Bananaphone Posted September 1, 2020 Report Posted September 1, 2020 Witam Po raz pierwszy zakładam topic na tym forum, pobieżnie przejrzałam je w poszukiwaniu podobnych tematów, jednak nie natrafiłam na żaden, wobec tego zwracam się z następującym problemem: Zależy mi na zbootowaniu Windowsa 7 na dysku NVMe. Instalowałam już aktualizację z poprawkami do 1 service packa oraz niezbędne hotfixy, mam jednak spory kłopot ze znalezieniem sterownika do dysku, którego producent nie udostępnił, więc muszę szukać zamiennika na własną rękę. Sam system nie jest czystym systemem odpalanym z obrazu, a klonem partycji pochodzącym z poprzedniego dysku SSD. Klonowanie odbyło się z zachowaniem pierwotnego rozmiaru partycji i nie jest to kwestia powstałych błędów. Obraz oraz klucz niestety zaginęły w czasie i przestrzeni z mojej własnej winy, a że jest to legalna wersja systemu pozyskana z uczelni, wolałabym ją zachować. Niestety po wykonaniu wszystkich podpowiedzianych na innych forach rozwiązań, Windows podczas bootowania na NVMe ,,zamarza" już na logo. Skończyły mi się już pomysły, jak można to rozwiązać, więc jestem otwarta na sugestie. Dane sprzętowo - software'owe: System: Windows 7 Professional N (1SP zaktualizowany z Convenience Pack), zainstalowany na partycji GPT Dysk SSD: Adata SX8200 Pro 1TB Komputer: Lenovo Y700 - 15ISK Bios: InsydeH20 rev.5.0 Quote
Widzior Posted September 1, 2020 Report Posted September 1, 2020 Kolega chyba żartuje? Takich tematów było tu multum, nawet z tym samym dyskiem. Niestety, jak się chce instalować Win7 na dysku NVMe, to trzeba wcześniej sprawdzić, czy producent tegoż dysku udostępnia sterowniki do Win7, ale mało kto to już robi, szczególnie takie naklejacze nalepek jak ADATA. Ja wiem, że Samsung kosztuje, ale przynajmniej daje stery i ma najlepsze dyski SSD. Co do meritum sprawy - jak podmiana instalatora na tego z Win10 nie pomoże, to będzie problem z instalacją Win7 na tym dysku. No i jeszcze do kompletu to nieszczęsne GPT na Win7 P.S. Polecam sprawdzić ten system wiktorynka i przeczytać opis - A także ten temat (masz tu narzędzie Windows 7 Image Updater + linki do modowanych, nieintegrowalnych sterów NVMe, np. All non Samsung NVMe, które mogą zaskoczyć) - Quote
Kingcobra Posted September 2, 2020 Report Posted September 2, 2020 Nie jest taka instalacja niemożliwa, ale czasochłonna i trochę skomplikowana. W tej chwili jak tu piszę, korzystam z Win 7 Home Pro zainstalowanym na SSD NVMe ADATA SX6000 Pro 512GB, co prawda nie na laptopie (masz zapewne z procesorem Intel) a na stacjonarnym, w dodatku z Ryzen 5 3600. Można? Można! Po pierwsze musisz mieć nośnik instalacyjny z Windows (płyta lub pendrive), po drugie KONIECZNIE odzyskaj nr aktywacyjny Windows z poprzedniego dysku - są do tego odpowiednie programy. Następnie pobierz program Windows_7_Image_Updater (który jest dostępny na tym forum), rozpakuj go na innym komputerze i uruchom. Jest to program do integracji m.in. sterowników dla SSD SATA oraz NVMe oraz najnowszych procesorów nie obsługiwanych przez Win 7. Potrzebny jest czysty pendrive minimum 8GB (może być też karta pamięci microSD) podłączany przez USB. Uruchomiony program Windows_7_Image_Updater dołącza i tworzy nowy nośnik instalacyjny Windows 7, z którego możesz wykonać pełną, czystą instalację systemu. Niestety, wykonanie nowego nowego nośnika instalacyjnego trwa pełne PIĘĆ godzin! Wiem, bo tworzyłem go dwa razy na różnych komputerach i różnych nośnikach z takim samym czasem. Wydaje się, że innej możliwości nie ma. Powodzenia! Quote
Nieobecny Posted September 2, 2020 Report Posted September 2, 2020 20 godzin temu, Bananaphone napisał: Dysk SSD: Adata SX8200 Pro 1TB No to sobie wybrałeś dysk pod Win 7. Z racji, że klonujesz masz jedną jedyną szansę: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Sterowniki pochodzą stąd: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Są to modyfikowane sterowniki Samsunga teoretycznie pod wszystkie dyski NVMe. Najpierw zainstaluj certyfikat, potem sterowniki. Quote
DigiBoy Posted December 20, 2020 Report Posted December 20, 2020 Witam Nie będę zakładał nowego tematu, ale informacyjnie + może ktoś zna rozwiązanie. A może go nie ma. Laptop HP Power chipset HM175. Trochę ponad dwa lata temu jak go kupiłem wsadziłem do niego NVMe HP EX920 oraz Samsung Evo 840 na SATA. Zainstalowałem Win7 na Samsungu SATA (dodałem stery USB3.0, partycjonowanie GPT) a na NVMe poszedł Win10. Aktualnie kupiłem Kingston A2000 1TB NVMe z myślą podmiany NVMe EX920 który ma ćwierć wielkości i zainstalowaniu na tym jednym Win7 i Win10 (po 500GB). Instalacja z przygotowanego wtedy Win7 skończyła się tak jak u[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Wgranie plików, restart do dalszej instalacji, chwilę logo i niebieski ekran. Pobrałem zlinkowaną dystrybucję ze sterami NVMe na instalatorze Win10 - poszło pięknie. Finalnie zrobiłem co chciałem - dwa systemy na jednym dysku. ALE... po pół dnia dalszej zabawy i obserwacji stwierdziłem że nie jest jednak tak pięknie. Podczas instalacji po kolei programów dysk w pewnym momencie jakby cię "zapycha" - lampka aktywności dysku zamiast standardowo jak to w dysku HDD sobie migotać nieregularnie nagle zaczyna po prostu migać w stałym rytmie zapalona-zgaszona-zapalona... z częstotliwością około 2 zapaleń na sekundę. I tak nawet kilkanaście sekund... Podczas takiego zachowania dysk przestaje być responsywny i zawisa wszystko - przeglądarka, programy... System wisi czekając na koniec takiego migania. I żeby to jeszcze było opróżnienie bufora który jest dość spory jak w testach widzę - ale nie - po kilkunastu sekundach przestaje migać, wraca responsywność systemu, instalator zaczyna wgrywać pliki dalej, 2 sekundy i znowu blokada na kilkanaście sekund. Nie mam pojęcia o co biega. Instalacja tych programów na Win10 nie robi takich numerów. Puściłem testy CrystalDiskMark i AS-SSD - podczas trwania testu gdzie zapisuje te duże bloki na obu systemach (7 i 10) kontrolka dysku miga jednostajnie. Czyli jednak tak dysk informuje zajętość na maxa. Tylko że na Win10 nie ma zwiech i występowało to miganie jednostajnie tylko przy testach. A na Win7 co chwilę przy instalacji programów. Kingston A2000 nie ma dedykowanych sterowników. I teraz pytanie przy okazji - ktoś walczył z czymś takim? Czy jednak nieda sie i pozostaje powrót do źródeł, czyli jak już mam to cały NVMe 1TB na Win10 a wsadzić z powrotem EVO840 na Win7 (co najwyżej z NVMe wydzielić rąbek partycji na dane dla Win7, bo potrzebuję te 500GB na system z programami). Pozdrawiam Quote
Nieobecny Posted December 21, 2020 Report Posted December 21, 2020 22 godziny temu, DigiBoy napisał: Podczas instalacji po kolei programów dysk w pewnym momencie jakby cię "zapycha" - lampka aktywności dysku zamiast standardowo jak to w dysku HDD sobie migotać nieregularnie nagle zaczyna po prostu migać w stałym rytmie zapalona-zgaszona-zapalona... z częstotliwością około 2 zapaleń na sekundę. I tak nawet kilkanaście sekund... To akurat nie jest raczej problem, braku sterowników od tego dysku lub systemu Win 7 skoro się zainstalował i działa. To może być problem dysku, partycji, dwóch lub innych sterowników/programów na dysku, nie koniecznie zainstalowanych na Win 7. Czy przeszkadzał Tobie Win 7 na dysku SATA? - to rozwiązanie jest pewne i stabilne. Ewentualnie zakup dysku NVMe ze sterownikami pod Win 7. UEFI GPT też nie jest najszczęśliwszy dla Win 7. Quote
sahipp Posted December 21, 2020 Report Posted December 21, 2020 Win 7 był dobry... Win 10 jest taki jak każdy widzi.... ale wydaje mi się że należy się do niego przyzwyczajać bo za jakiś czas win7 będzie tak samo użyteczny jak XP....Smutna prawda więc albo się przyzwyczajać, albo zacząć eksperymenty z innym systemem.... Quote
DigiBoy Posted December 21, 2020 Report Posted December 21, 2020 2 godziny temu, wiktorynek napisał: To akurat nie jest raczej problem, braku sterowników od tego dysku lub systemu Win 7 skoro się zainstalował i działa. To może być problem dysku, partycji, dwóch lub innych sterowników/programów na dysku, nie koniecznie zainstalowanych na Win 7. Czy przeszkadzał Tobie Win 7 na dysku SATA? - to rozwiązanie jest pewne i stabilne. Ewentualnie zakup dysku NVMe ze sterownikami pod Win 7. UEFI GPT też nie jest najszczęśliwszy dla Win 7. Nie, nie przeszkadzał mi. Po prostu przesiadając się z NVMe 240GB na 1TB chciałem go po połowie przeznaczyć na oba systemy. Nie wyszło. Więc finalnie jak na to patrzę, wsadzę nowy SSD Crucial MX500 500GB dla Win7 a 1TB NVMe pójdzie na Win10 (będzie się marnował, służy tylko jako przeglądarka internetu bo do pracy się kompletnie nie nadaje). Fakt zrobiłem błąd, świadomie kupiłem Kingston A2000 zamiast Samsunga 970 EVO ze względu na temperatury pracy. NA EVO 970 właśnie pracuję na stacjonarce z Win7. Zero problemów. Mam za swoje. Godzinę temu, sahipp napisał: Win 7 był dobry... Win 10 jest taki jak każdy widzi.... ale wydaje mi się że należy się do niego przyzwyczajać bo za jakiś czas win7 będzie tak samo użyteczny jak XP....Smutna prawda więc albo się przyzwyczajać, albo zacząć eksperymenty z innym systemem.... Chodzi o specjalistyczny software, który na Win7 Pro działa, a na Win 10 potrzebuje też Pro (nie mam, mam Home) i część jego ekosystemu i tak nie pójdzie na 10. Pozdrawiam. Quote
Nieobecny Posted December 21, 2020 Report Posted December 21, 2020 14 minut temu, DigiBoy napisał: Fakt zrobiłem błąd, świadomie kupiłem Kingston A2000 zamiast zamiast dysku ze sterownikami NVMe pod Win 7. Ten problem pojawił się już dziesiątki razy na forum. Niestety Win 7 ma swoje ograniczenia, ale potrafi działać na bardzo nowoczesnych i wydajnych sprzętach - np. 100% poprawności i braku problemów uświadczymy na wszystkich procesorach Intela do 9 gen z i9 9900K(S) na czele + Z370/B365/H310C R2.0 + GTX1080 + Samsung 970 Pro W laptopach do 7 gen Intela i to nie wszystkich, ale maszyna z i7 7 gen + GTX1080 (SLI) + Samsung 970 Pro jest nadal bardzo wydajna Wszelkie nowsze sprzęty już tylko Win 10, bo nie ma sensu się mordować z problemami. Quote
sahipp Posted December 21, 2020 Report Posted December 21, 2020 18 minut temu, DigiBoy napisał: Chodzi o specjalistyczny software, który na Win7 Pro działa, a na Win 10 potrzebuje też Pro (nie mam, mam Home) i część jego ekosystemu i tak nie pójdzie na 10. a to ok rozumiem... Quote
DigiBoy Posted December 22, 2020 Report Posted December 22, 2020 18 godzin temu, wiktorynek napisał: zamiast dysku ze sterownikami NVMe pod Win 7. Ten problem pojawił się już dziesiątki razy na forum. aj człowiek się całe życie uczy Nie wpadło mi w oko wcześniej że taki numer może być. Niby dwa patche od MS i miało być po ptakach a tu rybka Dziękuję, Pozdrawiam i Wesołych Świąt. Quote
Recommended Posts