Marcel1 146 Posted July 7, 2020 Report Share Posted July 7, 2020 Witam. Mam pytanie, czy można zabezpieczyć tylko jedną partycją dysku przed zapisem ? Tak aby nie można było na niej nic zapisać ani nic z niej usunąć ? W necie są opisy jak to zrobić ale z całym dyskiem a nie z jedną partycją. Czy coś takiego jest w ogóle możliwe ? Z góry dziękuję za pomoc Quote Link to post Share on other sites
pjoter80 82 Posted July 7, 2020 Report Share Posted July 7, 2020 może ogranicz prawa do partycji na zwykłym użytkowniku zabezpieczenia i odmów prawa jeżeli chcesz jeszcze coś tam ograniczyć może poczytaj o kontroli rodzicielskiej Quote Link to post Share on other sites
marcelgg 71 Posted July 7, 2020 Report Share Posted July 7, 2020 Windows ma to do siebie, że tylko on wie ile miejsca na partycji systemowej uznaje za ilość minimalną. tak wygląda screen Quote Link to post Share on other sites
Marcel1 146 Posted July 7, 2020 Author Report Share Posted July 7, 2020 19 minut temu, laryflinta napisał: może ogranicz prawa do partycji na zwykłym użytkowniku zabezpieczenia i odmów prawa Spróbuję. 20 minut temu, laryflinta napisał: jeżeli chcesz jeszcze coś tam ograniczyć może poczytaj o kontroli rodzicielskiej Interesuje mnie całkowita blokada partycji. Nic dodać, nic usunąć. Quote Link to post Share on other sites
pjoter80 82 Posted July 7, 2020 Report Share Posted July 7, 2020 Teraz, Marcel1 napisał: Spróbuję. Interesuje mnie całkowita blokada partycji. Nic dodać, nic usunąć. to mu odmów tam wszystko właściwości zabezpieczenia dodaj użytkownika i przetestuj Quote Link to post Share on other sites
jarexpol 2,925 Posted July 7, 2020 Report Share Posted July 7, 2020 8 godzin temu, Marcel1 napisał: Interesuje mnie całkowita blokada partycji. Nic dodać, nic usunąć. Może hasełko? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Marcel1 likes this Quote Link to post Share on other sites
Marcel1 146 Posted July 7, 2020 Author Report Share Posted July 7, 2020 12 minut temu, jarexpol napisał: Może hasełko? Myślałem i o takim rozwiązaniu, nie jest to dokładnie to co chodziło mi po głowie ale spróbować warto. Tak sobie teraz myślę czy czasami można by było tu zastosować rozwiązanie takie jakie stosują producenci laptopów w swoich sprzętach. Mianowicie mam tu na myśli tą ukrytą partycję recovery. Czy ona czasami również nie jest zabezpieczona przed jakąkolwiek ingerencją w jej zawartość ? Quote Link to post Share on other sites
pjoter80 82 Posted July 7, 2020 Report Share Posted July 7, 2020 spróbuj odmówić wszystko w prawach systemu MOŻE CIE TO ZADOWOLI proponuje bez zbędnych aplikacji robisz użytkownika x dajesz mu odmów prawa do partycji i tyle ty jako admin masz do niego prawa kolega x nie ma Chri5 and Marcel1 like this Quote Link to post Share on other sites
zdzisiek24 207 Posted July 7, 2020 Report Share Posted July 7, 2020 8 minut temu, Marcel1 napisał: Mianowicie mam tu na myśli tą ukrytą partycję recovery. Czy ona czasami również nie jest zabezpieczona przed jakąkolwiek ingerencją w jej zawartość ? Recovery to zwykła partycja bez przypisanej litery więc i tak w zarzadzaniu będzie widoczna i możliwa do grzebania (dla chcącego) Marcel1 likes this Quote Link to post Share on other sites
jarexpol 2,925 Posted July 7, 2020 Report Share Posted July 7, 2020 8 godzin temu, Marcel1 napisał: Czy ona czasami również nie jest zabezpieczona przed jakąkolwiek ingerencją w jej zawartość ? Robiłem ostatnio lapka gdzie ktoś opacznie zaktualizował z 7 na 10, partycja recovery wyleciała bez problemów, ale zawsze jest ukryta. Quote Link to post Share on other sites
Marcel1 146 Posted July 7, 2020 Author Report Share Posted July 7, 2020 6 minut temu, laryflinta napisał: spróbuj odmówić wszystko w prawach systemu MOŻE CIE TO ZADOWOLI proponuje bez zbędnych aplikacji robisz użytkownika x dajesz mu odmów prawa do partycji i tyle To jest jedno z rozwiązań. 5 minut temu, zdzisiek24 napisał: Recovery to zwykła partycja bez przypisanej litery więc i tak w zarzadzaniu będzie widoczna i możliwa do grzebania (dla chcącego) Kluczowe jest tu stwierdzenie : "dla chcącego" nie tak łatwo coś tam pogrzebać a nawet jej usunąć Quote Link to post Share on other sites
pjoter80 82 Posted July 7, 2020 Report Share Posted July 7, 2020 nie rozumiem po co śmiecić aplikacjami jak w systemie wszystko jest pytanie było Jak zabezpieczyć partycję przed zapisem ? odp. Odmówić jej prawa do zapisu Quote Link to post Share on other sites
Marcel1 146 Posted July 7, 2020 Author Report Share Posted July 7, 2020 4 minuty temu, laryflinta napisał: nie rozumiem po co śmiecić aplikacjami jak w systemie wszystko jest pytanie było Jak zabezpieczyć partycję przed zapisem ? odp. Odmówić jej prawa do zapisu OK. Rozumiem, jest to bardzo dobry pomysł ale chciałbym poznać i inne rozwiązania, może będą lepsze a może gorsze, zobaczymy. Quote Link to post Share on other sites
pjoter80 82 Posted July 7, 2020 Report Share Posted July 7, 2020 1 minutę temu, Marcel1 napisał: OK. Rozumiem, jest to bardzo dobry pomysł ale chciałbym poznać i inne rozwiązania, może będą lepsze a może gorsze, zobaczymy. Jako administrator systemu to jedyne słuszne rozwiązanie jarexpol likes this Quote Link to post Share on other sites
ripek 84 Posted July 7, 2020 Report Share Posted July 7, 2020 a moze calkiem inne podejscie w zarzadzaniu dyskami klikasz na partycje ktora chcesz ochronic klikasz na nia i zdejmujesz jej litere dysku, czyli system jej nie bedzie widzial, a jak chcesz ja widziec to ustawiasz jej literke i wowczas masz pelna dowolnosc ewentualnie mozna jeszcze ja ukryc Marcel1 likes this Quote Link to post Share on other sites
Marcel1 146 Posted July 8, 2020 Author Report Share Posted July 8, 2020 16 godzin temu, ripek napisał: a moze calkiem inne podejscie w zarzadzaniu dyskami klikasz na partycje ktora chcesz ochronic klikasz na nia i zdejmujesz jej litere dysku, czyli system jej nie bedzie widzial, a jak chcesz ja widziec to ustawiasz jej literke i wowczas masz pelna dowolnosc ewentualnie mozna jeszcze ja ukryc Tak też można, dzięki - jeśli ma ktoś jeszcze jakiś pomysł to chętnie go poznam. Quote Link to post Share on other sites
enterprise2000 68 Posted July 8, 2020 Report Share Posted July 8, 2020 1 godzinę temu, Marcel1 napisał: Tak też można, dzięki - jeśli ma ktoś jeszcze jakiś pomysł to chętnie go poznam. open disk part; 1 - DISKPART> select disk 0 2 - DISKPART> list partition 3 - DISKPART> select partition (tu numer partycji) 4 - DISKPART> set id = 27 (lub 17) if everything goes ok, you will receive the following message “Diskpart successfully set the partition ID.“ 6 - DISKPART> exit (all done. close diskpart) 07 = Windows NTFS 17 = Hidden 27 = OEM Recovery Finally, check Disk Management ; drive letter has been removed to the recovery partition and filesystem empty. Look like original OEM/Recovery partition on your hard drive. ---------------- Jeśli chcesz ją potem odblokowac to dajesz set id = 07 Marcel1 likes this Quote Link to post Share on other sites
s3ba__ 42 Posted July 8, 2020 Report Share Posted July 8, 2020 Lub tym sposobem, ale tylko dla partycji a nie dysku. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts