Jump to content

MBR I GPT w jednym stały domku ....

Recommended Posts

Posted

Ale się dowiedziałem.
1. Pobieram strelec
2. Tworzę usb za pomocą rufusa
3. Ustawiam gpt
4. Wkładam do jakiegoś leciwego laptopa i dupa - nie widzi pendrive

Jeśli ustawie w rufusie MBR to w nowych laptopach go nie widać.

Sent from my RNE-L21 using Tapatalk

Posted

A powiedz mi do czego mam włożyć tą legendarną płytę?

przeszedłem się po domu i nie znalazłem nic gdzie mógłbym ja wsadzić poza koszem na śmieci.

Płyty jak dyskietki ich czas minął.

Posted
33 minuty temu, TediPower napisał:

A powiedz mi do czego mam włożyć tą legendarną płytę?

przeszedłem się po domu i nie znalazłem nic gdzie mógłbym ja wsadzić poza koszem na śmieci.

A to nie moja wina, że jesteś taki nowoczesny i na czasie. To teraz cierp :E

Posted

Nie ma powodów do kłótni. LiveCD Strelca działa z pendrive w każdym kompie. Czasem trzeba przestawić w biosie. Istnieją alternatywy dla Strelca do odzyskiwania danych - zajrzyj do tematów kolegi @jarexpol z bootowalnymi LiveCD.

Posted
2 godziny temu, wiktorynek napisał:

Nie ma powodów do kłótni. LiveCD Strelca działa z pendrive w każdym kompie. Czasem trzeba przestawić w biosie. Istnieją alternatywy dla Strelca do odzyskiwania danych - zajrzyj do tematów kolegi @jarexpol z bootowalnymi LiveCD.

Na moje Rufus jest przestarzały bo bcdboot ma opcję rozruchu BIOS i UEFI

Posted
2 minuty temu, Qrdziel napisał:

Rufus przestarzały [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] a co jest teraz na topie?

Sent from my RNE-L21 using Tapatalk

na topie hah UltraISO używam od lat i zero problemów

Posted (edited)

UEFI staruje też z pendrive zrobionego w MBR istotne tylko żeby (do wyboru)

1. utworzona partycja była sformatowana w fat32 (problem z plikami większymi od 4GB)

2. pendrive miał oddzielną partycję z bootloaderem w fat32 (najlepiej utworzyć ją pod koniec przestrzeni żeby w razie podłączenia do komputera z systemem starszym niż w10 mieć dostęp do istotnych plików przy założeniu, że na tej sformatowanej w fat32 jest sam bootloader)

Opcja druga wymaga utworzenia pendrive albo za pomocą jakiegoś linuxa, albo windowsa 10 (dopiero w win 10 wprowadzono obsługę ilości partycji większej niż 1 na pendrive).

Na Windowsie 10 można zrobić to tak:

1. potrzebne programy: rufus, bootice, minitool partition wizard (ja ich używam, ale pewnie można zastąpić innymi):

2. za pomocą programu rufus wrzucamy iso z windowsPE (nie wiem jak PE oparte na innych systemach niż 10, także jak ktoś się pokusi to może przetestować) z ustawieniami BIOS i partycjonowaniem MBR 

3. za pomocą bootice (karta physical disk) tworzymy kopię MBR

4. za pomocą minitool partition wizard zmniejszamy utworzoną przez rufus partycję o coś w zakresie 50-100MB i tworzymy kolejną partycję sformatowaną w fat32 (50MB powinno wystarczyć, ale dobrze zostawić trochę miejsca w razie czego), oznaczamy ją jako aktywną

5. przenosimy foldery boot i efi oraz pliki bootmgr i bootmgr.efi na utworzoną w pkt. 4 partycję (folder efi w całości, folder boot z wyjątkiem pliku boot.sdi)

6. za pomocą bootice (karta physical disk) przywracamy mbr na pendrive i instalujemy pbr BOOTMGR na partycji na którą zostały przeniesione pliki booloadera, a dla tej na której zostały pozostałe pliki pbr NTLDR

7. nadal za pomocą bootice (karta BCD) zmieniamy applicationdevice i osdevice (dla wpisu w gałęzi application objects) i sdidevice (dla wpisu w gałęzi device objects) wartość boot disk ma wskazywać utworzonego pendriva, a boot part partycję utworzoną przez rufusa (tą z której ukradliśmy trochę pojemności). Czynność wykonujemy na pliku /boot/BCD i /efi/microsoft/boot/BCD (znajdujących się na partycji z systemem plików fat32)

ISO instalacyjne można tak samo potraktować, ja zrobiłem sobie w ten sposób i windowsPE (przygotowany pod siebie) i instalację windowsa (7, 8.1 i 10 zmieniane za pomocą pliku bat w wersjach 32 i 64 bitowych) z jednego pendrive-a.

Jeśli ktoś woli oddzielne pendrive-y albo uważa, że to za dużo roboty to nie zmuszam do korzystania z tego sposobu.

Edited by borek9
Uzupełnione o kilka rzeczy, które mi wcześniej umknęły
Posted

Potwierdzam - w narzędziu Ventoy sprawa jest prosta.
Robisz pendrivea i na niego wrzucasz interesujące Cię obrazy (bez żadnych katalogów - same pliki .iso).
Na mojej płycie w BIOSIE ustawiasz, czy ma startować z tego pendrivea w trybie Legacy czy UEFI ('USB nazwa pendrivea' czy 'UEFI nazwa pendrivea').
Dodam, że w menu Ventoya wszystkie opcje (obrazy .iso) są widoczne w obu trybach. Tutaj np.: KNOPPIX nie wystartuje w 'UEFI', ale opcja będzie dostępna...

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Ventoy jest prostszy w obsłudze, od wersji 1.0.07 wspiera nawet secure boot, ale na stronie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] podana jest informacja, że nie na wszystkich urządzeniach.

Z kolei w podanym przeze mnie sposobie nie tak łatwo dodać linuxa tak, żeby działał i w uefi i bios, ja na tą chwilę zrezygnowałem, może jak będzie mi faktycznie potrzebny to ogarnę jak.

Co kto woli.