Jump to content

Win 10 LTSC 1809 x64 2k21


Mr.T
 Share

Recommended Posts

Nie wiem co robię zle.Nagrałem na jednego pena ubuntu a na drugiego win10.Na czystym nowym ssd zainstalowałem ubuntu, po czym stwierdziłem,że to dalej zbyt wysoka szkoła jazdy dla mnie i nie chce mi się w to bawić.Stwierdziłem,że zainstaluję win10,odpaliła się instalacja,jednak w kreatorze nie mogłem zainstalować systemu na nowym dysku ssd a mogę na hdd.Mam na myśli okienko gdzie  pokazują się dyski i partycje.Wcisnąłem reset i od tej pory przy próbie odpalenia instalki jest czarny ekran zamiast instalatora.Wciskam f11 i wybieram by bootował się pen jako pierwszy to jest czarny ekran.W biosie ustawiam by jako pierwszy bootował się pen i jest tak samo.Dodam,że Ubuntu narobił mi jakiegoś bałaganu z biosem przez samą instalację.Wyjąłem baterie z płyty głównej i nic to nie dało.Na drugim dysku ssd również jest czarny ekran jak próbuję zainstalować win10.Nagrywam w rufusie,fat32,16kb,uefi,gpt

Link to comment
Share on other sites

Witam, mam jeszcze starą wersje modyfikacji LTSB w wersji 1607 (2019 v.2 chyba). Nigdy jej nie aktualizowałem - pytanie czy mogę zaktualizować go oficjalnym asystentem aktualizacji od microsoft? Potrzebuję skorzystać z aplikacji, która wymaga najnowszej wersji windowsa 10. Jakieś porady?

Link to comment
Share on other sites

Witam.

Laptop ASUS X512JP-BQ119 i5-1035G1/20GB/512 MX330

Problem: nie mogę/nie umiem uruchomić na tym systemie touchpada. Próbowałem kilku sterowników dostępnych ze str. producenta - bez pozytywnego efektu. W touchpad jest wbudowana biometria (czytnik linii papilarnych) - czy to może być przyczyna?

 

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

 

Ps. Z systemu w wersji Win 10 1809 LTSC x64 2k20 korzystam na innym laptopie, laptop bez biometrii - system działa bez problemów i odpowiada moim potrzebom. Nie próbowałem jeszcze instalować wersji 2020 na nowym sprzęcie.

Edited by janjas2
Touchpad uruchomiony, na razie bez biometrii. Co zrobiłem? Po raz kolejny przeinstalowałem sterowniki i zadziałało...
Link to comment
Share on other sites

Witam.
Laptop ASUS X512JP-BQ119 i5-1035G1/20GB/512 MX330
Problem: nie mogę/nie umiem uruchomić na tym systemie touchpada. Próbowałem kilku sterowników dostępnych ze str. producenta - bez pozytywnego efektu. W touchpad jest wbudowana biometria (czytnik linii papilarnych) - czy to może być przyczyna?
 
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
 
Ps. Z systemu w wersji Win 10 1809 LTSC x64 2k20 korzystam na innym laptopie, laptop bez biometrii - system działa bez problemów i odpowiada moim potrzebom. Nie próbowałem jeszcze instalować wersji 2020 na nowym sprzęcie.

I jak udało się uruchomić czytniki lini? Chce zainstalować na swoim laptopie i nie wiem czy czytnik będzie działał.
Link to comment
Share on other sites

Tak, udało się uruchomić touchpada - na tym mi zależało przede wszystkim. Działania czytnika nie zdążyłem przetestować bo...pojawił się kolejny problem - uśpiony komputer "wybudzał się" blue screenem... Z braku czasu na szukanie przyczyny i rozwiązania dałem sobie z tym spokój i zainstalowałem W10 w niemodyfikowanej wersji. Na tym teraz pracuję.

 

Chcę zaznaczyć - system Win 10 1809 LTSC x64 naprawdę super! Pracowałem na nim i poprzednich odsłonach - z chęcią nadal bym na nim pracował gdyby nie pojawiające się niespodzianki na nowym laptopie. Polecam spróbować:)

Link to comment
Share on other sites

A u mnie jeszcze inne przygody były... system po instalacji miał problemy z czarnymi ekranami, problemami z uruchomieniem ponownym i responsywnością do tego stopnia ze nie dało się zainstalować sterowników. Na pewno to nie wina laptopa, ponieważ na innych systemach wszystko śmiga.
Co ciekawe, system instalował się w natychmiastowym tępie, procenty rosły w oczach.

Link to comment
Share on other sites

 

@Widzior Dzięki Kolego! Wydaje mi się, że tego moda również próbowałem, ale skoro jest najmniej okrojony to dam mu szansę raz jeszcze...w swoim czasie. Chwilowo mam W10 jako tako ustawiony pod siebie i wszystko, na czym mi zależy, działa. Jak będę miał więcej czasu to poświęcę mu chwilę bądź dwie. Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Witam,

 

pytanko, po zainstalowaniu na laptopie o parametrach Intel Core i7-10750H, 16gb ram, NVIDIA GeForce GTX 1650, dysk SSD (możliwe ze kluczcowa informacja). Cras"Jestem Idiotą"e mi ekran, widzę różne kolory z przewagąróżowego, zielonego, rozmazane paski poziome. System stawiałem dla siostry, stąd, brak konkretów. Ale w win 10 jestem świeżakiem, więc może ktoś cos podpowie. Jakieś dodatkowe sterowniki pod SSD? Dodam, że na innym PC stacjonarnym system pracuje normalnie. Nie istalowałem, żadnych witaminek poza sterownikami NVIDII oraz K-Lite mega codec pack i realtek do dźwieku. Dodam jeszcze, że miałem problem z managerem urządzeń, po instalacji masa sterowników się nie zainstalowała. Nawet tauch pad nie działał z poziomu instalacji windowsa i musiałem bawić się tabulatorem. 

 

Pozdrawiam całą społeczność  : ) 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Link to comment
Share on other sites

Ja obecnie siedzę na tym OSie od 2 tygodni, na daily  pececie. Trochę gram, trochę nauki zdalnej, modelowanie 3D. Większych bugów nie uświadczyłem. Jedynie zdarzyło mi się, że na kilka sekund Eksplorator plików się zawiesił, ale nie była wymagana ingerencja, 3-10s i się odwieszał. Jedyna rzecz która jakoś dziwnie działa to teams u mnie, który włącza się w nieskończoność, a czasem od kopa, spróbuję znowu dodać do autostartu. Ogólnie odczucia pozytywnie chodzi to zgrabnie, najważniejsze rzeczy (7zip, unlocker) zaimplementowane.

Link to comment
Share on other sites

Wiem że głupie pytanie ale..

Po instalacji nie wykrywa mi dysku hdd, w biose jest w zarządzaniu też ale gdy wchodzę w magazyn żeby przydzielić do niego miejsce to go kompletnie nie ma xD Halp plox

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, Widzior napisał:

To nowy dysk? Ma założoną partycję w Zarządzaniu dyskami?

Nie ma, bo nie mam nawet takiej opcji, dysk nie jest nowy, bardzo często zmieniam systemy i nigdy takiego problemu nie miałem

w biosie jest, w menedżerze urządzeń też, ale gdy próbuje zrobić na nim partycje to go tam poprostu nie ma

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information