Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Jak w temacie. Chcę zainstalować na swoim PC windows XP.

Gram w stare gry które na directX 9 chodzą niebo lepiej.

Po próbie instalacji XP wyskakuje mi blue screen

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

System od SROMOTNIKA
Jakieś porady?

Mój sprzęt:

CPU: Intel Core i5 6600k

MOBO: MSI z170a tomahawk

DYSK: SSD 128gb i HDD 500gb

Posted

moze sobie wirtuala xp postawic takze i bedzie wszystko dzialac najlepiej vmware, ktore obsluguje do dx11

a inne programy do wirtualizacji to nie wiem musialbys popatrzyc w dokumentacje

Posted
32 minuty temu, krsjachna napisał:

Jakieś porady?

VirtualBox.

Windows XP ma serowniki i wspiera jako-tako max. 4tą generację CPU Intela. Na nowszych - nie ma żadnych szans na instalację, pozostaje tylko wirtualizacja. 

Posted

A ja, mimo spraw związanych z CPU itp., zacząłbym od pytania o ilość RAM-u (o ile to system 32-bit).

Tych informacji w poście otwierającym brak. Czasem(?) zbyt duża ilość pamięci

powodowała kłopot z instalacją (po zakończeniu procedury można było kolejne

moduły dokładać "bezkarnie).

Oczywiście to jest sugestia w kategoriach znikomej szansy - zwłaszcza wobec "krakania" ;),

Pana razora1995, dot. obsługi CPU - ale cóż szkodzi spróbować i tę szansę wykorzystać?

Posted
14 minut temu, Hannibal napisał:

Pana razora1995, dot. obsługi CPU - ale cóż szkodzi spróbować i tę szansę wykorzystać?

Ale Xp już ma szczątkowe wsparcie na 4gen a ty chcesz na 6 gen instalować ? :L 

Posted
1 godzinę temu, M4T napisał:

a ty chcesz na 6 gen instalować ?

Ja?

W życiu - myli mnie Pan z kimś innym. Mój ostatni XP bardzo dobrze się miewał, a może i jeszcze miewa, na jakimś Pentium M i nie odczuwam potrzeby, by ten stan zmieniać.

Ja tylko sugeruję, że nie tylko CPU - czy raczej sam CPU - musi być sprawcą braku możliwości instalacji tego systemu. 

Posted
3 minuty temu, Hannibal napisał:

Ja tylko sugeruję, że nie tylko CPU - czy raczej sam CPU - musi być sprawcą braku możliwości instalacji tego systemu. 

Ale tu nie ma co sugerować wystarczy się odnajdywać w temacie XP :) 

Wszelkie próby instalacji xp od 5 generacji intela będą się kończyły bsodami :) 

Posted
1 minutę temu, M4T napisał:

Wszelkie próby instalacji xp od 5 generacji intela będą się kończyły bsodami

Tak jak znaczna ilość prób instalacji tego systemu na platformach ze "zbyt dużą" ilością pamięci (i CPU sprzed czasów "i-ileś"). :)

Choć - co ze skruchą przyznaję, jest faktem, że w odniesieniu do XP więcej zapomniałem niż pamiętam. :( a może jednak :biggrin3:;)

Posted

Ja mam laptop acer aspire 5734z, a pc z XP poszedł na szmelc. Skoro windows 7 x64 był wolniejszy od mojego XP sp2 he z doinstalowanym sp3 - to postanowiłem dać go na laptop skoro kupiona płyta została. Wywaliło podczas instalacji, że brak jakiegoś pliku i taki szlag. Pogrzebałem tu na forum i z linka Podłosia znalazłem to: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Rufus i zainstalowałem elegancko.

Acer miał sterowniki od XP do W 8.