srom-otnik Posted February 24, 2021 Report Share Posted February 24, 2021 Linki i obraz iso skasowane, wątek archiwalny Win JG10 x64 20H2 Home & Pro 15.05.2021 Dlaczego warto zainstalować? Wystarczy porównać wyniki pomiarów wydajności mojej modyfikacji na tej samej platformie testowej względem oryginalnego systemu Microsoftu. Aby osiągnąć wyższą wydajność należy w systemie użyć udoskonalonego autorskiego narzędzia: Optymalizator Usług Znajdziesz go w menu podręcznym pulpitu, należy w nim wybrać każde inne ustawienia niż usługi domyślne ==>Optymalizator Usług ==> Jak widać na załączonych screenach - potrafię uzyskać znacznie lepsze poziomy wydajności na testowanym sprzęcie od wartości standardowych. I. Dodano: DirectX, Notepad2, HashChek, StartIsBack, Dism++, WinaeroTweaker, wsparcie dla obcych kompozycji graficznych, udoskonalony Optymalizator Usług, funkcję Czyszczenie oraz tryb pracy na dyskach SSD. Ponadto uaktywniono DirectPlay oraz wszystkie pakiety FrameWork. Wersja Home ma dodany GPEDIT.msc II. Usunięto (Instalator systemu umożliwia wybór 4 wersji systemu Home i 4 Pro - dwóch tylko tweakowanych i dwóch - dodatkowo odchudzonych): Wersja Lite: - aplikacje ModernUI - pozostał XBOX, kalkulator, Screen Sketch i Sklep; - "łatwy transfer"; - Defender, SmartScreen; - część telemetrii; - geolokacja; - Windows Mail; - język naturalny, języki, większość układów klawiatur; - pomoc; - tablet; - centrum powitalne; - obrazy, wygaszacze ekranu, dźwięki systemowe; - Windows Media Center; - diagnostyka; - przeglądarka XPS; - Wordpad; - systemowy zip; - klawiatura ekranowa; - index wydajności; - kopia zapasowa i przywracanie systemu; - zdalne wsparcie, rejestr zdalny, - wyczyszczono folder WinSxS w stopniu uniemożliwiającym włączanie/wyłączanie funkcji przez panel sterowania. Wersja Extreme: - wszystko jak wyżej w Lite; - Internet Explorer; - Windows Media Player; - mowa; - kontrola rodzicielska. III. Instalacja: Po zbootowaniu nośnika, do wyboru jest: - Home, - Home (DEFENDER OFF), - Home LITE, - Home EXTREME, - Pro, - Pro (DEFENDER OFF), - Pro LITE, - Pro EXTREME. Na etapie kreatora wstępnej konfiguracji sugeruję udzielać przy każdym pytaniu odpowiedzi "NIE" - dzięki temu ograniczymy telemetrię. Gdy ukaże się PULPIT należy krótką chwilkę poczekać i nic nie klikać aż pojawi się okno instalatora z pytaniem: "Czy system został zainstalowany na dysku SSD?" - przy poprawnej odpowiedzi zostanie wprowadzony cały pakiet stosownych ustawień. Po instalacji zastosuj bardzo ważne wskazówki do końcowych ustawień systemu -> wszystko w INSTRUKCJI na pulpicie. IV. Użytkowanie: 1. !!! INSTRUKCJA na pulpicie - to pierwsze co macie przeczytać !!! Do instalacji nowo podpiętego sprzętu, aktualizacji z Windows Update, pakietu MS Office, bezpiecznie jest włączyć w Optymalizatorze Usług na czas instalacji - konfigurację domyślną usług, a po udanej instalacji należy ustawić usługi wg własnych minimalnych potrzeb. 2. System można aktualizować oraz pobierać aplikacje ze Sklepu. Polecam używać funkcji "Czyszczenie" z menu prawokliku, zawsze po instalacji nowych sterowników, programów i wtyczek do przeglądarek - wygasza on dodatkowe obciążające wpisy rozruchowe oraz głęboko oczyszcza system ze śmieci, redukując rozmiar zajmowanego miejsca na dysku. Po zainstalowaniu aktualizacji, proces usuwania kopii poprawek z magazynu WinSxS może trwać zależnie od sprzętu 10 - 15 minut, nie wolno go przerywać, nawet jak wskaźnik postępu zatrzyma się na dłuższą chwilę! CIERPLIWOŚĆ w tym przypadku się opłaca... Kolejne czyszczenia przebiegają znacznie szybciej. System można dodatkowo skompresować i zyskać kilka GB miejsca na dysku - w folderze TUNING jest odpowiedni skrypt. Pamiętajcie, że jest to kosztem spadku wydajności o 1-2%, zwłaszcza na dyskach tależowych. Na SSD jest zdecydowanie lepiej. 3. Nie używać ŻADNYCH dodatkowych optymalizatorów - programów/kombajnów ingerujących w usługi i rejestr, bo później będzie sporo Waszych pytań, ale bez żadnej mojej odpowiedzi. Wszystko co potrzebne do długotrwałego korzystania z systemu jest już w niego wbudowane. Jedyny możliwy do zaakceptowania soft dodatkowo czyszczący to CCleaner ustawiony domyślnie. Nie polecam również żadnych skryptów antyszpiegowskich, gdyż podobnie jak wspomniane programy - zmieniają dostarczone przeze mnie ustawienia. 4. System nieaktywowany - należy podać swój klucz. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] klarion, Crisu, bazyliano and 33 others like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
srom-otnik Posted February 24, 2021 Author Report Share Posted February 24, 2021 Proszę testować. Jak okaże się, że ta wersja jest sprawna pod każdym względem - będę mógł dopiero wtedy wykroić z tego surowca Lite JanKo6, mc71, JoahimJ and 4 others like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mandrogenez Posted February 24, 2021 Report Share Posted February 24, 2021 spoko, zobaczymy jak hula na lapku, pozdrawiam i dzięki za tego moda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gustavturbo Posted February 24, 2021 Report Share Posted February 24, 2021 Ja również dziękuję. Testuję. Zdam relacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profilm34 Posted February 24, 2021 Report Share Posted February 24, 2021 Tak wszyscy czekali na Twoje mody..... 1 wydajność..... 2 stabilność....... 3 klasa....... 4 prostota......... 5 brak wodotrysków jabirex and srom-otnik like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kurosakivip12 Posted February 24, 2021 Report Share Posted February 24, 2021 Dziękuję zaraz potestuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek917 Posted February 24, 2021 Report Share Posted February 24, 2021 Dziękuję pobierm instalacja i testuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sahipp Posted February 24, 2021 Report Share Posted February 24, 2021 o kurcze ale niespodziankę nam zrobił Sromotnik, Dziękujemy. Ja mam takie krótkie pytanie do Sromotnika. Tak jakbyś mógł w dwóch krótkich zdaniach coś powiedzieć o tym 20h2... Tzn jak wiadomo z wydania na wydanie to coraz gorzej z tymi windowsami... Teraz tak, jak 20h2 ma się w stosunku do 1909? To ten sam badziew czy może jest coś lepiej czy może gorzej? Czy warto jest aktualizować 1909 do 20h2? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
srom-otnik Posted February 24, 2021 Author Report Share Posted February 24, 2021 44 minuty temu, sahipp napisał: o kurcze ale niespodziankę nam zrobił Sromotnik, Dziękujemy. Ja mam takie krótkie pytanie do Sromotnika. Tak jakbyś mógł w dwóch krótkich zdaniach coś powiedzieć o tym 20h2... Tzn jak wiadomo z wydania na wydanie to coraz gorzej z tymi windowsami... Teraz tak, jak 20h2 ma się w stosunku do 1909? To ten sam badziew czy może jest coś lepiej czy może gorzej? Czy warto jest aktualizować 1909 do 20h2? Nie wiem, nie używam W10 i nie zamierzam - najdłużej jak to tylko możliwe. Wiem tylko jedno - im nowsza wersja, tym trudniej się z tym pracuje od mojej "rzeźniczej" strony. Wcześniej mogłem bezkarnie wyciąć znacznie więcej i nawet instalowały się duże łaty zbiorcze. Teraz to nie realne... JoahimJ likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plusik Posted February 24, 2021 Report Share Posted February 24, 2021 Nareszcie nowa wersja Win 10 od ciebie . Zaraz ją sprawdzę . Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JoahimJ Posted February 24, 2021 Report Share Posted February 24, 2021 Super, jestem na kupnie drugiego SSD na którym chce zainstalować system, akurat będzie jak znalazł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profilm34 Posted February 24, 2021 Report Share Posted February 24, 2021 Oczywiście jak to w Twoich systemach wszystko działa ale Magican samsunga nie działa prawidłowoooooooooo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziomek1993 Posted February 24, 2021 Report Share Posted February 24, 2021 Wywaliłem po 10 minutach. Mało mi sie procek nie zagotował x D. Powrót na 8.1 ^^ i na manjaro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plusik Posted February 24, 2021 Report Share Posted February 24, 2021 16 minut temu, ziomek1993 napisał: Wywaliłem po 10 minutach. Mało mi sie procek nie zagotował x D. Powrót na 8.1 ^^ i na manjaro Dziwne umie instalacja przebiegła bez problemu wszystko jak na razie jest ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
srom-otnik Posted February 24, 2021 Author Report Share Posted February 24, 2021 Godzinę temu, profilm34 napisał: Oczywiście jak to w Twoich systemach wszystko działa ale Magican samsunga nie działa prawidłowoooooooooo System nie jest cięty, tylko tweakowany - więc nic mu nie brakuje. Wina leży gdzieś w jakimś wpisie rejestru. Pomyślałem, że mógłbyś spróbować zainstalować system od nowa i udzielić odpowiedzieć na pytanie "Czy system został zainstalowany na dysku SSD" - N I E! Być może któryś tweak optymalizujący działanie SSD nie do końca współpracuje z Twoim dyskiem. Następnie wybierz ustawienia domyślne w optymalizatorze usług. Dziwne, bo u mnie Samsung Magician działa na każdej mojej wersji systemu 7, 8.1 oraz 10 w każdym jednym wariancie Full i Lite... ziomek1993 and JoahimJ like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mentor74 Posted February 25, 2021 Report Share Posted February 25, 2021 Serdeczne Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
romuskat Posted February 25, 2021 Report Share Posted February 25, 2021 Dzięki za kolejną wersję! już ściągam! ocenię, dam znać... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mandrogenez Posted February 25, 2021 Report Share Posted February 25, 2021 U mnie po wgraniu systemu, nie działało rozjaśnanie ekranu mimo wgranych wszystkich sterowników, problemy również ze skanerem, niestety muszę zrezygnować z tego systemu, małe problemy się nawarstwiają, będzie mi brakować niektórych gotowych poleceń w prawokliku. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrk123 Posted February 25, 2021 Report Share Posted February 25, 2021 @Mandrogenez To na razie wersja testowa. Dobrze by było żebyś podał jakieś szczegóły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plusik Posted February 25, 2021 Report Share Posted February 25, 2021 Jak na razie nie stwierdziłem jeszcze problemów działa bezproblemowo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jabirex Posted February 26, 2021 Report Share Posted February 26, 2021 Ja mam pierwszy "problem" gdzie są czarne ikonki ??? te żółte beee Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
srom-otnik Posted February 26, 2021 Author Report Share Posted February 26, 2021 1 godzinę temu, jabirex napisał: Ja mam pierwszy "problem" gdzie są czarne ikonki ??? te żółte beee Dodam do kolejnego iso JoahimJ likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jabirex Posted February 26, 2021 Report Share Posted February 26, 2021 1 godzinę temu, srom-otnik napisał: Dodam do kolejnego iso OK dzięki za info Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michuuuu Posted February 26, 2021 Report Share Posted February 26, 2021 Hej korzystam z twojego systemu w edycji lite 2004 i muszę powiedzieć że wszystko hula świetnie. Zastanawia mnie czy jest możliwość całkowitego wyłączenia windows update? Chciałbym sam instalować sterowniki i mieć pełną kontrolę nad tym kiedy i jakie aktualizacje zostaną zainstalowane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JoahimJ Posted February 26, 2021 Report Share Posted February 26, 2021 @srom-otnikA kiedy będziesz dodawał nowszą wersję? Przepraszam, że pytam, po prostu nie wiem czy instalować teraz czy poczekać dzień, dwa tydzień Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
srom-otnik Posted February 26, 2021 Author Report Share Posted February 26, 2021 3 godziny temu, JoahimJ napisał: @srom-otnikA kiedy będziesz dodawał nowszą wersję? Przepraszam, że pytam, po prostu nie wiem czy instalować teraz czy poczekać dzień, dwa tydzień Testowa wersja Lite prawie gotowa, kilka dni... robert190880, nudzija, MarcinGX and 3 others like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saddam Posted February 27, 2021 Report Share Posted February 27, 2021 Małe pytanie. Czym robiliście boot'owalny pen.? Program Rufus 3.13 i WinToFlash (wersja płatna) wywalają błędy. Pozdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdzisiek24 Posted February 27, 2021 Report Share Posted February 27, 2021 @Saddam ... pobierz jeszcze raz obraz a jak nic się nie zmieni to pendrive do wymiany. ps. chyba, że błąd ustawień rufusa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saddam Posted February 27, 2021 Report Share Posted February 27, 2021 Dzięki za info. Zastosowałem się do instrukcji i redownload'u ... Pen do wymiany. Nowy jak i stary (pierwszy i drugi download) obraz działają z innym pen'em. Pozdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
walkengp Posted February 27, 2021 Report Share Posted February 27, 2021 tryb dla gier już nie będzie dostępny w twoich w10? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts