ohromek Posted February 6, 2021 Report Share Posted February 6, 2021 Jak zainstalować jakąkolwiek przeglądarkę w win xp skoro ta w systemie ( internet explorer 6 ) już nie działa i nie otwiera stron internetowych z których można byłoby pobrać jakąś inną ? Połączenie z internetem mam natomiast napęd w moim notebooku nie odtwarza płyt DVD a tylko CDR ? Proszę o konkrety - a na odpowiedź "zainstaluj sobie inny system" odpowiem: chcę mieć właśnie WIN XP bo taki jet mój wybór.Dzięki z góry i pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartAcid Posted February 6, 2021 Report Share Posted February 6, 2021 No kufa ja przykładowo bym wpadł na pomysł wrzucenia instalatora przeglądarki która będzie działać na XP na pendrive na innym kompie i podpięciu go do tego z XP. A jak nie to poświęcił bym płytkę CD-R i nagrał sterowniki, instalatory jakie by tam potrzeba. Oczywiście uprzednio sprawdzając czy na XP będzie ta wersja działać, czy nie trzeba jakiegoś starszego instalatora specjalnie dla XP. Jak bym nie miał pendraka to bym odpiął kabel USB od ładowarki i zobaczył czy XP wykryje tel jako magazyn danych. Wtedy patrz pierwszy akapit. Oderwij sie od ekranu i poczytaj książki. One poszerzają wyobraźnię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kitaro Posted February 6, 2021 Report Share Posted February 6, 2021 A mam starszy mypal - powinien wszystkie strony otwierać. Pobierz na inny komputer, wypakuj i skopiuj na byle pendrive. Na XP przeniesiesz - lokalizacja byle gdzie i normalnie uruchom. Tu zapodawałem dla innych a z rok temu - spolszczone już i z dodatkami: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Edit: Ale waja! A pobrałem z pcloud i uruchomiłem w trybie zgodności z win 7 na najnowszym windowsie 10 pro. Raz, że działa nawet YT. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
37linx3 Posted February 6, 2021 Report Share Posted February 6, 2021 ohromek Ja używam Firefox w wersji 52.9.0esr ( dziwo łączy się z Bankiem ), gdyż jest to ostatnia wersja wspierająca Win XP. Jedyne wyjście jeżeli zdecydujesz się na tą przeglądarkę to poprosić kolegę/znajomego aby na komputerze/laptopie pobrał dla Ciebie wspomnianą wersję jako plik instalacyjny exe. ( w przeglądarce wystarczy wpisać "Firefox dla XP" - jest tego multum ). Wypalić płytę CD z tym programem ( około 44MB ) i zainstalować z tej płyty przeglądarkę na twoim netbooku. U W A G A ! W trakcie instalacji musisz mieć odłączony internet, bo inaczej w trakcie instalacji Firefox automatyczne zaktualizuje się do najnowszej wersji i na XP nie uruchomi się. Powodzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
renatan Posted February 6, 2021 Report Share Posted February 6, 2021 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jarexpol likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
helmut112 Posted February 6, 2021 Report Share Posted February 6, 2021 Zobacz ten temat: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
razor1995 Posted February 6, 2021 Report Share Posted February 6, 2021 Zaktualizuj ten XP do SP3 - wgrasz wtedy nowszy IE8, który otwiera chociaż Google. Polecam stronę: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Oraz przeglądarkę MyPal: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - tylko jeśli masz procesor z SSE2. Jeśli masz starszy - nie ruszy, wtedy pozostaje ci Palemoon 26.5: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kitaro Posted February 6, 2021 Report Share Posted February 6, 2021 Jest i XP NewMoon nosee i jakie tylko, a że po angielsku - nawet staruszek jak ja - dawałem sobie radę. https://msfn.org/board/topic/180462-my-browser-builds-part-2/?do=findComment&comment=1195240 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DejoL Posted February 6, 2021 Report Share Posted February 6, 2021 (edited) Od wieków używam tylko instalek firefoxa esr zawsze jakies mam na kompie. Internet podpinam jak już zainstaluje wszystko, ustawie firewalla i zablokuje ruch badziewiastemu internet explorer. Tak robie od czasów saserów/blasterów. Na xp sie blokowało porty programem wormsdoorscleaner, Ewentualnie łatki ale nie koniecznie - lepiej zamknąć porty. Druga sprawa to ściągnij sobie obraz z sp3 net frameworkami itp. Marnotrastwo czasu takie coś, chyba ze odpalasz to na celeronie 300A z 64 ramu. edit. yt mam zmieniony user agent na android 9 firefox bo żwawo lata na atomie n570, 720p chodzi [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Edited February 6, 2021 by DejoL Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ohromek Posted February 9, 2021 Author Report Share Posted February 9, 2021 Witam wszystkich, którzy zechcieli mi pomóc w temacie Win XP. Znalazłem Sea Monkey, jest po polsku i jako tako działa. Jeszcze raz dziękuję za chęć pomocy i zamykam temat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
acid1ko5 Posted April 23, 2021 Report Share Posted April 23, 2021 siema. testuję właśnie win "winXP.pro sp3.x86.cd.VL 14-74003" - i jak się okazało świeżo po instalacji jest leciwy IE 6 ! (-: więc szybka instalacja z pendrive, (na początek) "Firefox 52.9.0 ESR" i internet śmiga (włącznie z Youtube). (z innych przeglądarek które testowałem pod XP na 2021 to: MyPal, New-PaleMoon, SlimJet, Serpent-Basilisk) ... świeżo po instalacji (klucz wymagany w tej wersji VL) dostępny tutaj: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WinXFan Posted February 2, 2022 Report Share Posted February 2, 2022 Firefox (wszystkie wersje, nawet te nightly) jest na: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts