Nieobecny Posted November 21, 2020 Report Share Posted November 21, 2020 Jak w temacie - przedstawię Wam szybki test laptopa HP Probook 450 G7 w konfiguracji: - procesor: Intel 10 gen i5 10210u 4 rdzenie 8 wątków: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Procesor ma konfigurowalne TDP - w tym laptopie podniesione fabrycznie do 25W i bazowych 2,1GHz wg specyfikacji Intela (CPU-Z i CINEBENCH wskazują 2,12GHz) - tryb turbo 4,2GHz - pamięć RAM: 16GB DDR4 2400MHz single channel - dysk SSD NVMe: programy diagnostyczne nie potrafią zidentyfikować (na pewno jakiś OEM-owy TLC albo QLC) - grafika zintegrowana Intel UHD Laptop oczywiście z systemem Win 10 Pro x64 20H2. Obciążenie systemu: - zajętość RAM w trybie offline 3,3GB - zajętość RAM w trybie online 4,1GB - liczba procesów 186 Musiałem robić zdjęcia, ponieważ polityka firmy (laptop służbowy) nie pozwala niczego kopiować na nośniki zewnętrzne, więc zrzuty ekranu nie wchodzą w grę. Test dysku - parametry nie powalają: Test procesora - dla porównania w szranki stanął mój prywatny i7 4910MQ 4 rdzenie 8 wątków 2,9GHz @3,9GHz Porównanie specyfikacji procesorów: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Procesory dzieli 6 generacji i 5 lat różnicy. Liczba rdzeni, wątków, taktowanie porównywalne. Test w Cinebench R15: i5 10210U: i7 4910MQ: i7 4700MQ: Jak widać i7 4910MQ robi miazgę z i5 10210u, a nawet i7 4700MQ jest wyraźnie szybszy. Trzeba zaznaczyć, że jak na bardzo cienkiego laptopa z procesorem U, to HP Probook 450 G7 wyróżnia się pozytywnie na tle konkurencji i zastosowano w nim całkiem porządny układ chłodzenia, dzięki czemu TDP procesora podniesiono fabrycznie do 25W i taktowanie bazowe z 1,6GHz do 2,1GHz - tryb turbo bez zmian 4,2GHz. Jedna rzecz rzuca się w oczy - słabe przełożenie wydajności 1 rdzenia na wielordzeniowość + HT. Dziwne. Odczucia subiektywne z użytkowania: 1. Pierwszy egzemplarz zepsuł się po pół godziny od otrzymania. Drugiego dnia otrzymałem nowy egzemplarz - póki co działa. 2. Laptop długo się uruchamia i zamyka. Sytuacja poprawiła się nieco po zaktualizowaniu up to date i lekkim poskromieniu, ale nadal start trwa ok. 1 minuty - to jest katastrofa, nawet przyjmując, że dyski SSD NVMe uruchamiają się wolniej od SSD SATA. 3. Ogólne odczucia responsywności działania systemu nie powalają. Obserwowałem procesor i tryb turbo na poziomie 4,2GHz to chyba pozostał tylko w planach Intela. Taktowanie w trybie bezczynności oscyluje wokół 3,4 - 3,8 GHz. Przy obciążeniu spada do ok. 2,8 - 2,9 GHz. Przy obciążeniu 100% wynosi 2,12 GHz. 4. Czas pracy biurowej na baterii, to ok. 4h 5. Ciągłe przyciemnianie i rozjaśnianie klawiatury jest rozpraszające. Dodatkowo w trybie rozjaśnionym czyli podczas pracy jest zbyt jasna. Jeszcze nie rozkminiłem czy można to wszystko wyregulować. 6. Laptop jest prawie bezgłośny nawet pod obciążeniem. 7. Generalnie jak na HP Probook wygląda estetycznie i solidnie. Jest sztywny. 8. Klawiatura z praktycznie zerownym skokiem i małymi klawiszami jak dla mnie jest nieprzyjemna w obsłudze - trzeba będzie się mocno przyzwyczaić. Generalnie da się, to używać do pracy biurowej i w podróży. Strach pomyśleć jak spisują się bliźniacze jednostki innych serii czy innych producentów z chłodzeniem w postaci blaszki i fake wentylatorem. TDP fabrycznie zaniżone. Wszystko byłoby ładnie i pięknie tylko nie cena za tego naleśnika: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ponad 4k za egzemplarz z 8GB RAM. gasparus, jarexpol and BartAcid like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VACek Posted November 21, 2020 Report Share Posted November 21, 2020 Wynik w Cinebench to jakiś dramat Czas pracy na baterii kolejny dramat. Single w ramach znów katastrofa. Jestem ciekaw jak się spisuje ta integra w porównaniu do integry 4 gen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted November 22, 2020 Author Report Share Posted November 22, 2020 9 godzin temu, M4T napisał: Single w ramach znów katastrofa. Ale jest drugie gniazdo i na plus, że obydwie kości są wymienne. 9 godzin temu, M4T napisał: Wynik w Cinebench to jakiś dramat Należy pamiętać, że tryb turbo w tych nowych procesorach trwa ułamki sekundy. To jest czysty marketing. Tryb turbo został już częściowo popsuty w procesorach 4 gen H i HQ, choć może jeszcze działać non stop. Pokażę to na osobnych screenach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted November 22, 2020 Author Report Share Posted November 22, 2020 Tu można poczytać o trybie turbo w Intelach: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts