Jump to content
WinClub
Bujal

Laptop nie uruchamia się na usb wykonanym przy użyciu rufus

Recommended Posts

Witam spece!

Pacjent Ausu tuf gaming a15 z dyskiem SSD M.2 - NVMe, kupiony bez systemu.

Zrobiłem bootowalnego pena przy użyciu rufus z Win10 - ustawiłem GPT, UEFi bez CMS z partycją FAT32, wgrałem najnowszy bios z 3 lipca br. bios jest uefi bez cms.

Kombinowałem z ustawieniem biosu fast boot - disabled/enable i secure boot i lipa.

Po wybraniu USB z menu rozruchu pojawia się logo Windows, zakęci się kółko po czym zostaje czarny ekran.

 

Jak zainstalować Win10 z USB?

 

W załączeniu foty biosu

 

Pozdrawiam

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Share this post


Link to post
Share on other sites

SATA na AHCI, ale i tak bez znaczenia, bo masz dysk NVMe - jedynie w przypadku drugiego dysku.

Fast Boot bez znaczenia do instalacji.

Secure Boot na Disabled.

18 minut temu, Bujal napisał:

ustawiłem GPT, UEFi bez CMS z partycją FAT32

Prawidłowo.

 

Możliwe problemy:

- użyj innego pendrive

- jeśli nie masz innego, to tego wyzeruj np za pomocą Low Level Format Tool - wystarczy szybkie

- sprawdziłeś sumy kontrolne obrazu ISO?

- do jakiego portu USB wkładasz? - natywny z chipsetu czy na dodatkowym kontrolerze? - ewentualnie zmień

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam tylko jeden dysk, gdy zmienię security boot na disabled to pen po probie wystartowania ciągle mruga dioda, na enabled po zakręceniu kółka przestaje, raz na 50 razu udało się zobaczyć ekran do wpisania klucza, dałem next i czarny ekran. Do ustawień dysku nie doszedłem, ale odpaliłem hirensa i udało mi się zdjąć partycję i zostało nie przypisane miejsce, co ciekawe hirens sam się wyłącza do czarnego ekranu po zaledwie kilku minutach za każdym razem i nie ma znaczenia czy coś rzeźbie czy nie i tylko wyłączenie z palca pomaga.

Hirens załącza się raz na 10 uruchomień bez znaczenia co ustawie w biosie.

 

Testowane na dwóch różnych penach 8GB i ustawieniem w rufusie szukaj błędów sektorów, ściągałem też system z M$ do iso oraz bezpośrednio na pena przez M$ apke do tworzenia bootowalnych penów.

 

Próbowałem też moda.

 

Sumy się zgadzają, na innych kompach peny działają, na problematycznym lapku bootowałem z USB 2.0 oraz 3.0.

 

W biosie mamy jeszcze opcje secure key\boot management z jakimiś kluczami, może tu jest rozwiązanie?

 

 

 

 

12 minut temu, Widzior napisał:

A ja bym zaczął od tego, jaki on Win10 próbuje zainstalować - normalny czy jakiś stary kastrat.

Ściągnięty z M$ ver 2004 oraz najnowszy mod od Romka. Z zewnętrznego napędu nic nawet nie startuje, bios nie widzi płyty choć sam napęd znajduje.

Niestety nie mam w biosie opcji CSM z przełącznikami, a może lapek trafiony, kupiony w ten piątek.

Walczę z nim dobę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wygląda jakby serio był uszkodzony, skoro nawet Hirens świruje, a może to jakiś konflikt pomiędzy iGPU Vega a GTXem, ale BIOS ustawiony na default powinien pozwolić bez problemu zainstalować Win10 średnio rozgarniętemu Kowalskiemu. Poszukaj może w BIOSie ustawieć od grafik i ustaw tylko aktywną Vegę, GTXa wyłącz na czas instalacji, o ile się da.

Share this post


Link to post
Share on other sites
28 minut temu, Bujal napisał:

security boot na disabled

Tak i nie kombinuj.

28 minut temu, Bujal napisał:

Niestety nie mam w biosie opcji CSM

Zbędne w przypadku Win 10, 8.1, 8

29 minut temu, Bujal napisał:

bootowałem z USB 2.0

W nowym laptopie jesli jest USB 2.0, to na dodatkowym kontrolerze. Instaluj z USB 3.0 lub USB C

 

Koniecznie zmień pendrive, aby wyeliminować jego błąd.

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minut temu, Widzior napisał:

Wygląda jakby serio był uszkodzony, skoro nawet Hirens świruje, a może to jakiś konflikt pomiędzy iGPU Vega a GTXem, ale BIOS ustawiony na default powinien pozwolić bez problemu zainstalować Win10 średnio rozgarniętemu Kowalskiemu. Poszukaj może w BIOSie ustawieć od grafik i ustaw tylko aktywną Vegę, GTXa wyłącz na czas instalacji, o ile się da.

Bios na default ustawiany bez pena restart o dalej lipa. O GTX w biosie nie ma wzmianki ani info ani żadnych opcji.

Kombinowałem też ustawiając dysk jako RAID bez sukcesu, choć ta kombinacja usunęła z dysku boot manager...

 

Pierwsze uruchomienie kompa pokazało mi ekran próba naprawienia systemu którego przecież nie kupiłem.

 

Próbować stworzyć pena innym programem?

 

Dodam jeszcze że przy ustawieniu security boot win mod wypluwa błąd kluczy na czerwono, jak jest wyzeruje jest niby ok, ale rozumiem to wyłączamy na stałe, wgrałem te klucze na pena ale to też nie pomaga.

 

Co myślicie o tym [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

czy lepiej zgłosić na serwis jako uszkodzony

8 minut temu, wiktorynek napisał:

Tak i nie kombinuj.

Zbędne w przypadku Win 10, 8.1, 8

W nowym laptopie jesli jest USB 2.0, to na dodatkowym kontrolerze. Instaluj z USB 3.0 lub USB C

 

Koniecznie zmień pendrive, aby wyeliminować jego błąd.

Na usb c nie mam jak zrobić bootowalego urządzenia, na 3.0 głównie próbuje bo raz mi system zaskoczył do momentu wpisania klucza, dałem bez klucza i czarny ekran.

 

Sprawdzę na innych penach, choć mam ich dużo to wszystkie śmigają na 2.0

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, Bujal napisał:

Pierwsze uruchomienie kompa pokazało mi ekran próba naprawienia systemu którego przecież nie kupiłem.

Czyli na moje ze zwrotu albo z naprawy serwisowej, i ktoś coś grzebał. Skoro kupiłeś lapa bez systemu, to jakim cudem takie info? A odpal jakiś LiveCD, prezes ma tu wstawki na win8.1, sam ostatnio ściągałem. A co do ustawienia grafik, to musisz mieć opcję typu "Primary Display" czy coś w tym stylu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, Widzior napisał:

Czyli na moje ze zwrotu albo z naprawy serwisowej, i ktoś coś grzebał. Skoro kupiłeś lapa bez systemu, to jakim cudem takie info? A odpal jakiś LiveCD, prezes ma tu wstawki na win8.1, sam ostatnio ściągałem. A co do ustawienia grafik, to musisz mieć opcję typu "Primary Display" czy coś w tym stylu.

LiveCD na pena? i nagrać rufusem z ustawieniami jak dla systemu?

Generalnie tak zrobiłem z najnowszym hirensem pod UEFI i odpala się po czym niestety wyłącza po kilku minutach - dostaje czarny ekran, ale zdążyłem wywalić dwie partycje z SSD.

Niestety bios strasznie ubogi i nie ma żadnej opcji związanej z grafiką, w ogóle jak by nie było GTX16xx na pokładzie.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Bujal napisał:

Kombinowałem też ustawiając dysk jako RAID bez sukcesu

Bez komentarza. :doh:

Godzinę temu, Bujal napisał:

wszystkie śmigają na 2.0

Bez znaczenia, jedynie będzie wolniej się instalował.

56 minut temu, Bujal napisał:

tak zrobiłem z najnowszym hirensem pod UEFI i odpala się po czym niestety wyłącza po kilku minutach - dostaje czarny ekran

Podejrzewam wadę sprzętu - na gwarancję.

Na odległość nic więcej nie pomożemy.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, wiktorynek napisał:

Tak i nie kombinuj.

Zbędne w przypadku Win 10, 8.1, 8

W nowym laptopie jesli jest USB 2.0, to na dodatkowym kontrolerze. Instaluj z USB 3.0 lub USB C

 

Koniecznie zmień pendrive, aby wyeliminować jego błąd.

Bios zresetowałem do domyślnych, rastart, wyłączyłem fast boot oraz security boot, na kolejnym z rzędu penie wgranu system i dalej to samo a więc pokazało się logo win, pen przestał mrugać i czarny ekran, czekałem pół godziny bez efektu.

 

Podejrzana jest tez bateria, nabita na max i w biosie widzę jak leci w oczach a więc dokładnie 1% na minutę.

 

Kolejne podejście to liveCD win 8.1, startuje mam info loading files... pen działa i czarny ekran w nieskończoność, może po kilkudziesięciu restartach się uruchomi na chwile jak hirens, ale to już jest ewidentnie coś nie tak...

 

Lapka kupiłem w morele które nie uznaje zwrotów na FV :(

 

W cholerę bym go oddał patrząc na bios i kupił coś innego, może acer gaming, ale ten numer chyba nie przejdzie.

 

Macie pomysł jak uzasadnić zwrot lub zamianę bo mam już dość tego asusa a z drugiej strony nie chce, żeby go naprawiali chyba z trafioną baterią?

 

Dzięki za pomoc :)

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, Bujal napisał:

widzę jak leci w oczach a więc dokładnie 1% na minutę

Uszkodzenie.

15 minut temu, Bujal napisał:

liveCD win 8.1

To akurat zły pomysł. Sprzęt nie wspiera Win 8.1

 

Jeśli kupiłeś na firmę, to masz tylko 12 miesięcy gwarancji i nie masz możliwości zwrotu poza dobrą wolą sprzedawcy. Zostaje naprawa gwarancyjna.

 

P.S. A Ty myślisz, że Acer, Lenovo, HP, Dell, MSI czymś różnią się od Asusa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się, że morele świadomie wysłali mi trafionego lapka, bo brałem FV.

Tylko oprócz baterii nie mam jak im udowodnić, że był tu kawałem systemu a teraz będę musiał udowadniać, że jestem świadomy jak się powinno zainstalować system, żeby nie było, że się nie znam i mogą mi wmawiać, że to moja wina :)

Ciekawe jak to załatwić...?

 

Dzięki Panowie, potwierdziliście moje przypuszczenia, że sprzęt uszkodzony...

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Bujal napisał:

Wydaje mi się, że morele świadomie wysłali mi trafionego lapka, bo brałem FV.

Wcale bym się nie zdziwił, bo ta pseudo firma to syf, i dziwi mnie, że tam kupowałeś. Ja już u nich nic nigdy nie kupię, i nawet niska cena mnie nie skusi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information