Jump to content

(tanie kupowanie) TEST! NIE? TANIEGO Pendriva z Aliexpress

Recommended Posts

Posted

Jakiś czas temu zamówiłem w promocji pendriva z Aliexpress, regularna cena w linku poniżej. Mi z kuponem wyszło coś koło 22zł za wersję 64GB.

WANSENDA WSD TC100 USB 3.0 64GB [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 

Pewne wyniki w programach wprawiały mnie w osłupienie, lecz bo głębszej analizie udało mi się wywnioskować że wysoki pseudo zapis generowany w programach to zasługa mini-bufora 32MB, realny zapis to max 36,2MB/s. Odczyt jest realny i sięga granicy 140MB/s.

Testy wykonałem następującymi programami: CCSIO, Crystal Disk Mark,ATTO, h2test, HDD LLFT (ten zaś ukazał realną prędkość zapisu), oraz klasyczne przesyłanie i kopiowanie. Testy wykonywałem w systemach plików FAT32, ExFAT, NTFS.

CCSIO:

7gCquHr.pngpQT9GUE.pngO0VIhhS.png

Gdzie w przypadku FAT32 i ExFAT jest miło i kolorowo tak już NTFS pokazuje ułomności bufora zapisu co nadal i tak jest świetnym wynikiem (w teorii)

Czas na ukochanego przez niektórych Crystal Disk Marka

FAT32

24oSjBs.png

ExFAT

FqI4HF0.png

NTFS

9Pa6xtw.png

I tu znów najbliżej prawdy o zapisie wypada NTFS.

Czas na ATTO:

FAT32

rthN67Z.png

ExFAT

ujD1YVJ.png

NTFS

UPkJPnY.png

Jak widać ATTO dobitnie obalił mit dobrego zapisu, ale to nie koniec czas na h2test:

tepn77a.png

I tutaj program dobitnie pokazuje realny zapis.

Mimo wszystko realny zapis uzyskamy Formatując pendriva w LLFT ( wersja fre ma ograniczenia prędkości do 40MB)

nWRMe7F.png

I już ostatni test zapisu z pena i na pena.

GDQKzgy.png GXikPRo.png

Wniosek a zarazem podsumowanie. Odczyt jest równy i mało odbiega od normy, zapis niestety daje wiele do życzenia bardzo sinusoidalny. 

Czy w cenie podstawowej 31zł bym go kupił ? NIE!! Ale w cenie w której go kupiłem około 22zł jak najbardziej tak.

Plusy:

+ aluminiowa obudowa

+ prędkość odczytu

+ możliwość podłączenia pod USB-C

Minusy:

- prędkość zapisu

- cena

- brak info o zamieszczonych kościach.

podlos, jarexpol and bazyliano like this
Posted

@M4T Przy tej cenie jestem zdumiony wynikami. Sprawdzałeś, czy daje się odczytać całą zapisaną zawartość? Jeśli tak, to szacun za udany zakup.

Jakoś nie mam przekonania to takiej elektroniki z Ali. Dyski, pamięci, pendrive'y... no nie.

Stamtąd kupuję wzmacniacze, odbiorniki, nadajniki audio... programatory RFID, testery OBD, oświetlenie LED smart, termometry bezdotykowe, okulary, pompy paliwa, zegary, skarpetki z Trumpem, koszulki z Robocopem, czy kluczyki docinane z wysłanych zdjęć, paski do spodni i gumowe kaczki na rower..

Tutaj wiem, że nie będę rozczarowany. ;)

Posted
58 minut temu, P1O napisał:

czy daje się odczytać całą zapisaną zawartość?

W dniu 8.12.2020 o 12:52, M4T napisał:

czas na h2test:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jak najbardziej.

P1O likes this
Posted

Porównanie wyniku na 3 systemach win 7, 8.1, 10 (sprzęt ten sam laptop lenovo g700)

P.S Crystal disk mark stary bo taki miałem pod ręką :P 

3ilPFqx.png

P.S Jeśli macie jakieś pomysły lub programy do testu piszcie śmiało :) 

Posted
11 godzin temu, M4T napisał:

P.S Jeśli macie jakieś pomysły lub programy do testu piszcie śmiało :) 

Nie spodziewałem się że ten program pokaże inne odczyty, niż pozostałe, znalazłem, to dałem.