Janeo Posted September 26, 2020 Author Report Share Posted September 26, 2020 42 minuty temu, mitpio napisał: Tylko napisz nam co wtedy system pokazuje I co z tego co system pokazuje jeśli komunikuje, że choć RAM ciągle niby jest dostępne 7,86GB, a nie pisze ile wykorzystuje? To Speccy wykazał, że w całości nie wykorzystuje RAM (wolne 3.15 GB) a System ciągle opiera się na sporym pliku stronicowania (auto, aktualnie 3,072 GB). 14 minut temu, wiktorynek napisał: Dual channel będzie w bankach 1+3 i 2+4 lub 1+2 i 3+4 - trzeba sprawdzić w manualu płyty, bo różnie to bywa. Hehe, dual odpada... :-)) RAM: Gniazda pamięci: Wszystkie gniazda pamięci 4 Używanie gniazda pamięci 1 Wolne gniazda pamięci 3 14 minut temu, wiktorynek napisał: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted September 26, 2020 Report Share Posted September 26, 2020 @mitpio, poprawiłeś mi humor, bo większych herezji niż twoje w tym temacie dawno nie czytałem, i jeszcze podskakujesz do wikiego, no jaja jakieś Autorowi tematu radzę szybko wyrzucić z głowy posty tego jegomościa. Bananoffy1337, P1O and jarexpol like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janeo Posted September 26, 2020 Author Report Share Posted September 26, 2020 1 minutę temu, Widzior napisał: @mitpio, .... Autorowi tematu radzę szybko wyrzucić z głowy posty tego jegomościa. Heh, wiem, KOMPLETNIE OD CZAPY, począwszy od tego, że każe zmieniać CPU na ten Jego, bo ten mój i5 "używają dzieci". W dodatku temat 8GB RAM istnieje długo przedtem niż opracowano Intela i7. :-)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted September 26, 2020 Report Share Posted September 26, 2020 4 godziny temu, Janeo napisał: Hehe, dual odpada... :-)) RAM: Gniazda pamięci: Wszystkie gniazda pamięci 4 Używanie gniazda pamięci 1 Wolne gniazda pamięci 3 To dlaczego pisałeś, że masz 2 x 4GB? 8 godzin temu, Janeo napisał: Ilość 2 x 4 GB Czyli Speccy dobrze pokazuje 8GB jednokanałowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VACek Posted September 26, 2020 Report Share Posted September 26, 2020 Autor sam nie wie co ma, tak jak wspomniał @wiktorynek siedzi tam 1 kość 8gb. Że tak z ciekawości autora zapytam a ile pokazuje menadżer zadań ? I czy przypadkiem nie masz przydzielonego ramu dla integry w biosie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janeo Posted September 27, 2020 Author Report Share Posted September 27, 2020 6 godzin temu, M4T napisał: Że tak z ciekawości autora zapytam a ile pokazuje menadżer zadań ? I czy przypadkiem nie masz przydzielonego ramu dla integry w biosie ? Menedżer zadań pokazuje pamięć 55%, 1223MB. wg Speccy pamięć fizyczna: Zużycie Pamięci 55 % Całkowita Fizyczna 7.86 GB Dostępna Fizyczna 3.53 GB Całkowita Wirtualna 11 GB Dostępna Wirtualna 4.13 GB Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted September 27, 2020 Report Share Posted September 27, 2020 Ogarnij tą pamięć wirtualną tak jak napisałem, bo widać, że "jeździ" w różnym zakresie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janeo Posted September 27, 2020 Author Report Share Posted September 27, 2020 1 minutę temu, wiktorynek napisał: Ogarnij tą pamięć wirtualną tak jak napisałem, bo widać, że "jeździ" w różnym zakresie. nie rozumiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted September 27, 2020 Report Share Posted September 27, 2020 19 godzin temu, wiktorynek napisał: Ustaw stały rozmiar początkowy i końcowy np 2048, czyli 2GB. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VACek Posted September 27, 2020 Report Share Posted September 27, 2020 W dniu 26.09.2020 o 11:21, mitpio napisał: To się nie dziw że masz nie w pełni wykorzystany ram,nie wgłębiałem się nigdy w stronę techniczną zagadnienia ale mam i7 i tam ram jest cały wykorzystany ale dzieci mają komputery z i5 i tam ram jest tak jak u ciebie również zauważyłem u wielu ludzi podobnie. Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka Muszę obalić twoją wyimaginowaną teorię, mam PC z 8gb ramu i szok i3, ba w lapku mam i5 i 16gb ło la boga czary Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mitpio Posted September 27, 2020 Report Share Posted September 27, 2020 Muszę obalić twoją wyimaginowaną teorię, mam PC z 8gb ramu i szok i3, ba w lapku mam i5 i 16gb ło la boga czary Pokaż screen z właściwości komputera co pokazuje system Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VACek Posted September 27, 2020 Report Share Posted September 27, 2020 9 minut temu, mitpio napisał: Pokaż screen z właściwości komputera co pokazuje system Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka PC A tu masz z Laptopa (laptop ma integre której nie da się wyłączyć) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arthurpl Posted September 27, 2020 Report Share Posted September 27, 2020 A ledwie parę dni temu była wielka kłótnia ze Zbigniewem o reputacji.... A tu macie przykład takiego "Zaawansowanego użytkownika".... Jakby to mógł przeczytać mój stary Asus P5QL-E z Core2Duo i 16GB RAMu (niestety niedawno "poszedł w ludzi" - więc nie mogę podesłać screena) to by chyba spalił sobie mostek południowy ze śmiechu nudzija, VACek and devhost97 like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janeo Posted September 27, 2020 Author Report Share Posted September 27, 2020 4 godziny temu, M4T napisał: A tu masz z Laptopa (laptop ma integre której nie da się wyłączyć) Hej, na laptopie masz 16GB RAM, jak Windows reaguje? - tworzy zmniejszony plik pamięci wirtualnej, to znaczy dostosowuje ją do wielkości RAM? ps1: co to jest "integra która nie da się wyłączyć" u ciebie? ps2: @wiktorynek jeszcze nie zmniejszyłem pam.wirt. do 2048MB Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ripek Posted September 27, 2020 Report Share Posted September 27, 2020 6 minut temu, Janeo napisał: Hej, na laptopie masz 16GB RAM, jak Windows reaguje? - tworzy zmniejszony plik pamięci wirtualnej, to znaczy dostosowuje ją do wielkości RAM? ps1: co to jest "integra która nie da się wyłączyć" u ciebie? ps2: @wiktorynek jeszcze nie zmniejszyłem pam.wirt. do 2048MB raczej na auto przy 16gb to by go powiekszyl ze 2 razy by dysku zaczelo brakowc ;p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted September 27, 2020 Report Share Posted September 27, 2020 Chłopie, nad czym ty jeszcze myślisz, minuta roboty i masz ustawiony na sztywno mniejszy plik wymiany. Na auto nikt rozsądny tego nie zostawia. Ja mam np. 16GB ramu i plik ustawiony na 512MB i jeszcze nigdy problemów z tego powodu nie miałem. A integra to zintegrowana karta graficzna w procesorze, która zabiera dla siebie trochę ramu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janeo Posted September 27, 2020 Author Report Share Posted September 27, 2020 9 godzin temu, wiktorynek napisał: Ustaw stały rozmiar początkowy i końcowy np 2048, czyli 2GB. wg Speccy pamięć fizyczna przedtem (auto): Zużycie Pamięci 55 % Całkowita Fizyczna 7.86 GB Dostępna Fizyczna 3.53 GB Całkowita Wirtualna 11 GB Dostępna Wirtualna 4.13 GB EDIT: wg Speccy pamięć fizyczna teraz (ustawienie pamięci wirtualnej na 2048MB):Pamięć Fizyczna Zużycie Pamięci 62 % Całkowita Fizyczna 7.86 GB Dostępna Fizyczna 2.98 GB Całkowita Wirtualna 9.86 GB Dostępna Wirtualna 3.50 GB a 1024MB tak zmieniło: Pamięć Fizyczna Zużycie Pamięci 59 % Całkowita Fizyczna 7.86 GB Dostępna Fizyczna 3.18 GB Całkowita Wirtualna 8.86 GB Dostępna Wirtualna 2.71 GB Niewiele poprawia, no, trochę zmniejsza się plik stronicowania, ale pewnie radykalnie przy RAM 16GB. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted September 27, 2020 Report Share Posted September 27, 2020 A reset zrobiłeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VACek Posted September 27, 2020 Report Share Posted September 27, 2020 26 minut temu, Janeo napisał: Hej, na laptopie masz 16GB RAM, jak Windows reaguje? A jak ma reagować ? 27 minut temu, Janeo napisał: tworzy zmniejszony plik pamięci wirtualnej, to znaczy dostosowuje ją do wielkości RAM? Na każdym sprzęcie bez różnicy na ilość RAM zawsze mam na sztywno pagefiles 2GB 27 minut temu, Janeo napisał: ps1: co to jest "integra która nie da się wyłączyć" u ciebie? Zintegrowana karta graficzna (Intel HD4000) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janeo Posted September 27, 2020 Author Report Share Posted September 27, 2020 16 minut temu, Widzior napisał: A reset zrobiłeś? Oczywiście reset... Ale ciekawa informacja, że im większy RAM tym automatycznie zwiększa się pamięć wirtualna, tego nie wiedziałem. A można zmniejszyć plik stronicowania do 0MB? :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miastowy Posted September 27, 2020 Report Share Posted September 27, 2020 30 minut temu, Janeo napisał: A można zmniejszyć plik stronicowania do 0MB? :-) Ja bym nie radził, bo zaraz znowu założysz temat, że coś się dzieje. Ja miałem problem, że jak ściągałem duży plik chociażby z mega.nz (pare GB) to przy końcówce ściągania nie umiało zapisać na dysk i trąbiło, że za mało pamięci. Pozostawienie tej opcji domyślnie załatwiło sprawę. Nie zapominając o tym, że również mam 8GB RAM, lecz nie warto wyłączać stronicowania dla paru GB więcej na dysku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted September 27, 2020 Report Share Posted September 27, 2020 3 godziny temu, Janeo napisał: EDIT: wg Speccy pamięć fizyczna teraz (ustawienie pamięci wirtualnej na 2048MB):Pamięć Fizyczna Zużycie Pamięci 62 % Całkowita Fizyczna 7.86 GB Dostępna Fizyczna 2.98 GB Całkowita Wirtualna 9.86 GB Dostępna Wirtualna 3.50 GB a 1024MB tak zmieniło: Pamięć Fizyczna Zużycie Pamięci 59 % Całkowita Fizyczna 7.86 GB Dostępna Fizyczna 3.18 GB Całkowita Wirtualna 8.86 GB Dostępna Wirtualna 2.71 GB Niewiele poprawia, no, trochę zmniejsza się plik stronicowania, ale pewnie radykalnie przy RAM 16GB. Nie zrobiłeś tego porządnie. Rozmiar początkowy i końcowy taki sam. Po zmianie, restart systemu. 2 godziny temu, Janeo napisał: A można zmniejszyć plik stronicowania do 0MB? Teoretycznie tak, ale nie rób tego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts