Jump to content

(tanie kupowanie) Szybki TEST SSD Micron M600 256GB M.2

Recommended Posts

Posted

Witam dziś dotarł do mnie dysk Micron M600 M.2, więc szybki test dysku.

Klasyk CCSIO:

07BaPVR.png

Crystal Disk Mark:

JXyvzT3.png

Troszkę "suchych" informacji jak stan, przebieg itp.

QXXgHeV.pngCxJMLvA.png

DC70FNT.png

Opinia a zarazem podsumowanie.

Dysk dość szybko się grzeje, zapis spodziewałem się o odrobinę lepszy (możliwe że to wina adaptera m.2 to sata)

Po wykonanym Sentize wyniki się nie poprawiły. Dysk o pojemności 256GB kupiłem za 81zł + koszt wysyłki.

Zalety:

+ cena

+ żywotność

+ MLC

Wady:

- słaby zapis

- temperatura

P.S Nie zamieszczajcie w tym temacie screenów z wynikami z innych dysków, temat służy jedynie dla celów informacyjnych na temat Microna M600.

Posted

Przede wszystkim kupiłeś dysk w bardzo dobrym stanie.

Mam takie 4 szt. identyczne. Transfery na poziomie 530/450 MB/s czyli zgadzają się z Twoim. Dyski M.2 i mSATA przez miniaturyzację i brak obudowy  zawsze grzeją się bardziej (pod warunkiem że 2,5" ma aluminiową obudowę i posiada termopad) i mają nieco gorsze transfery od swoich odpowiedników 2,5" - co m.in. jest pokłosiem większej temperatury, ale może być też podyktowane różnicami w budowie, aby zmieścić na małym laminacie.

Bardzo łatwo go schłodzić. Moje w laptopie miały bez radiatora w spoczynku ok. 40-42 stopnie, a pod obciążeniem max. 79 stopni. Po zastosowaniu radiatorów aluminiowych Gelid 3mm temp spadła w spoczynku do 30-32 stopni, a pod obciążeniem do 45 stopni.

Transfer odczytu się nie zmienił, ale zapis wzrósł o 20MB/s.

Zapis 450MB/s dla dysku SATA, to nie jest zły zapis - to dobry solidny transfer, którego wiele dysków SATA nie osiągnie.

VACek likes this