a po udanej instalacji należy ustawić usługi wg własnych minimalnych potrzeb."

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Geno. Próbowałeś zmieniać ustawienia optymalizatorów? Nie zapomnij o telemetrii. Ja domyślnie mam wyłączone wszystko (OOSU10) + optymalizatory usług ... Aby sprawdzić czy są dostępne aktualizacje muszę to wszystko włączać (kilka restartów) i dopiero wtedy jest ok.

Obecnie (OOSU10 -full + optymalizatory) wygląda to tak

Ja nic nie aktualizuję gdy korzystam z systemów sromotnika. To nie ma sensu... Korzystałem bardzo długo z win 8, byłem zachwycony. Po zmianie sprzętu jestem zmuszony korzystać z windows 10 i od 3 dni jest to ta modyfikacja. Śmieci mało, przydatne opcje prawokliku, sama wydajność to w moim przypadku jest na poziomie czystego win 10. 

8 godzin temu, Spidi napisał:

Ja nic nie aktualizuję gdy korzystam z systemów sromotnika. To nie ma sensu... Korzystałem bardzo długo z win 8, byłem zachwycony. Po zmianie sprzętu jestem zmuszony korzystać z windows 10 i od 3 dni jest to ta modyfikacja. Śmieci mało, przydatne opcje prawokliku, sama wydajność to w moim przypadku jest na poziomie czystego win 10. 

Instalowanie aktualizacji windy tym bardziej na modzie to szukanie na siłę problemu. Nie rozumiem po co tacy ludzie to robią, dla samej przyjemności z klikania aktualizuj? Korzystam już od grubych lat z modowanych systemów, przez jakiś krótki czas używałem antywirusów, zdarzały się crackowane gry i jeszcze nigdy nie miałem problemu żeby ktoś włamał mi się choćby na głupiego fb, czy ukradł złotówkę z banku. Podstawa to 2fa gdzie się da, różne trudne hasła, dodatki typu ublock origin, https everywhere, privacy badger, a nie aktualizacje windowsa..

Tak zainstalowałem Mod od Sromotnika mod został przetestowany i przyznam że pracuje świetnie widać dopracowanie ,system stabilny i super szybki - ale to zawsze było + systemów Sromotnikowych i tu się nic nie zmieniło !!

nie mam na tą chwilę żadnych problemów no i w grach również działa super :D

A u mnie z kolei jest dziwny błąd z siecią pojawiąjący się i samoczynnie znikający, mam podłączony internet po kablu lan do laptopa i internet jest cały czas ale sieć pokazuje brak dostępu do internetu.
W normalnym użytkowaniu nie przeszkadza ale np. sklep windows świruje, jak wgrywałem ModernFlyouts to musiałem po wifi się połączyć żeby wyświetlało, że jest jest dostęp do internetu.
 Jakieś pomysły czemu tak dziwnie  się to zachowuje? 

System w wersji Lite użytkuję już od paru dni, wszystko śmiga jak należy ;)
Mam jednak pytanie co do programu Xmeters... O ile o odświeżaniu możemy poczytać w instrukcji to czy istnieje jakiś trick pozwalający pokazywanie w danych sieciowych w Kb/s>Mb/s (tak jak jest to w menadżerze zadań)? Obecne jednostki to KB/s>MB/s...

A jeżeli nie da się tego zmienić to znacie może inny program podający dane sieciowe w w/w jednostakch?

Proszę o odpowiedź - Pendrive przygotowany Rufusem 3.13 z ISO z Mega ściągniętym wg linku Sromotnika z 1 stronki Modyfikacji 20H2.

Po uruchomieniu z pendrive mam tylko opcje Home, brak Pro... Coś robię źle?

Tylko Mistrz może pomóc - proszę o info co można zrobić by na pendrive znalazły się opcje PRO wersji Sromotnika 20H2 z 28 lutego...

Mam po starcie tylko wersje Home...

Dodatkowe pytanie czy wersja Pro z wyciętym Defengerem umożliwi mi połączenie z drugimi komputerami w mojej sieci?

I czy pozostałe komputery mogą być (2 szt.) w wersji Home czy Lite Home?

W dniu 10.03.2021 o 16:12, romuskat napisał:

Proszę o odpowiedź - Pendrive przygotowany Rufusem 3.13 z ISO z Mega ściągniętym wg linku Sromotnika z 1 stronki Modyfikacji 20H2.

Po uruchomieniu z pendrive mam tylko opcje Home, brak Pro... Coś robię źle?

Tylko Mistrz może pomóc - proszę o info co można zrobić by na pendrive znalazły się opcje PRO wersji Sromotnika 20H2 z 28 lutego...

Mam po starcie tylko wersje Home...

Dodatkowe pytanie czy wersja Pro z wyciętym Defengerem umożliwi mi połączenie z drugimi komputerami w mojej sieci?

I czy pozostałe komputery mogą być (2 szt.) w wersji Home czy Lite Home?

Tak trochę to dziwne? bo ja np. Ten sam obraz ISO instalowałem na 3 różnych komputerach i za każdym razem miałem wybór wszystkich wersji 

Może spróbuj zmienić pendrive i zobacz wtedy na przyszłość będziesz wiedział 

W dniu 10.03.2021 o 17:40, adonx napisał:

Tak można również ale dziwne to że nie widzi wszystkich wersji? Jak wyżej najlepjejej sprawdzić jeszcze na innym pendrivie i zobaczyć czy będzie to samo 

U mnie jest problem z instalacją sterowników modemu 3g w pliku msi. Plik poprawny wielokrotnie instalowany na różnych sprzętach i systemach, a przy świeżym systemie z powyższego tematu w wersji FULL takie kwiatki:

Jakieś pomysły? Szukałem w czeluściach internetu o podobnych błędach instalacji plików msi. I doczytałem, że może to być problem z dostępem do katalogu temp  i uprawnieniami administratora, opcjami dostępu do katalogu temp. Niestety nie mogę sobie z tym poradzić :-( może ktoś coś doradzi. 

EDIT: udało się rozwiązać problem - zostawiam dla potomnych na wypadek gdyby ktoś miał problem z instalacją z plików msi.

wystarczy dodać do rejestru wpis jak w artykule poniżej:

najłatwiej jest to zrobić odpalając plik z artykułu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

( link: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników])

Zainstalowałem system, wersja Home Lite chodzi sprawnie na domyślnych ustawieniach usług. Antywirus działa, Office zainstalowany, gry działają i nie ma spowolnień i chwilowych skoków obciążenia procesora podczas bezczynności. Jedna rzecz której nie mogę przestawić to wyskakujące okno dialogowe przy usuwaniu plików, jest nieaktywne. Próbowałem przestawić w Szablonach administracyjnych jak na screenie ale nadal wyskakuje okienko przy usuwaniu. Czy może trzeba coś przestawić w DISM++ albo WinAero Tweaker ?

W dniu 9.03.2021 o 21:46, Saddam napisał:

Ostatnia opcja w OOSU10 (tuning/telemetria) włączona?

To mam odznaczone, póki co samo się naprawiło i kilka dni jest ok. Nie wiem z czego to wynikało OOSU10 na czystej wersji też miałem i nie tworzył się ten problem. 

Witam serdecznie wszystkich, 

Badamy się z systemem parę dni i muszę szczerze powiedzieć że kawał dobrej roboty, 

z mojej strony flacha pewna ;) Właściwie to dwie,  jedna lokalnie druga za ocen ;)

AA , poszedłem w wersje PRO - nie działa punkt przywracania systemu - jako tester pragnę zauważyć. 

No ale za...dala jak nie winda.

Jedna sprawa mnie martwi, przeszukałem wątek nic nie był, 

nie mogę zainstalować DirectX, ani SDK ani też regularny. 

Przed instalacją ustawiłem optymalizator na ustawienie standardowe.

Log z "dxerror.log"

//

--------------------
[03/12/21 21:06:03] module: DXWSetup(Mar 30 2011), file: psheets.cpp, line: 680, function: PreinstDlgProc

CDXWSetup::DownloadDXUpdate() failed.

--------------------
[03/12/21 22:16:17] module: DXWSetup(Mar 30 2011), file: dxwsetup.cpp, line: 72, function: CDXWSetup::CDXWSetup

Failed API:        CoCreateInstance()
    Error:        (0x80040154) - Klasa niezarejestrowana.

--------------------
[03/12/21 22:16:17] module: DXWSetup(Mar 30 2011), file: dxupdate.cpp, line: 431, function: CDXWSetup::DownloadDXUpdate

Failed API:        CoCreateInstance()
    Error:        (0x80040154) - Klasa niezarejestrowana.

--------------------
[03/12/21 22:16:17] module: DXWSetup(Mar 30 2011), file: psheets.cpp, line: 680, function: PreinstDlgProc

CDXWSetup::DownloadDXUpdate() failed.
//

oraz "directx.log" :

//

03/12/21 22:16:13: DXWSetup: ***** DXWSETUP *****
03/12/21 22:16:13: DXWSetup: WinMain()
03/12/21 22:16:13: DXWSetup: IsIA64(): not IA64.
03/12/21 22:16:13: DXWSetup: Unable to get Version on target file C:\Windows\system32\directx\websetup\dsetup.dll
03/12/21 22:16:13: DXWSetup: Installed file C:\Windows\system32\directx\websetup\dsetup.dll
03/12/21 22:16:13: DXWSetup: Unable to get Version on target file C:\Windows\system32\directx\websetup\dsetup32.dll
03/12/21 22:16:13: DXWSetup: Installed file C:\Windows\system32\directx\websetup\dsetup32.dll
03/12/21 22:16:13: DXWSetup: GetDXVersion(): Unable to get RC string from registry.
03/12/21 22:16:13: DXWSetup: DirectX Version: 4.09.00.0904.00
03/12/21 22:16:13: DXWSetup: Setup Version: 4.09.00.0904.00
03/12/21 22:16:13: DXWSetup: A newer version of DirectX have been installed already.
03/12/21 22:16:17: DXWSetup: CDXWSetup::CDXWSetup()
03/12/21 22:16:17: DXWSetup: CDXWSetup::CDXWSetup(): CoCreateInstance() failed, error = 0x80040154.
03/12/21 22:16:17: DXWSetup: CDXWSetup::DownloadDXUpdate()
03/12/21 22:16:17: DXWSetup: CDXWSetup::DownloadDXUpdate(): CoCreateInstance() failed, error = 0x80040154.
03/12/21 22:16:17: DXWSetup: PreinstDlgProc(): CDXWSetup::DownloadDXUpdate() failed.
03/12/21 22:16:17: DXWSetup: WM_APP_ENDDOWNLOAD
03/12/21 22:16:21: DXWSetup: CDXWSetup::~CDXWSetup()
03/12/21 22:17:15: DXWSetup: CreatePropertySheet() returns -9.
03/12/21 22:17:15: DXWSetup: Deleted file C:\Windows\system32\directx\websetup\dsetup.dll.
03/12/21 22:17:15: DXWSetup: Deleted file C:\Windows\system32\directx\websetup\dsetup32.dll.
//

Wykryte podczas próby odpalanie Gary's Mod czy jakoś tak.

Czy ktoś może coś doradzić?

Sromo - jeszcze raz wielki dzięki. 

pzdr.

r.

Saddam  - dzięki,  ta opcja poszła <brovar> :) 

Sromo, dzięki za szybką reakcje. 

Garys mod poszedł jak kuna ;) 

BTW.  Mój młody w to ciśnie, znacie jakieś sposoby bez steama czy skąd jakieś światy można pobrać? 

Z góry dzięki. 

Powalczę z pakietami graficznymi Topaza, nie chcą powstać. PS normalnie śmiga więc to pewnie wina 

konf pakietu. 

12 minut temu, Wieniowaty napisał:

Zainstalowałem Pro, instalacja bezproblemowa ale to wszystko. Zacząłem instalację programów i tu klapa - Linux File Systems nie da się zainstalować. A więc szybko wróciłem do 1909 z kopii Acronisa. Na tej wersji wszystko działa - Topaz też.

Na Lite na pewno modul Linuxowy nie uruchomi się - jest wyciety. Na wersjach nieciętych, należy uruchomić zestaw usług domyślnych i w panelu sterowania zaptaszkować/dodać funkcje Linuxowe. 

23 godziny temu, gumiak9 napisał:

Zainstalowałem system, wersja Home Lite chodzi sprawnie na domyślnych ustawieniach usług. Antywirus działa, Office zainstalowany, gry działają i nie ma spowolnień i chwilowych skoków obciążenia procesora podczas bezczynności. Jedna rzecz której nie mogę przestawić to wyskakujące okno dialogowe przy usuwaniu plików, jest nieaktywne. Próbowałem przestawić w Szablonach administracyjnych jak na screenie ale nadal wyskakuje okienko przy usuwaniu. Czy może trzeba coś przestawić w DISM++ albo WinAero Tweaker ?

I jak zna ktoś może jeszcze inny sposób na wyłączenie tego okna dialogowego przy usuwaniu? Próbowałem zmienić w regedit przez dodanie wpisu  ConfirmFileDelete ale również nic to nie dało. Konto lokalne, administrator, opcja "wyświetl okno podczas usuwania plików" jest nieaktywna. Mała rzecz ale przy usuwaniu setek zdjęć bardzo ułatwia.

Witam!

No to ma news ciekawy, zostawiłem kompa wczoraj, coś wysyłało, zadałem że po wysyłaniu

wyłącz komputer. Dziś start a tu bluescreen z inaccessible boot device .. ;)

Jedyne co mi przychodzi do głowy to konflikt między AOEMI - robiłem nim kopie systemu oraz

obrazu partycji.

Odbudowały MBR, ciągle bluescreen, żadna z opcji awaryjnych Windows nie wchodzi..

Ktoś miał podobnie?"

46 minut temu, r00mek napisał:

Jedyne co mi przychodzi do głowy to konflikt między AOEMI - robiłem nim kopie systemu oraz

obrazu partycji.

Takie kopie robi się wyłącznie z zewnętrznego nośnika, albo CD albo pena. No bo jak przywrócisz jak system leży?

Też mam ten program zainstalowany, ale wyłącznie do obróbki partycji. Kopiami partycji czy dysków rządzi Acronis albo fsarchiver, ale uruchamiane niezależnie od systemu.