BurdorzerFX Posted July 29, 2020 Report Posted July 29, 2020 Witam. Posiadam płytę z chipsetem X370 oraz procesor pierwszej generacji Ryzen. Kiedyś (jakieś pół roku temu) nie było żadnego problemu z instalacją systemu Windows 7 na komputerze, czyt. bootowałem normalnie rufusem jako GPT i od razu bezproblemowo się dawało instalować. Lecz niestety dzisiaj co ja się namęczyłem z tym to głowa mała. Próbowałem różne wersje Windowsa 7 bootować, i te oficjalne i z forum, lecz niestety i jako MBR i jako GPT po załadowaniu się plików instalatora był czarny ekran, nie otworzyło się nawet okienko z instalacją. Stąd moje pytanie. Co może być problemem? Zaznaczam, że opcję "Secure Boot" w UEFI mam cały czas wyłączoną, sterowniki NVME oraz USB3 jak zwykle dodaje do obrazu narzędziem od producenta płyty, no ale niestety mam problem z zainstalowaniem systemu. Bardzo proszę o pomoc, do Windows 10 mam już słabą wytrzymałość. Quote
Widzior Posted July 29, 2020 Report Posted July 29, 2020 A jaki to konkretnie procesor 1szej generacji, płyta główna i dysk? Quote
BurdorzerFX Posted July 29, 2020 Author Report Posted July 29, 2020 Ryzen 7 1800X / MSI Gaming Pro Carbon x370 / SSPC M.2 PCIe SSD Quote
Nieobecny Posted July 29, 2020 Report Posted July 29, 2020 Zadam dodatkowe pytania: - wymieniłeś procesor? - jaki masz procesor? - wymieniłeś dysk NVMe? - jaki masz dysk NVMe? - integrowałeś inne sterowniki USB 3.0 i NVMe? - jakie? - próbowałeś z inną wersją programu do wypalania pendrive? - próbowałeś z innym pendrive lub wyzerowałeś go? 2 minuty temu, BurdorzerFX napisał: SSPC M.2 PCIe SSD Ten dysk nie ma sterowników NVMe. Pozostaje instalator Win 10 bez gwarancji sukcesu, zwłaszcza po restarcie. Zajrzyj tutaj - masz wszystko łącznie z systemem: Nic innego nie znajdziesz i nie dowiesz się. Są tam odnośniki do wszelkiej wiedzy i zasobów. Quote
Widzior Posted July 29, 2020 Report Posted July 29, 2020 I na tym dysku miałeś wcześniej win7? Bo nie sądzę, żeby ten dysk posiadał sterowniki NVMe do win7. I kolejna sprawa - wgrywałeś może najnowszy beta BIOS z Agesą 1.0.0.6? Quote
BurdorzerFX Posted July 29, 2020 Author Report Posted July 29, 2020 Nie, niestety jedyne co wymieniałem to właśnie dysk, więc już wiem co stanowi problem i niestety mimo pomocy @wiktoryneknie pomogły żadne poradniki, po prostu dysk jest niekompatybilny. Dziękuję za pomoc, temat do zamknięcia. Quote
Nieobecny Posted July 29, 2020 Report Posted July 29, 2020 41 minut temu, BurdorzerFX napisał: po prostu dysk jest niekompatybilny On nie jest niekompatybilny, tylko podobnie jak większość nie posiada sterowników NVMe. Zostaje tylko jedna szansa. Weź z obrazu ode mnie, wyciągnij plik install.wim i wrzuć do obrazu Win 10 (oczywiście rodowity z Win 10 usuń) - zapisz zmiany. Instalator Win 10, to jedyna szansa. Quote
BurdorzerFX Posted July 30, 2020 Author Report Posted July 30, 2020 Ja już nic nie wiem. Zrobiłem rufusem bootowalnego pena z win 10 (zgodnie z instrukcją na GPT) oraz zmieniłem plik .wim na ten z siódemki, tylko podczas bootowania mam do wybrania 2 patrycje tego samego pendriva (takie coś stworzył rufus) i pod koniec kopiowania plików przez instalator każe "wsadzić dysk numer dwa" sęk w tym, że żadnego takiego nie mam, a wszystko mam na jednym pendrive. Quote
Nieobecny Posted July 30, 2020 Report Posted July 30, 2020 Nie, źle. Ty masz podmienić install.wim w obrazie ISO Win 10 x64 i dopiero wtedy zrobić bootowalnego pendrive. Bios obowiązkowo w tryb Legacy (pewnie nie ma), to ostatecznie UEFI-CSM (jeśli nie ma UEFI-CSM to koniec marzeń). W tym momencie masz 2 próby z bootowalnym pendrive: MBR + NTFS dla Bios lub GPT + FAT32 dla UEFI. Dodam, że jak miałeś na dysku GPT, to trzeba dysk wyzerować, bo pozostałość po tablicach nie pozwoli na instalację na MBR. Quote
Widzior Posted July 30, 2020 Report Posted July 30, 2020 Wiki, a po co te kombinacje, przecież MrT już przerobił Twój obraz na instalatorze win10 i esd, więc ma gotowca. A swoją drogą to ostatnio ktoś tu miał temat z podobnym problemem i po przekopaniu internetu doszedł do wniosku, że nie da się zbootować win7 z dysku m.2 NVMe w trybie UEFI GPT, jedynie można w trybie BIOS MBR. Popraw mnie, jeśli to nieprawda. Quote
BurdorzerFX Posted July 30, 2020 Author Report Posted July 30, 2020 No niestety, udało się zainstalować ten obraz na trybie Legacy, ale niestety po instalacji ekran świeci tylko jako "Trwa uruchamianie systemu Windows" :/ Quote
Widzior Posted July 30, 2020 Report Posted July 30, 2020 Zasada jest prosta - chcesz mieć win7, to kupujesz dysk SATA albo dobrej firmy NVMe, która daje sterowniki do win7. Quote
Recommended Posts