franekfranek Posted November 29, 2020 Report Posted November 29, 2020 Koledzy, byłby ktoś uprzejmy podrzucić takowy ? Korzystam z czyściocha JG8, usunąłem dokładany bardziej rozbudowany bo w folderze system32 pojawiały się oba. Aktualnie nie mogę uruchomić tego mniejszego.. system zgłasza komunikat jak w załączniku. Próbowałem odpalić takowy z archiwum win7 bo dokładałem go zawsze do JG7, ale chyba ten plik jest inny, bo cały czas otwierał się notatnik bardziej rozbudowany. Podmiana pliku w katalogu system32 też nie jest możliwa. Na podglądzie wydaje mi się, że plik, który pozstał to właśnie ten podstawowy notatnik. WTF ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
kitaro Posted November 30, 2020 Report Posted November 30, 2020 6 godzin temu, franekfranek napisał: Korzystam z czyściocha JG8, usunąłem dokładany bardziej rozbudowany bo w folderze system32 pojawiały się oba. Aktualnie nie mogę uruchomić tego mniejszego.. system zgłasza komunikat jak w załączniku. Próbowałem odpalić takowy z archiwum win7 bo dokładałem go zawsze do JG7, ale chyba ten plik jest inny, bo cały czas otwierał się notatnik bardziej rozbudowany. Podmiana pliku w katalogu system32 też nie jest możliwa. Jest lepsze, lżejsze rozwiązanie, - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Bardzo pożyteczny. Otwiera nawet pliki .json. log, ini i wiele. To mój domyślny otwieracz plików tekstowych. Dużo lżejszy niż od MS. No i wkleić można z tysiąc stron tekstu i nawet nie zająknie się. Klika się w otwórz za pomocą i wybiera jako program domyślny do typu pliku. Stabilny i darmo. jarexpol, m4s, franekfranek and 1 other like this Quote
franekfranek Posted December 2, 2020 Author Report Posted December 2, 2020 dzięki ! Faktycznie świetne i lekkie narzędzie. Fajne, że otwiera mnogość różnych plików. Da się jakoś skonfigurować wersję portable do domyślnego uruchamiania plików ? Na tą chwile użyłem typowej instalki. Quote
franekfranek Posted March 16, 2021 Author Report Posted March 16, 2021 Docelowo chciałbym jednak wrócić do systemowego notatnika. Podeśle ktoś takowy ? Quote
iskier Posted March 16, 2021 Report Posted March 16, 2021 Nie potrzebujesz żadnego pliku, skopiuj kod, zachowaj jako plik rejestru, czyli z rozszerzeniem REG lub KEY i dodaj do rejestru. This is the hidden content, please [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] or [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] franekfranek likes this Quote
franekfranek Posted March 16, 2021 Author Report Posted March 16, 2021 Dzięki ! Mam taki wpis w rejestrze... Może tylko trzeba zedytować ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A jeśli nie to idąc za Twoimi wskazówkami, skopiować i zapisać jako klucz rejestru czy jakaś wartość? Nie trzeba do tego jakiegoś edytora ? Sorki, ale nie robiłem jeszcze takich akcji. Quote
iskier Posted March 16, 2021 Report Posted March 16, 2021 Dodanie pliku rejestru o zawartości jaką wkleiłem to po prostu usuniecie wartości "Debugger". Wystarczy jakikolwiek edytor tekstu. Ręczna edycja (usunięcie wartości - nie zmiana danych!) da ten sam efekt. Można to też zrobić wykonując polecenie This is the hidden content, please [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] or [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] franekfranek likes this Quote
Nieobecny Posted March 16, 2021 Report Posted March 16, 2021 W dniu 2.12.2020 o 07:15, franekfranek napisał: Da się jakoś skonfigurować wersję portable do domyślnego uruchamiania plików ? Wskazując ścieżkę do pliku wykonywalnego. Quote
franekfranek Posted March 16, 2021 Author Report Posted March 16, 2021 Iskier, skrypt uruchomiony , ale bez zmian. Nadal nie ma notatnika. Za to pojawił się w wynikach wyszukiwania, po wpisaniu do okienka z lupką przy START jako %windir%\system32\notepad.exe Klikam Otwórz lokalizację, później wysyłam skrót na pulpit... po kliknięciu skrótu na pulpicie okno jak kiedyś: "System nie może odnaleźć pliku C:\Windows\system32\notepad.exe" W rzeczywistości znajduje się on w tej lokalizacji... kurcze może coś z odniesieniami czy jakimiś powiązaniami nie tak ?? Co do rejestru to gałąź linii notepad.exe ma w opisie Notepad 2 a nie Notepad. Quote
iskier Posted March 16, 2021 Report Posted March 16, 2021 W jaki DOKŁADNIE sposób próbujesz uruchomić notepad? To może mieć znaczenie! 2 minuty temu, franekfranek napisał: Co do rejestru to gałąź linii notepad.exe ma w opisie Notepad 2 a nie Notepad. co masz na myśli? franekfranek likes this Quote
franekfranek Posted March 17, 2021 Author Report Posted March 17, 2021 Opisałem powyżej jak "próbuję" uruchomić... Notepad2 to z tego co pamiętam był nieco bardziej rozbudowaną wersją, domyślną w JG8 i JG7. Zawsze przechodziłem z niej do najprostszego Notepad. Tym samym skoro nie ma w rejestrze Notepad to raczej nie ma w ogóle w systemie i jedna linia polecania nie przywróci go ? Zastanawiam się czy nie spróbować [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ale do nadpisania istniejącego pliku nowym pobranym potrzeba uprawnień trustedinstaller. Chciałbym uniknąć ewent reinstalacji A może we właściwościach [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] należy coś zmienić ? Quote
iskier Posted March 17, 2021 Report Posted March 17, 2021 W modach sromotnika tak właśnie jest - usunięcie tego jednego wpisu przywraca notepad. Czy zrobiłeś, z dokładnością co do jednej literki to co napisałem? Jeszcze raz. JEDNA (!) z trzech opcji : 1. Zapisujesz kod This is the hidden content, please [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] or [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jako powiedzmy NOTEPAD.KEY, klikasz dwukrotnie, wyskakuje żądanie potwierdzenia, naciskasz "Tak". 2. Uruchamiasz z linii poleceń, lub z funkcji "Uruchom" lub zapisujesz jako plik "CMD" i uruchamiasz następujące polecenie This is the hidden content, please [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] or [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W obydwu powyższych opcjach jest "notepad.exe" , a nie notepad2 !!! TAK MA BYĆ! 3. Otwierasz w Edytorze Rejestru ten klucz (tak jak na Twoim wcześniejszym zrzucie ekranu) "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Image File Execution Options\notepad.exe" i usuwasz wartość "Debugger". Zaznaczasz "Debugger" naciskasz "Delete" na klawiaturze lub wybierasz "Usuń" z menu kontekstowego, wyskakuje żądanie potwierdzenia, naciskasz "Tak" Jeśli prosisz na forum o pomoc i nie wiesz o co chodzi, po prostu zrób DOKŁADNIE tak jak ktoś Ci radzi! Jak widać na Twoim ostatnim screenie plik notatnika istnieje! franekfranek likes this Quote
franekfranek Posted March 17, 2021 Author Report Posted March 17, 2021 Nie wiem co nie tak robiłem wcześniej. W każdym bądź razie druga opcja teraz zadziałała ! Wielkie dzięki ! Najprostszy notatnik, o który mi chodziło uruchamia się już z każdego miejsca, w którym jest dostępny Kolejna nowość to zapisywanie jako *.key dopiero co sprawdziłem, że oferuje to tylko rozbudowany notepad++ stąd też wcześniejsze nie jasności. Idąc Twoimi prostymi wskazówkami, może coś tutaj: winclub.pl/topic/39897-b%C5%82%C4%85d-w-ustawieniu-domy%C5%9Blnego-klienta-poczty-brak-klienta-pocztowego-w-menu-ppm-wy%C5%9Blij-do/ poradzisz ? Jeśli masz pomysł napisz proszę w dedykowanym temacie. Quote
iskier Posted March 17, 2021 Report Posted March 17, 2021 2 godziny temu, franekfranek napisał: Kolejna nowość to zapisywanie jako *.key dopiero co sprawdziłem, że oferuje to tylko rozbudowany notepad++ W każdym jednym edytorze tekstowym wybierasz "Zapisz jako typ" - "Wszystkie pliki" i ręcznie wpisujesz rozszerzenie, albo zapisujesz jako TXT i później zmieniasz. Zawsze dobrze też jest używać Total Commandera żeby się nie męczyć z Microsoftowymi pomysłami. franekfranek likes this Quote
Recommended Posts