mar13956x Posted September 12, 2020 Report Posted September 12, 2020 witam, mam laptop samsunga np350 kupiony z systemem win8 choc w tyłu ma naklejkę z kodem na win7h. Otóż kilka lat temu może 4 zaktualizował sie system na win8.1 i potem zapomniałem o tym laptopie bo kupiłem inny ale teraz przydałby sie do pracy zdalnej. Niestety chodzi jak czołg i ciągle pojawia sie strona aktywuj system. Niestety wpisywanie kodu z win 8 nie przechodzi choć jest na tej zakładce zdanie : bieżący klucz produktu i 5 ostatnich liter i cyfr kodu który właśnie mam z win8 . Próbuje ten kod wpisać i pojawia sie informacja ze kod nie poprawny. Co może być przyczyną? Drugi problem to bardzo wolna praca laptopa cały czas praca dysku na 100% choć nic sie nie robi na nim. Myślałem ze to wina dysku ale udało mi sie włączyć funkcje odświeżanie systemu i po nim wszystko śmigało szybko do czasu aż pojawił się alert by aktywować system i niestety teraz zamula laptop. Niestety nie mogę już skorzystać z ponownego odświeżania systemu bo informuje ze nie ma jakiegoś pliku i prosi by włożyć płytkę z nośnikiem systemu. Mam jedno ale to nie pomaga tylko stoi w miejscu kilkanaście minut jakby zawieszka. jak aktywować ten system ? Quote
stens Posted September 13, 2020 Report Posted September 13, 2020 1 godzinę temu, mar13956x napisał: ma naklejkę z kodem na win7h Zainstaluj 7-kę. Quote
BartAcid Posted September 13, 2020 Report Posted September 13, 2020 Skąd masz ten klucz do Win 8? Nie było akcji z aktualizacją z W7 do W8 tak po prostu jak to było z W10. Jak masz naklejkę z W7 to albo zainstaluj W7, albo użyj aktywatora by załatwić sprawę aktywacji obecnego W8. I zdecydowanie wymień dysk na SSD, do pracy zdalnej na chwilę wystarczy 120GB. Quote
mar13956x Posted September 13, 2020 Author Report Posted September 13, 2020 jak pisałem kupiłem w sklepie juz z win8 laptop widocznie sklep zrobil instalacje do win8 z 7. a jaka modyfikacje wybrac siodemki do pracy zdalnej? laptop to samsung np350 : core i3 2370m, płyta HM76, DDR 3 1600 4GB, grafika Intel 300 choć jest w nim radeonhd7600 to nie da się go uruchomić i cały czas idzie grafika intelowska. Ta płyta potrafiłaby obsłużyć druga kość 4GB? JAKOŚ NOWSZĄ MOŻE DDR4? Quote
BartAcid Posted September 13, 2020 Report Posted September 13, 2020 DDR4 nie obsłuży. DDR3 lub DDR3L czyli niskonapięciowa będzie działać. Dokup w razie czego taką jaką masz. Windows 7 będzie działać każdy bez kłopotu. Jak weźmiesz moda to potem nie dziw się że coś ci nie działa. Quote
mar13956x Posted September 14, 2020 Author Report Posted September 14, 2020 W dniu 13.09.2020 o 09:46, BartAcid napisał: DDR4 nie obsłuży. DDR3 lub DDR3L czyli niskonapięciowa będzie działać. Dokup w razie czego taką jaką masz. Windows 7 będzie działać każdy bez kłopotu. Jak weźmiesz moda to potem nie dziw się że coś ci nie działa. MAM TAKĄ PAMIĘĆ: SAMSUNG M471B5273DHO-CKO 1227. Nie mogę takiej znaleźć , można inną? Wgrałem win8 i ten kod działa aktywujący co dostałem ze sklepu gdy laptop kupiłem ale już na win8.1 nie chcę działać. Dlatego muzę przejść na win7 bo win 8 jest tak wkur...jący , że nie wytrzymam nerwową. Dlatego co polecacie , rozumie , że czysty od microsoftu najlepszy?chodzi mi by dobrze działał z programami do pracy zdalnej z kamera i mikrofonem. Quote
BartAcid Posted September 14, 2020 Report Posted September 14, 2020 Kod wpisujesz po zainstalowaniu systemu czy w czasie instalacji? Jak w czasie to stąd problemy. Wpisz po zainstalowaniu systemu dopiero. Pamięć masz 4GB DDR3L czyli niskonapięciową 1,35V i takiej też szukaj drugie. Nie musi być identyczna. W zależności od budżetu możesz nawet pokusić się o zakup 8GB DDR3L, będziesz miał 12GB wtedy. Chipset HM76 powinien sobie bez problemu poradzić z obsługą modółów 8GB. Quote
mar13956x Posted September 14, 2020 Author Report Posted September 14, 2020 14 minut temu, BartAcid napisał: Kod wpisujesz po zainstalowaniu systemu czy w czasie instalacji? Jak w czasie to stąd problemy. Wpisz po zainstalowaniu systemu dopiero. Pamięć masz 4GB DDR3L czyli niskonapięciową 1,35V i takiej też szukaj drugie. Nie musi być identyczna. W zależności od budżetu możesz nawet pokusić się o zakup 8GB DDR3L, będziesz miał 12GB wtedy. Chipset HM76 powinien sobie bez problemu poradzić z obsługą modółów 8GB. wpisuje na początku instalacji bo wymaga tego instalator ale sprawdzę jeszcze raz ale jak przyjdzie mi dysk ssd bo juz nie chce sie bawić. A jak jest z legalnością kodów aktywujących pod win10? z allegro?bo na głównym laptopie mam win10h i jestem do niego przyzwyczajony i pokusiłbym sie o win10 na tym drugim. Tylko samsung ma na swojej stronie sterowniki tylko pod win7 ale jak widać chodzą one tez pod win8 i win8.1 to może i pod win 10 by chodziły? tylko chciałbym miec legalny sysytem kupiłem w sumie z win8 to przejscie na win10 kiedys było darmowe mieli taką akcję to w sumie win10 powinienem móc sobie zainstalować. Quote
BartAcid Posted September 15, 2020 Report Posted September 15, 2020 dupa jaś, a nie wymaga. I też przede wszystkim nie podpinaj się do internetu w czasie instalacji. Tak samo będziesz legalny jak użyjesz swojego kodu do aktywacji W10. Jeśli kiedyś komputer był zaktualizowany z któregoś z systemów do W10 to będziesz miał w pełni legalny system. Inaczej to będzie aktywowany ale nie do końca legalny. Jednak w zastosowaniach domowych nikt się nie przyczepi. MS chce by wszyscy byli na W10. Quote
Recommended Posts