Omsi Posted October 14, 2020 Report Share Posted October 14, 2020 Witam Problem z instalacją windows xp. Instalki pobrana ze strony winclub wstawiona przez NiKKA. Pendrive do instalacji przygotowany według instrukcji z tej strony. Wykonałem również próby instalacji Windowsa przy użyciu innych programów do przygotowywaniu pendrive'a. Próbowałem ze swoja starą instalką z płyty i również te same problemy. Sprzęt to Asus Eee PC 1000 HE Procesor Intel Atom 1.6 GHz 2 GB RAM dysk 160GB. Wcześniej sprzęt pracował pod obsługa windows xp home. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwierzaczek666 Posted October 15, 2020 Report Share Posted October 15, 2020 Pendrive nagrany rufusem ? Sprawdz czy uefi czy mbr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miastowy Posted October 15, 2020 Report Share Posted October 15, 2020 XP na pendrive to najlepiej WinToFlash, bo z Rufusem może być kłopot. Tylko nie zapomnij pierw wyczyścić pendrive za pomocą HDD Low Level Format Tool (bez quicka). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VACek Posted October 15, 2020 Report Share Posted October 15, 2020 Pobierz innego xpka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarexpol Posted October 15, 2020 Report Share Posted October 15, 2020 Kiedyś miałem podobny problem, ale miałem na płytach kilka win xp, w momencie błędu podmieniałem płytę i mimo powtarzających się błędów na innych plikach w końcu się udało. Teraz jak już muszę instalować to za pomocą e2b. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brygada69 Posted October 15, 2020 Report Share Posted October 15, 2020 XP to bardzo kapryśny system co do instalacji z pendriva najlepiej jakbyś miał możliwość podłączenia nagrywarki pod USB i instalka z płyty. Miałem podobny problem. Pomogło formatowanie pendrive HDD Low Level Format Tool i nagrywanie Rufusem wersja 3.8 w Fat 32 inne wersje rufusa powodowały błędy. Możesz też spróbować innego pendrive. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Omsi Posted October 15, 2020 Author Report Share Posted October 15, 2020 Problem nadal nie rozwiązany. Zrobiłem wszystko tak jak polecił Miastowy. Również użyłem nowej innej instalki. W dalszym ciągu pyta o plik ten ze screna który dorzuciłem w pierwszym poście. Dziwne jest to że szukając informacji o tym pliku w google nic nie znalazłem. Dosłownie nic. Macie jakieś inne propozycje rozwiązania problemu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brygada69 Posted October 15, 2020 Report Share Posted October 15, 2020 Sprawdź sumy kontrolne pobranego obrazu. System od NiKKA jest dobry. Weź inny pendrive. Jesteś pewny, że dysk jest dobry ? sprawdź go jakimś programem np z płyty Sergei Strelec Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
37linx3 Posted October 15, 2020 Report Share Posted October 15, 2020 Proponuję jak przedmówcy - pobrać ponownie system. Otwórz stronę: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Pierwsza strona - klikaj: Download -> Windows XP -> Windows XP SP3 - Kwiecień 2014 -> Windows XP SP3 PL 9w1 Kwiecień 2014-NiKKA i instaluj, proponuję wersję VLK. Mam nadzieję, że pomoże. Sam mam XP na dziadku i np. sfc /scannow mogę przeprowadzić z płyty wyłącznie z tym zestawem. Powodzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Omsi Posted October 15, 2020 Author Report Share Posted October 15, 2020 Dziękuję za wszystkie udzielone informacje i chęć pomocy. Poddałem się i odpuściłem instalacje win xp. Instalacja win 7 przeszła bez problemu. Jedyne zdziwienie że nie mogłem podczas instalacji nic zrobić przy partycjach dysku. Było napisane że musiałbym włożyć płytę CD z Windows żeby wczytać jakieś sterowniki. Wiecie o co może chodzić? Czy stworzona wersja windows na USB jest jakaś okrojona? Poza tym instalacja przebiegła pomyślnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brygada69 Posted October 16, 2020 Report Share Posted October 16, 2020 Chodzi o sterowniki AHCI weź Windows XP SP3 PL 9w1 Kwiecień 2014-NiKKA są tam wersje ze zintegrowanymi sterownikami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
37linx3 Posted October 16, 2020 Report Share Posted October 16, 2020 Z tego co pamiętam niezbędne sterowniki których domaga się system podczas instalacji są w wersji WinXP Prof. i musiał byś z tego systemu je zainstalować. Znacznie prościej: Tak jak wspomniałem wcześnie i potwierdził to brygada 69 pobierz to co proponujemy, wybierz wersję instalacyjną (wszystkie mają już wgrane sterowniki systemowe - v2 pod nowszy sprzęt) i ciesz się dobrym starym XP-ekiem. Podaj efekty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brygada69 Posted October 16, 2020 Report Share Posted October 16, 2020 Nie wszystkie mają sterowniki AHCI dlatego jest wybór 9w1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts