krsjachna Posted November 20, 2020 Report Share Posted November 20, 2020 Witam. Jak w temacie. Chcę zainstalować na swoim PC windows XP. Gram w stare gry które na directX 9 chodzą niebo lepiej. Po próbie instalacji XP wyskakuje mi blue screen [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] System od SROMOTNIKA Jakieś porady? Mój sprzęt: CPU: Intel Core i5 6600k MOBO: MSI z170a tomahawk DYSK: SSD 128gb i HDD 500gb Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VACek Posted November 20, 2020 Report Share Posted November 20, 2020 Kup sobie starego PC Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ripek Posted November 20, 2020 Report Share Posted November 20, 2020 moze sobie wirtuala xp postawic takze i bedzie wszystko dzialac najlepiej vmware, ktore obsluguje do dx11 a inne programy do wirtualizacji to nie wiem musialbys popatrzyc w dokumentacje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
razor1995 Posted November 20, 2020 Report Share Posted November 20, 2020 32 minuty temu, krsjachna napisał: Jakieś porady? VirtualBox. Windows XP ma serowniki i wspiera jako-tako max. 4tą generację CPU Intela. Na nowszych - nie ma żadnych szans na instalację, pozostaje tylko wirtualizacja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hannibal Posted November 20, 2020 Report Share Posted November 20, 2020 A ja, mimo spraw związanych z CPU itp., zacząłbym od pytania o ilość RAM-u (o ile to system 32-bit). Tych informacji w poście otwierającym brak. Czasem(?) zbyt duża ilość pamięci powodowała kłopot z instalacją (po zakończeniu procedury można było kolejne moduły dokładać "bezkarnie). Oczywiście to jest sugestia w kategoriach znikomej szansy - zwłaszcza wobec "krakania" , Pana razora1995, dot. obsługi CPU - ale cóż szkodzi spróbować i tę szansę wykorzystać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VACek Posted November 20, 2020 Report Share Posted November 20, 2020 14 minut temu, Hannibal napisał: Pana razora1995, dot. obsługi CPU - ale cóż szkodzi spróbować i tę szansę wykorzystać? Ale Xp już ma szczątkowe wsparcie na 4gen a ty chcesz na 6 gen instalować ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted November 20, 2020 Report Share Posted November 20, 2020 Po co męczycie bułę, niezgodność ACPI to tylko jeden z wielu z powodów, dla których nie zainstaluje XP na Skylake. The End. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hannibal Posted November 20, 2020 Report Share Posted November 20, 2020 1 godzinę temu, M4T napisał: a ty chcesz na 6 gen instalować ? Ja? W życiu - myli mnie Pan z kimś innym. Mój ostatni XP bardzo dobrze się miewał, a może i jeszcze miewa, na jakimś Pentium M i nie odczuwam potrzeby, by ten stan zmieniać. Ja tylko sugeruję, że nie tylko CPU - czy raczej sam CPU - musi być sprawcą braku możliwości instalacji tego systemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VACek Posted November 20, 2020 Report Share Posted November 20, 2020 3 minuty temu, Hannibal napisał: Ja tylko sugeruję, że nie tylko CPU - czy raczej sam CPU - musi być sprawcą braku możliwości instalacji tego systemu. Ale tu nie ma co sugerować wystarczy się odnajdywać w temacie XP Wszelkie próby instalacji xp od 5 generacji intela będą się kończyły bsodami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hannibal Posted November 20, 2020 Report Share Posted November 20, 2020 1 minutę temu, M4T napisał: Wszelkie próby instalacji xp od 5 generacji intela będą się kończyły bsodami Tak jak znaczna ilość prób instalacji tego systemu na platformach ze "zbyt dużą" ilością pamięci (i CPU sprzed czasów "i-ileś"). Choć - co ze skruchą przyznaję, jest faktem, że w odniesieniu do XP więcej zapomniałem niż pamiętam. a może jednak ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kitaro Posted November 20, 2020 Report Share Posted November 20, 2020 Ja mam laptop acer aspire 5734z, a pc z XP poszedł na szmelc. Skoro windows 7 x64 był wolniejszy od mojego XP sp2 he z doinstalowanym sp3 - to postanowiłem dać go na laptop skoro kupiona płyta została. Wywaliło podczas instalacji, że brak jakiegoś pliku i taki szlag. Pogrzebałem tu na forum i z linka Podłosia znalazłem to: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Rufus i zainstalowałem elegancko. Acer miał sterowniki od XP do W 8. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts